XVI. Debreceni Nefrológiai Napok FMC Budapest, Szépvölgyi út

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Oxyologia és sürgősségi orvostan II.
Advertisements

Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Csoport munka.
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Nefrológiai ápolók, betegek véleménye az otthoni kezelési módokról
Euromenedzser 1 2 „Hidak és járható utak a tudomány és a gyakorlat között” a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Csökkentett hatásfokú, tartós intermittáló vesepótló kezelés
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Családi vállalkozás.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
Kuti Franciska INTENZÍV OSZTÁLYON ALKALMAZHATÓ
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Bevezetés. Bevezetés FELÍRÁS UNIVERZUMUNK ORVOSLÁTOGATÁS Cég Image Szakirodalom E-marketing Kutatási eredmények Termék tulajdonságai Ár KOL DM Mások.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Titokzatos vásárlók.
CAPD helye és helyzete a dialízis ellátásban
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Az onkológiai szűrő és betegellátási gyakorlatunk
A hiányzó láncszem Dr. Szűcs Renáta, Dr. Marjanek Zsuzsa,
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
OPAI Harangozó Judit és Silling Tibor véleménye
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
A hippokratészi eskü értelmezése
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Esetbemutatások tanulságokkal ÜLÉSELNÖKÖK: Dr. Tóth Judit1
Hatáskör modell 5. HAM.
Hatásos kommunikációs technikák – a predializált betegek edukálása
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Ahogy a szakfőorvos látja
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
A minőségbiztosítás szerepe hazai és nemzetközi vonatkozásban
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Sürgősségi funkcionális kórház –válasz az egészségpolitika és a finanszírozás kihívásaira Dr. Mezőfi Miklós Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház.
Az otthoni hemodialízis hazai bevezetésének első tapasztalatai Dr. Haris Ágnes főorvos Szent Margit Kórház Nephrologia Osztály, Budapest.
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
GYÓGYSZERÉSZ-BETEG KAPCSOLAT avagy „mely eszközöket használjuk betegeinkkel való kapcsolat erősítéséhez és hogyan csináljuk?” Nagy Károly Budapest
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
SZTE ÁOK Boros Mihály A szak- és továbbképzéssel kapcsolatos feladatok.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Optimális vesepótló kezelés intenzív osztályon Szervezeti egységek, protokollok kialakítása XVI. Debreceni Nefrológiai Napok FMC Budapest, Szépvölgyi út Kuti Franciska, Ecker Viktória

Hivatkozás CNE (Continuing Nursing Education) 2010 American Nephrology Nurse’s Association Szerzők: Marinka Kocjan, Fabrice P. Brunet Megjelent: Nephrology Nursing Journal, 2010 January- February

Cél Áttekintést nyújtani a hatékony erőforrás felhasználásról és a multidiszciplináris csapat együttműködéséről. Feladatok 1. Különbséget tenni az intenzíves team és a nefrológus team protokolljai között. 2. Bemutatni az intenzív ellátás szervezési modelljeit. 3. Megfigyelni az intenzív ellátás szervezésének, a munkaerő megoszlásának, a kezelési modelleknek, és a vesepótló eljárás típusainak hatásait a beteg túlélési esélyeire. Az ellátási modellek célja, hogy optimalizálja a szolgáltatásokat a hatékony forrásfelhasználás, és a multidiszciplináris (szakirányok közötti) csapatmunkán keresztül, így próbálva javítani a rendszer hatékonyságán.

KÉRDÉS A GLOBÁLIS TÉNYEZŐK, EGÉSZSÉGÜGYI SZEMÉLYZET HIÁNYA, A KOROSODÓ NÉPESSÉG ÉS AZ EGYRE TUDATOSABB BETEGEK BEFOLYÁSOLJÁK A FORRÁSFELHASZNÁLÁST ÉS A SZOLGÁLTATÁSI KÍNÁLATOT - KERESLETET. NÖVEKSZIK AZ IGÉNY A MAGASABB SZÍNVONALÚ SZOLGÁLTATÁSOK IRÁNT. Kezdeti értékelés Európában a kezeléseket általában az intenzív osztály csapata végezte, míg Észak-Amerikában a nefrológus team. Ezek közül mind megvalósítható zárt és nyitott szervezésű intenzív osztályokon is. A megoldások választásakor a szakvélemények egy nemzetközi nefrológiai kongresszus, és személyes elbeszélgetések során lettek begyűjtve, esettanulmányok alapján.

Értékelés A kezelési modalitástól függetlenül, az univerzális program céljai: az időben történő ellátás, a páciens biztonságos kezelése, a páciens elégedettsége, a források elszámolhatósága, és a költségvetési, jogi felelősségvállalás. Közös döntéshozás az ICU és a nefrológiai team között. Alternatívaként, elégséges forrásokkal rendelkező szervezetek függetlenül is végezhetnének dialízis kezeléseket. Az egészségügyi dolgozóknak lehetőséget kell adni a fejlődésre és szaktudásuk szinten tartására. ICU szervezési modellek •Nyitott ICU-n a pácienst felvevő orvos viseli elsődlegesen a felelősséget a páciens ellátásáért, konzultációkért. (Amerika kb. 77% ) •Zárt ICU-n, az intenzív osztályos orvos vállalja magára a fenti szerepeket, és viseli a felelősséget. (Kanada, Európa)

RRT kivitelezési modellek   Intenzíves szakorvos vezette modellben az ICU orvos viseli elsődlegesen a felelősséget. (kezelés, előírás) Nefrológus vezette modellben, az intenzíves orvos és a nefrológus közösen méri fel naponta a páciens állapotát. (kommunikáció!) Kevert modell: (többnyire) az ICU team gondoskodik a folyamatos kezelés lefolytatásáról, míg a nefrológus team felelőssége az intermittáló kezelés teljes körű menedzselése.

Túlélés és kezelési modalitás - Több tényező hozzájárulhat a végeredmény alakulásához: intermittáló vagy folyamatos, konvektív vagy diffúziv, és antikoagulálás vagy nem antikoagulálás. A halál oka gyakran több szerv rendellenességre és állapotára volt visszavezethető, függetlenül a páciens veseállapotának a fejlődésétől. - Az ICU orvosok a hosszú kezeléseket részesítik előnyben, míg a nefrológusok a napi „standard” kezeléseket. - Összhang a dialízis iránti igény és a beteg más fiziológiai szükségleteivel, melyek ütközésbe kerülhetnek egymással (például a hemodinamikai stabilitás fenntartásának szükségessége, vagy tüdővédő stratégia vs. folyadék és metabolikus egyensúly).

Összegzés A minőségi ellátás szükségessége! Egy specifikus modell végrehajtása, megvalósulása, egyaránt függ az adott rendszer szervezeti feltételeitől, és az orvosok / nővérek multidiszciplináris szerepeitől. Elsődleges a beteg, kommunikáció, team munka, továbbképzés.

SAJÁT GYAKORLAT Állomásunk jelenleg az alábbi helyeken végez mobil kezeléseket Budapesten: Szent János Kórház / KAITO Nyírő Gyula Kórház / ITO SE-AITK Városmajori Részleg / Szív és Érsebészet Intenzív SE Cardiovascularis Központ Biztosítjuk az acut betegek ellátását (napi konzultáció, kanülálás, kezelés, sz. e. biopsia és krónikus programba vétel) Emellett a fenti intézményekben esetlegesen bent fekvő krónikusan dializált betegek kezelésének biztosítása.

A kezelés folyamata: Modalitás választása páciens aktuális állapotának és igényeinek megfelelően, az intenzíves orvossal konzultálva (keringési állapot, hidráltság – UF igény, aktuális ion és sav bázis értékek-korrekció, alvadásgátlás, kezelés időtartama). Jelenleg használt eszközök: Multifiltrate készülék AV600S kapillár MF Cassette és kiegészítő szerelékek MultiLac oldat, 5L-es (K+2; K+3) általában 3 zsák MultiBic oldat, 5L-es (K+2; K+3) általában 3 zsák

Kezelési modalitások: Típus Indikáció SCUF Izolált ultrafiltráció CVVHDF Gyakorlatunkban az AKI ellátás rutinszerű kezelési modalitása CVVHD Rossz kanülfunkció (alacsony elérhető Qb) esetén alternatíva lehet CVVH Kizárólag konvektív anyagtranszport – ritkán használjuk. MPS Patogén proteinek eltávolítása. HP Toxikus és protein kötődésű anyagok adszorpcióval történő eltávolítása.

Kezelés Számok 2010-ben

Tapasztalatok: Kezdetben élesnek tűnő nézetkülönbségek okoztak problémát mindegyik ITO-n. Az idő múlásával az ITO személyzet is megtapasztalta, hogy a nephrologus is a beteg javát keresi, még ha adott esetben más gondolatai vannak is.   Jelenleg a betegellátás lényeges konfliktusok nélkül a beteg valódi szükségleteit figyelembe véve történik minden ellátó helyünkön.

Következtetés Vegyes modell egy zárt szervezésű ICU-n belül hatásos a minőségi szolgáltatások biztosításában, de a magas szintű multidiszciplináris kommunikációra való törekvés jelentős forrást, és megfelelő létszámú specializálódott személyzetet igényel, mely biztosítja a biztonságos beteggondozást. Ez az analízis nem kiáltotta ki felsőbbrendűnek egyik modellt sem, azonban hangsúlyozta az orvosok és nővérek interdiszciplináris szerepének fontosságát! További kutatások szükségesek, hogy biztosítani tudjuk a folyamatos minőségjavulást.

Köszönöm a figyelmet.