Alternatív szülési formák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajtóstól az Élet kapuján át? Képzeld el, hogy van egy hely…
Advertisements

Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
HAPTONÓMIA Az affektív kontaktus tudománya
2008. PAP KÁROLY EGÉSZSÉGES TERHESSÉG = EGÉSZSÉGES ANYA ÉS EGÉSZSÉGES GYERMEK.
Szívbetegség és várandósság
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
A világ 2004-ben Egy Norwég diplomatát, Charung Gollart, arra kértek, hogy az ENSZ-nek egy rajzos prezentáción keresztül mutassa be 2004-ben a világ fő.
Szenvedélybetegségek
A depresszió korszerű kezelése
A főszereplő jellemző szó a főszereplőről szó.
SZOPTATÁS ELŐSEGÍTÉSE SZÜLÉSZETBEN SZÜLÉSZETBEN PAP KÁROLY AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza.
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Japán és amerikai üzleti partnerrel
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
Helyes táplálkozás.
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Szülési fájdalomcsillapítás
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
“13 tanács egy életre".
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Epiduralis anaesthesiával szerzett kezdeti tapasztalataink
3. előadás.
Flesh 2/12b ker. szi..
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
5. Szabály – A játékvezető. A játékvezető hatásköre Minden mérkőzést egy játékvezető vezet, akinek korlátlan joga, hogy azon a mérkőzésen érvényt szerezzen.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
2010 Július 23.. Egy Roosevelt téri irodaház ötödik emeletén nyílt meg ma délelőtt a főváros első magánkórháza. A Dr. Roose Magánkórházban egy szülés.
„A jó üzleti kapcsolat csak a véletlen műve!” Őt már ismerik, bedolgozta magát... Ő vele szót értenek... Ő kapja a megbízást… Már megint mit akar? Már.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Az Egynapos Sebészet 6 éves tapasztalata Budaörsön
Szüle Endre Dr. Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Urológiai Osztály
Neonatológia, rehabilitáció
Korai hazaadás problémaköre különös tekintettel az újszülöttkori anyagcsere szűrésekre Dr. Mészner Zsófia Országos Gyermekegészségügyi Intézet.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
A kenyérfogyasztás veszélyei A legújabb kutatások alapján... PéPéeS
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
Marcel Reynaert vízfestményei
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Dr. C. Molnár Emma Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen.
Készítette: Müller Klaudia Mohás Dóra
Gátvédelem Az árvíz során nyolc helyen szakadt át a gát. Az árvíz elpusztítja Szegedet és környékét. Csaknem százezer ember hajléktalanná válik,
Az OGYEI kiemelt programjai
Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta.
OTTHONSZÜLÉS Dr. Nagy Zsuzsanna GYAPOSZ
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Mérés-értékelés konferencia március 12. Szolnok.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Caracalla udvarában Kalandjáték 11.
Előadás másolata:

Alternatív szülési formák

A vízben szülés A szülésnél használt kádnak persze több dolognak is meg kell felelnie Tökéletes víz el/be vezető rendszer a kórokozók elkerülésére Használat utáni fertőtlenítés

Csak szövődménymentes terhesség esetén Kellő ismeretek mellett nem veszélyesebb más módoknál ezt támasztják alá a tapasztalatok is Kevesebb fájdalomcsillapításra van szükség és a gátmetszések aránya is felére csökken

Itthon még ritka lehetőség Még kevés olyan szülőszoba van ahol van kád Kevés a tapasztalat A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium nem támogatja,de nem is tiltja

Vajúdás lassabb,mert a vízben csökkennek a méhösszehúzódások de a görcsök is kevésbé hevesek Mivel nem kértek fájdalomcsillapítót ezért a szerek nem jutottak a az újszülöttbe és nem álmosították őket ezért gyorsan meg lehetett őket szoptatni

Otthon szülés dr. Geréb Ágnes 1989-óta az országban egyedül vezet le otthon szüléseket A Magyar Orvosi Kamara már több ízben felfüggesztette, de továbbra is harcol az engedélyeztetéséért

Egy szülést nem levezetni kell csak kísérni Nincs szükség szülész-nőgyógyász-okra csak bábára Időben felismerik a veszélyt és ellátáshoz megvan az ismeretük és felszerelésük

Magyarországon is csak 50 éve szülnek korházban a nők szóval ha addig meg tudták oldani a nők maguktól a szülést akkor ez persze felügyelettel mért ne mehetne

Aktív szülés Hívei azt vallják,hogy a vajúdó maga válassza ki a számára legkényelmesebb pozíciót Sajnos ezt gyakran nem tehetik,mert a szülőszobai érzékelők a fekvő vajúdót tudják legjobban érzékelni A kitolási szakaszban is a guggoló testhelyzetet kell előnyben részesíteni

Itthon a legtöbb orvos a a hanyatt fekvő gátmetszéses szülésvezetést ismeri A szülés általában a szülőágyon történik Tudjuk,hogy a gátmetszés nem mindig szükséges és bizonyos módszerekkel el lehet kerülni ilyen a gátmasszázs

Erőszak nélküli szülés Frédérick Leboyer francia orvos nevéhez fűződik A magzatra koncentrál A születés utáni pillanatokban a méh által biztosított környezetet igyekszik megteremteni

A szülés különböző kultúrákban

Az előkészületek