Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Határon átnyúló pályázati lehetőségek, változások január 1-től
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
INTERREG IVC Interregionális Együttműködési Program
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Európai Uniós pályázati lehetőségek a határmenti együttműködésben Veres Csilla irodavezető április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
S OUTH E AST T RANSPORT A XIS D ÉL - KELETI K ÖZLEKEDÉSI T ENGELY SETA Közlekedési Fórum Szombathely november 15.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Innováció-ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban CLEAR.
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
EU IST PRO EU IST Promóciós Csoport 6. keretprogram Projekttípusok (INSTRUMENTS)
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
Határon Átnyúló Együttműködési Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vidék-és területfejlesztési horizontjai Baktalórántháza,
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A határmenti programok aktuális állása
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Előadás másolata:

Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési programokban 2007-2013 között 2008 Nov Hegyesi Béla, VÁTI Kht SEE-CE-IVC információs pont hegyesi@vati.hu – 06 30 475 85 73

Tartalom Határmenti programok Transznacionális programok Interregionális program

Határmenti programok Cross-border projects 1 programme / border Individual priorities

Határmenti programok Program Honlap HU - RO www.huro-cbc.eu HU - SK www.husk-cbc.eu HU - AT www.at-hu.net HU - SI www.si-hu.eu HU - HR www.hu-hr-ipa.com HU - SB www.hu-srb-ipa.com HU - SK - RO - UKR www.huskroua-cbc.net

Transznacionális programok Két makrotérség Évenkénti pályázati felhívások kb 2011-ig Támogatási intenzitás: 85 % ERFA + 10 % nemzeti Partnerek száma: átlag 4-5 ország, 8-10 partner 2-3 éves kutatási, tervezési együttműködések (ehhez igazodó elszámolható költségekkel) Vezető partner elv Transznacionális projekt-témák és megvalósítás

Central Europe programme

South East Europe programme

Transznacionális prioritások 2007-2013 A 2006. március 9-i bizottsági javaslat az alábbiakban határozza meg a transznacionális együttműködés javasolt fókuszait: Innováció: tudományos és technológiai hálózatok létrehozása és fejlesztése, valamint a regionális K+TF és innovációs kapacitások fokozása; Környezet: az egyértelműen transznacionális dimenziójú vízgazdálkodási, energiahatékonysági, kockázat-megelőzési és környezetvédelmi tevékenységek; Elérhetőség: a közlekedéshez és a távközlési szolgáltatásokhoz való hozzáférés valamint a szolgáltatások minőségének javítása (amennyiben ezek transznacionális dimenzióval rendelkeznek); Fenntartható városfejlesztés: a policentrikus fejlesztés megerősítése transznacionális, nemzeti és regionális szinten

SEE – P1: Az innováció és a vállalkozások támogatása 1.1. A technológiai és az innovációs hálózatok speciális területeken történő fejlesztésének támogatása 1.2. Kedvező környezeti feltételek kialakítása az innovatív vállalkozások segítése érdekében 1.3. Az innováció keretfeltételeinek megteremtése és szabad út biztosítása

SEE – P2: A környezet védelme és fejlesztése 2.1. Az integrált vízgazdálkodás fejlesztése és az árvizek megelőzése 2.2. A környezeti ártalmak megelőzése 2.3. A természeti értékek és védett területek összefogásának segítése 2.4. Hatékony energia és erőforrás felhasználás

SEE – P3: Az elérhetőség javítása 3.1. Az elsődleges és másodlagos közlekedési hálózatok fejlesztése a koordináció, a tervezés és a működtetés fejlesztésével 3.2. Különböző stratégiák kifejlesztése a digitális világ kettészakadásának megakadályozása érdekében 3.3. A multi modális platformok kialakításához szükséges keretfeltételek javítása

SEE – P4: A transznacionális szinergiák erősítése a térségek fenntartható növekedése érdekében 4.1. A városi térségeket és a települések regionális rendszerét érintő problémák kezelése 4.2. A növekedési térségek vonzásképességének és megközelíthetőségének támogatása 4.3. A kulturális értékek fejlődés érdekében történő felhasználásának ösztönzése

CE – P1: Az innováció támogatása Közép-Európában 1.1. Az innováció keretfeltételeinek javítása 1.2. Kapacitásbővítés az innováció elterjedésének és alkalmazásának érdekében 1.3. A tudás-fejlesztés erősítése

CE – P2: Közép-Európa külső és belső elérhetőségének javítása 2.1. Közép-Európa összekapcsolhatóságának javítása 2.2. Multimodális logisztikai együttműködés kialakítása 2.3. A fenntartható és biztonságos mobilitás támogatása 2.4. Informatikai és alternatív megoldások a hozzáférés javítására

CE – P3: A környezet felelősségteljes használata 3.1. A környezetminőség javítása a természeti erőforrások és a természeti örökség menedzsmentjén keresztül 3.2. A természeti és ember-okozta veszélyek és hatások csökkentése 3.3. A megújuló energia-források és a hatékony energiagazdálkodás támogatása 3.4. Környezetbarát tevékenységek és technológiák támogatása

CE – P4: Városok és régiók versenyképességének és vonzerejének növelése 4.1. A policentrikus településszerkezet és területi együttműködés erősítése 4.2. A demográfiai és társadalmi változások város- és regionális fejlődésre gyakorolt területi hatásainak kezelése 4.3. A kulturális erőforrások hasznosítása a városok és régiók vonzerejének növelésében

Transznacionális program-irányítás Európai Bizottság Igazoló Hatóság Irányító Hatóság Irányító és Monitoring Bizottság Közös Szakmai Titkárság Nemzeti Kapcsolattartó Pontok Nemzeti Bizottságok Kifizető Egység p r o j e k t e k FCG Audit Hatóság auditorok

Interreg IVC Interregionális együttműködés Bevált gyakorlatok és tapasztalatok cseréje a Strukturális Alapok felhasználásához kapcsolódóan Jogosult terület: EU27 Programirányítás: FR

Interreg IVC: Prioritások 1. Prioritás: az innovációs és tudás alapú társadalom témakörével foglalkozik, olyan altémákra koncentrálva, mint az innováció, a kutatás és technológiai fejlődés, a vállalkozások és KKV-k, az információs társadalom, valamint a foglalkoztatás és képzés. 2. Prioritás: a környezet és kockázat-megelőzés területe, a legfontosabb altémái a következők: természeti és technológiai kockázatok, vízgazdálkodás, hulladékgazdálkodás, biodiverzitás és a természeti örökség megtartása, energia és fenntartható tömegközlekedés, kulturális örökség és tájkép.

Következő pályázati felhívások CE: 2011 tavasz SEE: 2011 tavasz Interreg IVC: 2011 ősz Operatív programok, futó projektek és pályázati anyagok: CE: www.central2013.eu SEE: www.southeast-europe.net Interreg IVC: www.interreg4c.net