Készítette: Bak Bernát Ferenc BABRADI.ELTE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A koala Somogyi István.
Advertisements

Szajga.
Afrikai elefánt. Előfordulása • Az afrikai elefánt korábban a Szaharától délre egész Afrikában elterjedt volt, manapság elterjedése elsősorban a nemzeti.
Nagy fehér cápa.
Vizeinkben élő gerincesek
A piros fülű ékszerteknős (Pseudemys scripta elegans Wied)
Dél-Amerika.
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
Az erdő koronás királya
Városlakó állatok.
A mosómedve.
Készítette: Drávucz Marcell
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Macskaféle ragadozók.
Kiss Bence 9.c Koala.
Készítette: Csoma Bence
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
A Tisza környékén élő madarak
A Tisza büszkesége A tiszavirág Előadó: Purgel Adrienn 12. C.
A RÓKA.
A Koala A koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat,
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Készitette: Cammisa Matteo
Hoacin (Opisthocomus hoazin) Készítette:Lénárt Kristóf.
Készítette : Tóth Gabriella
A KUTYA TOVÁBB.
Százlábuak.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
Készítette: Rácz Imre Vince
a kihalt állatok listáján
Készítette: Sipos Zsófia 7.a
Rovarok a fákon és a fában
A nyílméregbéka.
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Környezetismeret – 2. évfolyam
Antilop.
Szurikáták Készítette: Sinkovicsné Horváth Beatrix.
A degu Tentamen prezentáció Szentendre, november Készítette: Kovács Eszter Anna (6.a) Szentendrei Református Gimnázium.
ÉLET A TUNDRÁN.
Állatok a házban és a ház körül
Kutya.
Készítette : Hagymási Zsófia
Elterjedése Skandináviában, Oroszország északi területein, illetve Kanadában és Alaszkában honos, Grönlandra és Izlandra is betelepítették. Legdélibb.
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
A delfinek Készítette: Papp Fruzsina 10.d.
Készítette: Hazafi Márton 7.a
Esőerdő állatvilága.
Szarvasmarha, házi sertés
Emlősök Készítette: Illés Balázs 3./c Illés Balázs 3./c.
A HIÚZ
Hazai halaink KÉSZÍTETTE: Laukó Emese 3.c.
Baromfiudvar lakói.
Rovarok a vízben, vízparton
Készítette: Tremmel Máté
Csodálatos madárvilág
Készítette: Tremmel Máté
Házi egér.
R: Lábatlan kétéltűek Mexikói gilisztagőte
Készítette: SZALKAI ATTILA 3.C.
Kutya. A farkas vagy sakál szerű ősei falkába csoportosulva követték az akkor még hordában élő embert. Eldobott táplálékot mindig találtak az ember közelében,
Erdei pele.
A kafferbivaly.
A VIDRA.
Farkas.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

Készítette: Bak Bernát Ferenc BABRADI.ELTE I. Beadandó feladat Készítette: Bak Bernát Ferenc BABRADI.ELTE

Vízidisznó A vízidisznó vagy kapibara (Tudományos név: Hydrochoerus hydrochaeris) a rágcsálók rendjébe tartozó kapibaraformák alcsalád egyetlen faja. Más néven úszódisznónak is hívják.

Rendszertani besorolás Kategória Besorolás (Magyarul) Besorolás (Latinul) Ország Állatok Animalia Törzs Gerinchúrosok Chordata Altörzs Gerincesek Vertebrata Osztály Emlősök Mammalia Alosztály Elevenszülők Theria Alosztályág Méhlepényesek Eutheria Öregrend - Euarchontoglires Rend Rágcsálók Rodentia Alrend Sülalakúak Hystricomorpha Család Tengerimalacfélék Caviidae Alcsalád Kapibaraformák Hydrochoerinae

Előfordulása Dél-Amerika nagy részén előfordul, megtalálható Panamában, Kolumbiában, Uruguayban, Argentínában és az Amazóniai esőerdőkben. Mindig vizek környékén él, igazi „kétéltű”, kitűnően úszik. A folyók és tavak partvidékét, illetve a mocsaras területeket kedveli.

Megjelenése A vízidisznó földünk legnagyobb rágcsálója. A kifejlett példányok testhossza elérheti a 130 centimétert, súlya a 65 kilogrammot. A hímek kisebbek a nőstényeknél. A vízidisznó egy óriási tengerimalacra hasonlít. Szőrzete rövid sörteszerű, színe vörösesbarna. Feje nagy, szemei sötétbarnák, fülei kicsik. Farka szinte alig van. Mellső lábain 4, a hátsókon 3 lábujja van. Lábujjai között kicsi úszóhártyák találhatók.

Életmódja A vízidisznók 15-20 fős csoportokban élnek, melyeket hímek és nőstények vegyesen alkotnak. A csapatot egy öreg domináns hím vezeti. A száraz évszakban nagyobb, több száz fős csoportba verődnek. Egymás között szagokkal és hangokkal kommunikálnak. Többféle hangjuk van: ugatás, füttyentés, röfögés és jellegzetes kattogás. A hímek orrán kiválasztómirigy található, ezzel jelöli meg territóriumát. Elsősorban vízinövényekkel, levelekkel, fakéreggel, magvakkal és füvekkel táplálkozik. Alkalomadtán megdézsmálja a termesztett növényeket is. Az úszódisznó név, abból származik, hogy képes úszni a vízen.

Szaporodása A vízidisznók párzása az esős évszakban van. A domináns hím a vízben párosodik a csapat nőstényeivel. A nőstény vízidisznó 130 napos vemhesség után 2-8 utódot hoz a világra. Az utódok a születés után azonnal követik anyjukat, aki még a vízhez is elvezeti őket. Már egynaposan képesek elropogtatni a növényeket, de 15-16 hetes korukig anyatejet is isznak. A nőstény nem egyedül neveli a kölyköket, a csapat többi nősténye is segít neki. A kölykök ivarérettségüket 18 hónaposan érik el.

Ellenségei Természetes ellenségei az anakonda, a kajmán, a jaguár, az ocelot és a puma. Az ember is vadászik rá húsa és mezőgazdasági kártételei miatt. Ehhez jelentősen hozzájárul, hogy a katolikus egyház (tán vízi életmódja miatt?) afféle tiszteletbeli hallá, azaz húsát böjti étellé nyilvánította. A vízidisznó nagyon gyorsan tud futni. Ha ragadozó támadja meg, először rövid kiáltással figyelmezteti társait, akik azonnal a vízbe futnak. Tökéletesen el tud rejtőzni, csak szemei, orrnyílásai és fülei látszanak ki a vízinövények közül. Közeli rokona, az óriás kapibara, ami akkora volt, mint egy öszvér, viszonylag nemrégen, a nagy amerikai faunacsere idején halt ki.

Gerincoszlopuk

Érdekességek A vízidisznó teste életmódjához idomult. A szemek és az orrnyílások a fej tetején helyezkednek el, így az állatnak nem kell kiemelnie fejét a vízből, ha levegőt akar venni, vagy szemmel akarja tartani környezetét. Egyébként meglehetősen csendes állatok, ritkán hallani, hogy valamiféle hangot hallatnak. Ennek ellenére az alapos megfigyelő szerencsés esetben meghallhatja a vízidisznók jellegzetes, kattogó hangját. Állatkertekben ezt a hangot akkor hallatják, amikor közeleg az etetés ideje. Emellett rémült sivalkodásra is képesek.

A Budapesti Állatkertben A vízidisznók az elefántok mellett, a teveház végében laknak, ám hamarosan átköltöznek új helyükre, a Dél-Amerika házba. Érdemes tudni róluk, hogy elég nehéz a bizalmukba férkőzni, mert igen félénkek. Egyik gondozójuk minden nap beült közéjük, és ott készítette elő az állatok takarmányát. Amíg a gondozó a gyümölcsöket aprította, a vízidisznók kíváncsisága legyőzte félelmüket, és egyre közelebb merészkedtek gondozójukhoz. Ezzel a módszerrel három hét kellett ahhoz, hogy a vízidisznók ne meneküljenek fejvesztve, ha gondozójuk hozzájuk ér.

Irodalomjegyzék http://hu.wikipedia.org/wiki/Vízidisznó http://www.zoobudapest.com/konyvtar/emlosok/vizidiszno http://www.enchantedlearning.com/subjects/mammals/rodent/Capybaraprintout.shtml http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/487.html