Tacit tudás átadás – mentori rendszer oktatási intézményekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyakornokok beilleszkedése
Advertisements

Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tanári munka értékelése
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Értékelés a pedagógiában
Szabó-Biczók Tamásné — Juhász Borbála — Csekéné Fodor Erzsébet
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A fejlesztés hatása a szervezetre
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A vidéki tér sikertényezői
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A mentorképzés tapasztalatai
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Információáramlás és kommunikáció 2010/2012. Ön szerint az információ-átadás mely formáját helyezi előtérbe az intézményvezető? (fő) (fő)
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A szaktanácsadó segítő szerepe
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Pedagógus értékelési rendszer
Reflektív gondolkodás
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
A duális képzés, mint a tudásmegosztás új platformja Prof. dr. habil Bencsik Andrea egyetemi tanár.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dobos Zoltánné.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Alprojekt-záró konferencia A beszállítói hálózatok menedzsmentjének és vállalati.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Magyar vállalati körkép a mentori rendszerek működéséről
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Előadás másolata:

Tacit tudás átadás – mentori rendszer oktatási intézményekben Prof. dr. habil Bencsik Andrea egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem Győr

Súlypontok A téma aktualitása A tacit tudás átadásának problémái A mentori rendszer, mint jól bevált gyakorlat Gyakorlati vizsgálat eredményei Aki igényli, és aki nem Aki tanítja és használja Összegzés Következtetések, javaslatok 2017.04.04.

A téma aktualitása TM jelentősége Tudásátadási problémák Tacit tudás megfoghatatlansága Mentori rendszerek felértékelődése 2017.04.04.

A tacit tudás átadásának problémái 2017.04.04.

A mentori rendszer, mint jól bevált gyakorlat A mentor kifejezés az Odüsszeiából, Télemakhosz nevelőjének, (Mentór) nevéből származik. Jelentései: nevelő, tanító, vezető, tanácsadó, pártfogó, atyai jó barát, vezetőtanár Mentorálás: személyes nevelés Forrás: pedagógiai lexikon Oktatás területén legnépszerűbb kifejezésekhez tartozik. A „mentorálás” képessége csak részben szerezhető meg kívülről, másrészt belső (lelki és gondolati) fejlődésnek az eredménye 2017.04.04.

A mentori rendszer, mint jól bevált gyakorlat Mentór tulajdonságai: (Homérosz után) Élettapasztalat Szakmai tekintély Széles és aktívan működtetett kapcsolatrendszer A tudás átadásának és akarásának a képessége Idősek tisztelete Konfliktuskezelési képesség Mentor kiválasztása ma: Korábbi szakmai életútja Szakmai elfogadottság Kapcsolatok minősége Feladatokkal történő azonosulás Tanulási hajlandóság Mentor és mentorált kapcsolata 2017.04.04.

A mentori rendszer, mint jól bevált gyakorlat A sikeres mentorálás feltételei: Kölcsönös elfogadottság, „Az elfogadottságot” folyamattá tesszük, partnerséget alakítunk ki, Elkötelezett sikerorientáltság. Mentori feladat körök: Szakszerűség Céltudat Life long learning 2017.04.04.

Felsőoktatási intézmények hallgatói Gyakorlati vizsgálat Vizsgálat alanyai: Felsőoktatási intézmények hallgatói Tanár Közgazda Mérnök Zenész Jogász Informatikus Andragógus Egészségügyi szak Felső- és középfokú oktatási intézmények tanárai 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat A vizsgálat célja: A vizsgálat módszere: Megtudni a hallgatók véleményét, elvárásait a mentorral, mentori munkával kapcsolatban A vizsgálat módszere: Kérdőíves felmérés Interjú technika A vizsgálati minta: hallgató szakja érintett létszám gazdász 99 mérnök 145 jogász 36 informatikus 24 egészségügyi 13 zenész 2 andragógus 5 tanár 44 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei Igény-t tartana-e a későbbiekben mentor segítségére? Igényt tart-e mentorra? Tanárok Egyéb hallgatók Megoszlás Igen 84,1 90,4 Nem 15,9 9,6 Összesen 100,0 hallgató szakja érintett létszám gazdász 99 mérnök 145 jogász 36 informatikus 24 egészségügyi 13 zenész 2 andragógus 5 tanár 44 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei 2017.04.04.

Gyakorlati vizsgálat eredményei - interjúk kérdés felsőoktatás középiskola igen nem Igénylik-e a hallgatók a mentori segítséget? x   Szüksége van-e a hallgatónak mentorra? Félnek-e a hallgatók segítséget kérni? Milyennek látja a mentor-hallgató kapcsolatot? személyfüggő Elégedett-e a hallatók viselkedésével, felkészültségével, hozzáállásával? viselkedésben felkészült-ségben viselkedés-ben Mérhető-e a mentori munka eredményessége? a tanítás sikerével, reflexió, pályán marad-e Figyelemmel kísérik-e a hallgatók későbbi pályáját, kapnak-e visszajelzést a hallgatóktól a későbbiekben? Mit változtatna a mentori/gyakorlati rendszeren, hogy lehetne a mentori munkát eredményesebbé tenni? szorosabb együttműködés, óralátogatás, kis csoportos oktatás óralátogatás a felsőoktatás részéről, hosszabb gyakorlati idő, betanítás a felsőoktatásba 2017.04.04.

Összegzés A mentori munka szükségszerűsége egyértelműen alátámasztott. A műszaki és gazdasági terület hallgatói legalább annyira igénylik, mint a tanár hallgatók. Sok esetben fontosabb számukra. Az igény időtartama a tanár hallgatók esetében rövidebb. Az igényelt segítség területei és a mentori munka értékelése azonos értékítéletet tükröz. Az alsóbb évesek kevésbé tájékozottak, elképzeléseik, elvárásai különböznek végzős társaikétól. A fiúk magabiztosabbak, és kevésbé igénylik a támogatást, mint a lányok. Elsősorban a kultúra, beilleszkedés, tájékozódás, stb. területek fontos számukra, és csak utána a szakmai igény. A tanárok/mentorok véleménye nem feltétlenül egyezik a hallgatókéval, de különbség van a gyakorlati és elméleti képzésben tevékenykedők véleménye között is. 2017.04.04.

Következtetések, javaslatok A mentori rendszert a tacit tudás átadás alap eszközévé tenni. Minden munkahelyen teret adni, és alkalmazásuk feltételeit kialakítani. Hallgatókat és kollégákat is tájékoztatni. Mentorokat képezni és munkájukat elismerni. A felsőoktatásban is helyet biztosítani számára. Közös platformok a tapasztalatok átadására (explicit és tacit tudás megosztás) elmélet és gyakorlat képviselői részvételével. A tájékozatlanságot megszüntetni. 2017.04.04.

„Szánalmas az a tanítvány, aki nem múlja felül mesterét” Leonardo da Vinci 2017.04.04.

Köszönöm szépen a figyelmet! 2017.04.04.