QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Orthogonal Frequency Division Multiplexing
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
Számítógépes hálózatok
HungaroControl fejlesztései a GA repülésbiztonság fokozására
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Videó kommunikáció ben!  Marketingtorta – IV. Fókuszban a webáruházak  WebSEO Kft. Horváth Ernő.
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
Kommunikációs rendszerek
Lajtai Dániel (ladmaat.elte). Tartalom  Mi is az a távközlés?  Példa emberi távközlésre  Alapelvek  Távközlés napjainkban.
1 -40dB 20dB -20dB 0dB f h -2f h -1 fhfh f h +1 eheh v ≤ e h -e z -4.07dB A TETRA BÁZISÁLLOMÁS VEVŐBERENDEZÉSÉNEK AZ ANALÓG KÁBEL- TV SUGÁRZÁSSAL SZEMBENI.
QAM és OFDM modulációs eljárások
96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József.
Információ és közlemény
Vezetékes átviteli közegek
Feltűnt nekem, milyen zavarba ejtő tud lenni ez a kérdés: „Mit jelent: szeretni?”.
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
Készítette: Molnár István Molnár Richárd. OFDM  Az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció lényege, hogy több ezer vivőt állítunk.
Műholdas hangátvitel Műholdas kapcsolatrendszer Előadó: Kovács Iván (MR Rt. Külső Közvetítések Osztálya)
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
Orthogonal Frequency Division Multiplexing
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Számítógépes Hálózatok
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
1 IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése 15/3.
VEKTORMŰVELETEK Készítette: Sike László Kattintásra tovább.
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Vezeték nélküli megoldások
Zajgenerátor.
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
Számítógépes Hálózatok GY 9. Gyakorlat Bitmap, Binary countdown, Routing, Dijkstra, AIMD Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY 3. Gyakorlat Adatkapcsolati réteg Számítógépes hálózatok GY1.
Vezeték nélküli hálózatok
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS TÁVIRATOZÁS A TÁVBESZÉLÉS KEZDETEI
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
KÁBELTELEVÍZIÓ RENDSZEREKET GYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ MAGYAR-AMERIKAI KFT. A HUNGARIAN-AMERICAN LTD COMPANY FOR MANUFACTURE AND SALES OF CATV EQUIPMENT Séta.
KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATOK
Szombathy Csaba tanársegéd
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Nyomtatók.
Kommunikáció.
PAL színes televízió rendszer
Nagy Szilvia 4. I−Q-moduláció
Nagy Szilvia 5. Út a csatornán át
Az IPTV – megoldások kis és nagy rendszerekhez
Multiplex  .
Az internetes keresési módszerek
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Kommunikációs Rendszerek
2. előadás.
Kollárné Hunek Klára, Stefler Sándor, Török János, Viczián Gergely
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Adatátvitel elméleti alapjai
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
Az információ (vázlat)
Analóg jel, digitális jel
Szinuszos vivőjű hírközlési rendszerek
UTP (Unshielded Twisted Pair)
Klasszikus szabályozás elmélet
Séta az adatsebességek birodalmában
Szinuszos vivőjű hírközlési rendszerek
Vezetéknélküli és mobil hírközlő rendszerek
VDSL 2 Vektorozás ELEKTR NIKA
VDSL 2 Vektorozás ELEKTR NIKA
Előadás másolata:

QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások Készítette: Molnár Richárd Molnár István 2011, Miskolci Egyetem

Modulációs eljárások Az előadásban a QAM, QPSK és az OFDM modulációról lesz szó valamint azokat egymással összehasonlítva nézzük meg azok előnyeit és hátrányait.

A QPSK moduláció A QPSK (Quadrature Phase-Shift Keying) olyan modulációs eljárás, ahol a vivőjel négy fázissal rendelkezhet. Vagyis az információt a jel fázisának változása hordozza, miközben az amplitúdója állandó marad. Ezek következők: 45, 135, 225 és 315 fokos eltolással.

A QPSK előnye Fontos, hogy a QPSK használatával a jel egy fázisváltozása 2 bit információt hordoz. Ez nagy előrelépés a bináris fázisbillentyűzéshez (BPSK) képest (ahol csak 1 bit átvitele történik a jel egy fázisváltozás során).

QPSK A QPSK a 4-QAM modulációra hasonlít, konstelációs képük megegyezik, bár a két modulációs eljárás alapjaiban különbözik egymástól. A következő két kép a QPSK konstellációját szemlélteti a gyakorlatban a vevő oldalon (hozzáadott zajjal).

QPSK használata Digitális: A DVB-T három különböző modulációs sémát biztosít (QPSK, 16QAM, 64QAM).

A QAM moduláció A mikrohullámú technikából tudjuk, hogy a fázis változtatásával milyen jó minőségben lehet digitális jeleket átvinni. Az eddig alkalmazott megoldások (pl. QPSK) hátránya, hogy a fázis változása közben az amplitúdó feleslegesen állandó értékű. A QAM (kvadratúra amplitúdómoduláció) moduláció olyan eljárás, amelyben egymást követően különböző amplitúdójú és fázisú szinusz csomagokat küldünk a vevő számára.

QAM A QAM jelnek azt a szakaszát, amelyen belül a jel amplitúdója és fázisa nem változik, szimbólumnak nevezzük. Az 1 másodpercen belül kiküldött szimbólumok száma adja a szimbólum sebességet. A táblázat a QAM változatait mutatja. A QPSK a 4-QAM modulációra hasonlít, konstellációs képük megegyezik, bár a két modulációs eljárás alapjaiban különbözik egymástól.

16QAM A QAM jel minden szimbólumban „a” amplitúdóval és „fi” fázissal jellemezhető. Az amplitúdó és fázis értékek vektorait koordináta rendszerbe rajzolva kapjuk a konstellációs diagramot. A következő két kép a 16QAM konstellációját szemlélteti a gyakorlatban a vevő oldalon (hozzáadott zajjal).

QAM felhasználása Analóg: A QAM-et használják az NTSC és PAL televíziós rendszerekben. Digitális: A 64-QAM és 256-QAM eljárásokat gyakran alkalmazzák a digitális kábeltévé rendszerekben. A DVB-T három különböző modulációs sémát biztosít (QPSK, 16QAM, 64QAM). A magyarországi DVB-T a 64QAM-et használja.

OFDM Az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció lényege, hogy több ezer vivőt állítunk elő, azokat QAM-ben külön-külön moduláljuk, és az így kialakított összetett jelet hosszú ideig sugározzuk a vevő számára. A vételi oldalon a demodulátor számára az OFDM jel rövid szakasza értelmezhetetlen, kimenőjel csak a 896 µs (8k módban) hosszú keret (amelyen belül a több ezer vivő QAM modulációja található) feldolgozásával állítható elő. Az OFDM jel demodulátora hosszú időn keresztül nem ad kimenőjelet, majd a szimbólum végén egyszerre adja át a több ezer vivő által szállított bitek halmazát (ezt láthattuk a távközlés 1 tárgy qpsk ofdm matlab feladatánál is). Fizikailag a demodulált kimenőjelet egy memóriába írva kapjuk meg a szimbólum végén.

OFDM Két változatban dolgozták ki. A 2k néven ismert mód 2048 vivővel, a 8k néven ismert 8192 elméleti vivővel dolgozik.   Az egyes szimbólumok után bizonyos ideig tartó védelmi idő következik miután következik a soron következő szimbólum továbbítása. A védelmi időt a szimbólumidő 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 részére lehet megválasztani. A védelmi idő növelésével egyre nagyobb kiterjedésű hálózatok építhetők, de csökken a hasznos adatsebesség.

Az OFDM felhasználása IEEE 802.11a, g, n wlan DVB-T, ISDB-T digitális televízió

QAM VS OFDM A QAM jelnél a 150 ns-os szimbólum-idő miatt a néhány méterrel hosszabb úton terjedő rádióhullám már komoly zavart okoz. Az OFDM esetében hosszabb szimbólumidő és a védelmi idő beiktatásával csökkenthető a reflexiók miatt kialakul szimbólum áthallás ha a védelmi időt úgy választjuk meg, hogy a késve érkező szimbólumnak vége legyen a következő szimbólum kezdete előtt. Az OFDM azért éppen így került kialakításra, és azért ilyen bonyolult, hogy a reflexiókat el tudja viselni.

OFDM megvalósítása 16QAM-el Simulinkben

Működés közben…

OFDM megvalósítása QPSK-val Simulinkben

Működés közben…

Köszönjük a figyelmet!