Civil szervezetek a munka világában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Workshop szakszervezetek számára október 4. Hotel Astoria
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Életkor és diszkrimináció
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
„ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKA VILÁGÁBAN” C. KUTATÁSSOROZAT Simonovits Bori Budapest, 2010 TÁMOP 5.5.5: A DISZKRIMINÁCIÓ ELLENI KÜZDELEM – A TÁRSADALMI SZEMLÉLETFORMÁLÁS.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„A jó polgár”- jogtudatosság a mai magyar társadalomban
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
3. előadás.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) november 8. Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Diszkrimináció, jogtudatosság,
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az országos egyenlőbánásmód-referensi hálózat.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 4. A munkahelyi esélyegyenlőség megvalósulása a dolgozók és érdekképviseleteik véleményének tükrében.
Balog Lajos: Munkáltatók szerepe a komplex rehabilitáció folyamatában
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
BILANCIA A magyarországi kutatás eredményeinek bemutatása Budapest, június 25.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Közigazgatás közösen Workshop a közigazgatásban.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Előítéletek a fogyatékossággal szemben az.
„Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” A program komplexitásának pozitív tapasztalatai és megvalósításának nehézségei Kiss Imre - szakértő.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Sorskerék Alapítvány. Sorskerék Alapítvány Sorskerék Alapítvány 2004-ben alapították Cél: egészségmegőrzés Nevelés, oktatás, ifjúságvédelem,
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
Előadás másolata:

Civil szervezetek a munka világában TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Civil szervezetek a munka világában (Kutatási eredmények az Egyenlő Bánásmód Hatóság “Esélyegyenlőség a munka világában” -a TÁMOP 2.5.2. projekttel együttműködésben megvalósuló- kutatássorozat eredményeiből) Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) Szeged, 2012. január 25. Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu 06 40 638 638

A KUTATÁS TÉMÁJA ÉS MÓDSZEREI A kutatás fókusza: munkaerő-piaci esélyegyenlőtlenségek és jó gyakorlatok feltérképezése Módszerek: Kvantitatív: „kapcsolt kérdőívek” Kvalitatív: munkáltatói és lakossági fókusz csoportok és interjúk

KVANTITATÍV ÉS KVALITATÍV KUTATÁSI MODUL A módszer: „kapcsolt kérdőíves technika” alkalmazása a munkaerőpiac három területén: versenyszféra: 20 főnél többet foglalkoztató telephelyek; közszféra: közalkalmazottak és köztisztviselők (fogl. száma: min. 20 fő); civil szféra (fogl. száma: min. 5 fő): civil szervezetek, nonprofit GT-k, és társadalmi szervezetek fókuszcsoportos és interjús technikák alkalmazása

A VIZSGÁLT VÉDETT TULAJDONSÁGOK fogyatékosság nem (elsősorban nők) kisgyermekes lét roma származás életkor: 45 éven felüli munkavállalók (nők és férfiak)

Hátrányos helyzetű munkavállalók helyzete a munkaerő-piacon

Mennyire ért egyet az alábbi állításokkal Mennyire ért egyet az alábbi állításokkal? 1- egyáltalán nem ért egyet 2- inkább nem ért egyet 3- inkább egyetért 4- teljesen egyetért 1- A fogyatékossággal élők elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak 2- A női vezetők ugyanolyan jól irányítanak, mint a férfiak 3- A romák elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak 4- A 45 év feletti munkavállalók elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak 5- A kisgyermekes anyák elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak 6- A roma származású munkaerő ugyanolyan jól dolgozik, mint a nem roma származású 7- A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránytalanul keveset keresnek a teljes munkaidőben foglalkoztatottakhoz képest 8- A kisgyermekes anyák alkalmazása hátrányos az őket foglalkoztató szervezetnek

Mennyire ért egyet az alábbi állításokkal Mennyire ért egyet az alábbi állításokkal? (Civil szervezeti vezetők véleménye) 1- egyáltalán nem ért egyet; 2- inkább nem ért egyet; 3- inkább egyetért; 4- teljesen egyetért 1- A fogyatékossággal élők elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak 2- A női vezetők ugyanolyan jól irányítanak, mint a férfiak 3- A romák elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak 4- A 45 év feletti munkavállalók elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak 5- A kisgyermekes anyák elhelyezkedési esélyei nagyon rosszak 6- A roma származású munkaerő ugyanolyan jól dolgozik, mint a nem roma származású 7- A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránytalanul keveset keresnek a teljes munkaidőben foglalkoztatottakhoz képest 8- A kisgyermekes anyák alkalmazása hátrányos az őket foglalkoztató szervezetnek

Állami támogatás jár utánuk, Munkahelyi/munkaerő-piaci siker okai (pozitívumok) Munkahelyi/munkaerő-piaci kudarc, hátrány okai (negatívumok) Belső okok Külső Külső okok ROMÁK Normálisan elvégzik a munkát Állami programok támogatják az alkalmazásukat A munkáltatók tartanak a jogvédő szervezetektől és a Munkaügyi Felügyelőségtől Alacsony szakképzettség; Lusták, Nem megfelelő ruhában jönnek dolgozni; Nem megfelelő a munkához való hozzáállásuk Képtelenek beilleszkedni Nem megfelelő higiénia Nem kapnak esélyt FOGY Szorgalmasabb bizonyítani akar Állami támogatás jár utánuk, Meghatározott normatívák alapján alkalmazni kell őket -EBBEN A KONTEXTUSBAN NEM VOLT SZÓ KUDARCOK-RÓL- -EBBEN A KONTEXTUSBAN NEM VOLT SZÓ KUDARCOKRÓL- A fogyatékkal élőket pedig faramuci módon a munkáltatók többsége az állami térítéses rendszernek köszönhetően a munkaerő-piaci keresleti-kínálati rendszer „nyerteseinek” tartja, akik iránt jelentősen megnőtt a kereslet az utóbbi időben, ugyanakkor a pozitív belső tulajdonságaik (bizonyítani vágyás) is szerepet kapnak a sikeres munkahelyi teljesítményükben. 8

Munkahelyi/munkaerő-piaci SIKER okai (pozitívumok) Munkahelyi/munkaerő-piaci KUDARC, HÁTRÁNY okai (negatívumok) Belső okok Külső Külső okok KISGY. Lojalitás „hálásak” - „Rugalmatlanok”és több szabadnap jár nekik, mely munkahelyen belüli feszültséghez vezethet; Gyermek várható betegsége miatti feltételezett hiányzások; Óvoda-munkahely eltérő nyitva-tartása; 45/50+ Megbecsülik a munkát Szorgalmasak Tapasztaltak Kevés idő kell a betanításra Terhelhetők Alacsony teherbíró képesség Gyakran tartósan megbetegszenek Pénz kevésbé motiválja ezt a korosztályt Nehezebben alkalmazkodnak Rugalmatlanok Sok a szabadáguk (munkáltató szempontjából hátrány)

Wéber Andrea- kutatási koordinátor Köszönjük a figyelmet! Szabados Tímea- szakmai vezető timea.szabados@ebh.gov.hu 06 1 336 76 58 Wéber Andrea- kutatási koordinátor andrea.weber@ebh.gov.hu 06 1 336 76 56 A kutatási tanulmányok letölthetőek: www.egyenlobanasmod.hu/tamop/kutatasok