AZ INTERKULTURÁLIS KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
Bemutató óra és megbeszélés ECML Kontaktpont október 4.
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Az idegen nyelvi kompetencia fejlesztésének programja
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
RE-PE-T-HA Angol Módszertani Munkacsoport Dr. Csépes Ildikó
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
A NAT és az élő idegennyelvek Az új NAT szükségessége Köznevelés tartalmi egysége Kulturális javak: minden tanuló férhessen hozzá Közös.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Beszélj velünk és a világgal!
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A francia nyelvi érettségi tapasztalatai. Források: Oktatási Hivatal adatbázisa Országos Közoktatási Intézet Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központjában.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Digitális tartalom előállítási képzés, alternatív foglalkoztatással mozgássérültek és megváltozott munkaképességűek számára HEFOP DAT Konferencia.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Hogyan hat a dráma a kulcskompetenciákra? Egy most induló nemzetközi kutatás ismertetése Cziboly Ádám Káva Kulturális Műhely DramaF R ING E nov.
A Számvitel Didaktikája
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Az óvodai tevékenységterv
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
HEFOP Zárókonferencia Kutatásmódszertan: szociálpszichológia e-tananyag Kiss Paszkál Szabó Mónika Ujhelyi Adrienn Berkics Mihály.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Alkalmazott nyelvészet I.
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Angol az Avasiban Az „A” listás nyelv.
Általános iskolai német sorozatok
DARUS a gyermekekért.
Országos Széchényi Könyvtár
folytatott bibliográfia elemzéséről
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Health Education in Secondary Schools – Activity Book
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
ERASMUS PLUS TANÁRI MOBILITÁS Szalóki Csilla
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Integrált áramkörök programozása
Előadás másolata:

AZ INTERKULTURÁLIS KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE Lázár Ildikó lazar@ludens.elte.hu ELTE BTK Angol Nyelvpedagógia Tanszék

Nyelv és kultúra Ahhoz, hogy ne váljunk folyékonyan beszélő bolondokká, jobban meg kell értsük a nyelv kulturális tartalmát. A kommunikáció eszköze a nyelv, ami viszont mindig tükrözi értékrendünket és gondolkodásunkat is. Bennett, M. (1997)

Interkulturális kompetencia nyelvi kompetencia interkulturális ismeretek (kisbetűs és nagybetűs kultúra) interkulturális készségek (megfigyelési, közvetítői, stb.) attitüdök (érdeklődés, nyitottság, előítéletmentesség, stb.) Byram, M. (1997) Teaching and Assessing Intercultural Communicative Competence

Az első ECML projekt (1999-2003) A projekt célja: Az interkulturális kommunikáció integrálása a nyelvtanításba és a nyelvtanárképzésbe Fő tevékenységek: Kutatás, fejlesztés, képzés Résztvevők: 28 európai tanárképző szakember

Eredmények Egy interkulturális kommunikáció tankönyv: Mirrors and Windows: an intercultural communication textbook. (2003). ECML. Strasbourg: Council of Europe. Szerzők: Huber-Kriegler, M., Lázár, I. & Strange, J. Egy tanulmány gyűjtemény a kutatások eredményeiről: Incorporating Intercultural Communicative Competence in Language Teacher Education. (2003). ECML. Strasbourg: Council of Europe. Szerkesztette: Lázár, I.

A második ECML projekt (ICCinTE) eredményei (2004-2007) Az interkulturális kommunikatív kompetencia fejlesztése és értékelése 2007 (angolul és franciául) és 33 Kulturális játék a nyelvórán 2006 (magyarul)

Az interkulturális kommunikatív kompetencia fejlesztése és értékelése Segédkönyv nyelvtanároknak és tanárképzőknek Szerkesztette Ildikó Lázár és Martina Huber-Kriegler, Denise Lussier, Gabriela S. Matei, és Christiane Peck ECML, Council of Europe

Szerzők Michaela Čaňková Gabriela S. Matei Siyka Chavdarova G. de la Maya Retamar Ksenia Golubina Christiane Peck Martina Huber-Kriegler Veronika Rot Gabrovec Daniel Ivanus Liljana Skopinskaja Aina Kackere Gerlind Vief-Schmidt Ildikó Lázár Silvia Wiesinger Denise Lussier

Ez a publikáció… A korábbi projektre épít: Mirrors and windows – an intercultural communication textbook (2003); Tanári, ill. tanárképzői segédkönyv interkulturális kommunikáció kurzusok és workshopok tervezéséhez, megtartásához és a résztvevők interkulturális kompetenciájának értékeléséhez; Az itt megjelent elméleti és gyakorlati anyagokat 12 nemzeti workshopon próbáltuk ki 2005/2006-ban (Riga, Prága, Budapest, Stuttgart, Malmö, Zágráb, stb). Franciául és angolul jelent meg, könyv + CD-Rom formában.

Szerkezet Első rész: Útmutató az interkulturális kommunikatív kompetencia fejlesztéséhez (Ildikó Lázár és Michaela Čaňková, Aina Kackere, Gabriela S. Matei, Christiane Peck, Veronika Rot Gabrovec and Gerlind Vief-Schmidt) Második rész: Útmutató az interkulturális kommunikatív kompetencia értékeléséhez (Denise Lussier és Siyka Chavdarova-Kostova, Ksenia Golubina, Daniel Ivanus, Guadelupe de Maya Retamar, Liljana Skopinskaja and Silvia Wiesinger)

Fő fejezetek Elméleti háttér, a kulcsfogalmak definiálása; Interkulturális kummunikáció kurzusok és workshopok tervezése (kurzusfajták, tervezési minták, példák, ellenörző kérdések, stb.); Irodalmi művekre, filmekre és dalokra épülő gyakorlatok részletes módszertani leírása (óratervek, játékok, feladatok, bibliográfia); Útmutató az interkulturális kompetencia értékeléséhez (szintek leírása, portfoliós értékelés, szerepjátékok, esszé feladatok, stb.); A kutatási eredményekről szóló cikkek.

33 KULTURÁLIS JÁTÉK A NYELVÓRÁN Segédkönyv tanároknak az interkulturális kompetencia fejlesztéséhez nyelvórákon és kommunikációs tréningeken Lázár Ildikó lazar@ludens.elte.hu

Kezdőtől haladóig Gyerekkortól felnőttkorig A nyelvtan és a szókincs fejlesztésével párhuzamosan A megújuló vizsgáknak megfelelően A KER és a NAT ajánlásait követve A sikeres kultúrák közötti kommunikáció érdekében

Kinek szól? Nyelvtanároknak Osztályfőnököknek Tanárjelölteknek Tanárképzőknek Interkulturális kommunikáció trénereknek

Mire használható? Kiegészítő anyag, illetve játék- és ötlettár nyelvórákra, osztályfőnöki órákra vagy interkulturális kommunikáció tréningekre

Hogyan épül fel? Bevezető Módszertani megfontolások 33 játék részletes leírása Összefoglaló táblázatok Ajánlott irodalom

Mi van benne? A kulturális különbségeket tudatosító, érdeklődésfelkeltő és önálló tanulásra ösztönző játékok, feladatok és szövegfeldolgozó kérdések; Projektek és etnográfiai feladatok az interkulturális ismeretek, készségek és attitüdök fejlesztéséhez; Rövid keretes írások számos kultúráról az egész világból; Testet-lelket-eszet megtornáztató feladatok, szerepjátékok és szimulációk.

További információk Az ECML honlapon: www.ecml.at A project oldalán: www.ecml.at/mtp2/ICCinTE Az OPKM-től: www.opkm.hu kiadoi@opkm.hu

ELTE BTK Angol Nyelvpedagógia Tanszék Köszönöm a figyelmet! Lázár Ildikó ELTE BTK Angol Nyelvpedagógia Tanszék lazar@ludens.elte.hu