Szerepi Imréné, november 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Alsónémedi bemutatása
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Jánosi Beatrix szeptember 08.
A TÁMOP / projekt megvalósításába bevont intézmények Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola Hunyadi.
„Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános
Don Bosco Oratóriuma. Don Bosco egykor  nevelni másképp!  a kezdetek: börtön és utca  „az alapítás”  „laboratórium” – a kor oratóriumai  háttérbe.
Környezeti nevelés az óvodában
Tornádó Tordán.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
Gondviselés Óvoda – Eltelt 16 év…
Élő Rózsafüzér Kaposvár, május Az Élő Rózsafüzér eredete Az élő rózsafüzér zarándoklat ötlete a bécsi Andreas Schätzle atyától származik,
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
Mindenben keresni és megtalálni Istent.
? ? ? ? ? Kicsoda Jézus ? ? ? ? ? ? ? ? ?.
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
SZONEK Liszt Ferenc Utcai Bölcsőde és Óvoda Szentlőrinc
Élménypedagógia avagy Kalandok és Álmok a Ridensben november 21. Bányai Sándor Kalandok és Álmok Szakmai Műhely TÁMOP / RIDENS.
Kastélykert Körzeti Óvoda
Református Montessori Iskola bemutatása. Iskolánk története alapítás éve: alapítás éve: - óvoda: óvoda: iskola: iskola: 2000 alapítás.
CSALÁD.
Erkölcsi nevelés, mint az óvodai nevelési feladatok egyike
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
DR. habil, Dr. Dr. VASS CSABA
Nevelés és nevelői attitűdök
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
ÚJRAÉLESZTÉSI KÍSÉRLET
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Felekezeti statisztika Irányító tanár: Hasas Tünde Szerz ő k: Szabó Katalin Kertész Erika Veres Janka Eszter Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad.
PROJEKTTALÁLKOZÓ ADANÁBAN, TÖRÖKORSZÁGBAN 2011 MÁRCIUS 31- ÁPRILIS 6 A TÖRÖK PARTNERSISKOLA: ÖZEL ADANA GÜNDOGDU KOLEJI.
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
A beiskolázás előkészítése
Szeretettel köszöntöm
PROGRAM.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
„A Zöld Óvoda megvalósult gyakorlata”
Út a sikeres tanuláshoz
Óvodahívogató Bárka Baktalórántházi Református Óvoda
Kereszténység - nevelés
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
Óvodai szakmai programok, továbbképzések bemutatása 2013/2014 Készítette: Grolyóné Szabó Éva szeptember 11. KPSZTI, Óvodavezetői Értekezlet.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A láthatatlant megadni
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket…” (Mt 19,13-15)
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
A szentmisét celebrálja: Böjte Csaba testvér
A dajka a nevelés folyamatában
Hogyan indítsunk cserkészcsapatot közösségünkben?
Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában
„Knowing You Knowing Me”
Miénk itt a tér.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
Jézuskától - Jézus Krisztusig
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Előadás másolata:

Szerepi Imréné, 2012. november 16. HITRE NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁBAN A DAJKA SZEREPE A NEVELÉSI FOLYAMATBAN Szerepi Imréné, 2012. november 16.

Rácsodálkozás A teremtett világ szépségeire Szerepi Imréné, 2012. november 16.

Külső jegyek a katolikus óvodákban Rendezett, esztétikus környezet Dekoráció Feszület, Zöld növények, Képek, Gyermekmunkák Vallásos témájú eszközök Szerepi Imréné, 2012. november 16.

„A katolikus iskola kimondatlan, de elengedhetetlen feltétele, hogy a tanárok szükségét érezzék a keresztény elkötelezettségnek. … A katolikus oktatás mindenekfölött arra való, hogy Krisztust kinyilvánítsa, hogy segítsen Krisztust megalkotni mások életében.” (II. János Pál: Minden napra egy ima 309. o.) Szerepi Imréné, 2012. november 16.

(A Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, „A gyermek nem a vele szemben támasztott szóbeli követelmények nyomán lesz olyan, amilyennek szeretnénk, hanem az őt nevelő felnőttek példáinak hatására.” (A Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Pedagógiai Programja 43. o.) Legyünk imádságos lelkületűek, és használjuk ki az életfogytig tartó tanulás lehetőségeit! Szerepi Imréné, 2012. november 16.

A katolikus óvodák jellege: Elengedhetetlen, hogy a gyermeket az óvodában érzelmi biztonság, otthonosság, derűs, kiegyensúlyozott, szeretetteli légkör vegye körül. A katolikus óvodák jellege: Köszönési mód Imádságok, Csendes percek, áhítat… Alapvető erkölcsi normák elsajátíttatása A fegyelmezés kérdése A komplexitás megvalósítása Ünnepek, hagyományok ápolása Ismerkedés a plébániával, a templommal, a szentmisével Valamilyen szinten bekapcsolódás az Egyházközség életébe Szerepi Imréné, 2012. november 16.

Dadusok a katolikus óvodákban A hit, a katolikus élet terén egyenlőség van az óvoda minden dolgozója között. Szerepi Imréné, 2012. november 16.

A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA Elfogadja a szellemiséget, amit az intézmény képvisel. Elkötelezett intézménye iránt. Jó gazda módjára ügyel az intézmény tulajdonára, becsületes, megbízható. Munkavégzésében pontos, lelkiismeretes. Részt vesz a munkaidőn túli közös programokon, munkájával segíti annak sikeres megvalósulását. Az intézményről kialakult pozitív képet erősíti. Szerepi Imréné, 2012. november 16.

A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA Ismeri és elfogadja az intézmény dokumentumait. Erre irányuló ismereteit folyamatosan frissíti, bővíti. Feladatait a munkaköri leírásnak megfelelően végzi, de szívesen vállal egyéb plusz feladatot is. Figyeli és megbeszéli a csoport nevelési-gondozási tervét, tevékenységét ahhoz igazítja. Folyamatos önképzés jellemzi szakmailag és lelki életben egyaránt (hozzájárul a pedagógiai program sikeres megvalósításához). Szerepi Imréné, 2012. november 16.

A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA Megjelenése, viselkedése, beszéde a lelkiségnek megfelelő pozitív képet sugároz. Hozzájárul közössége szakmai, lelki fejlődéséhez. Elérhető, megszólítható a dolgozók, a gyerekek és a családok számára (kommunikációja tiszteletet sugároz) Magatartása (stílusa) kiszámítható, derűs, kiegyensúlyozott személyiség. Munkatársaival együttműködő, segítőkész. Csoporton belüli munkáját egyezteti az óvodapedagógussal. Titoktartás kötelezi. Szerepi Imréné, 2012. november 16.

A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA Szeretettel, elfogadással, empátiával fordul a gyerekek felé. Törekszik a személyes bánásmód megvalósítására. A gyermekeket érintő intézkedései méltányosak, igazságosak. Gyermekeknek szóló elvárásai egyértelműek, a kialakított és elvárt normákat képviselik. Bevonja a gyermekeket a rájuk vonatkozó döntésekbe (véleményüket figyelembe veszi). Rendszeresen visszajelzéseket kér a gyermekektől a nekik való megfeleléséről (tempó, a terhelés). Szerepi Imréné, 2012. november 16.

A NEVELÉSBEN EGYÜTTMŰKÖDŐ DAJKA Tisztelettel fordul a családok felé. A kialakított szokás szerint, csak adott területről (gondozási tevékenységek), korrekt, pozitív kicsengésű tájékoztatást nyújt a családok számára. Véleményformálása nem megengedett. (pl.: MÁR MEGINT…! - mondja hangosan, a jelenlévő családok előtt). Lehetőség szerint bekapcsolódik a családoknak szervezett programokba. Szerepi Imréné, 2012. november 16.