Maja teremtéstörténet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

Készítette : Mgr. Meleg Mária hittanár
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
A HÁROM FA.
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
férfivá és nővé teremtette őket.
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Kínai terméstörténet.
Egyiptomi Teremtéstörténet
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
Istennek a teremtés munkáiból való dicsérete
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
Mózes 1. könyve A termtésről
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
JÓ REGGELT !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
JÓ REGGELT  !!.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Japán teremtéstörténet
Tibeti teremtéstörténet By Nagy Márk and Vincze Gergely.
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
Álmaimból, lelkembõl, Két kezembõl, szívembõl,
Mi csak vándorok vagyunk itt a földön, vándorként éljük életünk,
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Készítette: Jon A. Palmer
A FESTŐ szerint minden szellemiekben fogan meg először, s csak ezután jelenik meg látható világunkban, így a FESTMÉNYen is. E szellemi eredetről mesél.
DIGITAL SOUND TISZTA VÍZ Fellegekből száll alá, s hegyek mélyén éled, Nem más ő, mint tiszta víz, örök mint az élet. Kicsiny forrás mélyén, szíve.
Jónás könyve Miért érdemes foglalkozni vele?. 1. Az Úr szólította Jónást.
Márciusi Ifjak Petőfi Sándor.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Az Özönvíz.
Szent vagy, szent vagy, szent vagy Végtelen és nagy! Énekünk e reggelen Újra zeng neked! Egy személyben három, Teljes égi lény vagy. Ó örök Isten, Áldjuk.
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Amit szívünk esdve kér, Földi kincsnél többet ér
Hegyeket mozdít. Beteget gyógyít. Szíveket hódít. Sebeket gyógyít.
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
Így szólt az ÚR igéje Jónáshoz, Amittaj fiához:
A fény Királya Ő, fenségbe öltözött, örüljön a Föld, örüljön a Föld
49.
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
JÓ REGGELT ! 4.
A teremtő és gondviselő Atya
Előadás másolata:

Maja teremtéstörténet A világ és az emberek teremtése

A teremtés Az Istenek elmélkedtek majd megvilágosodtak és terveikben megjelent az ember. Elgondolták a fák, folyondárok növekedését, az élet születését és az ember alkotását a sötétségben és fénytelen éjszakában.

Mindezt Égszíve szerezte, akit Hurakánnak mondanak. - Legyen élet és legyen világosság az égen és a földön! És ne legyen ragyogás, nagyság és dicsőség művükben és teremtésünkben. Míg nem alkottunk embert, míg testet nem ölt az ember! Így szóltak és utána megteremtették a Földet.

Így teremtette, majd termékenytette Égszíve és Földszíve, mikor még várakozás borult az égre és víz a szárazra. Majd ismét elmélkedtek… Ezután megteremtették a bércek vadjait, az erdők démonait, a hegyek szellemeit és az állatokat.

Az állatok teremtése Azt akarták, hogy minden földi imádja őket. De az állatok nem értették egymás beszédjét, ezért nem tudtak tenni semmit. Így áldozatul a föld állatait arra ítéltették, hogy megölessenek és táplálékul szolgáljanak.

Ekkor a teremtő elhatározta, hogy kísérletbe kezd, és megteremti megalkotja az embert… - Teremtsünk hát engedelmes és tisztelettudó lényeket, akik táplálnak és eltartanak minket.

Az ember teremtés Először megalkották sárból és földből a húsát, de látták, hogy nem jó… És az emberi alakokat azonnal elkészítették fából. Olyanok voltak mint az emberek. Beszéltek és benépesítették a földet.

A bosszú A fából készült emberek éltek és sokasodtak, lányaik és fiaik voltak. De nem volt lelkük, értelmük, és nem emlékeztek a Teremtőre és az Alkotóra. Elfelejtették égszívét és ezért elveszítették kegyelmét. Égszíve vízözönt bocsátott rájuk. Ami a fából készült alakok fejére zúdult.

Egy kis érdekesség A vallási szerepet betöltő labdajátékkal a kozmosz működését akarták szemléltetni, melyet a külön e célra létrehozott hosszúkás pályákon játszottak, földből épített kőfalakkal körülvéve.

A kosárlabdához hasonlatos játékban a játékosok bőr könyök-, térd- és fejvédőket hordtak, maga a játék a jó és rossz harcáról szólt, melynek a végén a nyertes csapat tagjait megtiszteltetésként és dicsőségként feláldozták, meglehetősen kegyetlen módon:

a papok a pályán vagy a templomban obszidián pengével felvágták az áldozatokat, majd kiemelték még dobogó szívüket, felajánlásként isteneik jóindulatához.