Maros megye, Marosvasarhely, iskolank

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
Készítette: Albert Krisztina
2010. Augusztus 16. és Augusztus 17. hajnala.
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
ROMÁNIA.
Róma.
ROMÁNIA.
Az Orczy kastély park és a Zagyva-folyó élővilága
Cserey - Goga iskolacsoport KRASZNA
Pannonia Városai.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
5. NAP.
3. nap.
Készítette: Nagy Zsanett
FÖLDRÉSZEK.
Szendrő nevezetességei
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Pécs turizmusa.
Készítette:Szőke Gréta
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
Marosvásárhely Maros megye központja, mely nagyon híres a kultúrájáról, egyetemeiről, épületeiről, állatkertjéröl, fürdőjéről...
Világ legrégebbi még lakott városa
Esztergom.
SZÖUL 서울 특별시.
Románia Nemzeti Parkjai
Ausztria Valacsay András.
Barcelona Hamar Márk.
Ausztrália Egyenes Henrik.
Erdély földrajza Tordai hasadék.
Olaszország.
Készítette: Bujdosó Villő
Itt vagyunk mi.
Lengyelország.
Magyarország.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
PAULÍK Szabolcs BELGIUM 8.A.
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
ERDÉLY.
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Készítette: Dóbiás Kinga
Susann Nordströms Orkester - True Love
Szerbia – Szerb Köztársaság
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
Svédország és Balti államok
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Kolozsvár.
Segesvár június 8..
Kolozsvár június 7..
Székelykeresztúr június 8..
Szűcsi Gáti tó.
Előadás másolata:

Maros megye, Marosvasarhely, iskolank ROMANIA Maros megye, Marosvasarhely, iskolank

Iskolank, a Dacia gimnazium

Marosvasarhely Marosvásárhely (romanul Târgu Mureș, nemetul Neumarkt, Neumarkt am Mieresch, erdelyi szasz nyelven Nai Muark, latinul Novum Forum Siculorum, Agropolis, Areopolis) municipium Romaniaban,Maros megyeben . A szekelyseg fővárosa,muvelodesi ,ipari,kereskedelmi, Kozlekedesi, oktatasi és szellemi központja. Az egykori Marosszék,Maros-Torda vármegye majd a Magyar Autonóm Tartomány, ma pedig Maros megye székhelye, a körülötte létrejött Marosvásárhely Metropolisz Övezet központja. Lakosságát tekintve Románia tizenhatodik[3], Erdély hatodik legnagyobb városa. A magyarok számát tekintve az első helyen áll Romániában, megelőzve Kolozsvárt.

. A székelység fővárosa, művelődési, ipari, kereskedelmi, közlekedési, oktatási és szellemi központja. Az egykori Marosszék, Maros-Torda vármegye, majd a Magyar Autonóm Tartomány, ma pedig Maros megye székhelye, a körülötte létrejött Marosvásárhely Metropolisz Övezet központja. Lakosságát tekintve Románia tizenhatodik[3], Erdély hatodik legnagyobb városa. A magyarok számát tekintve az első helyen áll Romániában, megelőzve Kolozsvárt.

A Kulturpalota A Kultúrpalota Marosvásárhely főterén álló meghatározó épület, amely 1911 és 1913 között épült. Az épületet a Bernády György polgármester által felkért budapesti Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. A Kulturpalota ma tobb muvelodesi intezmenynek otthona (Allami Filharmonia, Maros Megyei Konyvtar, Muveszeti Muzeum es keptar, a Tortenelmi Muzeum allando kiallitasa) A tukorterem ablakaira balladakat festettek Tukorterem Belso hall

A marosvasarhelyi Var Szabok bastyaja Kapubastya Kisbastya 1492-ben epittette ki eroditmenyet Bathory Istvan vajda. Ugyanitt, 1602- 1652 kozott, Borsos Tamas varosbiro vezetese alatt felepul a marosvasarhelyi var. A tekintelyes, teglabol epult varfal szabalytalan otszoget zar be, a torespontokban, illetve a falak menten het bastyaval. Kozuluk ot nevet a varepitest es a vedelmet vallalo cehektol: a vargak(1620), a szucsok(1629), a kadarok(1632), a szabok(1640), es a meszarosok cehetol (1656) kapta. A XVIII. szazadban a varat osztrak helyorseg foglalja le. Ekkor epul a kapubastyaval szemben a barokk epulet, majd a XVIII. szazad elejeig tobb mas katonai epulet. : Szabok bastyaja Kapubastya Kisbastya

A marosvasarhelyi allatkert A marosvásárhelyi állatkert (románul Zoo Tîrgu-Mureș) a Somos-tetőn, a várostól északkeletre, 488 méter tengerszint feletti magasságban található. 1960-ban alapították. Nyitáskor csak tíz állat élt a állatkertben: 3 farkas, 2 medve, 2 vaddisznó, 2 fácán és egy őz. Ma már öt részre tagolódik: emlősök, ragadozók, növényevők, madarak és trópusi kisállatok.

Maros megye Maros megye (románul Județul Mureș, németül Bezirk Mieresch) Erdély központi részén helyezkedik el, a Maros folyó északkeletről délnyugat fele szeli át 180 km hosszan. A történelmi Erdély második legnagyobb és harmadik legnépesebb megyéje. Székhelye Marosvásárhely (145 943 lakos). Középső és keleti része Székelyföldhöz tartozik (Marosszék), Segesvár és környéke pedig az egykori Szászföld részét képezte. Fekvése Maros megye Románia középső-északi részén helyezkedik el, a történelmi Erdély közepén. Szélső pontjai: 46°05’ és 47°08’ északi szélesség, 23°58’ és 25°19’ keleti hosszúság. A megye észak-dél irányban kb. 120 km, nyugat-kelet irányban pedig 100 km. Maros megye területe 6714 km², ami Románia területének 2,8%-a.

Romania Románia (románul România) kelet-közép-európai állam, fővárosa Bukarest. Északkeletről Ukrajna és Moldova határolja, nyugatról Magyarország és Szerbia, délről Bulgária, míg keleten a Fekete- tengerrel határos. Az ország 2007. január 1-jétől az Európai Unió tagja. Növény- és állatvilág Romániában található Európa leggazdagabb flórája (növényvilága). Állatvilága: a Kárpátokban igen nagy létszámban élnek medvék, farkasok, hiúzok, sasok, rókák, zergék. A sík vidékeken főleg rókák, egerek, pockok, sündisznók élnek. Az állatok élelmet remélve a városokba is bemennek néha, de ez igen ritka, és főleg hideg, élelemben szegény telekre jellemző. Halak: pisztráng, harcsa, csuka, ponty és keszeg.

Duna delta Összesen 1456 állatfaj lakja a vidéket. Több mint 300 madárfaj él a területen, amelyből 176 itt is költ. Érdemes kiemelni a 2500 párt számláló pelikán telepet, amely, egyedülálló Európában. A 45 édesvízi halfaj közül a legnagyobb testű a viza, amely régen míg a víz tisztasága megengedte, akár Budapestig is felúszott. Az 1473 fajt számláló növényvilág szintén értékes. Főleg a különböző élőhelyek társulásainak életbetartása fontos feladat.