Hogyan legyünk e-tanárok?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Az e-tanulás. •Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. –Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát,
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Miskolczi Ildikó
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
4 Moodle portál tapasztalatai - konnektivista szemmel
A portál zártkörű, online, virtuális intranet hálózata A Google segítségével, a drseres.com domain keretein belül létrehoztunk egy online virtuális intranet.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
DIGITÁLIS TANESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA AZ OKTATÁSBAN
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Oktatás a XXI. században Pintár Tamás. Oktatás a XXI. században Kulcsszavak Interaktívan Napjaink gyorsuló világa „Információéhség”
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
E-learning alapú távoktatásos képzés
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
E-learning Kovácspál Eszter.
A tananyag alkalmazása során arra a megállapításra jutottunk, hogy a továbbfejlesztéshez és a digitális írástudás széleskörű alkalmazásához szükséges.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Robothadviselés és e-tanulás? Prof. Dr. Kende György Dr. Seres György.
Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az E-TANÁR portál © Dr. SERES TechConsult 2008.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
Miért jó az informatika a hallássérülteknek?
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Nemzeti Köznevelési Portál
A digitális kompetencia fejlesztése
Előadás másolata:

Hogyan legyünk e-tanárok? Prof. Dr. Kende György (ZMNE) Dr. habil. Noszkay Erzsébet (SZIE) Dr. Seres György (ZMNE)

A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz, akiknek a génjeiben túltengett a kíváncsiság – Vagy katonák voltak, akiknek békeidőben rendszeresen továbbképzéseken és gyakorlatokon kellett részt venni. Az emberek nagy többsége, ha kitanult egy szakmát, vagy szerzett egy diplomát, élet­hosszig megélhetett belőle.

A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A huszadik század második felében a tudomány, a technika és a társadalom rohamos fejlődésnek indult. Az iskolákban megszerzett ismeretek az ember aktív életszakaszában többször is elavulnak. A munkaerő-piaci versenyképesség megőrzése érdekében újra és újra neki kell veselkedni a tanulásnak.

A század végére megfogalmazódott a „tanulás élethosszig” – angolul „lifelong learning” (LLL) – igénye Fokozottan igaz ez a igény a menedzserek, a tanárok és a kutatás-fejlesztés területén dolgozók esetében A korszerű technológia és menedzsment eszközeinek és eljárásainak rohamos fejlődése különösen megköveteli az élethosszig való tanulást A hagyományos iskolai oktatási rendszer nem képes ennek az igénynek a kielégítésére.

A század elején megjelent a hang- és a mozgóképrögzítés, A század végére megfogalmazódott a „tanulás élethosszig” – angolul „lifelong learning” (LLL) – igénye Az igényen túl, a huszadik század létrehozta a tanítás-tanulás hatékony eszközeit is. A század elején megjelent a hang- és a mozgóképrögzítés, a végén pedig a számítógép, a digitális adatrögzítés és adattovábbítás – az infokommunikációs technika (IKT), ezzel egy új fogalom született – az e-tanulás (e-Learning)

Az e-tanulás Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát, az iskolákban csak hetente egyszer volt tanítás, és ott a gyerekek a rádióban feladott leckét dolgozták fel.

Az e-tanulás Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát, az iskolákban csak hetente egyszer volt tanítás, és ott a gyerekek a rádióban feladott leckét dolgozták fel. A 60-as években az audió-vizuális oktatástechnológia előfutárai voltak Öveges professzor előadásai az Iskola Televízióban.

Az e-tanulás Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát, az iskolákban csak hetente egyszer volt tanítás, és ott a gyerekek a rádióban feladott leckét dolgozták fel. A 60-as években az audió-vizuális oktatástechnológia előfutárai voltak Öveges professzor előadásai az Iskola Televízióban. A 70-es években a nyelvi laborokban a magnetofon alkalmazása növelte meg jelentősen a nyelvoktatás hatékonyságát.

Az e-tanulás Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát, az iskolákban csak hetente egyszer volt tanítás, és ott a gyerekek a rádióban feladott leckét dolgozták fel. A 60-as években az audió-vizuális oktatástechnológia előfutárai voltak Öveges professzor előadásai az Iskola Televízióban. A 70-es években a nyelvi laborokban a magnetofon alkalmazása növelte meg jelentősen a nyelvoktatás hatékonyságát. A 80-as években a videotechnika és a személyi számítógépek elterjedése, illetve azok hálózatokba szervezése már előrevetítette az oktatástechnológia forradalmi megváltozását.

Az e-tanulás A nagy áttörést azonban a 90-es években az Internet széleskörű alkalmazása , illetve az új évezred első éveiben a szélessávú adatátvitel megjelenése hozta.

Az e-tanulás A nagy áttörést azonban a 90-es években az Internet széleskörű alkalmazása , illetve az új évezred első éveiben a szélessávú adatátvitel megjelenése hozta. A digitális videó-rögzítés és a szélessávú adatátvitel segítségével az Interneten bármilyen tananyagot, bárki számára, bárhol és bármikor hozzáférhetővé lehet tenni.

Az e-tanulás A nagy áttörést azonban a 90-es években az Internet széleskörű alkalmazása , illetve az új évezred első éveiben a szélessávú adatátvitel megjelenése hozta. A digitális videó-rögzítés és a szélessávú adatátvitel segítségével az Interneten bármilyen tananyagot, bárki számára, bárhol és bármikor hozzáférhetővé lehet tenni. Ezért nyújt ideális megoldást az e-tanulás az élethosszig való tanuláshoz.

európai helyzetéről az az amerikairól az Az e-tanulás A mai értelemben vett e-tanulás nagyon rövid múltra tekinthet vissza - az első Internet órák 1997-ben indultak európai helyzetéről az az amerikairól az oldalain találhatunk a legtöbbet http://elearningeuropa.info/ http://www.adlnet.org/

Az e-tanulás Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.

Erzsi Judit e-tanterem e-tanár Intranet Internet Gyuri Gábor

Az e-tanulás Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok. A diákok fogadására készek a legmodernebb iskolapadok – a számítógépek.

Az e-tanulás Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok. A diákok fogadására készek a legmodernebb iskolapadok – a számítógépek. A tanárok rendelkezésére állnak a táblák – a szemléltetés minden elképzelhető és elképzelhetetlen formáját biztosító multimédiás technikai eszközök és a színes krétás dobozok – a prezentációs szoftverek.

Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben: Az e-tanulás Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben: Kinek e-tanítsunk? Mit e-tanítsunk? Ki e-tanítson? Hogyan e-tanítsunk? Ezekre a kérdésekre keresünk választ az előadásban

A kinek e-tanítsunk kérdésre viszonylag egyszerű a válasz: előbb-utóbb mindenkinek Az első oktatási segédeszköz, az emberi beszéd, „feltalálása” után a tanítás általános formájává vált, évezredekre – aki tanulni akart, annak először a beszédet kellett megismernie. Az írás, majd a nyomtatás feltalálása jelentősen megnövelte az emberiség által felhalmozott tudás továbbadásának hatékonyságát – a tanulás feltétele, évszázadok óta, az írni-olvasni tudás.

A kinek e-tanítsunk kérdésre viszonylag egyszerű a válasz: előbb-utóbb mindenkinek A digitális adatrögzítés, -továbbítás és –meg-jelenítés, a számítógépek, és a helyi, illetve világméretű számítógép-hálózatok elterjedésével vált hatékonnyá a kép-, mozgókép- és hangrögzítés eszközeinek alkalmazása az oktatásban és tanulásban Az e-tanulás feltétele a „digitális írni-olvasni tudás” lett. Ennek a feltételnek ma még nem mindenki felel meg – őket csak a hagyományos módon taníthatjuk.

A kinek e-tanítsunk kérdésre viszonylag egyszerű a válasz: előbb-utóbb mindenkinek Az óvodában a „kakaóbiztos” számítógépek mellett felnövő nemzedék azonban már biztosan e-tanuló lesz. Vannak azonban már ma is olyan célcsoportok, amelyeknél a digitális olvasni tudás – a számítógép és az Internet alkalmazói szintű ismerete – munkaköri kötelesség. A nagy vállalatok dolgozói, a közalkalmazottak, és a hadsereg hivatásos állománya számára az e-tanulás ideális megoldást nyújthat az élethosszig való tanulás követelményeinek teljesítésére.

Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben: Az e-tanulás Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben: Kinek e-tanítsunk? Mit e-tanítsunk? Ki e-tanítson? Hogyan e-tanítsunk? Ezekre a kérdésekre keresünk választ az előadásban

A mit e-tanítsunk kérdésre is hasonló választ adhatunk: előbb-utóbb mindent, amit szervezett keretek között kell elsajátítani. Az e-tanulás nemcsak a hagyományos elméleti képzés hatékonyságát növeli meg, de a legkülönbözőbb virtuális modellek, szimulátorok, és szerepjátékok a gyakorlati képzés költséghatékonyságát is jelentősen javíthatják.

Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben: Az e-tanulás Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben: Kinek e-tanítsunk? Mit e-tanítsunk? Ki e-tanítson? Hogyan e-tanítsunk? Ezekre a kérdésekre keresünk választ az előadásban

A ki e-tanítson kérdésére már sokkal nehezebb választ találni. A hagyományos iskolában a tanár az, aki a kijelölt, vagy kiválasztott tananyagot előadja, szemlélteti, a tanulóval korrepetál, majd az elsajátítást ellenőrzi, vagy számonkéri és értékeli. Egy konkrét ismerethalmaz – tantárgy, téma stb. – e-tanulással való elsajátításához készült multimédiás tananyagcsomag esetében felmerül a kérdés, hogy ki tanít?

Felmerül a kérdés, hogy ki tanít? A tanár, aki a tananyagot kiválasztotta és megfogalmazta? A grafikus, aki elkészítette a megértést elősegítő, szemléltető bemutatókat? Az informatikus, aki megírta a forgatókönyvet? A narrátor, aki az előadásokat felolvasta? A programozó, aki a tanuló által feldolgozható formában, digitális adathordozóra, vagy egy kijelölt hálózati címre rögzítette az eredményt? A tutor, aki a tanulókkal a kapcsolatot tartja távoktatás esetén?

A ki e-tanítson kérdésére már sokkal nehezebb választ találni. A legegyszerűbb megoldásnak az tűnne, ha mindezeket a feladatokat egy személy végezné, azonban minden tanárt felkészíteni ennyi szakma kiváló ismeretére lehetetlen és felesleges. A felsőoktatási intézmények, és a speciális képzést adó kurzusok oktatásához szükséges e-tananyagok, valamint egy üzleti tevékenységet bemutató prezentációk többnyire, egyedi kidolgozást igényelnek. Ez az átadandó tudásanyag megfogalmazásától a megértés, illetve az elsajátítás ellenőrzéséig szükséges – fent felsorolt – feladatok megoldásában résztvevőktől szoros együttműködést követel meg. Ezért az e-tanársághoz és az e-leaderséghez szükséges alapvető ismeretek és készségek elsajátítása ma már a digitális írástudás alapvető feltétele.

Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben: Az e-tanulás Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben: Kinek e-tanítsunk? Mit e-tanítsunk? Ki e-tanítson? Hogyan e-tanítsunk? Ezekre a kérdésekre keresünk választ az előadásban

A hogyan e-tanítsunk kérdésre annyiféle választ adhatunk, ahány oktatási forma, iskola, tantárgy és oktató, illetve üzleti tevékenység van.

Az e-tanulás „filozófiája” Az e-learning minőségében teljesen más "filozófiát" követ, mint a hagyományos képzés: a hangsúly a tanításról, a tanulásra helyeződik át; az elsajátítási folyamat "főszereplőjévé" - a hagyományos képzés tanár-centrikusságával szemben - a hallgató válik; a fejlesztések (és nemcsak az üzemeltetés) csakis csapatmunkában képzelhetők el; a tanári szerepek is kettéválhatnak (pl. előfordulhat, hogy bizonyos tanárok inkább tananyag fejlesztését vállalják, míg mások tartják a kapcsolatot a hallgatóval, segítik és kontrollálják előrehaladását stb.); a "profi" e-learning megoldások kizárólag olyan komplex feltételrendszer mellett fejleszthetők, illetve üzemeltethetők, amelyek közül akár csak egyetlen elem is hiányos, a rendszer kudarcra ítéltetett.

Az e-tanulás „filozófiája” Milyen az "igazi" e-learning tananyag? nem szerencsés, ha egy meglévő képzési rendszerbe próbálunk "bepréselni" e-learning elemeket; egy ilyen módon "megvalósuló" fejlesztés az esetek többségében "kidobott pénz”; itt mindenekelőtt és meghatározóan képzési filozófiaváltásról van szó, amelynek alapján kell az egész rendszert újraformálni, alakítani; pontosan tisztázni kell, hogy mi a célunk a tananyag fejlesztésével: az ismeretek elsajátításáról (a felnőtt képzésben, pl. előadások kiváltásáról), problémamegoldásról és annak gyakorlásáról (felsőoktatásban, pl. a tömegoktatással reménytelenné váló gyakorlatokat "helyettesítő" megoldásokról), vagy egy jóval magasabb szintű, csapatban való munkálkodásra illetve alkotási folyamatra való felkészítésről, tudásmegosztásról stb. van-e szó?

Az e-tanulás „filozófiája” Milyen az "igazi" e-learning tananyag? a képzésben használjunk fel olyan információtechnológiával támogatott rendszereket, amelyek a tanulást - különösen a problémamegoldás sok nehézséggel terhelt folyamatát - tekintve egyrészt a hagyományosnál vonzóbbá és "önálló, egyéni és felfedező tanulási forma" keretet biztosítva teszik élvezetesebbé, másrészt a hagyományos keretek között elsajátított képzési és tudáselemeket aktivizálni képesek, illetve problémamegoldásra nevelés útján segítik az aktív befogadást; ne a tankönyvet, és ne a tanárt helyettesítse, hanem egy kiképző jellegű gyakorlást biztosítson; kitüntetett jelentőséget kell tulajdonítani a tanulnivaló jobb megértését szolgáló animációknak egy nem megfelelő gondossággal kidolgozott animáció akár tévútra is viheti a megfelelő ismeretekkel még nem rendelkező hallgatót.

Az E-TANÁR portál A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok létrehozása szükséges, amelyek teret adnak az infokommunikációs technika alkalmazása iránt elkötelezett oktatók, hallgatók, kutatók és menedzserek tapasztalatcseréjéhez. Erre a célra, kísérleti jelleggel - E-TANÁR ideiglenes elnevezéssel - létrehoztunk egy, jelenleg még zártkörűen működő, internetes portált http://drseres.com/elearning/ címen.

Az E-TANÁR portál A portál szabályozható jogosultságokkal rendelkező regisztráció után látogatható.

Az E-TANÁR portál

Az E-TANÁR portál A portál szabályozható jogosultságokkal rendelkező regisztráció után látogatható. A portál szolgáltatásai: tananyag tanulmányozása;

Az E-TANÁR portál

Az E-TANÁR portál Témakörök Alap-fogalmak Az e-tanítás speciális hardver eszközei Az e-tanítás speciális szoftver eszközei Az e-tanítás elemei A távoktatás elemei Az e-tananyagok készítése Az e-tanulás A projektor Bemutató szerkesztők Az e-tanóra Az e-előteszt Kontakt órákhoz Az e-tanítás Hálózati eszközök Az e-tantárgy Az előadás-konzervek Egyéni felkészüléshez Weblap szerkesztők Az e-teszt Az e-teszt Videó eszközök Az online e-teszt Tesztkészítés Hasznos segédprogramok Szabványosítási törekvések Az e-kurzus Az e-tutor Intranet hálózathoz Interaktív eszközök A távoktatás Csettelés és az e-tanulás Tanulásvezérlő (LMS) rendszerhez Vidókonferencia és az e-tanulás Az Internethez Hirdetőtábla Interaktív eszközökhöz A robot-tutor PDA-hoz és mobiltelefonhoz Az e-utóteszt

Az E-TANÁR portál A portál szabályozható jogosultságokkal rendelkező regisztráció után látogatható. A portál szolgáltatásai: tananyag tanulmányozása; online tananyagfejlesztés;

Az E-TANÁR portál

Az E-TANÁR portál

Az E-TANÁR portál Közvetlenül is be lehet írni szöveget De akár előre megírt, html és php weblapot is be lehet másolni

Az E-TANÁR portál 1. <a> Kende-Seres: </a> <a href="http://www.drseres.com/publik/ppt/oktatorobot.pps">Robothadviselés és e-tanulás? <img src="files/prezent.gif" border=0 width="30" height="30"></a> Előadás a ZMNE <a href="http://www.zmne.hu/hadmernok/kulonszamok/robothadviseles6/seres_rw6.html">ROBOTHADVISELÉS 6 <img src="files/image002.gif" border=0 width="30" height="25"></a> című tudományos konferenciáján, 2006. november 22-én. 2. <a> Kende-Noszkay-Seres: </a> <a href="http://www.drseres.com/publik/ppt/mta.pps">A tudás-átadás és a tudásbázis-fejlesztés egyidejű alkalmazása a K+F területén <img src="files/prezent.gif" border=0 width="30" height="30"></a> Előadás a MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának Tudásmenedzsment Albizottsága által szervezett <a>„A TUDÁSMENEDZSMENT HELYE ÉS SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS- ÉS TUDÁSKÖZPONTOK MŰKÖDÉSÉBEN”</a> című workshopján, 2007. február 23--án.

Az E-TANÁR portál

Az E-TANÁR portál A portál szabályozható jogosultságokkal rendelkező regisztráció után látogatható. A portál szolgáltatásai: tananyag tanulmányozása; online tananyagfejlesztés; fórumok.

Az E-TANÁR portál

Az E-TANÁR portál látogatottsága 2007. május 18-29.

A szerzők kérdései Tisztelettel kérdezzük a kollégákat: Mely témaköröket látjátok feleslegesnek, és melyek szükségesek ezeken kívül? Milyen szolgáltatásokkal lenne célszerű bővíteni portálunkat? Van-e jelentkező közösségi portálunk munkájába való bekapcsolódásra? Milyen területen látjátok alkalmazhatónak a hasonló portálok működtetését?

Dr. habil. Noszkay Erzsébet Prof. Dr. Kende György kende.gyorgy@zmne.hu Köszönjük a figyelmet Dr. habil. Noszkay Erzsébet nomenb@t-online.hu Dr. Seres György drseres@drseres.com http://www.drseres.com/

Dr. habil. Noszkay Erzsébet Prof. Dr. Kende György kende.gyorgy@zmne.hu Kérdés ? Dr. habil. Noszkay Erzsébet nomenb@t-online.hu Dr. Seres György drseres@drseres.com http://www.drseres.com/