A mozgáskorlátozott emberek szükségletei a kitagolási programban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Advertisements

FOREVER GURULÓ Infokommunikációs fejlesztések, támogató technikai eszközök RECIKLI , Nyíregyháza, február 13.szeptember 27. Kogon Mihály igazgató.
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Autizmussal élő személyek lakhatási szükségletei
Speciális szükségletek, speciális terhek
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
© Zsuzsa Gömöry, Györ 2005 Helen Parkhurst A Dalton-terv Gömöryné M. Zsuzsa.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A humanizmus pedagógiai és lelkigondozói szemlélete Minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
E-learning és a multimédia
E Ö T V Ö S L O R Á N D T U D O M Á N Y E G Y E T E M B Á R C Z I G U S Z T Á V G Y Ó G Y P E D A G Ó G I A I K A R Életminőség.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Etikai alapelvek az ápolásban
Projektmunka.
Segélyezési rendszer átalakítása
Fogd A Kezem Alapítvány
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
DISSZEMINÁCIÓ A projektek eredményeinek terjesztése május 2. Tordai Péter, Tempus Közalapítvány.
Lehetőségek a nagy létszámú
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Mi is az a társadalmi integráció?
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat I. Telefonos Nyílt Napok május 11.
Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület Titkára
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
Fogyatékosok gondozása
Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld Alapítvány Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld.
„Helló barátom!" - közösségi szolgálatra felkészítő tréning sorozat „Tanévzáró Suli – Buli” „Helló nyár, helló barátom!” - komplex nyári vakáció „Viszlát.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Mint támogatott és támogató
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
KÜLÖNJÁRATI SZEKCIÓ Dr. Erdei Bálint elnök
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A mozgáskorlátozott emberek szükségletei a kitagolási programban Komplex feltételek Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató (IFKT) mentor képzése – 2012. 10. 12. Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa – dr.Hegedüs Lajos

Fizikai, környezeti szükségletek Az elhelyezésre szolgáló épület akadálymentesítése Az épület megközelítési útvonalainak akadálymentesítése A közösségi közlekedés akadálymentesítése, vagy speciális szállító szolgáltatás állandó rendelkezésre állása

Személyi segítségnyújtás, esetleg ápolási, gondozási szükségletek A súlyosan, esetleg halmozottan sérült, de megfelelő segítségnyújtással önrendelkezésen alapuló önálló életre képes emberek speciális személyi szükségletei. A segítő szolgáltatások elérhetőségének folyamatos rendelkezésre állása, az elérhetőség időtartama

Mentális szükségletek A hospitalizációs hatások oldása: a.) a fizikai hospitalizáció, az „elkényelmesedés” helyett a személyes aktivitási igény felkeltése. b.) a mentális hospitalizáció oldása – a kiszolgáltság, a kiszolgáltatottság, és az önrendelkező önálló élet közti pozitív különbség bizonyítása. c.) Új típusú társas kapcsolatok a „való világban”

Módszerek Fokozatosság Az önállóság következetes „megkövetelése” az állapot figyelembevételével Pozitív befolyásolás, az életminőségben bekövetkező előnyök hangsúlyozásával- „vegetáció” vagy önrendelkezésen alapuló önálló élet – választhatsz!

Az „élet” nem csak „habostorta” A „vegetációhoz” nem kell felelősség, azt csak el kell viselni. Az élet, jogok, kötelezettségek, lehetőségek, az azokkal való élés, de nem visszaélés komplex rendszere. Felelősség magamért, másokért. A felelősség „terhének” viselése, sikerének „élvezete”

Partnerség Siker, csak együttműködésből születhet Egyenrangúság a megvalósításban Az önálló akarat tisztelete Szabad tévedni, tanulni csak a tévedésekből lehet A segítő sem tévedhetetlen Az embernek joga van a „hülyeséghez” is

A siker igazi titkai Emberség Empátia Értő és érző segítség Kölcsönös tisztelet Folyamatos együttműködés Az ember, nem gép, hanem test és lélek harmóniája.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Hegedüs Lajos a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke. Tel: 20 9358-752 Email: hegedus@meosz.hu Honlap: www.meosz.hu