Az IOSHA 2 projekt bemutatása Vadász Borbála MGYOSZ nemzetközi projekt koordinátor IOSHA 2 projektvezető A rendezvény az IOSHA 2 (Improving Occupational.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt
Miért éri meg családbarátnak lenni?
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
A válság megelőzése és kezelése Készítette: Balázs Anna Dénes Gábor Kopasz Márta Romvári Frigyes.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Tagszervezeti munka erősítése
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
IOSHA Felmérés eredményei Dr. Toldy Anna Personal Best Kft.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
TÁMOP A-13/ A munkahelyi stressz európai és hazai normái 1.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Valós idejű, folyamatos, objektív StresszmérésspeciáliseszköznélkülStresszmérésspeciáliseszköznélkül.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

Az IOSHA 2 projekt bemutatása Vadász Borbála MGYOSZ nemzetközi projekt koordinátor IOSHA 2 projektvezető A rendezvény az IOSHA 2 (Improving Occupational Safety and Health Awareness in CEE countries) projekt keretében az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

Európai Bizottság Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi összefogás főigazgatósága Pályázat IOSHA 1 - Munkahelyi egészség és biztonság Cél: Munkahelyi balesetek megelőzése A fizikai kockázatok felismerése és megelőzése IOSHA 2 - Munkahelyi egészség és biztonság Cél: Munkahelyi stressz megelőzése és kezelése A pszicho-szociális kockázatok felismerése és megelőzése 6 ország – Ausztria, Szlovénia, Románia, és Horvátország, Montenegró.

TÉNYEK A túlzott munkahelyi stressz több problémát jelent egyszerre. A magyar GDP hatszorosát viszi el Európában a munkahelyi stressz. A túlzott stressz a második leggyakrabban előforduló munkához köthető egészségügyi probléma, amely a munkahelyi hiányzások százalékának hátterében áll. Magyarországon évente több mint 1000 milliárd forint többletkiadást okoz a túlzott munkahelyi stressz. Az egészségtelen életmód és a munkahelyi nyomás káros a munkavállalók egészségére, negatívan hat az életminőségükre, ez pedig jelentősen rontja teljesítményüket.

Az Európai Unió országaiban a káros munkahelyi stressz a GDP mintegy 4%-ának megfelelő veszteséget okoz. Az Európai Bizottság finanszírozásában megvalósuló IOSHA2 program a prevenciót helyezi előtérbe. Az MGYOSZ tájékoztató és egyben megoldásokat kínáló kampányának központi üzenete: „STOP STRESSZ! Legyen boldog és egészséges!”

A STOP STRESSZ! kampányREKLÁMSPOT Feladatok:Figyelemfelhívás Tájékoztatás Aktivizálás Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület Logó:

A STOP STRESSZ! kampány Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület Nemzetközi események 2011 őszIndító találkozóBudapest 2011 tél1.Köztes találkozóLjubljana 2012 tavasz2.Köztes találkozóBécs 2012 októberZárókonferenciaBudapest Nemzeti szemináriumok 5 országban. Magyarországi szemináriumok: szeptember 10.Budapest szeptember 12.Szolnok szeptember 14.Szombathely

A STOP STRESSZ! kampány Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület 2000 darab magyar nyelvű POSZTER készült a munkavállalók számára. Célja: a stressz tüneteinek megismertetése, figyelemfelhívás, megoldási javaslatok nyújtása darab magyar nyelvű INFORMÁCIÓS FÜZET készült a munkaadók számára. Célja: a stressz káros hatásaink bemutatása, figyelemfelhívás, megoldási javaslatok nyújtása. A nyomtatott projekt anyagok igényléséhez a regisztrációs asztalnál tudnak feliratkozni!

A STOP STRESSZ! kampány Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület A reklámszpot30 másodperces problémafelvető és figyelemfelhívó a munkavállalókat célozza személyes nézőpont ad – választási lehetőséget nyújt a munka-család közötti egyensúlyt és az egyéni felelősséget hangsúlyozza aktivizál Az oktatófilm3 perces tájékoztat a munkaadókhoz és a munkavállalókhoz egyszerre és külön is szól életszerű modern infografikai elemekkel nyújt adatokat az egyéni felelősséget hangsúlyozza de közös cselekvésre buzdít

A STOP STRESSZ! kampány Eszközök:események nyomtatott anyagok audiovizuális anyagok internetes felület Honlapwww.stopstressinfo.eu magyar, angol, és még 4 nyelven részletes tájékoztatás a témáról kockázatok és megoldások egyéni és vállalati minden kampányeszköz megtalálható és letölthető grafikonok, infografikák külön linkgyűjtemény projekt események közösségi oldalakkal összekötve (FB)

Munkahelyi egészség és biztonság - A megtérülő befektetés Mennyit takaríthatunk meg vele? A 89/391 számú Európai Uniós keretirányelv szerint minden munkáltató törvényes kötelessége, hogy védje a munkavállalók biztonságát és egészségét a munkahelyeken. minden munkavállaló általános kötelezettsége, hogy betartsa a munkáltató által meghatározott védelmi intézkedéseket. Ez a kötelezettség a munkahelyi stressz problémáira is alkalmazandó, amennyiben ez egészségügyi és biztonsági kockázattal is jár. Országos-ágazati-vállalati szintű keretszerződések váltakoznak Európa-szerte. A szociális partnerek feladata a probléma kezelése. Azonban a munkahelyi stressz nem egyéni, hanem kollektív probléma. Nem csak a munkavállaló, hanem a vállalat és a kormányzat feladata is a megelőzés. Közös cél:a megelőzés és az együttműködés. a káros munkahelyi stressz által okozott veszteségek csökkentése.

Túlzott, káros stresszről akkor beszélünk, amikor az egyén nem képes megbirkózni a mindennapokban ránehezedő nyomással. Ez a jelenség a vállalati hierarchia minden szintjén jelen van. Különbséget kell tennünk a motiváló és a túlzott elvárások között. A pozitív, ösztönző kihívások kedvezően hatnak a munkavégzésre, ennek előnyeivel érdemes számolni a vezetői tevékenység során.

A túlzott munkahelyi stressz negatívan hat a munkavállalóra. Az Európai Unióban évente közel 23 millió dolgozónál jelentkezik valamilyen egészségügyi probléma, amely hátterében jelentős hányadában a munkavégzéshez kapcsolódó stressz áll. Okozói lehetnek: -magánéleti konfliktusok, -teljesíthetetlen szakmai elvárások, -rövid határidők -rossz munkaszervezés -túlterheltség. Következményei lehetnek: -gyakori fejfájás, izomfájdalom, -alvászavar, fáradtság -szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi megbetegedések -gyomorpanaszok -ingerlékenység, apátia, depresszió -koncentrációzavar -munkahelyi balesetek

MIT TEGYEN A MUNKAVÁLLALÓ? Próbáljon eleget aludni és pihenni Étkezzen egészségesen Mozogjon rendszeresen Alakítson ki magának hatékony időbeosztást Hagyja a munkát a munkahelyén Keressen motiváló feladatokat Ne vállalja túl magát Rangsoroljon Kiegyensúlyozott életmód kialakítása

A túlzott munkahelyi stressz negatívan hat a munkaadóra. A túlzott munkahelyi stressz nem csupán a munkavállalók életére van jelentős hatással, de egy-egy vállalat és ezen keresztül az egész gazdasági rendszer működését és ezzel versenyképességét is negatívan befolyásolja. A munkahelyi stressz gazdaságra gyakorolt hatásai: -betegszabadságok -korai nyugdíjazás költsége -magas fluktuációból fakadó ráfordítások NÖVEKVŐ KIADÁSOK -növekvő toborzási és képzési költségek -peres ügyek -magas biztosítási költségek -termelékenység csökkenése -csökkenő hatékonyság ELMARADÓ BEVÉTELEK -imázsromboló viselkedés -cég ügyfeleinek elvesztése

MIT TEGYEN A MUNKAADÓ? Dolgozók rendszeres egészségügyi ellenőrzése Túlzott stresszt okozó tényezők feltérképezése Munkafolyamatok átláthatósága és racionalizálása Megfelelő munkaszervezés és feladatkör kiosztása A bizalom és megbecsülés légkörének közös kialakítása Vezetői szintű problémakezelés és hosszú-távú stratégia készítése Nyílt kommunikáció Kiegyensúlyozott és biztonságos munkahelyi környezet kialakítása

OKTATÓFILM

Vadász Borbála MGYOSZ nemzetközi projekt koordinátor IOSHA 2 projektvezető Tel: Fax:

Köszönöm figyelmüket! A rendezvény az IOSHA 2 (Improving Occupational Safety and Health Awareness in CEE countries) projekt keretében az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.