Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Naprendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Naprendszer."— Előadás másolata:

1 Naprendszer

2 Általános tudnivalók A Naprendszer az Univerzum (világegyetem) 1 kis része. Mi is az a naprendszer? Olyan rendszer, melyet 1 vagy több csillag (esetünkben a Nap) és azon bolygók alkotják melyet a Nap gravitációja ekliptikus pályán tart.

3 Keletkezése 4,6 milliárd évvel ezelőtt jött létre
Harmadik generációs csillag Molekulafelhőből alakult ki, egy közeli szupernóva robbanása következtében, amikor az elkezdett össze zsugorodni míg ki nem alakult a proto-Nap. Tovább sűrűsödött mígnem beindult a magfúzió, ekkor megszületett Nap. napszélgázok kifújása a környezetéből

4 Fejlődése, eltűnése A Nap fősorozati csillagként a benne lévő hidrogént magfúzió által héliummá alakítja, ezzel termelve a hőt és fényt. A mi Napunk fősorozati állapotának nagyjából felénél járunk (10 milliárd év a teljes szakasz) Ez a szakasz után átlép Vörös óirás fázisba és ezután több szakaszon keresztül elpusztul Planetáris köd

5 Bolygók Keletkezése: Fejlődésük:
Hasonlóan a naphoz képest proto csillag fázis végén egy un. Akkreációs korong keletkezett. Eleinte a gázbolygók alakultak ki a napszél következtében elfújt gázokból. Majd a közelben maradt porból alakultak ki a kőzetbolygók Fejlődésük: Már eltérő a bolygók között Föld típusú (kőzet) bolygók Merkúr: felszínét a napszél alakította, légkörét (ha volt) a Nap felszámolta Vénusz: A nagy vulkáni aktivitás következtében légkörébe jutott gázok miatt az üvegházhatás igen nagy lett. Föld: Vízóceánok, kialakult rajta az élet Mars: légkörét és vízkészletét elvesztette az idők alatt Jupiter típusú (gáz) bolygók Jupiter:naprendszer legnagyobb bolygója hidrogén és hélium légkör Szaturnusz: gáz óirás szintén 1 holdját szét tördelve egy gyűrűrendszert alkotott maga köré Uránusz: légkörébe a hélium és hidrogén mellé metán is került és ő is rendelkezik egy gyűrűrendszerrel Neptunusz: légköre ugyancsak hélium hidrogén és metánból áll.

6 Naprendszer Felépítése
Nap-bolygók A naprendszer tömegének a 99,86%-a a Nap tömege, a maradék 0,14% a 8 nagybolygónak a tömege.(a többi elhanyagolható) Bolygók: Föld típusú (kőzet) bolygók Holdak száma Gyűrűk száma Gravitáció (m/s2) Merkur: 0 0 3,8 Vénusz: 0 0 9,1 Föld: Mars: 2 0 3,8 Jupiter típusú (gáz) bolygók Jupiter: ,6 Szaturnusz: ,2 Uránusz: ,9 Neptunusz: ,13 Kisbolygóöv: Mars és Jupiter között elhelyezkedő „kis” kődarab -októl kezdve egészen törpebolygó nagyságú testek keringenek. Kuiper öv: Neptunuszon túli bolygó öv.

7 Források Wikipedia http://csillagmindenseg.gportal.hu
Vége: Köszönöm a Figyelmet! Készítette: Berta Ádám Botond


Letölteni ppt "Naprendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések