ELTE Budai Sportoktató Akadémia AZ EDZÉS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA 17-18. óra Előadó tanár: Dr. Bartha Csaba.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sport XXI. Felméréseinek Eddigi Eredményei augusztus 11. Fadd-Dombori.
Advertisements

A sporttehetségek kiválasztása
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
A közösség számodra annyit jelent amennyit Te hozzáteszel ! A baranyai tájékozódási futás felépítése és működésének struktúrája, a PVSK-n keresztül.
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
Kvantitatív módszerek
Kirendeltség-vezetői munka elmélete és gyakorlata Dr. Hornyacsek Júlia.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A VEGETATÍV IDEGRENSZER
Környezetpszichológia III.
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
AZ EDZÉS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA
A mellékvese.
MOTIVÁCIÓ.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
A szervezeti problémák kezelése
Szervezetfejlesztési Program
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
A kulturális intelligencia
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Képesség, készség, adottság, tehetség
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
Az emberi magatartást kialakító tényezők
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Menedzsment, struktúrák az egyéni sikersportágakban Versenyképesség?
Az EEM helye a menedzsmentben
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
1 1 NUSI-UPI, Sport XXI. Program Triatlon sportág 3 éve a programban ( ) Sportági keretösszeg: 25m Ft/év.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
Quality Human Management
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A férfi tőrvívás múltja, jelene és jövőképe. A dicső múlt Olimpiai érmek Olimpiai érmek Világbajnoki sikerek Világbajnoki sikerek Junior világbajnokok.
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Lurkótól a Haladásig Simon Attila Budapest.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
TVK MALI TRIATLON KLUB TISZAÚJVÁROS ELNÖKSÉG TITKÁRSÁG ADMINISZTRÁCIÓ GAZDÁLKODÁS Vezető edző ÚSZÁS EDZÉS OKTATÁS Fodor Ágnes SZÁRAZFÖLD Kerékpár, futás.
Terhelés.
Edzéselméleti témák Kiválasztás
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
EDZÉSTERVEZÉS.
Modern edzésmódszerek
A sportpedagógia a személyiségfejlesztés szolgálatában Dr. Poór Zoltán a neveléstudomány kandidátusa Triatlon-edzők szakmai továbbképzése Balatonboglár,
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
PSV AKADÉMIA 2007/2008.
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Szociálpszichológia-2 Attitűd
A nemzetgazdasági tervezés megújítása
Éves edzésterv
Alkalmazkodás Edzettség - teljesítmény
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Előadás másolata:

ELTE Budai Sportoktató Akadémia AZ EDZÉS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA óra Előadó tanár: Dr. Bartha Csaba

A rajtállapot elemzése. Az edző tevékenysége a rajtállapot befolyásolására. Edzéstervezés, tervtípusok. Az edzéstervezés alapelvei, lépései. Saját sportág sportágspecifikus periodizációs modelljének ismertetése.

A rajtállapot A rajt előtti specifikus állapot a sportoló aktuális beállítódása és alkalmazkodása a következő versenyre. Ebben az állapotban a vegetatív idegrendszeri folyamatok mellett jelentős pszichikai tényezők is szerepet játszanak. A vegetatív jellemzők közül szembetűnőek a pulzusgyakoriság növekedése, változások az anyagcserében, megnövekedett oxigénigény, illetve pszichésen figyelemösszpontosítás a versenyre. Az egyes versenyzők különbözőképpen reagálnak a rajtnál fellépő külső-belső ingerekre. A külső ingerek az ellenfél, a nézők száma, összetétele, közelsége, a bíró, széljárás, napszak, a sportszer megszokott vagy szokatlan volta. Belső ingerek a félelem a balsikertől, kudarctól, a versenyzésből adódó fájdalomérzés, kényelmetlenség, éhség- és szomjúságérzet, technikai bizonytalanság, a hosszabb kiesésből adódó elbizonytalanodás.

A rajthelyzetre való reagálásnak három alapvető fajtáját különítjük el: a rajtkészség, amelyet enyhe izgalom, várakozási feszültség, növekvő türelmetlenség, fokozott figyelem- összpontosítás jellemez a rajtláz, amelyet túlzott izgalom, idegesség, a hangulat hullámzásai, szétszórtság és dühös akarás jellemez a rajtapátia, amelyet bénító, gátló folyamatok okoznak

A rajtláz jelensége a vegetatív idegrendszer zavaraitól - hányás, hasmenés, szédülés - a viselkedés sajátos változásain keresztül - sírás, nevetés, bőbeszédűség, túlmozgékonyság - az értelmi, emlékezési zavarokig, szinte mindenfajta viselkedészavar előfordul. A rajtlázat előidéző folyamatokat a szimpatikus idegrendszer, illetve a különböző belső-elválasztású mirigyek, például a mellékvese fokozott működése váltja ki. Tipikus élettani változások: a szív gyorsabban ver, pulzus emelkedik, fokozódik a vérnyomás, fokozódik a vérkeringés, fokozott nyomás az érfalakra; légzőizmok fokozott működése (főleg rekeszizmok), emelkedik a légzésszám; emésztőrendszer működése csökken, leáll; a mellékvese adrenalin-kiválasztása fokozódik, adrenalin hatására a máj tartalék glikogénje a véráramba kerül, ott átalakul vércukorrá, növeli a vércukor mennyiségét. Ezek a folyamatok optimális esetben kedvezően hatnak az ideg- izommunkára.

A rajtállapot alakítása A rajtállapot keletkezése és kifejlődése rendszerint a feltételes reflexmechanizmusok mintájára megy végbe. A versenykörülmények erős ingerek, amelyek a versenyző tudatában sajátos képzeteket és gondolatokat ébresztenek, a szervezetben pedig sokrétű fiziológiai folyamatrendszert, azok komplexusát váltja ki. A rajtállapotot az jellemzi, hogy a serkentő folyamatok vannak túlsúlyban, tehát erős késztetést érzünk mozgásra, tevékenységre. Ilyenkor a sportoló saját versenye sorra kerülése előtt nem találja a helyét: a túlzott izgalom, a rajtláz, a versenyláz nyilvánvalóan zavarja őt. Előfordulnak ellenkező jelenségek, amikor az idegrendszer gátló folyamatai vannak túlsúlyban, akkor lehangoltság, közömbösség, álmosság jellemzi a sportolót. Ez a rajtapátia.

A rajtállapot alakítása A legkedvezőbb rajtállapot az, amikor harckészség jellemzi a sportolót. Ilyenkor a központi idegrendszerben optimálisan alakulnak a serkentő folyamatok, mérsékeltek a fiziológiai eltolódások, magas szintű lesz a folyamatok egyensúlya, jól koordinált a versenyző mozgása, szívesen vállalja a küzdelmet. A kedvezőtlen rajtláz elleni harcban a sportolónak meg kell változtatnia gondolkodását, el kell térítenie gondolatait a versenyek körülményeiről, minden figyelmét a fő feladatra kell összpontosítania, és nem szabad megengedni, hogy figyelmét olyasmi is lekösse, ami nincs összefüggésben a közvetlen feladatával. A legdöntőbb hatást a versenyzőre az edző szuggesztív intézkedései teszik. Az edző határozottsága, szaktudása, biztos fellépése, tájékozottsága hat a leginkább a versenyző értelmére, ezen keresztül érzelmeire, mert érzi, hogy nyugodt lehet, jó kezekben van.

Edzéstervezés 1. Az elmúlt időszak értékelése: mennyire sikerült a kitűzött célt megvalósítani az eredményesség szempontjából; versenyrendszer, bajnokság rövid értékelése; konkrét szakosztály értékelése - milyen volt az edzéslátogatás; - milyenek voltak a személyi feltételek (létszám, életkor, igazolás menet közben); - tárgyi feltételek; - dologi kiadások, pénzügyi helyzet; szakmai munka értékelése - erények; - hibák; - szubjektív; - objektív; utánpótlás helyzete az elmúlt év során; nevelési feladatok.

2. Az új év célkitűzései: az eredmények megjelölése az edzésmunka hangsúlya személyi kérdések a versenyzők sportszakmai és civil önképzése az edzésmunka ellenőrzése egyéniség és kollektivitás 3. Az elvégzendő feladatok: szervezés, menedzselés, szponzorálás (határidők, felelősök) nevelési irányelvek képesség fejlesztése technikai képzés taktikai képzés kapcsolatok építése - az egyesületek más szakosztályaival - más klubokkal - válogatott keretekkel versenyeztetési stratégia

4. Dokumentáció: versenyzők adatai - életkor, versenykor; - alapvető testalkati jellegek (változás!); - képességek; - eredményesség; - érdeklődés; - erős és gyenge oldal, a változás iránya; tárgyi feltétel alakulása.

Célképzés „Van érték” - állapotellenőrzés - egyéni, csoport, csapat Folyamatellenőrzés - spontán változás - felkészítés hatása „Kell érték” - stratégia - szubjektív etalon - objektív etalon

Tervek típusai - Több éves - időszakos - makrociklus - mikrociklus - egy edzés bizonytalanság Egy edzés esetén már konkrét, egy évesre nem tudhatom, hogy mi lesz.

Az edzéstervek szakmai anyaga Utánpótlás korúak (megalapozás) sokoldalú képzés sokféle eszköz, módszer potenciális a képességekben, + alaptechnika Á - E - GY Haladók (felkészítés) alapképzés folytatása, sportági orientáció specializáció kezdete (eszközben, módszerben) az élsport előfeltételeinek megteremtése pszichés terhelés (verseny) Á - E - GY Élsportolók (kiteljesítés) egyéni bánásmód érvényesítése intenzitás és terjedelem összhangja, formaidőzítés specializáció (poszt, szerepkör) taktikai érettség, megoldási variációk Á - E - GY, újabban E - GY - Á

SPORTÁGVÁLASZTÁS - SZAKOSODÁS

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET