A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
„Gyógyító Régiók” A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László.
INNOVÁCIÓMENEDZSMENT
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
Kereskedelem Szakmacsoport
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Flavon max termékcsalád
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Egészségpolitika.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Oktatás kiemelkedő fontossága
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása -Mezőgazdaság Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő - Patkós Csaba.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: Vállalkozási környezet Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Projekt neve: Egyedi bioaktív hatóanyag kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő.
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Magyar Agrárközgazdasági Egyesület Budapesti Corvinus Egyetem
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
III. Greennovációs Nagydíj pályázat – 2014 Felelős kertművelés program – miért jó almának lenni Derecskén?
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Az innovációs modellek (az innovációk keletkezése Roy Rothwell)
FOGYASZTÁS ? TERMELÉS ?.
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
Előadás másolata:

A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre

innováció Gazdasági fejlődés periodikus jellege gyógyszeripar biotech, nanotech, infotech vegyipar, elektronika autóipar vasút élelmiszeripar gőzgép 1800 1850 1900 1950 2000 2050 UK UK, D, USA USA, D, UK USA, J, D USA, J, D, UK, CH ? innováció

KKV szektor Észak-alföldi régióban

Hu - Ro specifikus innovációs igények gazdasági innováció: - agrártermelés, élelmiszeripar és agrobiznisz - alternatív energia források - informatika - vidéki vendéglátás és turizmus (gyógy és rekreációs jelleg) - logisztika társadalmi innováció: - esélyegyenlőség biztosítása (oktatás-képzés, munka és kereseti lehetőségek, szociális és egészségügyi területeken) - környezettudatos magatartás és életvitel - szociális ellátó rendszer - K+F tevékenység FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ADOTTSÁGAINK ÉS LEHETŐSÉGEINK HARMONIZÁLÁSA

A „kettős hajtású” innovációs modell Termék terv Eladható termék koncepció MARKET PULL Termék fejlesztés Új termék Gyártható termék koncepció TECHNOLOGY PUSH

Társadalmi és piaci igények Élenjáró termékek és eljárások A „visszacsatolásos” innovációs modell Új szükségletek Társadalmi és piaci igények Ötletek megfogalmazása K+F gyártás marketing és értékesítés piac Új technológiák Élenjáró termékek és eljárások

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK FEJLESZTÉSE AZ ELÉRNI KÍVÁNT REÁLIS CÉL MEGFOGALMAZÁSA, KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSA, FUNKCIONÁLIS ÖSSZETEVŐK MEGJELÖLÉSE A SZÜKSÉGES NÖVÉNYI ALAPÚ FORRÁSOK/TERMÉKEK FELDERÍTÉSE LÉPTÉKNÖVELT TECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK, GYÁRTÁSI HÁTTÉR BIZTOSÍTÁSA A KIINDULÁSI ANYAGOK KOMPLEX ANALTIKAI VIZSGÁLATA IN VITRO/IN VIVO HATÁSTANI VIZSGÁLATOK A TERMÉK LABORATÓRIUMI ELŐÁLLÍTÁSA PRÓBA GYÁRTÁS MARKETING VIZSGÁLATOK, MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS KIDOLGOZÁSA ENGEDÉLYEZTETÉS A TERMÉK PIACI BEVEZETÉSE/FORGALMAZÁSA

Hagyományos Preventív Terápiás EGÉSZSÉG BETEGSÉG Az egyed morfológiai, fiziológiai, viselkedésbeli tulajdonságainak az összessége. genom + környezeti hatások = tulajdonságok TÁPLÁLKOZÁS Hagyományos Preventív Terápiás

polifenolok, flavonoidok terpének, fitohormonok elemek, nyomelemek vitaminok víz szénhidrátok Normális sejtműködés metabiom proteinek polifenolok, flavonoidok lipidek kénvegyületek glükózinolátok terpének, fitohormonok Hogyan hat a táplálék – bioaktív hatóanyagok a szervezetünkre ?

GENETIKAI és MOLEKULÁRIS AKTIVÍTÁS BIOAKTÍV HATÓANYAGOK IN VIVO vizsgálatok IN VITRO vizsgálatok BIOLÓGIAI HASZNOSULÁS minőségi és mennyiségi összetétel antioxidáns kapacitás EMÉSZTÉS FELSZÍVÓDÁS MEGGY EXKTRAKT BPC KIVÁLASZTÁS VÉRÁRAM SZERV SZÖVET METABIOM SEJT Baktérium PLAZMA GENETIKAI és MOLEKULÁRIS AKTIVÍTÁS ÉLETTANI HATÁS

Speciális diétán alapuló humán élettani vizsgálatok (magas hozzáadott érték)

Technológia fejlesztése (magas hozzáadott érték)

Marketing (magas hozzáadott érték)

Kiváló minőségű alapanyag (magas hozzáadott érték)

Aktív állami szerepvállalás Termelési és értékesítési stabilitás Szigorú minőségirányítás (fogyasztó- és piacvédelem érdekében) Egészségtudatos táplálkozás

Beltartalmi védjegy (bioaktív hatóanyag, szermaradvány, toxin,stb.) Új magas hozzáadott értékű élelmiszerek Preventív és terápiás táplálkozás Versenyképes agrár és élelmiszervertikum Vidék megtartó ereje Mi lesz az eredmény?

Eat functional food L I V E O N G R S T A Y H E L I R