A nyelv és a gondolkodás fejlődése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Advertisements

A gyermekek nyelvelsajátítása
KOGNITÍV PSZICHOLÓGIA
Mobil egészségipar Mi a mobil és miért?
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
Szemiot i ka.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
Anyanyelvi nevelés tematika
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Tanuláselméleti megközelítés
A jelnyelvi fejlődés kezdeti szakaszai siket és halló gyerekeknél
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Terézvárosi Nevelési Tanácsadó és Pedagógiai Szakszolgálat
Harmadik előadás.
A tanítás és tanulás konstruktivista felfogásáról
Színes világban élünk.
A többnyelvűség pszicholingvisztikai kérdései
Hangtani imétlés.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Az értelmi fejlődés Jean Piaget
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Idegen nyelvek tanulása
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A pszichikumról általában
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Baba Etológia.
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Személyközi kommunikáció Készítette: palacsint szeptember 30.2 A kommunikáció és jellemzői.
„Reflektorfényben Te állsz”
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
Rugós inga mozgása Hömöstrei Mihály.
Kognitív fejlődés 2. Piaget 1.
LEGO Dacta program.
A BKF tudástranszfer modellje a
A generatív nyelvelmélet
A hangok világa Hangképzés.
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
Bevezetés a pszichológiába Illés Anikó. Gondolkodás Propozícionális gondolkodás Képzeleti gondolkodás Motoros gondolkodás.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
3 éves gyermekek szűrése, ellátása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Az anyanyelvápolás szerepe a modern kommunikációban
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Családbarát Turizmus Konferencia 2017
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
A nyelv és beszéd fejlődése
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Nyelv és nyelvtan É. Kiss Katalin PPKE /I..
Előadás másolata:

A nyelv és a gondolkodás fejlődése 2008 tavaszi félév 8. előadás

A beszédfejlődés leíró szinten (Piaget-san) A gondolkodás a cselekvésből ered. Kezdetben a hangadás is cselekvés. A nyelv szimbólumrendszer. A szimbólumképzés révén válik élővé a nyelv: szimbólumképzés elvonatkoztatás

A csecsemő sírása már differenciált. A mozgás beszéd 7-12 hónapos korban felerősödik. A hangképzés mint funkciós játék 1-1 és fél éves korra kész (mama –bilabiális hang) „Mi ez?” korszak másfél éves kor után. (rövidített, torzított szavak, szituációhoz kötött.) Ikrek – páros elszigetelődés.

Iskolás kor: nyelvi hátrány hipotézis (Bernstein) Egocentrikus (monológ) – belső beszéd – gondolkodás (a másik út a kommunikációhoz vezet – Piaget és Vigotszkíj vitája). Iskolás kor: nyelvi hátrány hipotézis (Bernstein) Korlátozott – kidolgozott kód, kontextusos nyelv. Helyesírás – hangoztatás. Nyelvtan: 10-12 éves kortól.

A nyelvelsajátítás főbb állomásai….máshogy Preverbális szakasz (első életév) Egyszavas kijelentések (másfél-kétéves) Szótári robbanás, távirati beszéd (3 éves) Fokozatos gazdagodás és bonyolódás (hétéves korig és tovább!!!!)

Piaget: a gondolkodás megelőzi a nyelvet Moduláris felfogás különálló rendszerek Függetlenül fejlődik, majd együtt haladnak

Chomsky Piaget: A gondolkodás kategóriái egyetemesek „Eszkimó hó” A nyelv és a megismerés kapcsolata a fejlődésben Univerzalisztikus elméletek Relativisztikus elméletek Nyelvi vezető szerep Chomsky Generatív nyelvészet Nyelvi univerziálék Alany – tárgy- eszköz (Ez a Józsi a bottal…) Megismerési mintázat Whorf (1956) Karácsony Sándor (Magyar- német nyelv) A nyelv a fontos, de a nyelvek különböznek Piaget: A gondolkodás kategóriái egyetemesek „Eszkimó hó” Kognitív vezető szerepe

Chomsky Innátizmus A nyelvet ennyi idő alatt nem lehet megtanulni. A gyermek a nyelvet „valahonnan” megfejti. A nyelvek mély elemzése révén közös alap található, ami velünk született, és ez a megismerés logikáját is meghatározza.

Az enyhített kognitív hipotézis lényege: a nyelv mint jelzési funkció a reprezentációs forradalom megjelenésének a függvénye, de a tapasztalatok önmagában nem eredményezik a nyelvet. A nyelv csak egyik formája a szimbólumképzésnek. A nyelvi fejlesztés nem gyorsítja pl a mennyiségállandóság kialakulását (H. Sinclaire de Zwart). Mégis a választásában a 3-5 éves gyermek ésszerűbb, mint beszédben. (tehát Piaget)

A szemantikai „csizmahúzó” elmélet: pl az alany, mint csizmahúzó: többnyire élő (a kalapács máshogy töri be az ablakot, mint Feri). Ez a kapcsolat segíti a gyermeket a nyelvi kód feltörésében. (Pinker)

Négy érv az enyhített kognitív hipotézis mellett Patológia: a fogyatékos (Down kóros) helyesen beszél csak később. A süketnéma gyerekek is Piaget szerint fejlődnek. 2. Van nyelvi önfejlődés, fejlesztés nélkül is.

3. A majmok megtaníthatóak e beszélni. (Van aki hiszi 3. A majmok megtaníthatóak e beszélni? (Van aki hiszi.) Valójában nem, a nyelv emberi modul. 4. A kétnyelvű gyermek (kétlábú laboratórium) Mikes Melánia (Újvidék): a szláv nyelvekben az elöljáróra is kell figyelni, a magyarban a végződésre. A szó végére a kétnyelvű gyerekek jobban figyelnek magyarul hamarabb tudja. Csak Piaget alapján nem lenne különbség. A tudás előfeltétel, a nyelv újabb próba. (Borisz és a lánya)

A függetlenség újabb érvei - Gondolkodás és percepció 600 nyelv elemzése a színek hierarchiája: 1: fekete, fehér 2: piros (vörös) 3: zöld, kék, sárga 4: barna 5: lila (ibolya)stb. Dányi gyerekek KÉK-je a valódi kék!! Speciális Nyelvi Sérültek: He go home! Nem fogyatékos, de a nyelvi modul…. Vágja a fűrészt a fával (10000-ből 1)

A néni köszönt a fiúnak / A néni azt mondta, hogy szia. Az udvaron felaprítja a fát / Az udvaron kicsi fát csinál A specifikus jelentést kerüli. Nyelvtani és általános tanulás.(SNyZavar) Rendes és rendhagyó igék (go –went) Magyarban: hós lett, kenyért. A szabályos képzés helyett is tanul - Fordítottja a Williems szidróma (nehezen tanul, de körülírja a dolgot). „Szalonbuta”

Végülis az innátizmus és a modularitás ma már szinte általánosan elfogadott. Piaget kritikája: szenzoros szinten sokkal előbb és sokkal többet „TUD” a gyermek, mint azt Piaget szerint tehetné… Edelmann: az instrukciós tanuláselmélettel szemben a szelekciós elméletet állította: Az immunrendszerhez hasonlóan, sok minta amiből néhányat a szenzitív periódusban megerősítünk, a többi „elfelejtődik”: „Degenerációs fejlődéselmélet”