E-learning és a multimédia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Médiapedagógia.
Virtuális oktatási környezet kialakítása
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
Videókonferencia rendszerek használata Moodle 2.x környezetben
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Miskolczi Ildikó
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Tarcsi Ádám Tanulásmenedzsment Tarcsi Ádám
Az oktatás és a könyvtárak
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Hunya Márta módszertani szakértő
Az IKT kompetenciaterület specialitásai
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
E-learning alapú távoktatásos képzés
e-Learning a tanárképzésben
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
A multimédia és a közösségi hálózatok a hatékony nyelvtanulásban Debreceni Egyetem Informatika Tudományok Doktori Iskola PhD Konferencia, Hollókő, 2013.
E-learning Kovácspál Eszter.
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A távoktatás, az e-learning és fogalmak
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Képzések, műhelyek, kiadványok és online diákportál fejlesztés a Hidak Program kiterjesztésben.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
Élet az Interneten.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Korszerű, hatékony képzési megoldás E-Learning - SzITÁR június 13.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dobos Zoltánné.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Nemzeti Köznevelési Portál
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
A digitális kompetencia fejlesztése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
11. Vizuális jelképek, jelek, sematikus ábrák
Előadás másolata:

E-learning és a multimédia

Mit jelent az e-learning? E? Elektronikus Learning? Tanulás

Mit jelent az E-learning? Az e-learning olyan, számítógépes hálózaton elérhető képzési forma, amely a tanítási-tanulási folyamatot hatékony, optimális ismeretátadási, tanulási módszerek birtokában megszervezve mind a tananyagot és a tanulói forrásokat, mind az oktató-tanuló kommunikációt, mind pedig az interaktív számítógépes oktatószoftvert egységes keretrendszerbe foglalva hozzáférhetővé teszi a tanuló számára.

Az e-learning előnyei és hátrányai

Az E-learning előnyei: a képzések átláthatóbbak, és rugalmasabbak, a képzések költséghatékonyabbak, az oktatási tartalom bővíthető és könnyen felújítható.

Az E-learning hátrányai: bonyolult szervezési, szervezeti feladatokat igényel, kezdetben nagyobb költségbefektetés és kockázat.

Az oktatók számára az e-learning előnyei: a tanítási folyamat nyomon követhető a tanításra koncentrálódhat a munka jelentős intézményi támogatás áll a tanár rendelkezésére

Az oktatók számára az e-learning hátrányai: új típusú pedagógiai feladat megjelenése nagyobb ellenőrzési lehetősége van a fenntartónak az oktatás folyamatában

A hallgatók számára az e-learning előnyei: csökkennek az oktatáshoz kapcsolódó járulékos költségek a tanulás a tanuló saját ütemében folyhat, bárhol és bármikor az oktatási anyag tárolható, és előhívható rendszeres kommunikáció a mentor és a hallgató társak között új technikai eszközök, szoftverek használatának elsajátítása

A hallgatók számára az e-learning hátrányai: az oktatás személytelen és kevésbé interaktív az önálló tanulást meg kell tanulni bizonyos esetekben hiányzik az azonnal visszajelzés és érékelés megfelelő infrastruktúra hiánya

E-learning képzési formái Kétfajta képzési formát különböztetünk meg: Szinkron Aszinkron képzés

Szinkron A szinkron képzésnél a tanár és a diák egyidőben van jelen az oktatási folyamatban, a diák bármikor kérdést tehet fel az oktatónak amire azonnal választ kap. Hátránya: Az időbeli kötöttség Módszerei: Telefonos konzultáció Chat Web előadás Web szeminárium

Aszinkron Az aszinkron képzésnél a diák és a tanár időbeni és térbeni teljes elkülönülését tételezi fel, tehát a tanuló egyedül veszi át a tananyagot. Módszerei: -E-book -Interaktív web tananyag -Email -Fórum -Oktatófilm

Az E-learning típusai: Tanuló által irányított Elősegített Oktató által irányított Beágyazott e-learning Telementoring és e-coaching

Tanuló által irányított Ennél a típusnál a tanuló nincs kapcsolatban az oktatóval, csak a tananyaggal. Az oktatóanyag tartalmazza az összes útmutatást, magyarázatot, mert a hallgató nincs kommunikációs kapcsolatban sem más diákokkal, sem az oktatóval Nincs mód az ellenőrzésre, nem lehet tudni, hogy a diák mennyit tanult. A felhasználó böngészőn keresztül használja az e-learning lehetőséget.

Elősegített A hallgatónak van lehetősége beszélgetésre, vitára más tanulókkal vagy az oktatóval. Az oktató nem tanít, hanem segít a problémák megoldásában, akár osztályozhat és kiértékelhet feladatokat és dolgozatokat. A megbeszélések egy fórumon zajlanak, de az oktató minden hallgatóval külön is felveszi a kapcsolatot.

Oktató által irányított Ebben az oktatási formában valós idejű kommunikáció folyik: video- és audiokonferencia, chat, képernyő - vagy alkalmazás megosztás, telefonbeszélgetés. A tanulók a bemutatók nézéséhez médialejátszókat használnak. Itt is használnak fórumot, ahol a hallgatók egymással, illetve az oktatóval tarthatják a kapcsolatot, megbeszélhetik a problémákat, feladatokat helyezhetnek el. Ennél az e-learning típusnál a sávszélesség okozhat problémát, mivel a videokonferenciához szélessávú Internet szükséges.

Beágyazott e-learning A beágyazott e-learning esetén beépített oktatás vagy segítségnyújtás található, amit a felhasználó azonnal használhat, ha segítségre van szüksége a probléma megoldásánál. A programot általában a tanuló gépére kell telepíteni. Ennél a típusnál a hallgató nincs közvetlen kapcsolatban az oktatóval, de a fórum segítségével, diáktársaival kapcsolatot tarthat fent.

Telementoring és e-coaching A mentori kapcsolat általában hosszú idejű. A mentor és a hallgató között videokonferencia, internettelefon és más együttműködési eszközök biztosítják a kapcsolatot. Hagyományos értelemben vett oktatás itt nem folyik, mivel a mentor inkább tudást, tapasztalatot ad át. On-line coaching esetében rövid és jól definiált probléma megoldása történik. Itt az on-line coach konzulensként látja el a feladatát.

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Veress Norbert 2012.12.21.