Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Így szólt az ÚR igéje Jónáshoz, Amittaj fiához:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Így szólt az ÚR igéje Jónáshoz, Amittaj fiához:"— Előadás másolata:

0 2007. november 4.

1 Így szólt az ÚR igéje Jónáshoz, Amittaj fiához:
„Indulj, menj Ninivébe, a nagy városba, és prédikálj ott, mert feljutott hozzám gonoszságának híre!”

2 El is indult Jónás, de azért, hogy Tarsísba meneküljön az ÚR elől.
Elment Jáfóba (=Joppé), talált ott egy hajót, amely Tarsísba készült. Kifizette az útiköltséget, és hajóra szállt, hogy a rajta levőkkel Tarsísba menjen az ÚR elől.

3

4 Hova menjek lelked elől. Orcád elől hova fussak
Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem. Ha azt gondolnám, hogy elnyel a sötétség, és éjszakává lesz körülöttem a világosság: a sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal, a sötétség pedig olyan, mint a világosság. Zsolt 139,7-12

5 Az ÚR azonban nagy szelet bocsátott a tengerre
Az ÚR azonban nagy szelet bocsátott a tengerre. Nagy vihar támadt a tengeren, és már azt hitték, hogy hajótörést szenvednek. Félelem fogta el a hajósokat; mindegyik a maga istenéhez kiáltott, és a hajóban levő holmikat a tengerbe dobták, hogy így könnyebbé tegyék azt.

6 Jónás pedig lement a hajó mélyébe, és ott feküdt mély álomba merülve.

7 De odament hozzá a hajóskapitány, és így szólt hozzá:
 Mi van veled, hogy ilyen mélyen alszol? Kelj föl, kiálts Istenedhez! Talán gondol ránk az Isten, és nem veszünk el! Az emberek meg ezt mondták egymásnak:  Gyertek, vessünk sorsot, és tudjuk meg, ki miatt ért bennünket ez a veszedelem!

8 Sorsot vetettek, és a sors Jónásra esett. Akkor így beszéltek hozzá:
 Mondd el nekünk, miért van rajtunk ez a veszedelem? Mi a foglalkozásod, és honnan jössz? Hol a hazád, és melyik népből való vagy? Ő így felelt nekik:  Héber vagyok. Az URat, a menny Istenét félem, aki a tengert és a szárazföldet alkotta.

9 Az embereket nagy félelem fogta el, amikor megtudták, hogy az ÚR elől menekül  mert Jónás elmondta nekik  és ezt mondták neki:  Hogy tehettél ilyet?! Majd ezt kérdezték tőle:  Mit tegyünk veled, hogy lecsendesedjék körülöttünk a tenger? Mert a tenger egyre viharosabb lett.

10 Ő pedig így válaszolt nekik:
 Fogjatok meg, és dobjatok a tengerbe, akkor lecsendesedik körülöttetek a tenger! Mert tudom, hogy énmiattam támadt ez a nagy vihar rátok.

11 ??? Miközben hajóztak, ő elaludt.
Ekkor szélvihar csapott le a tóra, és a hajó kezdett vízzel megtelni, úgyhogy veszélyben forogtak. Ekkor odamentek hozzá, felébresztették, és így szóltak:  Mester, Mester, elveszünk! Ő pedig felkelt, ráparancsolt a hullámokra, mire azok lecsillapodtak, és csendesség lett. Lk 8,32

12 ??? "Az lett volna a helyes, férfiak, ha rám hallgattok, és nem indulunk el ???-ból, hogy elkerüljük ezt a veszélyt és ezt a kárt. Én azonban most is azt tanácsolom nektek, hogy bizakodjatok, mert egy lélek sem vész el közületek, csak a hajó. Mert ma éjjel elém állt annak az Istennek az angyala, akié vagyok, és akinek szolgálok. Ez azt mondta: Ne félj, neked a császár elé kell állnod, és Isten neked ajándékozta mindazokat, akik veled vannak a hajón." ApCsel 27,21-24.

13 Az emberek azonban igyekeztek visszaevezni a szárazföldre, de nem tudtak, mert a tenger egyre viharosabb lett körülöttük.

14 Ekkor így kiáltottak az ÚRhoz:
 Jaj, URam, ne vesszünk el emiatt az ember miatt, ne terheljen bennünket ártatlan vér! Mert te, URam, azt teszed, amit akarsz! Azzal fogták Jónást, beledobták a tengerbe; a tenger háborgása pedig megszűnt. Ezért az emberek nagy félelemmel félték az URat, áldozatot mutattak be, és fogadalmakat tettek az ÚRnak.

15 „Miattam támadt ez a nagy vihar rátok”
Jónás 1,12


Letölteni ppt "Így szólt az ÚR igéje Jónáshoz, Amittaj fiához:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések