Perfekcionizmus szakadatlan erőfeszítések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Digitális hősök Emblematikus mesefigurák a gyerekek hétköznapi életében Kassay Réka BBTE, Kolozsvár.
A kölcsönös befolyásolás
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Kompetencia - Interakció Összeállította: Alseczné Sipos Ibolya NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
2. osztályos példa Bubernik Eszter
Kvantitatív Módszerek
Előadó: Tóth Katalin Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
CV avagy önéletrajzi csúcsmondatok eredeti helyesírással
ADVENT.
KI AZ ERŐS???.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Két tenorista igaz története.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Gondolatfoszlányok és aforizmák gyűjteménye
“13 tanács egy életre".
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Világomban minden rendben van
Szent Teréz rózsakertje
Isten misztériumának előzetes kérdése
A lehetséges énképek.
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
A vadlibák leckéje Tommy's Window Prezentáció
A sütemény.
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Egyéni döntések a szervezetben
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Engedd / Engedj közelebb
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
GYÉMÁNT ÉS ARANY.
Vádol a lelkiismeret Készítette: Pálhegyi Ferenc.
Személyiségelméletek
ASZERETET EREJE EREJE Ha valaki elolvasná a világon fellelhető összes írást a szeretetről, valószínűleg nem tudná kiszűrni, hogy melyik igaz és melyik.
Nevelés és nevelői attitűdök
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
1 A munkaszervezés hatékonyságának felmérésére szolgáló teszt reliabilitási elemzése.
1 Az érzékleti csatornákat felmérő teszt reliabilitási vizsgálata.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Fogalom Kérdezz! Felelek.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
Motiváció.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Árvácskák és Móricz Zsigmond
Korreláció-számítás.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
Isten félelemben és szomorúságban
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Jertek, boldog énekszóval Adjunk hálát Istennek,
A teremtő és gondviselő Atya
Előadás másolata:

Perfekcionizmus szakadatlan erőfeszítések nehezen vagy egyáltalán nem elérhető célok saját érték meghatározása produktivitás fényében mások negatív értékelésének elkerülése érdekében

Adaptív perfekcionizmus teljesíthető célok kitűzése saját szükségletek motivációja elégedettséget merít a teljesítményből

Tehetség és Perfekcionizmus Stornelli, Flett, & Hewitt, 2009 223 tanuló Normál vs. tehetséges gyerekek adaptív és maladaptív perfekcionizmus, érzékelt tanulási kompetencia és érzelmek szempontjából. nem találtak szignifikáns eltéréseket a perfekcionizmus szintjére vonatkozóan. Ilyen összefüggést egyébként más kutatók sem találtak, például Parker and Mills (1996).

Leonardo „Vétkeztem Isten és az emberiség ellen, mivel a munkám nem éri el azt a színvonalat, amelyet kellene neki.”

Maximalizálás Lyubomirsky et Al. Több lehetőség Legjobb megoldás  frusztráltság, mert képtelen áttekinteni az összes lehetőséget Elég jó megoldás  ami eléri a küszöböt - nem jelent plusz terhet, ignorál

Tökéletességre való törekvés Szorongás Félelem Szomorúság A Perfekcionizmus az egyik legerősebb előrejelzője az öngyilkossági viselkedésnek, jóval prediktívebb, mint például a reménytelenség érzése.

Empírikus vizsgálat 35 fő www.jogapszichologia.hu Eszközök Almost Perfect Scale-Revised Diszfunkcionális Attitűd Skála Positive and Negative Affectivity Schedule Satisfaction with Life Scale

APS-R Magas mércék (7 item) Rendezettség (4 item) Ellentmondás (12 item)

APS-R reliabilitási elemzés A Cronbach alfa 0,9 fölötti értéke esetén a teszt már megbízhatóan mér. Kijelenthetjük tehát, hogy az APS-R kérdőív magyar változata reliabilis mérőeszköz, belső konzisztenciája magas. 1. Táblázat - Cronbach alfa és item korrelációk

Perfekcionizmus és élettel való elégedettség Kolmogorov normalitásvizsgálatok SWLS APS-R alskálák Pearson féle korreláció PEARSON-FÉLE KORRELÁCIÓS MÁTRIX (Jelölés: +: p < 0,10 *: p < 0,05 **: p < 0,01) Változó Rendezettség Magas mércék Ellentmondás SWLS Össz 0,09 0,022 -0,343* p-érték: 0,6057 0,9016 0,044 2. Táblázat - Az Élettel való elégedettség és az APS-R alskáláinak korrelációs mátrixa

Perfekcionizmus és diszfunkcionális attitűdök Kolmogorov normalitásvizsgálat DAS alskálák Pearson féle korreláció PEARSON-FÉLE KORRELÁCIÓS MÁTRIX (Jelölés: +: p < 0,10 *: p < 0,05 **: p < 0,01) Változó Rendezettség Magas mércék Ellentmondás Das-perfekcionizmus 0,205 0,399* 0,783** p-érték: 0,2367 0,0176 Das-dependencia 0,09 0,360* 0,652** 0,6072 0,0335 3. Táblázat - A DAS és APSR alskáláinak összefüggései

Perfekcionizmus és érzelmek Kolmogorov normalitásvizsgálat PANAS pozitív és negatív érzelmek Pearson féle korreláció PEARSON-FÉLE KORRELÁCIÓS MÁTRIX (Jelölés: +: p < 0,10 *: p < 0,05 **: p < 0,01) Változó Rendezettség Magas mércék Ellentmondás Panas pozitív 0,007 -0,172 -0,510** p-érték: 0,9666 0,3239 0,0017 Panas negatív 0,168 0,365* 0,595** 0,3345 0,0313 0,0002 4. Táblázat - PANAS és APS-R alskálák kapcsolata

Nyitott kérdésekre adott válaszok „Te miben szeretnél tökéletes lenni Teljes szeretnék lenni Istenben. Isten tökéletesnek teremtett, ezt a tökéletességet szeretném megtalálni és átélni. Emberi kapcsolataimban és önismeretemben. Tökéletes semmiben nem szeretnék lenni. Nem kekeckedésből írom, de az, hogy "tökéletes" számomra egy szubjektív fogalom....az élet különböző területein,és időpontjaiban különböző dolgok jelenthetik az "éppen legmegfelelőbbet". Mindenben. Tökéletes szeretnék lenni az elfogadásban.

Te miben szeretnél tökéletes lenni? --- Eloszlás --- Tökéletes szeretne lenni valamiben, ami teljesítményhez köthető (pl.: alak, szakma, párkapcsolat). Tökéletes szeretne lenni valamiben, ami elfogadáshoz köthető (pl.: önismeret, szeretet, Isten). Nem szeretne tökéletes lenni semmiben.

Nyitott kérdésekre adott válaszok „Mit gondolsz a perfekcionizmusról?” Meg kellett néznem ezt a szót a gugliban. :) Törekszem a tökéletesre, de nem mindenáron, elfogadom, ha nem sikerül, de nem vagyok miatta szomorú. Alapvetően szükség van arra, hogy az ember igényes legyen arra, amit például kiad a kezei közül, kell, hogy valami motiválja, és célként lebegjen a szeme előtt. Átbillenhet a mérleg nyelve azonban, ha a 150%-os teljesítmény sem teszi elégedetté, mindig a többre vágyik, sosem lesz sikerélménye. Betegség.

Mit gondolsz a perfekcionizmusról?” --- Eloszlás --- 91,6%

Megoldások „Az igazi tökéletesség tökéletlenségeink elfogadása.” Szent Ágoston

(Brown, The Gifts of Imperfection, 2010) Saját történetünk birtoklása igen nehéz lehet, ám közel sem annyira az, mintha egész életünkben futnánk előle. Magunkhoz ölelni sérülékenységünket ugyan rizikós, ám távolról sem annyira, mintha lemondanánk a szeretetről, valahová tartozásról és az örömről – azokról a tapasztalatokról, amelyek a legsebezhetőbbé tesznek minket. Csak amikor elég bátrak vagyunk sötét oldalunk felfedezéséhez, akkor fogja leleplezni előttünk végtelen erejét a fényes oldal. (Brown, The Gifts of Imperfection, 2010)

γνῶθι σεαυτόν

Eszközök a jelenre irányítom a figyelmemet, elfogadom azt, ami a jelenben felmerül, legyen az bármilyen ijesztő, csúnya, félelmetes vagy káosszal teli, felszámolva ezáltal a dualitást Mindfulness Fókuszolás Gestalt Metafora Terápia Tiszta Kommunikáció