Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Éves edzésterv katalinracz@mail.com.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Éves edzésterv katalinracz@mail.com."— Előadás másolata:

1 Éves edzésterv

2 Éves terv: Lényege: az a kapcsolat, ami a terhelés, pihenés, inger és válasz között folyamatosan fennáll. A felkészülési rendszer egy évre szóló felkészülési céljait,feladatait, eszközeit, módszereit és ezek felhasználásának időbeli elrendezését tartalmazza.

3 Edzéstervezés folyamata
Állapotelemzés Célformálás Periodizálás Edzésszerkezet kialakítása

4 AZ edzéstervezés folyamata
1. Állapotelemzés: Edzettségi szint Számszerű teljesítmények elemzése Táplálkozás Szociális helyzet Egészségi állapot Egyéb elfoglaltság 2. Célformálás Mit akarunk elérni? 3. Periodizálás Időpontok, időszakok rögzítése A legfontosabb verseny időpontja a döntő – időszakok alakítása: alapozó, formába hozó Ciklusok kijelölés Makro, mezo, mikro 4. Edzésszerkezet kialakítása Terhelési szerkezet (terjedelem, intenzitás) Edzéstartalom

5 Állapotelemzés (pl) 1. Előző év rövid értékelése
Az előző évadban (1995/96) a legfőbb szempont a csapatépítés volt. Terveink között szerepelt az is, hogy a bajnokság alapszakaszában a budapesti csoport első négy helyezettje közé kerüljünk. Rendkívül rosszul kezdtünk, Az utolsó pár mérkőzésen nyújtott teljesítmények egy nagyon jó alapot adhatnak a jövőbeni továbblépéshez. 2. Jelenlegi állapot Játékosállomány: Feltételek: kosárlabda-pálya 6 db palánkkal, erősítőterem; atlétika-pálya.

6 Célformálás (pl) Elsődleges célok/Eredményesség szerint:
A budapesti bajnoki cím megszerzése. Az országos bajnokságon az 1-3 hely megszerzése. Másodlagos célok: Az új játékosok beépítése. A hiányos technikai tudás bővítése. A kondicionális képességek fokozott fejlesztése. Jó csapatszellem és hangulat kialakítása.

7 Periodizálás (pl) Versenyprogram:
Az Universitas bajnokságban szeptember 18-án kezdődnek meg a küzdelmek. A budapesti bajnokságban 18 csapat vesz részt két kilences csoportban. Az országos döntőbe, ami május közepén lesz, a három legjobb vidéki, illetve budapesti csapat kerül.

8 Mikrociklus Makrociklus Mezociklus 6-8 nap
Több mezociklust foglal magába Mezociklus Több mikorciklust foglal magába, 4-6 hét Mikrociklus 6-8 nap

9 Periodizálás Mikrociklus
általában 6-8 nap (lehet több vagy kevesebb is), az egyes edzések hangsúlyos elosztása (T. E. GY. Á.), az edzésterjedelem és az intenzitás tervszerű váltása, 2-3 erős, 2-3 maximális, 1-2 határterhelés szerepelhet a felkészülés céljától függően.. 

10 Periodizálás Mezociklus = Több mikrociklust magába foglaló edzésidőszak. a terhelés terjedelme és intenzitása a makrociklus jellegnek megfelelően alakul, hosszabb nagy terhelésű és rövidebb pihenő jellegű szakaszok váltogatják egymást ( %), a mezociklus alkalmas arra, hogy egy meghatározott tulajdonság fejlesztésében előrelépjünk, a felkészülés kezdetén a mezociklusok hosszabbak 4-6 hét, míg utána 2-4 hetesek.

11 Periodizálás Makrociklus (időszaki ciklus) = Több mezociklust magába foglaló edzés/versenyidőszak. 3 féle lehet: egész éves (egy versenyidény) féléves (két versenyidőszak) pl.: teniszezők, birkózók, úszok, ökölvívók több időszakos (több versenyidőszak) pl.: súlyemelők

12 Periodizálás (pl) IX. Mezociklus (1997. 04. 07. - 05. 04.) Cél:
a lehető legjobb forma elérése a bajnokság végére, az országos döntőre; gyorsasági állóképesség fejlesztése;gyorsítás; jó dobóforma kialakítása; vegyes védekezés. Feladat: lefutásos feladatok; 400 méteres futások; sprintek, fokozófutások, "öngyilkos"-futások; nagyon sok dobófeladat védővel és védő nélkül; vegyes védekezés alkalmazása játékhelyzetben; támadási variációk ismétlése.

13 Periodizálás (pl) A IX. mezociklus lebontása mikrociklusokra
Cél: erőfejlesztés, gyorserőfejlesztés, a jó dobóforma kialakítása, pontok szerinti képzés, védekezés (zóna, emberfogás) gyakorlása, a hétvégi mérkőzésen való győzelem. Feladat: medicinlabda-gyakorlatok, 400 méteres futások, sprintek, fokozófutások, öngyilkos futások (28'',29", 30"), a dobótechnika csiszolása állóhelyből történő dobással, tempódobások saját helyről, passzolási technikák fejlesztése, egyéni képzés különböző feladatokkal, játék 5:5 ellen. Módszer: ismétléses

14 Periodizálás (pl) A IX. mezociklus lebontása mikrociklusokra
Cél: gyorsasági állóképesség fejlesztése, technikázás, egyéni képzés, gyors indítás gyakorlása, vegyes védekezés gyakorlása, támadási variációk ismétlése, jó dobóforma kialakítása, a hétvégi mérkőzésen győzelem. Feladat: páros és hármas lefutások, lefutásos gyakorlatok védővel (2:1, 3:1, 3:2), 1:1 egész pályán, félpályán és saját helyről, öngyilkos futások (27", 28", 29"), vegyes védekezés, játék 5:5 ellen vegyes védekezéssel és a tanult taktikai variációk felhasználásával. Módszer: ismétléses

15 A sportbeli felkészülés alapelvei
Pedagógiai elvek Biológiai elvek 1. Tudatosság Fokozódó terhelés A megszokott terhelésnek nincsen teljesítményfokozó hatása. Fontos: a terhelésemelés fokozatosan kell, hogy történjen 3-4 hét alatt. A terhelést fokozhatjuk: napi/heti edzésszám, napi/heti edzésterjedelem, napi/heti edzésintenzitás, napi/heti relatív edzésintenzitás, heti versenyek számának növelése 2. Rendszeresség Egész éves terhelés Fontos: ha nagy az edzések közötti kihagyás csökken a teljesítmény. 3. Az életkori sajátosságok figyelembe vétele Terhelési ciklusok alkalmazása Mikrociklus Mezociklus Makrociklus (időszaki ciklus) Egész éves ciklus jellemzők lejjebb!) Formaidőzítés A sportbeli felkészülés alapelvei

16 Az egész éves ciklus felépítése
Alapozó (tiszta felkészülés) Formába hozó (vegyes felkészülés) Formában tartó (versenyidőszak) Átmeneti Ezek a szakaszok szervesen illeszkednek egymáshoz és együttesen a felkészülés egészét adják, ezért évente egy esetleg két alkalommal (féléves, több időszakos ciklus) megismételhetők.

17 Az egész éves ciklus felépítése
Alapozó időszak (tiszta felkészülés) megteremtjük a versenyév sikeres teljesítésének fizikai technikai taktikai pszichikai feltételeit ebben az időszakban tanulás és komplex erőgyűjtés folyik, jellemzik a sokoldalú edzések, az alkati és működési károsodásokat lehet kompenzálni, a szakasz elején a terjedelmet növeljük, majd az intenzitást is. Az alapozó időszak első részében Az alapozó időszak második részében - a növekvő terjedelem, - a sokoldalú gyakorlatok, - és a mérsékelt intenzitás a meghatározó. - az edzések speciális jellege fokozódik, - a terjedelem mérséklődik, nő intenzitás, - kevesebb sokoldalú gyakorlat, több speciális gyakorlat szerepel a programban.

18 Az egész éves ciklus felépítése
Formába hozó időszak (vegyes felkészülés) tulajdonképpen az alapozó szakasz 3. Része átmenet az alapozó szakasz és a versenyidény között, időtartama 2-4 hét, az elért teljesítőképességet sajátos feltételek mellett érvényesíti, kialakítja a versenyidőszak heti terhelési edzésrendjét, ebben az időszakban már új mozgásokat nem szabad tanulni.

19 Az egész éves ciklus felépítése
Formában tartó időszak (versenyidőszak) adott időre fel kell készteni a sportolót a nagy teljesítményre FORMAIDŐZITÉS, a formaidőzítés mellett gondoskodni kell arról, hogy a megszerzett edzettség kellő szinten maradjon. Átmeneti időszak kapcsolatot teremtünk az elmúlt és a következő sportidény között, leglényegesebb feladat, hogy a sportolók pihenjék ki magukat (aktív pihenés).

20 Az egész éves ciklus felépítése
Formába hozás Cél: leggyorsabb, legerősebb, legügyesebb, legkitartóbb legyen az adott napon, órában, percben. Legfontosabb a jó fizikai, technikai, taktikai, pszichikai felkésztésen túl a versenyző alapos ismerete. Az edzésintenzitás a legfontosabb szabályozó tényező, a felkészülés során olyan edzéseszközöket, edzésmódszereket alkalmazzunk, melyek a legjobban megfelelnek a sportolónak, Lehetőleg abban az időben, olyan éghajlati körülmények között edzünk, mint amilyen a verseny helyszínén várható,

21 Az egész éves ciklus felépítése
A formaidőzítés szempontjából döntő jelentőségű az utolsó nap edzésmunkája: Van olyan versenyző, akit az utolsó héten már nem szabad jelentősen terhelni, pihentetni kell, Van olyan versenyző, aki a pihenőtől leenged, ezért a verseny előtti héten már fokozatosan növekvő intenzitású edzésmunkát végeztessünk vele, Van olyan versenyző, akinek szüksége van a verseny előtti pihenő szakaszra, ugyanakkor szüksége van a verseny előtt néhány nappal egy intenzív lökésszerű terhelésre, ez a szervezetét készenléti állapotba hozza.

22 Formába hozás, formaidőzítés
pontos, időkorlátok közé értelmezett, tervezést követő, változtatható teljesítmény állapot. Csúcsforma: Valamilyen speciális versenyszíntéren feltárulkozó, maximális teljesítmény képessége, eredményességet feltételez, adott időintervallumban, a versenyző önmagához mért teljesítmény maximumainak mércéjén.

23 Formába hozás menete Milyen jellegű csúcsteljesítményt akarunk kialakítani? Az adott sportág céljait és szervezeti kereteit meghatározó versenykiírás, versenyrendszer függvénye. Nagyon pontosan behatárolt (úszók) Adott időpontban hosszabb ideig van szükség csúcsformára (vízilabda) Fel kell mérni: a sportoló tudását, fejleszthetőségi lehetőségeit. Terhelési időszakok – alapszintek – ebből tervezni Fejlesztési, képzési célok prioritása. Be kell gyakoroltatni sikeres versenyalkalmazási szintig azokat a mozgásos, stratégiai és magatartásbeli dinamikus sztereotipeket, amelyek az eredményességet fokozzák. Pszichés felkészülés. (telítődés elkerülése) Információk beszerzése

24 Megszakítás, kihagyás, visszaesés
Megszakításokról akkor beszélünk, ha olyan hosszú időre hagyja abba a sportoló az edzést, amely idő alatt a megszerzett edzettségi szint csökkenő irányba fordul A nagy terhelésű ciklusokat követő regenerációs, csökkentett terhelésű mikrociklus nem megszakítás Sérülés, túledzés, vagy más ok miatt kényszerül heteken át a szükségesnél alacsonyabb szintű edzést a sportoló (ez történik akkor is, ha új edzőhöz kerül) Ha az ifjúsági sportoló felnőtt csapatba kerülve cserepadra kényszerül A megszakítások nélküli edzés szilárd edzettségi állapotot ad, lehetővé teszi annak folyamatos fejlődését.

25 Megszakítás, kihagyás, visszaesés
Kihagyás: nem az edzéskihagyással egyenlő Visszaesés fordulhat elő, ha egy intenzív versenyperiódus után elmaradnak a versenyek A hétről hétre való készülést feltétlenül egyeztetni kell a távlati célokkal Vannak sportágak, ahol az év leglényegesebb versenyéhez kell igazítani az edzés- és versenyprogramot


Letölteni ppt "Éves edzésterv katalinracz@mail.com."

Hasonló előadás


Google Hirdetések