EGÉSZSÉGES ÉLET ÉS KÖRNYEZET. „A természet varázsát ontja bőven, A fűben, a virágban, a kőben. Ó, nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Nyitott szemmel az erdőben
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Környezetértékelési módszerek
Természeti erőforrások védelme
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
ÖKO - „ÉLHETŐ” – „ZÖLD” ISKOLA
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A helyes táplálkozás.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Tápanyagok.
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Logo tervezéshez információk
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Testi - lelki egyensúly
Fenntarthatóság, környezettudatosság
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Környezet és egészség.
Egészségtudatos gasztronómia
22. lecke A szénhidrátok.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Bükkzsérc és környéke természeti értékei
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

EGÉSZSÉGES ÉLET ÉS KÖRNYEZET

„A természet varázsát ontja bőven, A fűben, a virágban, a kőben. Ó, nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná javad, De nincs oly jó, amelyben ne volna vész, Ha balga módon vele visszaélsz.” Shakespeare

A 21. század globális környezeti, gazdasági és társadalmi problémái

FENNTARTHATATLANSÁG ÁLDOZATAI HÚSVÉT – szigetek HÚSVÉT – szigetek MEZOPOTÁMIA MEZOPOTÁMIA TUVALU TUVALU SZÁHEL-övezet SZÁHEL-övezet KLÍMAVÁLTOZÁS VIHAROKVIHAROK ÁRADÁSOKÁRADÁSOK ASZÁLYASZÁLY MOSZKÍTÓK, SZÚNYOGOK…MOSZKÍTÓK, SZÚNYOGOK… ÖKOSZISZTÉMÁK VÁLTOZÁSAÖKOSZISZTÉMÁK VÁLTOZÁSA

A FENNTARTHATATLAN TÁRSADALOM JÉGHEGYE Környezet Értékek Tudás Bölcsesség Kultúra Politika Termelés Fogyasztás Intézmények Szemlélet Stratégia

ÚJABB ÁLDOZATOK? Tengerszint emelkedése: 2100-ig 1 méter is lehet (Éghajlatváltozás Kormányközi Bizottsága, 1992.)

MÉRLEGEN A FÖLD A gazdasági rendszer ma figyelmen kívül hagyja a nehezebben mérhető és eladható javak értékét, mint a tiszta levegő, a tiszta víz vagy az erdei élet gazdagsága (Al Gore, 1993.)

VÍZHIÁNYVÍZHIÁNY ÉHEZÉS VÍZHIÁNY

SZEMÉTHEGYEK

NAGY A FELELŐSSÉGÜNK „Ő volt!”

„VALÓ VILÁG”?

„Környezetünkre az életkörülmények és a jólét javításának forrásaként, táplálójaként kell tekintenünk” (WHO,1990) HOGYAN TOVÁBB?

KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KEZELÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE

EGÉSZSÉGNEVELÉS Az egészség fogalma Az egészség fogalma Egészségi kockázatok Egészségi kockázatok A prevenció elve A prevenció elve Életmódfejlesztés Életmódfejlesztés

FENNTARTHATÓ, EGÉSZSÉGES FOGYASZTÁS Túlsúlyos fiatalok: magas vérnyomás anyagcsere zavarok fogszuvasodás cukorbetegség

TÁPLÁLÉKPIRAMIS édességek, zsírok-olajok fehérjék:tej,tojás,hús- és halfélék zöldségek és gyümölcsök gabonából készült termékek

EGÉSZSÉGBARÁT ÜDÍTŐK Csomagolás visszaváltható betétes üveg, „hulladék- szegény büfé” Tartósítószer, ízfokozók, többlet cukor, koffein”, „ízfokozott műitalok” 50% feletti gyümölcstartalom

EGÉSZSÉGBARÁT ÉTELEK TEJ és tejtermékek fogyasztása Friss zöldség tartalmú szendvicsek „Trash food” =„szemététel”= chips = 1burgonya+0,5 dl olaj

ÉLELMISZERADALÉKOK E-100-tól kezdve a természetes és mesterséges színezékeket jelölik; E-200-tól kezdve a különböző tartósítószereket jelölik; E-300-tól kezdve az antioxidánsokat, az emulgeátorokat és a savanyítószereket jelölik; E-400-tól kezdve a sűrítőanyagokat, zselésítő szereket jelölik.

BIOTECHNOLÓGIA Takarmányjavító — aminosavak (glutaminsav, metionin, lizin, aszparaginsav, fenilalanin)termelése. Vitaminok közül elsősorban a B2-t, a B12-t, a C-t és az E-t termeltetik baktériumokkal.   Számos enzim géntechnológiai előállítása lehetséges már: a keményítőt cukrokra bontó amilázt, a gabonakeményítőt gyümölcscukorra bontó glükóz-izomerázt és a tejiparban használatos tejoltó enzimet termeltetik így.

MIT ESZÜNK? A genetikailag módosított szervezetek (GMO) és a belőlük készített élelmiszerek potenciálisan veszélyesek a környezetre és a fogyasztókra nézve. Hatásuk egyelőre még kevéssé ismert, ezzel kapcsolatban jelenleg folynak a kutatások. Egészséges („életmeghosszabító”) táplálkozás: a táplálkozás azon fajtája, amelyben a felvett táplálék kiegyensúlyozottan tartalmaz lehetőség szerint kevéssé átalakított természetes élelmiszereket — magokat, gabonát, zöldséget és gyümölcsöt. Ezek kombinálása az egyéni igények szerint alakítható.

MIT ESZÜNK? 2. Vegetarianizmus: a táplálkozás azon formája, amelyben csak növényi tápanyagokból áll az étrend. Egyes területeken vallási előírás, más esetekben önként választott táplálkozási mód. Egészségügyi szempontból minden állati eredetű élelem megvonása káros, mert sok olyan esszenciális aminosav létezik, amely csak az állati eredetű táplálékkal vehető fel. Ám ha a vegetarianizmus tejtermékek fogyasztásával egészül ki, akkor az egészségre nem ártalmas.

MIT ESZÜNK? 3. Vegaság : a vegetarianizmus radikális formája, amely nemcsak a hús, de valamennyi állati eredetű táplálék fogyasztását mellőzi, olyanokét is, mint a tej, a tojás, a kaviár, a méz és az ezek átalakításával készített termékek. Az elnevezést az irányzat követői találták ki, hogy a többi vegetáriánustól megkülönböztessék magukat. A vegák szilárd meggyőződésük miatt nem hordanak semmilyen bőrből készült terméket, kiegészítőt sem. Bio-termékek: az ilyen termékek előállítása és maga a termelés is szigorú szabályok betartásával történik. E termékek speciális minősítéssel rendelkeznek, amely az eredetükről és a minőségükről ad felvilágosítást. Drágábbak, mint a közönséges, bármilyen boltban kapható áruk, de biztosak lehetünk abban, hogy tiszta öko-gazdaságból származnak, természetes termelési módokkal állították elő őket, tehát vegyszermentesek, nem tartalmaznak tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat. Magyarországon különböző natura- vagy bio-boltokban lehet őket kapni. Az egészséges, a vegetáriánus és a vega étrend kedvelői gyakran keresik ezeket az élelmiszereket.

JELES NAPOK III. 22. A VÍZ VILÁGNAPJA IV. 22. A FÖLD NAPJA IV. 24. KÍSÉRLETI ÁLLATOK VÉDELMÉNEK NAPJA V. 08. NEMZETKÖZI VÖRÖSKERESZT NAPJA V. 10. MADARAK ÉS FÁK NAPJA V. 15. NEMZETKÖZI KLÍMAVÁLTOZÁSI AKCIÓNAP V. 15. ÁLLAT ÉS NÖVÉNYSZERETET NAPJA (MAGYARORSZÁGON) V. 22. BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG NEMZETKÖZI NAPJA V. 24. EURÓPAI NEMZETI PARKOK NAPJA V. 31. DOHÁNYZÁSMENTES VILÁGNAP VI. 05. KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP VI. 08. ÓCEÁNOK VILÁGNAPJA VI. 17. VILÁGNAP AZ ELSIVATAGOSODÁS ELLEN VI. 21. A NAP NAPJA VI. 23. A VÁNDORLÓ VADON ÉLŐ ÁLLATFAJOK VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ BONNI EGYEZMÉNY ALÁÍRÁSÁNAK NAPJA VI. 25. BARLANGOK VILÁGNAPJA

ISMERD, SZERESD, VÉDD!

SOKFÉLESÉG

SZIMBIÓZIS

KOMMUNIKÁCIÓ

Köszön m a figyelmet!