A személyiség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A sportszocializáció.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Lux Judit CSc ÉLETUTAK – GENERÁCIÓK – ÜNNEPEK május 22. SZAKMAI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS (ISBN-szám: ) HSZOSZ- ICF Magyar Tagozat.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Család.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
A fogyasztói magatartás
Nevelés- és oktatásszociológia
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Szociális tanuláselmélet
Az emberi személyiség.
Szociális tanulás formái
PEDAGÓGIAI SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA (NMP_PS021K2)
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Társadalmi szerkezet Szerep és státusz.
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
10. előadás.
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Kultúra és Szocializáció
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Az emberi tanulás.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Tudásközösség – a hagyományőrzés legősibb és legkorszerűbb formája
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Személyiség Emberi erőforrás menedzsment
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
A pszichikumról általában
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
A pszichológia mint tudomány
Tipustanok Galénosz; Jung.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Mi is az a társadalmi integráció?
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
A kriminálpszichológia
Pszichológiai Ismeretek
Az alapvető művelődési igények meghatározói
A deviancia értelmezési kerete
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A CSOPORT HATÁSA A KLUBTAGRA
csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 1 Alkalmasság a szociális munkában Paróczi Zsolt.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A szocializáció folyamata
Generációk és család.
SZEMÉLYISÉG- TIPOLÓGIÁK
Típustanok Alapjuk az „együttjárás”, az emberi tulajdonságok sokféleségét igyekeznek visszavezetni néhány lényeges sajátosságra. Ha az egyének főbb jellegzetességeit.
Közösségek jelentősége a többcélú intézményekben
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Kultúra és kommunikáció
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

A személyiség

Fogalma Öröklött és szerzett; az egyéni élet során kialakult tulajdonságok, vonások sajátos egysége. Az egyén minden emberre érvényes, általános jellemzőkkel, is rendelkezik, az emberek azonban különböznek is egymástól. Az emberek közötti kapcsolatban az egyéni, egyik embert a másiktól megkülönböztető vonások jutnak érvényre. Ezért mondjuk, hogy minden embernek van egyéninisége.

Azokat az egyéni eltéréseket, melyeket a lelki jelenségek konkrét megnyilvánulásában mutatkoznak meg, lelki sajátosságoknak, tulajdonságoknak nevezzük.

Érett személyiség jellemzői   Biológiailag érett önmaga ellátásáról (öltözködés, étkezés, gondoskodni tud. Társadalmilag érett Képes alkalmazkodni környezetéhez, annak tilalmaihoz, engedélyeihez, szabályaihoz. Szabályokkal való összeütközés konfliktushoz vezet/het. Pszichológiailag érett Lelki igényeit a társadalommal összhangban tudja kielégíteni.

Az egészséges személység fejlődést, a lelki élet harmóniáját meghatározó tényezők Öröklődés  A személyiség kialakulásában döntő, de nem egyedüli meghatározó szerepe van az öröklődésnek, hiszen a környezeti hatások érvényesülését éppen az iker- és adoptáció kutatások eredményei támasztják alá.   Az öröklődés leginkább meghatározó szerepet a temperamentumok kialakulásában játszik.   Szervi (organikus) tényezők  Ép idegrendszeri struktúra (neuronok, szinapszisok), Jól működő belső elválasztású (endokrin) rendszer, ép genetikai állomány megléte. Környezeti tényezők.

A különböző személyiség típusok (klasszikus)   Hippokratész tipológiája (i.e. 400 körül): Kolerikus: lobbanékony, Melankolikus: lehangolt, szomorú Szangvinikus: bizakodó Flegmatikus: közönyös, nyugodt Jung (1933): Extrovertált: szereti a társaságot, Introvertált: kedveli a magányt. Kretschmer: Aszténiás: zárkózott, túlérzékeny, vagy hűvös, közömbös. Atletikus: fegyelmezett, s ezt váratlan kitörés szakíthatja meg, aprólékos. Piknikus: szélsőséges hangulat, érzelemgazdagság.

Napjainkban kibontakozó személyiségtipizálás Sikerorientált (sikerkereső) Kudarcorientált (kudarckerülő)

Szociálpszichológiai alapismeretek A szociológia vizsgálódási körébe tartozik: Egyes emberek társadalmi beilleszkedésének – szocializációjának – témaköre, A különböző közösségek – család, nevelés és az egyént körülvevő különböző csoportok – hatása a szocializációs folyamatra, A szocializációs során elsajátítandó társadalmi szerepek, és a szerepviselkedés elsajátításának folyamata, A különböző beállítódások és előítéletek elemzése.

A szocializáló fogalma: Tanulási folyamat, amely születéstől az emberek életének végéig tart. Ennek során az egyén megismeri önmagát,elsajátítja a társadalom normáit, szokásait, a társadalmi együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedési formákat.

Szociális érettség A társadalmi életre való alkalmasság, melynek elérése szinte élethosszig tartó tanulási folyamat eredménye. Szociálisan érett: Ismeri és elfogadja a társadalom által elfogadott erkölcsi normákat, Az erkölcsi normákat, beépíti azt a személyiségébe, sajátjának tekinti, annak szellemében él, betartását másoktól is megköveteli, A fejlett és jól működő Én-erő.

ÉN-ERŐ Az Én-erő több olyan személyiségsajátosság együttese, mely lehetővé teszi az egyén számára, hogy a beépült erkölcsi normái alapján, a megfelelő szerepkészlet birtokában, kritikus helyzetben is helyesen tudjon cselekedni.