A család Tóth József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Jánosi Beatrix szeptember 08.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Család.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Család.
Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Álljunk mindenben élre
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Család, családi munkamegosztás
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
Szociális tanulás formái
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
A nők családszervező szerepe Dr. Koós Ildikó. I. Társadalmi kép 1. Biblia - Bűnbeesésnői jogvesztés 2. Werbőczy Tripartitum (1946-ig) - születéstől való.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében?
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
Csoport, szervezet, hálózatok
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Magatartástudományi Intézet
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
SzülőSuli 5. Hogyan határozza meg gyermekünk jövőjét párkapcsolatunk és jelenlegi családmodellünk? Tölgyesi Klára Pécel, Egylépcső.
4. A család funkciói, családtörténet
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Csoport, egyszemélyes csoport, család
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Család, rokonság Németh György.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Az Országos képesítési keretrendszer 0. szintje Katona Nóra ELTE, PPK, Pszichológai Intézet május 12.
Generációk és család.
A család történeti alakulásáról
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Generációk és család.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Irgalom a családban.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
I. Konfliktus értelmezése
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
Esély a szülőknek, lehetőség
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A család Tóth József

A család „kettős vezetésű” kiscsoport Hagyományosan az apa a családot „kifelé” képviselő ún. instrumentális vezető, intézi a család ügyeit, gondoskodik fenntartásáról. Az anya az expresszív- emotív vezető, akinek fő feladata a családi harmónia, az érzelemteli kontaktusok fenntartása, megőrzése és gazdagítása. (Buda Béla, 1974) Napjainkban a kettős vezetés érvénye mellett sajátos változások, szerepdiffúziók és kiegyenlítődések figyelhetők meg a családban.

Történetiség A hagyományos társadalom nem egyénekből állt, hanem különböző összetételű és sokféle célt szolgáló családokból. Sem a héber, sem a görög nyelv nem ismeri a család szót. Amikor a családról beszélnek a „ház” szót használják átvitt értelemben. A Biblia tanúsága szerint a pátriárkák korában a család keretei sokkal tágabbak voltak, mint a későbbi korokban. Az Újszövetség már a patriarchális családban gondolkodik.

Történetiség A család és a vagyon illetve öröklés: monogámia vs. poligámia Általában 4 lehetőség van: Több férfi – több nő Egy nő – több férfi Egy férfi – több nő Egy férfi – egy nő A poligámia a szaporodást, a monogámia az utódgondozást szolgálja. (Czeizel, 1985) Jelen: a patriarchális családok felől az egyenjogúságon alapuló család irányába mozdul el.

A család formái Kiscsalád Nagycsalád Egy szülős (csonka) család Vegyes család Alternatív kapcsolatformák: Több felnőttből álló háztartás Nemzedékeket átugró család Közösségi csoportok gyermekekkel „Nem családok” Élettársi közösség Homoszexuális párok

A család működése A család működése olyan folyamatokat foglal magában, amelyeket a család azért alkalmaz, hogy elérje céljait, a családtagok közötti kommunikációt, a célok kitűzését, a konfliktusmegoldást, a táplálkozást és a belső-külső források használatát. A reproduktív, a szexuális, a gazdasági és az oktatási cél valamikor valamennyi család központi céljai közé tartozott. Ezek napjainkra változtak, de a pszichológiai támasz megléte igen fontos cél maradt az élet folyamán. A célokat könnyebb megvalósítani, ha a kommunikáció világos és egyenes.

Családi életciklusok

Intelligens magzat, kompetens szülők

Az ember kultúrájának szokásait, szabályait és a viselkedés külső elvárásait jórészt az első szocializációs kötelékben, a családban tanulja meg

Többszintű szocializáció A gyermek biológiai gondozása Az érés és fejlődés szükségleteinek biztosítása Magatartási és szerepminták közvetítése A személyiség kétfajta hatás jelenlétében fejlődik: A spontán megnyilvánuló rejtett hatások Tudatosan irányított és közvetített nevelési ráhatások

A család válsága? A család reformra szorul: a szülői funkciók közeledésével egy rugalmasabb, a mindenkori konszenzusteremtésre kész, kommunikációcentrikus családmodell ad lehetőséget a kreatív továbblépésre.

Köszönöm a figyelmet! 