Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Szakmapolitikai irányelvek.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Civil szerepek és civil szereplők Salgótarján, január 29.
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A VEZETŐI KOMMUNIKÁCIÓS HATÉKONYSÁG
Kommunikáció.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
„OKOS TANÁCS NÉLKÜL AZ ERŐ LEROGY …” HORATIUS
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
TÁMOP-3.4.4/B-08/1  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében regionális tehetségsegítő hálózat, a tehetségsegítés terén szakmai együttműködési rendszer kialakítása.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Kommunikáció a szervezetben
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Az Okos Jövő Innovációs Klaszter Amelynek célja, hogy tagjai minél többet profitáljanak az új technológiák kialakításából. Amelynek feladata, hogy erősítse.
Kommunikáció és tömegkommunikáció
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
MARKETING-KOMMUNIKÁCIÓ
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Az alapvető kommunikáció
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Vigyázat: minden üzenet!
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
KÖZÖSSÉGI KONFLIKTUSKEZELÉS ÉS ESÉLYTEREMTÉS „ÉLHETŐ TELEPÜLÉS EGYENLŐ ESÉLYEKKEL” MANORKA KONFERENCIA IVÁNYINÉ SZABÓ ANDREA.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Kommunikáció és tömegkommunikáció. Sorold fel a kommunikáció közvetett formáit!  Audiovizuális  Vizuális  Auditív.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
A participáció, a civil – közösségi részvétel elve
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Közösségfejlesztés.
Lelkivezetés elmélete
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Kommunikáció és tömegkommunikáció. Sorold fel a kommunikáció közvetett formáit!  Audiovizuális  Vizuális  Auditív.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Kommunikáció típusai.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA
Szabó Krisztina & Szemere Alexandra
Előadás másolata:

Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel Péterfi Ferenc 2012.11.28. Ág

Kommunikációs alapvetések I. Kommunikáció Információcsere (az üzenet, a jel útja): adó közvetítő közeg (komm. csatornák) vevő Kommunikációs csatornák Átvitt üzenet aránya Verbális < 10 % Vokális ~ 30-40 % Non-verbális (metakommunikáció) > 50 % arcjáték szemkontaktus kézmozdulatok testtartás távolság szimbólumok (ruha, jelvény, ékszer…)

Kommunikációs alapvetések II. A vokális (akusztikus) csatorna használata - Érthetőség – kapcsolat a tartalomhoz (légzés, beszédhibák, artikuláció) - Érzelmi telítődés – kapcsolat az érzelmi elfogadáshoz (hangerő, hangszín, hangmagasság)

Kommunikációs alapvetések III. Metakommunikáció „Minél távolabb van egy testrészünk a fejünktől, annál nehezebb vele hazudnunk” (kivétel: szem)   „Ne gesztusokat tanuljunk be, hanem megfelelő lelkiállapotot érjünk el.”

„A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem”

Biztosan van valaki, aki örülne, ha meglátogatnád. Mert fontos vagy! (NEVI)

Ellesett hartai párbeszéd: A Mari jól van? Jól. Azt mondták nincs jól. Ki mondta? A Kati A Kati csak ne beszéljen. Nincsen jól. Nincs jól a Kati? Rosszul van. Megmondom a Marinak.

Helyi nyilvánosság funkciói - megteremtődjön a részvétel, a változásokba bekapcsolódhassanak a helyi társadalom tagjai, közösségei - kifejlődjön a véleménycsere, az együttműködés a közösség tagjai között. - olyan sokirányú kommunikációs folyamatok alakuljanak, amelyekben mód nyílik a társadalom működése szempontjából fontos információk társadalmi használatba vételére.

Helyi nyilvánosság funkciói - Hogy kiépüljön a közhatalom társadalmi kontrollja. - A nyilvánosság keretében olyan helyzet, társadalmi légkör teremtődjön, amely a civil társadalom tagjainak lehetőséget kínál az információk értelmezésére, - felszínre hozza a véleményeket, segít azok mérlegelésében, a konfliktusok kezelésében, - a helyi közösségekben hozzá járul az álláspontok finomodásához, a konszenzus megteremtődéséhez.

Civil részvétel a társadalmi kontroll, az ellenőrzés, az áttekinthetőség, a hozzáférés esélye a beleszólás megteremtése a helyi köz(össégi)ügyekben, a kezdeményezés serkentése, a társadalmi nyilvánosság szélesítése a különféle kérdésekben. a pörölés, a döntéshozók – a hatalom folyamatos ellenőrzése és számonkérése.

Részvételi formák Nyilvános rendezvényeken jelennek meg Különféle szerveződéseket (intézményeket) állampolgári-, tanácsadó bizottságokat, közösségi-, szomszédsági tanácsokat alapítanak az állampolgárok Szószólót-ombudsmant neveznek ki Lobbiznak a törvényhozóknál, döntéshozóknál Közmeghallgatáson vesznek részt Felügyelik a jogszabályok betartását

Elégedetlenséget kifejező részvételi eszközök Tüntetéseket, kampányokat szerveznek Bojkottálnak különféle termékeket, üzleteket Nyílt leveleket, petíciókat, hirdetéseket tesznek közzé Aláírásgyűjtést szerveznek

Részvétel – a közösségfejlesztés egyik alapvető célja A helyi közösséghez és a társadalomhoz tartozás elősegítése Közösségi-társadalmi beágyazottságban éljünk Bevonás; a társadalomba-, a helyi folyamatokba való belefoglalás (inclusion) Képessé tétel + felhatalmazás (empowerment) Kirekesztettség, tehetetlenség, képessé tétel fogalmakról Ezúttal azonban nem a társadalom perifériáján élők (amúgy igen valós) gyakran hivatkozott csoportjaira gondolunk csupán, hanem a közpolitikából, a saját ügyei intézéséből kirekesztett társadalom nagy többségére. Arról a közösségi kezdeményezésben járatlan, ilyen szokásoktól mentes, apatikus társadalmi többségről van szó, amely a hazai társadalomra általában és igen széleskörűen jellemző. Többnyire a tehetetlenség (angolul „powerless”) érzése határozza meg ezt a magatartást, amelynek történelmi, kulturális és nevelési okai is vannak. A közösségi fejlesztőmunkában gyakran hangsúlyozzák azt a szükségletet, hogy bátorítani szükséges a különféle közösségeket, csoportokat arra, hogy legyenek hatással az életüket érintő közpolitikai döntésekre, jóléti szolgáltatásokra, különféle jogokra, lehetőségekre.[1] Más megközelítésben, hogy magán- és közügyekben is legyen bátorságuk és kedvük engedély nélkül szót emelni, a következményektől való félelem nélkül. A korábbi nyelvi definícióra (powerless) utalva, ahhoz kapcsolódva, az "empowerment" fogalma, azt a folyamatot jelenti, melynek révén a tehetetlen állapotból eljuthatunk a hatni tudó állapotba. Részvételre képesítés, képessé tétel, felhatalmazás, hatalommal való felruházás – ennek a kifejezésnek a közvetlen fordítása. Kiemeljük itt a kollektív fellépés, közösségi összefogás szükségességét és annak a folyamatnak a megértését, amelynek során az emberek „képessé válnak” arra, hogy környezetükre nagyobb hatást gyakoroljanak. Ehhez olyan lehetőségekre van szükségük, ahol megoszthatják tapasztalataikat, ahol átélik, hogy megértették őket, és a megértés konkrét változást is maga után von. [1] Egyebek között hivatkozunk Harkai Nóra: Közösség és közösségi munka c. tanulmányára Parola füzetek Közösségfejlesztők Egyesülete Bp, 2006 90-92-old.