Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Finanszírozott segédeszköz kölcsönzés országos lefedettséggel
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Egészségügy Betegjogok.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Fontosabb tevékenységek a lehetséges folyamat technológiában: A- a jármű azonosítása B- tisztítás C- diagnosztikai.
Egységes egészségügyi információrendszer
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
RENDSZER ELŐTT RENDSZER UTÁN
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Az eFin szabvány dr. Belicza Éva Egészségügyi Menedzserképző Központ
Egészségügyi finanszírozás
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
Kirschner Róbert, Pécsvárady Zsolt
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Egynapos sebészet adta lehetőségek az integrált járóbeteg ellátásban
Szüle Endre Dr. Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Urológiai Osztály
Az onkológiai szűrő és betegellátási gyakorlatunk
A hiányzó láncszem Dr. Szűcs Renáta, Dr. Marjanek Zsuzsa,
Győrffy László, Szüle Endre Flór Ferenc Kórház, Urológia
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
61. számú főút Somogy megyei szakaszainak 11,5 tonnás burkolat - megerősítése IV. szakasz ( km szelvények között) Lakossági fórum 2010.
76. számú főút Zala megyei szakaszának ( km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése Lakossági fórum február 18.
61. számú főút Somogy megyei III. szakaszának 11,5 tonnás burkolatmegerősítése ( km szelvények között) Lakossági fórum március 10.
Lakossági fórum számú főút Zala megyei szakaszának (0+000 – ) km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Fogászati ellátás november Kiosztott ill. kitöltött kérdőívek aránya.
Adómentes juttatási elemek: egészségbiztosítás
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
egyetemi tanár, főigazgató
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Az ügyeleti ellátás szervezésének problémái
Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
„Sok vagy kevés vizsgálat” „Sok vagy kevés vizsgálat” ad hoc munkacsoport Tagjai: Dr. Gilányi IbolyaMiskolc Dr. Nagy ÉvaDunaújváros Sándor JózsefNyíregyháza.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Szakmapolitikai fórum
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház
Adómentes juttatás 2019-ben? Igenis létezik!
Előadás másolata:

Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula

Pest Megyei Orvosnapok 2006 CÉLKITŰZÉS A lehető legmagasabb szinten és leghatékonyabban oldjuk meg a korszerű sürgősségi betegfelvételt, az elektív betegellátást, szakellátást. régiós szintű szakprofilokat. A kivizsgálás és ellátás Elektív, gyors és hatékony legyen, minél kevésbé terhelje a beteget, illetve a beteg környezetét. minimálisra csökkenjen a tervezett vizsgálatok, beavatkozások elvégzéséhez szükséges idő, csökkenjen a várakozási, illetve a holtidő.

Pest Megyei Orvosnapok 2006 ESZKÖZÖK A szervezettség javítása, jól szervezett járóbeteg ellátás továbbfejlesztése Partneri kapcsolat a régió és a főváros szereplőivel, a megyei intézményekkel, kiemelten a Flór Ferenc Kórházzal, a háziorvosokkal az országos hatáskörű intézetekkel, és klinikákkal.

Pest Megyei Orvosnapok 2006 MEGOLDANDÓ PROBLÉMÁK A problémák érintik a kórházi finanszírozást, az ágylétszámot, az ágykihasználtságot, a tervezhetőséget. Alapvetően érinti a kórház szakmai teljesítményét, vonzását, presztizsét.

Pest Megyei Orvosnapok 2006 SZEMPONTOK szakmai, ellátási szempontok (szervezés, logisztika) beteg szempontjai finanszírozási szempontok a kivizsgálást, beavatkozást végzők szempontjai. A kórházban dolgozók, háziorvosok szakrendelőben dolgozók szempontjai. társadalmi elvárásból adódó szempontok. Megszokásból eredő tényezők

Pest Megyei Orvosnapok 2006 Szakmai ellátási szempontok minél több betegnél, minél előbb, tervezetten végezzük a vizsgálatokat, beavatkozásokat De: Gyakran a beteg akutan kerül kórházba, panaszai alapján a tervezett vizsgálat már lényegesen korábban tervezetten, ambulanter elvégezehető lett volna, de erre nem került sor legegyszerűbb a sürgősségi ellátást, ügyeletet igénybe venni, ezzel megterhelve az akut betegellátást A területi ügyeleti ellátásban részt vevő orvosok szakmai felkészültsége,lehetőségei különböző Az egyik legfontosabb feladat: a korszerű sürgősségi ellátás megszervezése A kórházi betegellátás színvonala, gazdaságossága csak ennek megoldásával lehetséges.

Pest Megyei Orvosnapok 2006 A betegek szempontjai Vizsgálat időpontjára történő pontos érkezés, hazautazás nehézségei Mentőszállítás A vizsgálat időpontjának a beteg munkaidejével történő összehangolása Célszerű lenne második műszak szervezése a járóbeteg szakellátásban A beteg titkolni szeretné munkáltatója előtt, hogy orvoshoz jár

Pest Megyei Orvosnapok 2006 Finanszirozási szempontok Egyes vizsgálatok ambulanter, mások fekvőbeteg ellátás keretei között finanszírozottak kedvezőbben Volumenkorlát, degresszió hatásai (járóbeteg, fekvőbeteg, laboratóriumi vizsgálatok) Jó lenne, ha a finanszírozó szakmai, gazdaságossági szempontjai sokkal rugalmasabban és hatékonyabban jelennének meg az ellátás optimalis kiválasztásában és támogatásában. Fontos lenne hogy adott beteg esetében a kivizsgálás, ellátás módjának kiválasztását elsősorban a beteg és a szakmaiság szempontjai határoznák meg

Pest Megyei Orvosnapok 2006 A kivizsgálást, beavatkozást végzők szempontjai A háziorvos érdeke: ( kórházi kivizsgálásban, ellátásban érdekelt ?) háziorvos aktivitása szükséges a különböző ellátási forma kiválasztásában Ebben fontos szerepet játszik a háziorvos kapcsolatrendszere informatikai háttere is A kórházi orvos érdeke: (ő is a kórházi kivizsgálásban érdekelt ?) a különböző vizsgálatok, beavatkozások megszervezése milyen idő és energiaráfordítást igényel? Kórházi management érdeke: ágykihasználtság, volumen korlát

Pest Megyei Orvosnapok 2006 A társadalmi elvárás szempontjai Hazai körülmények között a kórházi ellátás nimbusza meglehetősen nagy. A környezet hatása a betegre, a betegség elfogadtatása a környezettel: „az a beteg, aki kórházban fekszik”

Pest Megyei Orvosnapok 2006 „Megszokás”-ból eredő szempontok Bizonyos problémák tradícionálisan kórházban kezelendők Magyarországon: a szakmai defenzíva Szociális okok, higiénés viszonyok, beteg edukáltsága, közlekedési nehézségek Háziápolás Háziorvosi kompetencia

Pest Megyei Orvosnapok 2006 ÖSZEFOGLALÁS az ellátás formájának kiválasztása számos szempont figyelembe vételével lehetséges. Jó lenne, ha valóban a szakmai, emberi, a beteg szempontjából legmegfelelőbb ellátási forma kiválasztható lenne, és ennek finanszírozhatósága biztosított lenne.