É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem. -------- É: Pali vagy Pista.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Advertisements

Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A matematikai logika alapfogalmai
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Matematikai logika.
A matematikai logika alapjai
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Hatásköri kétértelműségek Kvantifikáló kifejezések: Néhány lány =>  x(x lány  …) Minden fiú =>  x(x fiú  …) Két prímszám=>  x  y( x prímszám  y.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Az informatika logikai alapjai
Bevezetés a digitális technikába
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Halmazelmélet és matematikai logika
Boole-algebra (formális logika).
A számítógép működésének alapjai
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Logikai műveletek.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Vegyes kvantifikáció A kvantorcsere szerepe a Henkin-Hintikka játékban: l. Mixed Sentences, Kőnig’s World. Gyakorlás: 11.5 HF: 11.4, 11.9.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Logikai műveletek és áramkörök
Stratégiai játékok. Mit nevezünk stratégiai játéknak? Az ilyen típusú játékokban a játékosok megadott szabály szerint lépnek. Általában kötelező lépni.
Fordítás természetes nyelvről FOL-ra Kvantifikáló kifejezések: Néhány/Egy F   x( F(x)  …) Minden G   x( G(x)  …) Két H   x  y( H(x)  H(y)  …)
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Az informatika logikai alapjai
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Tananyag: Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic II. Quantifiers Weblap: Fogadóóra: H 15:30-17:00, i/226.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Az amőba játék algoritmusa. A játék  Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét.
Logika.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Logika előadás 2017 ősz Máté András
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Programozás C# -ban Elágazások.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
Nulladrendű formulák átalakításai
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista jól sakkozik. T: Bizonyítsd be. Melyikük sakkozik jól? É: Pista. T. Nyertél. É: Pali. T: Ez hamis. Nyertem.

Boole-konnektívumok a köznyelvben: ‘és’, ‘vagy’, ‘Nem igaz, hogy’ és logikai szinonímáik. FOL-ban: ‘  ’, ‘  ’, ‘  ’ Ezek konnektívumok, azaz olyan kifejezések, amelyekben mondatok számára fenntartott üres helyek vannak (másképpen: mondatargumentumú kifejezésekről van szó), és a kitöltés eredménye is mondat. Igazságkonnektívumok, mert az eredmény igazságértéke mindig egyértelműen megmondható az argumentumok igazságértékéből. Azaz lehet hozzájuk igazságtáblázatot készíteni. Konnektívum, de nem igazságkonnektívum: ‘szükségszerű, hogy’, ‘mert’.

 : a negáció jele. ("  A” az A állítás negációja.) Más jelölés: ~ Játékszabály is tartozik hozzá: Ha állítom, hogy "  A” igaz, akkor állítanom kell, hogy A hamis. Ha "  A” hamisságát állítottam, akkor A igazságát kell választanom.  : a konjunkció jele. Két mondat konjunkciója akkor és csak akkor igaz, ha mind a két mondat igaz. Használat: P és Q konjunkciója (P  Q) A köznyelvben gyakran összevonjuk: Péter és Pál pipázik. FOL-ban: Pipázik(péter)  Pipázik(pál) Péter és Pál sakkozik. Péter és Pál testvérek. Ez nem biztos, hogy konjunkció! Ez meg biztosan nem konjunkció ! A legkülső zárójelet többnyire elhagyjuk.

A háromszög szögösszege két derékszög. Súlyvonalai egy pontban metszik egymást. Benyitottam a szobába. Valaki felsikoltott. Más jelölés:  Zárójelezés: elhagyható (A  B)  C ugyanazt jelenti, mint A  (B  C) Játékszabály: Ha állítod egy konjunkció igazságát, akkor állítanod kell mindkét tagjának igazságát. A Természet választ, hogy melyiket állítsad. Ha állítod egy konjunkció hamisságát, akkor állítanod kell valamelyik tagjának hamisságát. Te választasz, hogy melyiket. 4 Ez konjunkció! Ez nem konjunkció!

 : a diszjunkció jele. A megengedő ‘vagy’ megfelelője. Zárójelhasználat: A és B diszjunkciója (A  B). Többszörös diszjunkciónál a zárójelek elhagyhatók. Más elnevezés: alternáció. Játékszabályok: -Ha állítod egy diszjunkció igazságát, akkor állítanod kell egyik tagjának az igazságát. Te választasz, hogy melyiket. - Ha állítod egy diszjunkció hamisságát, akkor állítanod kell bármelyik tagjának a hamisságát. A Természet választ, hogy melyiket.

Boole-konnektívumok ( , ,  ): Igazságkonnektívumok (igazságtáblázatuk van). Két játékos van: Én és a Természet (avagy Tarski Világa). Én állítom egy mondat igazságát vagy hamisságát (az első lépésben szabadon választok). A Természet ellenem játszik. Minden lépésben állítanom kell egy egyszerűbb mondat igazságát vagy hamisságát. A második lépéstől kezdve a szabályok diktálják, hogy melyik játékos választhat mondatot, és milyen igazságértéket kell állítania. A végén egy atomi mondat marad, igaz vagy hamis. Ha helyeset állítok az utolsó lépésben, nyertem. Próbáljuk ki: 3.6 HF.:3.9 Angolul: commitment