Dr. Keller Éva www.igaz.sote.hu Kábítószer körkép Dr. Keller Éva www.igaz.sote.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A Drog és a Kábítószer fogalma
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Szenvedélybetegségek
A depresszió korszerű kezelése
Éves jelentés, 2010: A kábítószer- probléma Európában.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
Fejre vigyázni! Sajtótájékoztató május 6..
Szenvedélybetegségek ellátása, aspektusai – A drog témakörére vonatkozóan… Alapellátás Szabó János dr. Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Országos.
Designer drogok Élettani hatás, legalitás, középiskolás korosztály
A kábítószer-használat igazságügyi orvosszakértői vonatkozásai
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
„Songlish” How not to be a „Bicky Chewnigh”. Lehet zöld az ég…
Alkoholizmus.
A vizeletürítés gyógyszertana
Természetes kábítószerek
Iskolai internetbiztonsági prevenciós programok – a rendőrség szerepe a felvilágosításban Internet safety preventions at schools – the role of Police in.
Kábítószer-vizsgálatok Magyarországon
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
House of the Rising Sun There is a house in New Orleans They call the Rising Sun And it's been the ruin of many a poor boy And God I know I'm one A.
Politikai és szociálgeográfia I.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Keszitette:Szilagyi Emese
A methadon kezelés Dr. Csorba József
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Designer drogok itthon és Európában
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Légzőszervrendszer betegségei
KARNYÚJTÁSNYIRA A DROGOKTÓL, AVAGY MÁSKÉPPEN A PSZICHOAKTÍV szerekről
Bakteriális megbetegedések
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
A morfin C17H19NO3 Készítette: Ráduly Tímea.
A fiatalok és a drogok dr. Bobkó Éva.
„Tisztább kép” – együttműködési program Az új szintetikus drogok feltérképezéséért „Tisztább kép” — együttműködési program az új szintetikus drogok feltérképezéséért.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
1 Korunk kihívása: a designer drogok Dr. Nagy Gábor igazgató Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet A kábítószer bűnözés elleni küzdelem rendészeti és egészségügyi.
A közösségi szabadalom megteremtése és az európai szabadalmi rendszer dr. Stadler Johanna Magyar Szabadalmi Hivatal Belső Piaci Hét november 25.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek A drogok.
A szegények heroinja Krokodil tabletta.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Kábító szerek világa.
A Büntetés-végrehajtási Szervezet helyzete és aktuális feladatai
Káros szenvedélyek Drogok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Készítette: Mayer Vivien
Colorianne Reinforce-B
Kábítószerfogyasztás
Multiplikációs rendezvény – Békéscsaba
Kábítószer Bármely szer, mely a szervezetbe jutva megváltoztatja a hangulatot, az érzékelés minőségét vagy az agy működését.
A klinikai gyógyszerészet jövőképe a köztestületi célrendszerben
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
KRÉTA-ESL Bemutató.
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Vektorok © Vidra Gábor,
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Előadás másolata:

Dr. Keller Éva www.igaz.sote.hu Kábítószer körkép Dr. Keller Éva www.igaz.sote.hu

Nemzetközi szervezetek EMCDDA (European Monitoring Center Drug and Drug Abuse)- Drogfókuszpont UNODC (Unated Nations Office on Drugs and Crime)

Early Warning System (EWS) Korai Jelzőrendszer A Korai Jelzőrendszert az Európai Unió Tanácsának 2005/387/IB Határozata rögzíti , mely 2005. május 10. óta hatályos. A határozat egy 3 lépcsőből álló a folyamatot ír le:   Információcsere/Korai Jelzőrendszer Kockázatelemzés Döntéshozatal (Uniós szinten) A Korai Jelzőrendszer célja, „hogy a Határozat első lépését végrehajtsa vagyis, hogy információt gyűjtsön, és osszon szét a tagállamokban az előforduló új pszichoaktív anyagok megjelenéséről”.  Forrás: Új pszichoaktív szerek korai jelzőrendszere - Működési Útmutató

Mi a helyzet a világban?

PHENETHYLAMINES (TRYPTAMINES) I HAVE KNOWN AND LOVES

Általános megállapítások Jelenleg a legnagyobb veszélyt a szintetikus drogok okozzák világszerte Az amfetamin típusú stimuláns (ATS) használók száma az elmúlt évben meghaladta a heroin és kokain együttes használók számát 1990 óta az ATS laboratóriumok száma meghaladta a 65-t.

ATS ATS a második leggyakrabban használt drog a kannabis után Az ATS használata a világban stabilizálódott ugyanakkor néhány régióban jelentős növekedés következett be ATS laboratórium:kis befektetés-nagy haszon, sokféle metódus és prekurzor használható Dél-Kelet Ázsia útvonal Mekong folyó,Myanmar (133 millió tabletta) Európában kétszeresére emelkedett 2008-2009 között

JOGSZABÁLYI LISTÁRA „FELKERÜLÉS” Mefedron 2. 9 db „új” jelölt: MDPV? Szintetikus kannabinoidok (JWH-k)?

A KLASSZIKUS MDMA ÉS (NAPJAINKBAN) A MEFEDRON VISSZASZORUL

Designer drug = Kémiai szerkezetében tervezett molekula Amfetamin Katinon http://emcdda.europa.eu

MEFEDRON ? METILON pFPP (para-fluorfenilpiperazin)

Metilon (Methylon) Katinonok: mefedron, metilon, butilon, MDPV (kb.25-30 vegyület) A metilon egy stimuláns a fenetilamin, amfetamin, és katinon csoportokból. Peyton Jacob és Alexander Shulgin szabadalmaztatták 1996-ban mint antidepresszánst. A methylone az MDMA közeli analógja, mindössze egy béta keton csoportban tér el. A 2004-es év végén egy Explosion nevű új drog tűnt fel Hollandiában, amit interneten keresztül szobaillatosítóként árultak 5 ml-es folyékony kiszerelésben. Akik elfogyasztották, gazdag stimuláns hatásokról beszélnek, melyek kísértetiesen hasonlítanak az MDMA-ra. Az Explosion vizsgálata bebizonyította hogy hatóanyaga a metilon volt.

Metilon (Methylon) hatásai Központi idegrendszer Eufória, diszrófia. A közösségi érzés emelkedése. Álmatlanság. Realitás vagy személyiségtudat elvesztése személyiségtől függően a metilon adagok növelése vagy a metilon folyamatos használata közben. Szimpathomimetikus hatás Szapora szívverés, vérnyomás emelkedés. Test maghőmérsékletének csökkenése, vagy fokozott izzadás. Kóros soványság,rosszullét hányinger. A metilon tüneteinek legtöbbje erősen hasonlít a legtöbb pszichostimulánséhoz, különösen az MDMA-ra.

Metilénedioxipyrovaleron (MDPV) 2004 óta árulják mint kísérleti vegyi anyagot. Az MDPV úgy is ismert, mint MDPK, Super Magic Coke vagy PV. 2010-ben Amerikában fürdősóként árulták az MDPV-t olyan fantázianeveken, mint Cloud 9, Ivory Wave, Ocean, Charge Plus, White Lightning, Scarface, Hurricane Charlie, Red Dove and White Dove. Az MDPV stimulánsként viselkedik, hatása a kokainéhoz és az amfetaminéhoz hasonlít

Metilénedioxipyrovaleron (MDPV) Tünetek: 1. szakasz: 3-4 óra: pulzus emelkedése, izzadás, gyors szívverés, eufória, éberség, tettrekészség, izgatottság, 2. szakasz: tachikardia, hipertenzió és mérsékelt éberség Az MDPV nagydózisú használata intenzív, hosszú lefolyású pánikrohamokat Elvonási tünetek:nagydózisú vagy folyamatos használat depresszió, levertség, fejfájás, izgatottság, izomgyengeség szemek bevérzése

Piperazinok mCPP: 1-(3-klórfenil)piperazin nem orvosilag kontrollált használata könnyen depresszióhoz, szorongásos állapothoz, pszichomotoros nyugtalansághoz és a szexuális funkciók zavarához vezethet. A szer használata a gyengén jelentkező elvárt hatások helyett gyakran fejfájással, lehangoltsággal, deprimáltsággal és napokig tartó levertséggel jár. Használó között előfordult nehézlégzés, idegesség, rosszullét és hányás. A szer Németországban sem szerepel tiltó listán. pFPP: 1-(4-fluorfenil)piperazin Enyhe pszichodelikus és euforizáló hatás BZP: 1-benzilpiperazin

Egyéb designer drogok Szintetikus kannabinoidok (kb.15-20 vegyület): JWH-018, JWH-073 stb. Triptaminok Fenetilaminok: 2C-B,C,D,E stb. 4-fluoramfetamin, 4-fluormetamfetamin, stb.

EMCDDA Figure DLO-4. Indexed trends in reports for offences related to drug use or possession for use in the EU Member States, 2004–09 EMCDDA

Az igazságügyi orvosszakértő dilemmája: Az árult szerek kémiai összetétele ismeretlen és változó ezért felismerésük, azonosításuk mind a toxikológusnak, mind az orvosnak igen problematikus. Az új vegyületek akut és krónikus farmakodinámiás és farmakokinetikai (toxikológiai) hatásuk ismeretlen. A befolyásoltság kialakulása és következményei ismeretlenek. Halálozás tényleges adatai ismeretlenek

A KORAI JELZŐRENDSZEREN (EWS) KERESZTÜL EURÓPÁBAN 2010-BEN JELENTETT ÚJ SZEREK MEGOSZLÁSA (DB)

BSZKI

BSZKI

A Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai osztályán drog-mérgezés miatt kezeltek száma 2004-2010 között (fő) Forrás: OAC 2010; OSAP 1627, illetve EüM (ESzCsM) 1211. sz

Kábítószeres halálozás Direkt – balesetszerű kábítószer túladagolás (pl. heroin) Indirekt Erőszakos haláleset (egyéb baleset, mérgezés, életellenes cselekmény, öngyilkosság mely ismert kábítószerfüggő személlyel történik, vagy a toxikológiai vizsgálat pozitív eredményt ad) Természetes haláleset (ismert kábítószerfüggő természetes halála) Ez a haláleset is rendkívüli halál, ha a drogfogyasztás és a halál között ok-okozati összefüggés van

SZUBSTANCIA KONCENTRÁCIÓ - HALÁLOZÁS

HATÓANYAG SZERINTI FELOSZTÁS A Halálozás túlnyomó részt minden évben Heroin használat miatt következett be. 44

ODT (O-Desmethyltramadol) szintetikus opiát fájdalomcsillapító 1. Bejelentő szerv/intézmény: Neve: Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Címe: 1903 Budapest Pf.:314/4 Bejelentést tevő személy neve: dr. Nagy Gábor főtanácsos, osztályvezető Bejelentés dátuma: 2011. szeptember 20. 2. Új szintetikus kábítószerek ismert elnevezése/szinonimák: ODT (O-Desmethyltramadol) szintetikus opiát fájdalomcsillapító 3. Kémiai leírás: Kémiai név: 3-{-2-[(dimethylamino)methyl]-1-hydroxycyclohexyl}phenol (tömegspektrum alapján azonosítva, további megerősítő vizsgálat nem történt) Hatóanyag(ok): ODT, JWH-210, THC Egyéb alkotórészek: 4. Fizikai tulajdonságok leírása: por tabletta Kapszula folyadék kristályok

2C-E szintetikus fenetilamin 1. Bejelentő szerv/intézmény: Neve: Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Címe: 1903 Budapest Pf.:314/4 Bejelentést tevő személy neve: dr. Nagy Gábor főtanácsos, osztályvezető Bejelentés dátuma: 2011. szeptember 20. 2. Új szintetikus kábítószerek ismert elnevezése/szinonimák: 2C-E szintetikus fenetilamin 3. Kémiai leírás: Kémiai név: 2,5-dimethoxy-4-ethylphenetylamine (tömegspektrum alapján azonosítva, további megerősítő vizsgálat nem történt) Hatóanyag(ok): 2C-E Egyéb alkotórészek: folyadék: 2C-E, vizes oldatban szín: világoskék súly: 0,11 g méret: magasság: 3,8mm átmérő: 8,0 mm alak: kerek logo:

AM-1220 szintetikus kannabinoidok 1. Bejelentő szerv/intézmény: Neve: Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Címe: 1903 Budapest Pf.:314/4 Bejelentést tevő személy neve: dr. Nagy Gábor főtanácsos, osztályvezető Bejelentés dátuma: 2011. szeptember 20. 2. Új szintetikus kábítószerek ismert elnevezése/szinonimák: AM-1220 szintetikus kannabinoidok 3. Kémiai leírás: Kémiai név: 1-[(1-methylpiperidin-2-yl)methyl]-1H-indol-3-yl}(naphthyl)-methanone (tömegspektrum és NMR alapján igazolt szerkezet) Hatóanyag(ok): AM-1220 Egyéb alkotórészek: 4. Fizikai tulajdonságok leírása: por tabletta Kapszula folyadék kristályok

A házi készítésű drog- krokodil A hatóanyag a dezomorfin, egy szintetikus ópiumszármazék, ami sokkal erősebb, mint a heroin, és egy sor komplex kémiai reakció után nyerik ki, a függők naponta többször is. Amíg a heroin 6-12 000 Forintba kerül dózisonként, a dezomorfint 600 Ft-os kodeintartalmú fejfájás-csillapító tablettákból és egyéb olcsó háztartási hozzávalókból “főzik”. A szegények kábítószere, súlyos mellékhatásokkal. A nevét azért kapta a nagytestű hüllőről, mert a mérgező anyagok gyorsan pikkelyessé, a szúrás helyén pedig zöldessé változtatják a bőrt. A bőr szürkévé válik, majd lehámlik, addig, amíg csak a csontok maradnak. Az áldozatok szabályosan megrohadnak.

COLD TURKEY (JOHN LENNON) Temperature's rising Fever is high Can't see no future Can't see no sky. My feet are so heavy So is my head I wish I was a baby I wish I was dead. Cold turkey has got me on the run. My body is aching Goosepimply bone Can't see nobody Leave me alone. My eyes are wide open Can't get to sleep One thing I'm sure of I'm in at the deep freeze.   Thirty-six hours Growing in pain Praying to someone Free me again. Oh I'll be a good boy Please make me well I'll promise you anything Get me out of this Hell. Cold turkey has got me on the run

Köszönöm a figyelmüket! 59