VÉRBETEGSÉGEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

Gégegyulladás - Laryngitis
Keringési szervrendszer betegségei
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
AIDS.
Formula 2: Multivitamin-komplex
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
A védekezés.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
A köszvény Arthritis urica.
AIDS Világnap: december 01..
A szervezetünk megfelelő működéséhez létfontosságú folyamat
Posztnatális agyi ártalmak
Hydrocephalus. Shunt Dr. Fogarasi András PhD Magyarországi
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
A szem betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
Az egész testünket izmok sokasága építi föl. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző mozgásokra legyünk képesek. Ezek működését többféle kisebb- nagyobb.
Súlyos colitis ulcerosa és biológiai terápiája - esetismertetés -
A nyirokkeringés zavarai
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Hasnyálmirigy és lép betegségei
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
szexuális úton történő átvitel
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Hitek és tévhitek az influenzáról
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Az immunrendszer: feladata a szervezet védelme a külvilágtól
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Gyulladásos bélbetegség IBD
Vírusok.
Emésztési rendellenességek
VITAMINOK.
Légzőszervrendszer betegségei
Bakteriális fertőzések
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Ebola [Ebola vérzéses láz]. Előfordulása Általános tudnivalók  1976  Yumbuku, Kongó  90%  Gyümölcsevő denevér  Nincs ellenszer.
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Baromfipestis New Castle Disease.
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
Vér- és nyirokrendszeri betegségek
Az egészséges ivóvíz hiánya és a betegségek Készítette: Kiss Judit Geográfus MSc I. évf
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
1 Készítette: Barkó Zsolt. Nem betegség, rendellenesség A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket.
Nemi Betegségek.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
A nemi betegségek napjainkban
Nemi betegségek.
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Nemi betegségek.
Anaemia Dr. Boda Márta.
Nemi betegségek.
Előadás másolata:

VÉRBETEGSÉGEK

Többféle vérbetegséget különböztethetünk meg: Vérszegénység Vérmérgezés Vérbaj (szifilisz) Fehérvérőség (leukémia) Cukorbetegség Vérhas

1.Vérszegénység Az egyedben nem keletkezik elegendő vörösvérsejt a vérképzés során; vérképzéshez a szervezetnek vasra van szüksége. Tünete:bőre és arca feltűnően sápadt és világos színű.

2.Vérmérgezés (szepszis) olyan fertőzés, mely során a baktériumok, vagy az általuk termelt toxinanyagok a vérpálya és a nyirokutak útján elárasztják a szervezetet. Tünete:a hidegrázással járó magas láz, a szapora pulzus, elesettség. A májban, a tüdőben, néha a csontvelőben vagy az agyban áttéti tályogok alakulnak ki.

3.Vérbaj(szifilisz) a klasszikus nemi betegségek egyike A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére. először a fertőzés helyén, majd az egész testen fekélyek jelennek meg.

4.Leukémia A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Tünetek:elsősorban a fáradékonyság, éjszakai izzadás, testsúlyvesztés. A betegség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, ami lázat, fokozott fáradékonyságot, hasi diszkomfort érzést valamint a vérzések kialakulását is magában foglalja.

5.Cukorbetegség cukor felgyülemlésének helyét tekintve a vérhez kapcsolható. A szervezet egyáltalán nem, vagy csak részben képes feldolgozni a táplálkozás során a szervezetbe jutatott cukrot, - szénhidrátot - így az egészségre veszélyes mértékben felszaporodik a vérben. lehet szerzett vagy örökölt.

Szűrés fontossága

6.Vérhas a piszkos kezek betegsége, a vastagbél fertőzéses gyulladása. Tünetei:fejfájás, étvágytalanság, láz és hasmenés Néha csak enyhe hasmenés formájában jelentkezik, de ekkor is fertőző, ezért az élelmiszeriparban, kereskedelemben, gyermekközösségekben és vízművekben dolgozó egyének rendszeresen szűrővizsgálaton kötelesek részt venni.

A vérbetegség előnye Az alfa-thalassemia nevű öröklődő betegségben szenvedő gyermekek szokatlanul kisméretű vörösvértesteket termelnek, amelyek a vérszegénység (anémia) enyhébb formáját okozzák. a kutatók felfedezték, hogy ennek a rendellenességnek előnye is van: megvédheti a gyermekeket a világ egyik legnagyobb gyilkosától, a maláriától.