Makroökonómia 3.előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

A keynesiánus makromodell
Makroökonómia gyakorlat
Makroökonómia gyakorlat
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Makroökonómia 4. előadás.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Pénzpiac.
A befektetési környezet
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Fogalma, összefüggések
Csortos Orsolya, Kádár András
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Mi a makroökonómia? Az egyes gazdasági szereplők helyett
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Neoklasszikus szintézis
Új klasszikus makroökonómia
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
A makrogazdaság piacai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Elmélettörténet Monetarizmus.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
Makroökonómia 1. ea..
Költségek, költségfüggvények
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A keynesiánus munkapiac
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
A neoklasszikus modell összefoglalása
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Gyakorló feladatok zh-ra
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Közgazdaságtan II 1. Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
A kereslet.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Előadás másolata:

Makroökonómia 3.előadás

A fogyasztási kereslet A fogyasztási függvény a jövedelem és a fogyasztási kereslet közötti kapcsolatot fejezi ki, megmutatja, hogyan függ a fogyasztási kereslet a jövedelemtől. C = f(Y) Keynes szerint a fogyasztási kereslet a rendelkezésre álló jövedelemtől függ. Kétszektoros gazdaságban ez megegyezik a realizált jövedelemmel.

C = C0 + ĉ * Y C A fogyasztási függvény C(Y) C0 Y

C0 az autonóm fogyasztás, a fogyasztásnak az a része, amely nem függ a jövedelemtől. ĉ a fogyasztási határhajlandóság, azt fejezi ki,hogy a jövedelem egységnyi növekedésével mennyivel nő a fogyasztás: ĉ a fogyasztási függvény meredeksége. 0 < ĉ < 1

A vállalatok magatartására vonatkozóan azzal az egyszerűsítő feltevéssel élünk, hogy adott árak mellett a vállalati szektor egy bizonyos határon belül bármennyit hajlandók termelni, azaz a kibocsátás szintjét a kereslet határozza meg. A kínálat tehát minden jövedelemszintnél azonos a jövedelem nagyságával.

Ábrázoljuk a fogyasztási keresletet és a kínálatot egy ábrán: Alacsony jövedelemszintnél a fogyasztási kereslet meghaladja a jövedelem, tehát a kibocsátás nagyságát. Y0-nél magasabb jövedelemnél viszont a kereslet kisebb, mint a kínálat. Y0 Ha a kibocsátás eltér Y0-től, akkor a vállalatok készletei eltérnek a tervezettől, ami arra készteti a vállalatokat, hogy alkalmazkodjanak a kereslethez.

Az a jövedelemszint (Y0), amely mellett a fogyasztási kereslet megfelel a jövedelemnek: Y = C(Y) = C0 + ĉ * Y amiből Tehát ha C0 megnövekszik, a keresletet és kínálatot kiegyenlítő jövedelem ennek többszörösével növekszik meg (kiadási multiplikátor)

Fogyasztási modellek A fogyasztási függvény bemutatásakor azzal a feltevéssel éltünk, hogy a fogyasztási kereslet az adott időszakban realizált jövedelemtől függ. Tapasztalatból tudjuk azonban, hogy a fogyasztók költekezéseit nem csak az adott időszak jövedelme befolyásolja, hanem például a jövedelem alakulásának tendenciája is. De nem csak a múltbéli jövedelem, hanem a jövőre vonatkozó várakozások is befolyásolják a fogyasztást.

A tapasztalatok alapján a fogyasztási kereslet következő tulajdonságait állapították meg: A Jövedelem növekedésével a fogyasztás részaránya csökken Adott időszakban a magasabb jövedelmű csoportok fogyasztási hányada kisebb Egy gazdasági ciklus alatt a fogyasztási hányad csökken a jövedelem növekedésével Hosszú távon a fogyasztási hányad állandó, a fogyasztási határhajlandóság megegyezik a fogyasztási hányaddal A hosszú távú fogyasztási arány idővel (nagyon hosszú távon) növekszik A fogyasztás fenti tulajdonságainak magyarázatára három fontos elmélet született: a relatív jövedelemhipotézis, a permanens jövedelemhipotézis és az életciklus-elmélet.

A beruházási kereslet Beruházásnak nevezünk minden olyan kiadást, amely a gazdaság tőkeállományának pótlására és bővítésére irányul. A háztartások elsősorban fogyasztási célú beruházásokat hajtanak végre. Az összes beruházási keresletet elsősorban a vállalati szektor beruházási kereslete határozza meg. A vállalati szektor beruházási keresletét az határozza meg, mennyi terméket kívánnak eladni. A tőkejavak hatékonysága határozza meg, hogy a tervezett kibocsátáshoz mekkora tőkeállományra van szükség.

Adott termelt mennyiség és adott árak mellett beruházásra csak a meglévő tőkeállomány fenntartására van szükség: a beruházások megegyeznek a szükséges pótlások étékével. Ha a tőkejavak hatékonysága adott, éppen akkora reálértéket kell a pótlásra fordítani, amekkora az adott évben keletkezett amortizáció nagysága. Elég tehát a nettó beruházásokkal foglalkoznunk. A vállalatok célja a profitszerzés. Akkor fogják tőkeállományukat bővíteni, ha reményeik szerint bevételeik nagyobbak lesznek, mint a beruházás költségei. Ehhez figyelembe kell venni: - a kibocsátás általános szintjét, a bevételeket - a költségeket - a várakozásokat

A bővítő beruházások nagysága elsősorban a tervezett kibocsátás növekedésétől függ. A beruházási keresletet három tényező határozza meg: - Beruházási igény A várható keresletnövekedés kielégítéséhez szükséges tőkeállománynövekedés - Piaci kamatláb A beruházás alternatív költsége -Belső kamatláb A beruházási várható határhatékonysága

A beruházási igény a fogyasztási kereslet változásától függ, ami hosszú távon ugyanolyan ütemben nő, mint a jövedelem. A beruházási kereslet a piaci kamatlábbal ellentétesen változik. Előfordul azonban, hogy a növekvő kamatláb ellenére is növekszik a beruházási kereslet, ha a vállalati szektor javuló értékesítési feltételekre számít. A vállalatok tehát a piaci kamatláb várható alakulását is figyelembe veszik. A beruházási várakozások a beruházás várható jövedelmezőségében összegződnek. Tehát a beruházási kereslet az aktuális piaci kamatlábtól és a jövedelmezőségre vonatkozó várakozásoktól függ.

Ha rövid távon a várakozásokat állandónak tekintjük, akkor a beruházási keresletet a piaci kamatláb határozza meg: I(i) = I0 - a*i I0 az autonóm beruházási kereslet nagysága a a beruházások kamatérzékenysége

Az árupiaci kereslet A fogyasztási kereslet és a beruházási kereslet összegeként YD = C(Y) + I(i) adott i0 piaci kamatláb mellett a beruházási kereslet az árupiacon autonóm keresletként jelenik meg: YD = C(Y) + I(i0)

Y0' egyensúlyi jövedelem mellett megegyezik a kereslet a kibocsátással

Az egyensúlyi jövedelem nagysága: Y = C(Y) + I(i0)= C0 + ĉ * Y + I(i0) amiből Az árupiacon az egyensúlyi jövedelem nagyságát a jövedelemtől független keresleti tényezők és a multiplikátor szorzata határozza meg. A beruházásoknak ugyanolyan multiplikatív hatása van, mint az autonóm fogyasztási keresletnek. Egyensúly esetén a beruházás nagysága megegyezik a megtakarítással: Y - C =YD - C S = I

Az IS -függvény Változó kamatláb mellett Y = C(Y) + I(i)= C0 + ĉ * Y + I0 - a * i ebből Az IS (beruházás-megtakarítás) függvény a jövedelem és a kamatláb azon kombinációinak halmaza, ahol a tervezett beruházások és a szándékolt megtakarítások megegyeznek egymással adott árszínvonal mellett. (Az árupiac egyensúlyi pontjai)

Pénzkínálat: Pénzkereslet: A tranzakciós pénzkereslet a szokásos kiadások fedezetére tartott pénzkészlet Lt = f(Y) Az óvatossági pénzkereslet az a pénzmennyiség, amit előre nem látható kiadásokra tartanak Ló = f(Y,i) A spekulációs pénzkereslet a piaci kamatlábbal ellentétesen változik Ls = f(i) Az összesített pénzkereslet: L = Lt(Y) + Ló(Y,i) + Ls(i) = k * Y + L0 - h * i

Az LM-függvény i = (k/h) * Y + (1/h) * (L0 - M/P) A pénzpiac egyensúlyát egy olyan függvénnyel írhatjuk le, amely összekapcsolja a kamatláb és a reáljövedelem azon összetartozó értékeit, amelyek - adott reálpénzkínálat mellett - biztosítják a pénzkereslet és a pénzkínálat egyensúlyát. Ezt nevezzük pénzkeresleti-pénzkínálati görbének. M/P = k * Y + (L0 - h * i) ebből i = (k/h) * Y + (1/h) * (L0 - M/P)

i = (k/h) * Y + (1/h) * (L0 - M/P) Az egyensúlyi Y0, i0 értékekre: és i = (k/h) * Y + (1/h) * (L0 - M/P) egyszerre igaz, ebből Y-t kifejezve

Adott árszínvonal és pénzkínálat mellett ennyi az áru- és pénzpiac együttes egyensúlyát biztosító reáljövedelem. Hasonlóan az egyensúlyi kamatláb:

Az összkeresleti függvény Az összkeresleti függvény az áruk iránti reálkereslet és az árszínvonal közötti kapcsolatot fejezi ki adott pénzmennyiség mellett.

Az árszínvonal nem közvetlenül, hanem a pénz- és árupiac mozgásán keresztül változtatja meg az összkeresletet. Az árszínvonal csökkenésével csökken az egyensúlyi kamatláb is, az összkereslet pedig növekszik. Az összkeresleti függvény