Egyházi jövőkép – milyen egyházat akarunk? Nyírségi Református Egyházmegye LELKÉSZTESTÜLETI ÜLÉSE 2012.05.15.Ramocsaháza Dr. Gaál Sándor esperes Dr. Gaál.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

Milyennek akarta Jézus Krisztus a közösséget?
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
„Amikor szeretünk, Isten felé közeledünk, aki minden szeretet forrása és tűzhelye.” (George Sand)
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
„Megújulva megújítani”
„Református – szeretem.” Tiszaparti Római Katolikus Általános
Don Bosco Oratóriuma. Don Bosco egykor  nevelni másképp!  a kezdetek: börtön és utca  „az alapítás”  „laboratórium” – a kor oratóriumai  háttérbe.
EDK -k az EDM -ért Evangéliumi Diák Körök az Evangéliumi Diák Misszióért.
Húsvét az élet ünnepe.
A karmesternek: Zsoltárének. Örvendj, egész föld, az Istennek
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
A Hit évének hivatalos himnusza CREDO DOMINE Mi, zarándokok, várakozással telve keresünk a sötétben.
Lelkész-presbiteri konferencia Miskolc, április 12.
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Vezetés és kommunikáció
JÓ REGGELT !.
A békéltetés szolgálata
Örvendjetek, vigadjatok,
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÁSOK - MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS ALTERÜLET Liptákné Czakó Ildikó Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai.
A presbiteri szolgálatról dr. Győrfi Károly
Örvendjetek, vigadjatok,
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Az adós szolga példázata
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
Áldom szent neved, ha az út a pusztában vezet, A száraz, kietlen helyen, áldom nevedet!
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Mai üzenetünk Szeretni kell?.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
Intézményi Férőhely Kiváltás program
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Büszkeség = balítélet 1 Pt 5, 5/b „A büszkeség az elveszettek átka és a legnagyobb akadály a megmentettek életében.” Chris Gummitt.
TINIK A T I N I K A GYÜLEKEZETGYÜLEKEZET A TINIK- ÉRT?! A T I N I K - É R T ? ! ÉRT?! É R T ? ! A A.
AZ IGEHIRDETŐ ÉS GYÜLEKEZETE Pápa - DRA Steinbach József - I. Teológiai alapelvek a prédikáció és a gyülekezet kapcsolatában - II. Homiletikai.
II Évközi Vasárnap A - év János 1,29-34 Keresztelő János másnap látta, hogy Jézus közeledik hozzá. Erre így szólt:
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Református istentisztelet
Igeolvasás „Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. 8Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének.
Igeolvasás „1Dicsekednem kell, habár nem használ; rátérek azért az Úr megjelenéseire és kinyilatkoztatásaira. 2Ismerek egy embert a Krisztusban: tizennégy.
Vecsés gyülekezet látása
Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat
Értékeld az elmúlt évet:
…MIVEL EZ NEM NAGYON MEGY,
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
a mézzel folyó földeken, Hol nincs hiányom semmiben, áldom nevedet.
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
A) Jézus Krisztus személye
II. A HITRŐL 1.
A teremtő és gondviselő Atya
V. A Szentháromság Isten
VIII. A Szentlélek Isten
A Blaha Lujza téri Népszínház
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

Egyházi jövőkép – milyen egyházat akarunk? Nyírségi Református Egyházmegye LELKÉSZTESTÜLETI ÜLÉSE Ramocsaháza Dr. Gaál Sándor esperes Dr. Gaál Sándor esperes

- Isten népe számára mindenkori jövőjéről nyilatkozott a hol, mit és hogyan tekintetében: nyilatkozott a hol, mit és hogyan tekintetében: (pusztai vándorlás, Kánaán, fogság, Jézus kiküldő parancsa, az egyház létrejötte utáni időre tett kijelentések) - Nem feltalálni kell, hanem megtalálni, mert az Egyház Urának minden időkre nézve van elgondolása - Kreativitás ehhez kell: megtalálni és kibontani Az egyházi jövőkép megfogalmazásának létjogosultsága az, hogy:

1. Gyülekezettudatos Egyház és és Egyháztudatos Gyülekezet

1. a. Gyülekezettudatos Egyház „ Az egyház gyülekezeteiben él”, ide koncentrál, ide fordítja erőit „ Az egyház gyülekezeteiben él”, ide koncentrál, ide fordítja erőit A gyülekezetben megy végbe az egyház minden valódi alaptevékenysége A gyülekezetben megy végbe az egyház minden valódi alaptevékenysége Az egyház annyi és olyan, amennyit és amilyen minőségben gyülekezeteiben megjelenít Az egyház annyi és olyan, amennyit és amilyen minőségben gyülekezeteiben megjelenít

1.b. Egyháztudatos gyülekezet Gyülekezet, amelynek erős az egyház eredeti (kihívás-elküldés)profilja Gyülekezet, amelynek erős az egyház eredeti (kihívás-elküldés)profilja Találkozási pont: Isten-ember között Találkozási pont: Isten-ember között Ebből fakadóan rendező erő:ember- ember, ember-társadalom, ember- természet viszonyában – és nem fordítva! Ebből fakadóan rendező erő:ember- ember, ember-társadalom, ember- természet viszonyában – és nem fordítva!

Vagyis: „Az egyház legyen egyház!” Makkai Sándor

2. Lelkipásztor centrikus gyülekezetből Gyülekezet centrikus lelkipásztor

Avagy: Lehet más vágányon is közlekedni ? A lelkészi „munkanemek közötti” prioritás - mit? A lelkészi „munkanemek közötti” prioritás - mit? A lelkészi munka minősége – hogyan ? A lelkészi munka minősége – hogyan ?

3. A lelkipásztor „képződés” a./ A képzés egyház centrikussága (nem csupán gyakorlatorientált!) A képzés egyház centrikussága (nem csupán gyakorlatorientált!) A képzés kor-szerűsége A képzés kor-szerűségeb/ Rátermettség, mint alkalmasság kérdése Rátermettség, mint alkalmasság kérdése Általános korszerűség mellett elmaradott egyház-kompetencia Általános korszerűség mellett elmaradott egyház-kompetencia

4. Az evangélium kizárólagossága A jövő egyháza nem fél az evangélium életet formáló kizárólagos közlésétől! A közvetített tartalom vonatkozásában A közvetített tartalom vonatkozásában A közvetítés módja tekintetében A közvetítés módja tekintetében Más a megfogalmazott igény és a valóságos szükséglet Más a megfogalmazott igény és a valóságos szükséglet Apróhirdetések helyett igehirdetés ( a más közegben megszólított emberek számára) Apróhirdetések helyett igehirdetés ( a más közegben megszólított emberek számára)

5. Ezért: Módszer tekintetében: Nagyszerűség helyett egyszerűség! Túlbonyolításoktól elbizonytalanított világban élünk.

6. A jövő egyházának történelemszemlélete Isten tettein tájékozódik Folyamatos bocsánatkérés igénye helyett a megbocsátás, „megbocsátottam állapota„ Folyamatos bocsánatkérés igénye helyett a megbocsátás, „megbocsátottam állapota„ (múltfeltárás mértéke, mélysége kizárólagosan a jövő érdekében) Ami történt Isten tudtával történt Ami történt Isten tudtával történt

7. A jövő egyházában : Pontosan nyilvántartott és komolyan számon tartott tagok lesznek. Nyilvántartás országos adatbázis Nyilvántartás országos adatbázis Számontartás gyülekezeti kötődés Számontartás gyülekezeti kötődés

8. A jövő egyházának „infrastruktúrája” és „munkásai” arányosan ott lesznek, ahol az emberek élnek. Az „elköltözött az Egyház” korábbiakban felvetett gondolata Az „elköltözött az Egyház” korábbiakban felvetett gondolata Az egyház új és nagy beruházásait gyülekezetalapításokra fordítja Az egyház új és nagy beruházásait gyülekezetalapításokra fordítja

9. Cigányok! A jövő egyháza gyülekezeti szinten dönt arról, hogy számol vagy „leszámol” e kisebbséggel.

10. A jövőjét felelősen megítélő egyház családokban, többgenerációs jelenlétben gondolkodik. A korszellem/társdalom szétszedi a családokat pl.RTL-klub műsorkínálata A korszellem/társdalom szétszedi a családokat pl.RTL-klub műsorkínálata Ehelyett gyermeknevelést, házasságot segítő programok Ehelyett gyermeknevelést, házasságot segítő programok

11. Az egyház jövője tekintetében a „csak beszélő”, prédikáló egyházból „beszélgető, megbeszélő” egyházzá formálódik. Egyoldalú kommunikációból az életkérdésekre, válaszokra odafigyelés (istentisztelet frontális találkozás) Egyoldalú kommunikációból az életkérdésekre, válaszokra odafigyelés (istentisztelet frontális találkozás) Hagyományos istentiszteleti rend pl. du. istentiszteletek látogatottságának válsága, lsd. korunk gyakorlata: előadás+ workshop Hagyományos istentiszteleti rend pl. du. istentiszteletek látogatottságának válsága, lsd. korunk gyakorlata: előadás+ workshop

12. A jövő egyháza nem technokrata, de nem is technikai analfabéta. A technika szerepének túlhangsúlyozása A technika szerepének túlhangsúlyozása A szükséges technika hiánya, mint akadály A szükséges technika hiánya, mint akadály A külsőt változni engedi, de a belsőhöz ragaszkodik (forma-tartalom) A külsőt változni engedi, de a belsőhöz ragaszkodik (forma-tartalom)

13. A jövő egyházában újra énekelnek és zenélnek. kiveszett zenei kultúra kiveszett zenei kultúra már gyakran nem énekelnek, de szívesen zenélnek már gyakran nem énekelnek, de szívesen zenélnek az egyház zenéje, nem egyetlen korábbi kor zenéje, hanem az adott kor egyházának zenéje az egyház zenéje, nem egyetlen korábbi kor zenéje, hanem az adott kor egyházának zenéje

14. A jövő egyházában is ezt vallják: „Hiszem, hogy Isten Fia a világ kezdetétől fogva annak végéig az egész emberi nemzetségből Szentlelke és Igéje által az igaz hit egységében egy kiválasztott gyülekezetet gyűjt egybe, azt oltalmazza és megőrzi. És hiszem, hogy annak én is élő tagja vagyok, és örökre az is maradok.” (Heidelbergi Káté 54. kérdés-felelet)

Köszönöm a figyelmeteket! Áldott Pünkösdi Áldott Pünkösdi Ünnepet kívánok! Ünnepet kívánok!