Az informatikatanár képzés helyzete Informatika szakokat oktató intézmények képviselőinek találkozója, Szeged 2009, október 16-17. Dr. Kovács Emőd dékánhelyettes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Advertisements

Tanári mesterképzés a FIR-ben EKOP-1.A.1-08/C
Diplomát adó alapszakjaink:
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
PÓTFELVÉTELI AUGUSZTUS MŰVÉSZETI, NEVELÉS- ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR.
Az informatikatanár képzés helyzete Informatika szakokat oktató intézmények képviselőinek találkozója, Szeged 2009, október Dr. Kovács Emőd dékánhelyettes.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
MSc felvételi eljárás informatika képzési területen
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, tanárképzés az ELTE-n
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Szlávi Péter: VISz Oktatói-díj
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Tanári mesterszakok Felvételi eljárás Bartáné Kustár Katalin
Bölcsészettudományi Kar
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Mesterképzés az EKF-en
„Tanár leszek!” Hogyan tovább?
„Tanár leszek!” Hogyan tovább?
Mesterképzés az EKF-en
Agria Media Eger, október
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
Szakma és hivatás Kihívások és válaszok a közoktatásban és a pedagógusképzésben Budapest 2009 október 8. Átalakuló felsőoktatás: A Bologna folyamat 10.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A megújuló tanárképzés
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézet
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
LEGYÉL TANÍTÓ!.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
TANÁRKÉPZÉS A BOLOGNAI RENDSZERBEN Gaál István DE TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettes.
Tanárképzés a Debreceni Egyetemen Prof. Dr. Gaál István Prof. Dr. Gaál István TEK oktatási és tanárképzésielnökhelyettes
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A tanári mesterszak Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Papp Lajos ELTE Pedagogikum Központ Oktatásszervezési és Tanulmányi Főosztály.
A tanárképzés szerkezete
Tájékoztató az Angoltanári MA-ról
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Képzések, szakirányok, felvételi lehetőségek
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar
Tanári mesterszakok Felvételi eljárás Bartáné Kustár Katalin
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Idegen nyelvű informatika oktatás helyzete Debrecenben
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Az informatikatanár képzés helyzete Informatika szakokat oktató intézmények képviselőinek találkozója, Szeged 2009, október Dr. Kovács Emőd dékánhelyettes

Matematikai és Informatikai Intézet -

Kérdések Felvételi tapasztalatokFelvételi tapasztalatok Ha volt végzős hallgató, akkor a záróvizsgával kapcsolatos tapasztalatok, adatok.Ha volt végzős hallgató, akkor a záróvizsgával kapcsolatos tapasztalatok, adatok. Vannak-e problémák esetleg jól működő receptek, amelyek a képzés jó részét kitevő nem szakmai tanegységek (Pepszi) meghirdetésével kapcsolatos.Vannak-e problémák esetleg jól működő receptek, amelyek a képzés jó részét kitevő nem szakmai tanegységek (Pepszi) meghirdetésével kapcsolatos. Milyen az együttműködés a képzésben résztvevő társ karral.Milyen az együttműködés a képzésben résztvevő társ karral. Okoz-e gondot, ha a másik karon hirdetik meg a képzéstOkoz-e gondot, ha a másik karon hirdetik meg a képzést Megjegyzések, további tervek.Megjegyzések, további tervek.

Statisztikák Általános eljárás 2009Jelentkezők Ebből áll.fin.Felvettek Ebből áll.fin. Összes MSC/MA Összes tanár MSC/MA Összes info tanár MSC/MA Pótfelvételi 2009Jelentkezők Ebből áll.fin.Felvettek Ebből áll.fin. Összes MSC/MA Összes tanár MSC/MA Összes info tanár MSC/MA410280

Zsakó László 2008: 38 fő csak levelező,mind 2 féléves, 32 fő végzett a szakdolgozat nagyon hiányzott problémás együttműködés, lassú információáramlás a másik karral, igen, körülményes adminisztráció, félretájékoztatás felvételi beszélgetés, mindenkit felvettünk. 2009: 5 nappali, 49 levelező, nappali mind 5 féléves, levelező egy 3 féléves, a többi 2 féléves

Felvételi tapasztalatok: Lipovits Ágnes, Hartung Ferenc Az akkreditáció elhúzódása miatt csak pótfelvételit tudtunk meghirdetni. Kb. 16-an jelentkeztek, de közülük csak 7-en voltak felvehetőek a belépési feltételek miatt. Részképzés keretében többen elkezdték a hiányzó kreditek gyűjtését, közülük kb. 4-et 2009-ben fel tudtunk venni a szakra. Néhány régióbeli, aki a rendes felvételi eljárás során más intézménybe bekerült, szeretett volna átjelentkezni, de erre csak legalább egy félév befejezése után lett volna lehetőség.

Záróvizsga: Mind a 7 hallgatónk sikeresen befejezte a képzést. A szakmai zárószigorlat 3 komponensének teljesítése mérte, hogy rendelkeznek-e a hallgatók megfelelő szakmai ismeretekkel és kompetenciákkal az informatikatanári pályához. Szakmailag a korábbi levelezős képzéseinkhez képest jelentős visszaesés tapasztalható, amit a képzési idő drasztikus csökkentése okoz. A záróvizsgát a Tanárképző Központ szervezte, és a tanári pályára való alkalmasságra helyezte a hangsúlyt. Tapasztalat: „A vidék előnye”

„idén volt először felvételi; még nincs tapasztalatom a társkarral való együttműködéssel kapcsolatban, végzős hallgató sincs. Ami változott, az az, hogy a fenti képzés megnyitotta a Programtervező Informatikus BSc tanári szakiránya előtt az utat. A hallgatók, ha ezt választják, akkor a fenti képzésbe tovább tudnak menni. „ Levelezőn a létszám: 8 fő Jenei Sándor

2008: mind 2 féléves 2009: van 5 féléves Horváth Gyula Szakmai zárószigorlatot sikeresen teljesített hallgatok száma: 25 Szóbeli záróvizsga nem volt! A szakgazda Neveléstudományi Intézet csak az összefüggő közoktatási szakmai gyakorlathoz készített portfóliót követelte meg a hallgatóktól (ami egy hetes volt).Szakdolgozatnak elfogadta a hallgató korábbi tanár szakos szakdolgozatát.

az együttműködés nem zökkenőmentes. az SZTE-n a Neveléstudományi Intézet (BTK) a tanárképzés gazdája, nem készült fel időben a jelentkező feladatokra. Ezért az első évben a képzés nem volt teljesen szabályos. (Pl. az összefüggő szakmai gyakorlatot nem előzte meg a szakmai záró szigorlat). A hallgatók panaszkodnak, hogy létszámkorlátok miatt nem tudnak felvenni pepszi kurzusokat. Nem szerencsés, hogy nem kapunk hivatalos értesítést arról, hogy más karok (BTK, JGYPK) kiket vettek fel, akiknek a minor szakja informatika hálóterv módosítás!

2009: 9+2 fő nappali, 7 fő 2 féléves 74 fő levelező, 71 fő 2 féléves 14 fő részismeretes

Tanárképzés mester szinten A felsőoktatásról szóló törvény szerint tanári szakképzettség csak mesterképzésben szerezhető. A felsőoktatási alap- és mesterképzésről, valamint a szakindítás eljárási rendjéről szóló 289/2005. (XII.22.) Korm. rendelet szerint a tanári mesterszakra való belépés feltétele olyan alapképzési szak eredményes elvégzése, amelyenA felsőoktatásról szóló törvény szerint tanári szakképzettség csak mesterképzésben szerezhető. A felsőoktatási alap- és mesterképzésről, valamint a szakindítás eljárási rendjéről szóló 289/2005. (XII.22.) Korm. rendelet szerint a tanári mesterszakra való belépés feltétele olyan alapképzési szak eredményes elvégzése, amelyen az alapképzési szakon szerezhető szakképzettséghez az általánosan kötelező és a szakspecifikus ismeretkörökből legalább 110 kreditet kellett összegyűjteni,az alapképzési szakon szerezhető szakképzettséghez az általánosan kötelező és a szakspecifikus ismeretkörökből legalább 110 kreditet kellett összegyűjteni, a jelölt a tanári felkészítést megalapozó, pályaorientációt segítő pedagógiai, pszichológiai jellegű tantárgyak követelményeinek teljesítésével legalább 10 kreditet szerzett.a jelölt a tanári felkészítést megalapozó, pályaorientációt segítő pedagógiai, pszichológiai jellegű tantárgyak követelményeinek teljesítésével legalább 10 kreditet szerzett. A mesterszintű tanár szakon az iskolai nevelés-oktatás 5-12., illetve 13. évfolyamain a tantárgyak, tantárgyi modulok oktatására és speciális pedagógiai jellegű feladatok ellátására felkészítő két szakképzettség szerezhető. Az első tanári szakképzettség minden esetben az alapszakra épül. Amennyiben a hallgató két közismereti tanári szakképzettség megszerzését tervezi, szükséges, hogy az alapképzés során a második szak 50 kredites modulját elvégezze, előkészülve a második tanári szakképzettség megszerzésére. Ennek kiválasztására az első tanév végén van lehetőség.A mesterszintű tanár szakon az iskolai nevelés-oktatás 5-12., illetve 13. évfolyamain a tantárgyak, tantárgyi modulok oktatására és speciális pedagógiai jellegű feladatok ellátására felkészítő két szakképzettség szerezhető. Az első tanári szakképzettség minden esetben az alapszakra épül. Amennyiben a hallgató két közismereti tanári szakképzettség megszerzését tervezi, szükséges, hogy az alapképzés során a második szak 50 kredites modulját elvégezze, előkészülve a második tanári szakképzettség megszerzésére. Ennek kiválasztására az első tanév végén van lehetőség. Második tanári szakképzettség megszerzésére : Az első tanári szakképzettség idegen nyelven történő oktatására való felkészítés,Az első tanári szakképzettség idegen nyelven történő oktatására való felkészítés, Az első tanári szakképzettség vagy az alapképzési szakon szerzett szakképzettség szakterületi ismereteihez illeszkedő, a Nemzeti Alaptanterv szerinti műveltségterület oktatására felkészítő szakterületi ismeret,Az első tanári szakképzettség vagy az alapképzési szakon szerzett szakképzettség szakterületi ismereteihez illeszkedő, a Nemzeti Alaptanterv szerinti műveltségterület oktatására felkészítő szakterületi ismeret, A közoktatás - szakrendszerű oktatásán túli - speciális, pedagógiai jellegű feladatira felkészítő szakterületi ismeret.A közoktatás - szakrendszerű oktatásán túli - speciális, pedagógiai jellegű feladatira felkészítő szakterületi ismeret. A fentiek alapján pl. a történelem BA képzést követően, tanári MA képzésre felvételt nyert hallgató az alábbiak szerint szerezhet tanári szakképzettséget:A fentiek alapján pl. a történelem BA képzést követően, tanári MA képzésre felvételt nyert hallgató az alábbiak szerint szerezhet tanári szakképzettséget: Történelem-magyar (vagy matematika, vagy angol, vagy testnevelés stb.) tanár,Történelem-magyar (vagy matematika, vagy angol, vagy testnevelés stb.) tanár, Történelemtanár és történelmet angolul (németül, franciául stb.) tanító tanár,Történelemtanár és történelmet angolul (németül, franciául stb.) tanító tanár, Történelemtanár és hon- és népismeret-tanár,Történelemtanár és hon- és népismeret-tanár, Történelemtanár és család- és gyermekvédő tanár (vagy kollégiumi nevelőtanár, stb )Történelemtanár és család- és gyermekvédő tanár (vagy kollégiumi nevelőtanár, stb )

-Felvételi tájékoztató -„Fordító tábla” A tanári mesterszakra vonatkozó 15/2006. OM rendelet alapján szerezhető mester oklevél kredit követelményei

Matematikai és Informatikai Intézet - Egri tapasztalatok ELTE, DE TámogatásaELTE, DE Támogatása Összefogás NYFÖsszefogás NYF „Képzők képzése” program„Képzők képzése” program Jó volt szóban felvételiztetni (MA)Jó volt szóban felvételiztetni (MA) 2. tanári szakok2. tanári szakok Kredit „háború” ( )Kredit „háború” ( ) Részismeret, tanári modulRészismeret, tanári modul Kormány rendelet, „fordítás”Kormány rendelet, „fordítás” gyakorlótanítás problémájagyakorlótanítás problémája Régi egyetemi szak és az MA viszonya a közoktatásbanRégi egyetemi szak és az MA viszonya a közoktatásban ÉrettségiÉrettségi FinanszírozásFinanszírozás minőség támogatása ( vendégelőadók)minőség támogatása ( vendégelőadók)

Matematikai és Informatikai Intézet - Köszönöm a figyelmet Dr. Kovács Emőd ICAI th International Conference on Applied Informatics Eger, Hungary January 27-30, 2010