Vállalatfinanszírozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Pénzintézeti cash-flowk
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Energy Efficient Solutions Kassai Ákos vezérigazgató.
Az üzleti terv.
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Befektetési döntések 6. Szeminárium
Cash flow-kimutatás esettanulmány
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Vállalati pénzügyek I. Részvények értékelése Hivatkozás:
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Műszaki haladás közgazdasági szempontból Meyer Dietmar március 3.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
A diákat készítette: Matthew Will
Hitelfelvételi problémák
Részvények árfolyam és hozamszámításai
Vállalatfinanszírozás
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Rózsa Andrea – Csorba László
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
Éves tervezés a magyar bankszektorban
TŐKESZERKEZET S.T. + I.T. a tartós forrásokon belül Tőkeszerkezeti politika - Belső és - külső tényezők.
KOCKÁZAT – HOZAM.
Beruházás-finanszírozás
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette : Matthew Will
Következtetés: amit tudunk és amit nem tudunk ma a pénzügyekről Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette:
Vállalatok pénzügyi kimutatásai és a beruházások Fazakas Gergely
Pénzügyi mutatószámok!
Vállalati pénzügyek VÁLLALATGAZDASÁGTAN november 30.
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Zsembery Levente vezérigazgató
Pénzügyi-számviteli mutatók
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 3. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
Hogyan, és miért gondolkozzunk vállalkozóként rendszerben az üzleti tervezés során és a gyakorlatban? „Ötletből pénzt”
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Dr. Tóth Tamás VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I.. Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek 2.
BME ŐSZÜZLETI GAZDASÁGTAN1 ›Részvényesi érték maximalizálása ›Piaci portfóliót tartó részvényesek –CAPM szerinti tőkeköltség elvárás –Vagyonuknak.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása 2013ANDOR GYÖRGY: ÜZLETI GAZDASÁGTAN2.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
Vállalati pénzügyek II.
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I. Dr. Tóth Tamás.
SZÁMVITEL.
Pénzügy szigorlat Üzleti gazdaságtan
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Előadás másolata:

Vállalatfinanszírozás

Vállalatfinanszírozási döntések A (tőke) finanszírozás fogalma Vállalatfinanszírozás = a vállalat létrehozásához, működéséhez, növekedéséhez szükséges. Célja a vállalat tőkeköltségvetésében meghatározott tőkeigény kielégítése. MOST feltételezzük: a vállalat beruházási döntése rögzített.

A finanszírozás piaci intézményrendszere Tőkepiac – országonként eltérő (fejlettség, struktúra) - globalizálódik A finanszírozás eszközrendszere és technikája Vállalatfinanszírozás = a vállalat reáleszközeire vonatkozó pénzügyi követeléseket megtestesítő eszközök kibocsátása és értékesítése a tőkepiacon: részvénykibocsátás hosszúlejáratú bankhitel: vállalat pénzügyi kötelezettsége + közvetlenjogok a hitelezőnek kötvény

Finanszírozási döntések alapkérdése A finanszírozási döntések növelhetik-e a vállalat értékét? Milyen mértékben? Hogyan? Képesek-e a vállalatok pozitív NPV-jű finanszírozási döntéseket hozni? Mit jelent a finanszírozási döntéseknél a pozitív NPV? A pénzügyi eszközök értékesítése alacsonyabb hozam mellett (drágábban), mint amit a vállalat eszközeinek kockázata indokolna.

A beruházási és finanszírozási döntések közötti hasonlóság: a döntéshez az eszközt értékelni kell. (Példa: NPV gépre – hitelre) A reál- és a pénzügyi eszközök is kockázatosak. Eltérések: – beruházási döntés egyszerűbb (kevesebb eszköz közül kell választani) Oka: reáleszközök piaca nem tökéletes kevesebb versenytárs

MERT a befektetők versenye hatékony piacot hoz létre. finanszírozási döntés könnyebb könnyebben megváltoztatható, nem olyan végleges nehéz pozitív NPV-jű megoldást találni Oka: a pénzügyi eszközök piaca versenypiac - mindenki versenytárs, MERT a befektetők versenye hatékony piacot hoz létre.

A tőkepiacok működésének vizsgálata Kérdés: mennyire árazódnak „jól” a pénzügyi eszközök a tőkepiacon? Piaci hatékonyság Tőkepiaci eszközökre vonatkozó információs szimmetria: az információk milyen gyorsan tükröződnek az árakban? (Mennyire versenyszerű a piac?) Minél szimmetrikusabb az információ, annál hatékonyabb az eszközök árazása => annál kisebb a lehetőség pozitív NPV-jű finanszírozási tranzakciók lebonyolítására.

A tőkepiaci hatékonyság három szintje/formája (empirikus vizsgálatok alapján) Gyenge hatékonyság: minden nyilvános múltbeli árinformáció tükröződik az árakban. Közepes hatékonyság: az árakban minden nyilvános információ tükröződik. Fundamentális elemzők a folyamat nagyon gyors Erős hatékonyság: minden információ (nem- csak a nyilvános) azonnal tükröződik az árakban teljes az információs szimmetria.

A vállalati működés célja A részvényesi gazdagság maximalizálása. Célok: Profitmaximalizálás A részvények piaci értékének maximalizálása => részvényesi gazdagság maximalizálása Értékalapú vállalati vezetés Olyan befektetések (projektek) megvalósítása, amelyek megtérülése magasabb, mint a megkövetelt megtérülési ráta. (Ez a reáleszközök beruházásakor lehetséges.)

A finanszírozási döntések alapkérdésére a válasz: A tőkepiacok hatékonysági szintjétől függően pozitív NPV-jű finanszírozási döntéseket a vállalatok egyáltalán nem vagy kevésbé képesek hozni, mint ilyen beruházási döntéseket. ELMÉLET: hosszú távon nem érhető el tartósan kiugró hozam. TÉNYEK: ezt mutatják értékpapír befektetés = fair játék értékpapírok árfolyama korrekt A részvényárfolyamok alakulása véletlenszerű (bolyongás)!

Hat lecke piaci hatékonyságból A pénzügyi vezető számára a hatékony piacok elméletének következményei vannak: Hat lecke piaci hatékonyságból A piacnak nincs emlékezete = elmúlt időszaki árváltozás nem jelent információt a jövőbeli árfolyamváltozásra A piaci árfolyamok megbízhatóak = nincs lehetőség folyamatosan kiugró nagy profit elérésére Az adatok mögé kell látni = az értékpapír árfolyama sokat elárul a jövőről (pl. kötvény árf. alacsony /=hozam magas/ => a vállalat bajban van)

Nincsenek pénzügyi illúziók = a befektetők nem „romantikus” érvek alapján vizsgálják a CF-t „Csináld magad” = hatékony piacon a befektetők nem fizetnek olyasmiért, amit maguk is képesek megcsinálni (pl. hitelfelvétel, ha olcsóbb) Nézz meg egy részvényt mindet láttad = egymást csaknem tökéletesen helyettesítik => keresletük rugalmas

A vállalat finanszírozási politikájának kialakítása Vállalatvezetés feladata: olyan finanszírozási forma keresése, amely a vállalat értékét növelő információt közvetít a tőkepiac számára.

A vállalat finanszírozási forrásai: belső forrás: a vállalat működése során keletkező, adózás utáni pénzeszközök (visszatartott nyereség + amortizáció) külső forrás: pénzügyi eszközök értékesítése a tőkepiacon saját forrás: részvénytőke idegen forrás: hitel

A finanszírozási politika két alapvető döntési területe: osztalékpolitika tőkeszerkezeti politika