Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
Földtani alapismeretek III.
A Föld gömbhéjas szerkezete
Vulkanikus hegységek.
A pokol kapui… VULKÁNOK.
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Kőzetek A kőzeteket képződésük szerint három fő csoportba sorolják: • magmás kőzetek • üledékes kőzetek • metamorf (átalakult) kőzetek.
Nagy Patrik Ásványok és kőzetek Ásvány és Kőzettanhoz kapcsolódik.
Témakör: Ásvány és kőzettan
Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2
Készítette:Majoros Péter Ásvány és kőzettan tantárgy bemutatása
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Bevezetés az ásványtanba
Kőzetek.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Naprendszer.
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Építésföldtani alapismeretek
Földtani alapismeretek III.
Vulkánosság.
Ásványok és kőzetek.
Felszín alatti vizek.
Kőműves anyagismeret Kőzetek.
Az üledékes kőzetek általános jellemzői
Készítette: Kiss Bence MF12M3
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Halmazállapot-változások
Ásványok és kőzetek.
KŐZETEK.
Geológiai folyamatok.
KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
A litoszféra nagy tömegű, szervetlen, ásványokból álló építőeleme
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
Pannon tenger A Kárpát-medence területén helyezkedett el.
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
7/B A Barlangok típusai.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
A kvantum rendszer.
Juhász Levente (YEA3G2) Ásvány- és kőzettan.
Ásvány - és kőzettan alapjai
Üledékes kőzetek.
Kőzetek.
Hegységek születése Vulkánok.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam „Múlt és jelen” Fürchtné Mayer Mária Szalkay Csilla Váncsáné Debreceni Katalin.
Pintér Lilla Ásvány és kőzettan.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Szilvás-kő Előzetes feladat a Bolyai János Gimnázium alapításának 50. évfordulójára Készítette:S.Sz.C.Borbély Lajos Szakgimnáziumának Szakközépiskolájának.
A FÖLDKÉREG ANYAGAI Készítette: Hoffer Vivien, Kovács Barbara,
THE BIG BANG - avagy A nagy bumm
Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott vegyületei.
Geológia.
Kőzetlemezek és a vulkanizmus
Áramlástani alapok évfolyam
Vulkánok. Általánosságban: A vulkánok avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka.
6. A KŐZETEK.
Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott vegyületei.
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Belépés a részecskék birodalmába
5. A FÖLDKÉREG ÁSVÁNYOS ÖSSZETÉTELE.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Energiahordozók keletkezése
Az előző óra anyagának összefoglalása
Előadás másolata:

Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön Ásvány -és kőzettan Glonczi Gyula

Az univerzum keletkezése Az Univerzum kezdeti állapotáról biztosat nem tudunk, elméletekben azonban nincs hiány. A ma leginkább elfogadott modell, amelyet George Gamov elméleti fizikus dolgozott ki Kant nyomán az ún. „Big-bang", a nagy robbanás elmélete. Eszerint a jelenlegi Univerzum egy ősanyag gigantikus robbanása következtében jött létre kb. 10-20 milliárd évvel ezelőtt.

A Föld szerkezete és kémiai összetétele Mai ismereteink szerint a Föld fejlődése során a forgás, a fokozatos lehűlés és a gravitáció eredményeképpen gömbhéjakba rendeződtek az anyagok. Ezeket a koncentrikusan elhelyezkedő gömbhéjakat összefoglalva geoszféráknak nevezzük.

Az ásványok és kőzetek keletkezése A kőzetek olyan nagy kiterjedésű ásványtömegek, illetve jellemző összetételű ásványegyüttesek, amelyek meghatározott természeti folyamatban egységesen képződnek, s a Föld szilárd kérgét alkotják. Az egy ásvány tömegéből álló kőzeteket monominerális vagy homogén kőzeteknek nevezzük. A kőzetek együttesen képződött ásványok jellemző társulása. A kőzetek keletkezésük szerint három nagy csoportra bonthatóak. ->

Magmás kőzetek 1) mélységi magmás kőzetek: akkor alakulnak ki, ha a felfelé haladó kőzetolvadék nem éri el a felszínt -> a lassan hűlő magma megreked, benne lévő kémiai anyagok kiválnak és megmerevednek. Például a gránit. 2) vulkáni kiömlési kőzetek: ebbe a csoportba tartozik valamennyi láva eredetű kőzet nagy területeket több száz méter vastagságban fednek le pl.: riolit, andezit, bazalt 3) vulkáni törmelékes kőzetek: a felaprózódott kiömlési kőzetek csoportja minden kiömlési kőzetnek megvan az aprózódott, tufa változata is: pl. riolittufa, andezittufa, bazalttufa

Bazalt

Üledékes kőzetek Törmelékes üledékes kőzetek: a fizikai aprózódás és a kémiai mállás során keletkezett kőzettörmelék felhalmozódik, ezeket hívjuk törmelékes üledékes kőzeteknek pl. homok, homokkő (legjelentősebb), lösz, agyag, márga Vegyi üledékes kőzetek: vegyi eredetű kőzetek csoportja (pl. kősó, mészkő, dolomit) szerves eredetű üledékes kőzetek szerves anyagokat tartalmazó kőzetek csoportja (pl. mészkő, kőszén, kőolaj)

Átalakult kőzetek A kőzetátalakulás a már meglévő kőzetnek újabb, más kőzetté való alakulását jelenti ilyen folyamat a Föld mélyében uralkodó hő és nyomás hatására megy végbe pl. gneisz, csillámpala, márvány

A kristály jellemzői A kristály (ógörög, krüsztallosz = jég) homogén, diszkontinuális térkitöltésű, anizotróp térrács, aminek külső megnyilvánulása a sík lapokkal határolt mértani test.    Jellemzői Homogén (egynemű), kémiailag teljesen egységes, legkisebb része is az egész kristállyal azonos összetételű. Anizotróp. A kristály tehát egy homogén anizotróp test. Rendezett. A kristály tehát atomok, ionok, molekulák szabályos periódikus elrendeződése.

A kristálykémia története A XVIII. sz. második felében a svéd I. Bergmann figyelte meg elsőnek, hogy a kalcit és a kősó ütésre, az ezekre jellemző poliéderekre, "ütési idomokra" hullik. Ennek alapján vezette be R. J. Haüy 1784-ben az ún. dekreszcencia elvet, minek alapján a kristály hézag nélküli, kontinuális illeszkedésű poliéderekből áll, melyek irányoktól függő elrendeződése eredményezi a különböző kristályformákat.

A Bravais féle 14 elemi cella Bravais elméleti megfontolások alapján jutott arra a következtetésre, hogy a kristályokban a részecskék térrácsszerűen helyezkednek el, a részecskéket pedig egyszerűen pontoknak tekintette. Geometriai alapon igazolta, hogy a kristály külső szimmetriájával összhangban, az összes lehetséges kristályrácsok tizennégy féle elemi cellára vezethetők vissza

Köszönöm a figyelmet!