TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
TÁPLÁLKOZÁS ÉS EGÉSZSÉG A magyar lakosság egészségi állapotának kedvezőtlen alakulásában a táplálkozásnak lényegi szerepe van, melyet az étrendi kockázati tényezők gyakorisága bizonyít. (évi 150.000 haláleset, 50,5 % szív- és érrendszeri, 20 % daganatos betegség)
Étkezési szokások a 80-as évek végén Az 1985-88-as Első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálatban 16.641, 14 év feletti személyt kérdeztek ki táplálkozási szokásairól, betegségeikről, életmódjukról (Prof. Dr. Bíró György vezetésével)* A vizsgálat néhány kiemelt megállapítása: 1. Az étrend Az étrend sok fehérjét tartalmaz (15 %), zsírdús (41 %), összetett szénhidrátokban szegény (42 %) és 13-15 % hozzáadott cukrot tartalmaz. * Népegészségügy 1994. 75. évf. 4. szám Prof. Dr. Bíró György 129-133. o.
Étkezési szokások a 80-as évek végén 2. Vitaminok A-vitamin: aszérumvizsgálat megállapította, hogy a férfiak 51, a nők 58 %-a hiányosan ellátott; B1-vitamin: férfiak 68, a nők 67 %-a esetében nem kielégítő a tiamin-felvétel; Niacin: az összes vizsgált személy több, mint 1/4- ének étrendje nem tartalmaz elegendő niacint; Folsav: vérszérumot vizsgálva a férfiak 24, a nők 21%-a hiányosan ellátott; C-vitamin: a férfiak 39, a nők 34 %-a hiányosan ellátott (FVS aszkorbin szintjét mérve).
Étkezési szokások a 80-as évek végén 3. Makro- és mikroelemek Kálium: férfiak 50, a nők 72 %-a nem kapja meg a naponta javasolt 3 grammot; Kálcium: a férfiak 70, a nők 80 %-a esetében 800 mg-nál kevesebbet tartalmaz az étrend; Magnézium: férfiak 43, a nők 49 %-a magnéziumhiányosan táplálkozik; Réz: a férfiak 64, a nők 71 %-a esetében hiány mutatható ki; Cink: valamennyi csoportnál elégtelen az ellátottság; Vas: a férfiak esetében többé-kevésbé megfelelő, 30 %-nál nem megfelelő, a nők 42 %-a a kielégítő szint alatt.
Táplálkozási és életvezetési szokások 1997. őszén A felmérés a Szívbarát Program keretében készült. A vizsgálat ideje 1997. ősze. A minta országosan reprezentatív A vizsgált minta: 3.000 felnőttet kérdeztek ki táplálkozási és életvezetési szokásairól. Étkezési szokások változása 1. Változtatott-e étkezési szokásain? A változtatók 1/4 része (22,7%) változtatott tudatosan azért, mert egészségesebben akart táplálkozni.
Étkezési szokások változása 2. Hogyan változott az élelmiszer fogyasztás a korábbi évekhez képest? “Összeségében azt állapíthatjuk meg, hogy az emberek fogyasztása az elmúlt évekhez képest napjainkra szinte minden területen visszaesett vagy stagnáló szinten van.” Pl. Gyümölcs: - hazai: a megkérdezettek 45 %-a fogyaszt kevesebbet, mint évekkel ezelőtt - déli: a megkérdezettek 73 %-a fogyaszt kevesebbet, mint évekkel ezelőtt “Viszonylag ritkán kerül az asztalra zöldség és gyümölcs, a zöldségeket továbbra is leginkább főzelék formájában fogyasztják.” “ A zöldség és gyümölcs fogyasztás mértékét a saját termelés alig befolyásolja: inkább a magas státuszúak és a városiak esznek több zöldséget és gyümölcsöt, semmint a falun élők.”
Étkezési szokások változása ÖSSZEGZÉS Már az 1985/88-as vizsgálat megállapítása sok vitamin és ásványi anyag bevitelében hiányosságot mutat. Az 1997 őszén végzett felmérések azt mutatják, hogy a zöldség és gyümölcs bevitel az előző évekhez képest tovább csökkent: valószínűsíthető, hogy a népesség vitamin- és ásványi anyag ellátottsága nem javult, sőt a táplálékkal bevitt mennyiségek tovább csökkentek (mivel a fogyasztás is csökkent).
A Nutricomp Calcul Pro Sport Számítógépes Program energia, zsír: növényi/állati zsír, telített/ telítetlen zsírok aránya, szénhidrát (hozzáadott cukor), fehérje: állati/növényi fehérjék aránya, élelmi rost, koleszterin szerves sav, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, cink, króm, foszfor, A-vitamin, karotin, retekvitamin, D-, E-, C-, B1-, B2-, B6-, B12 vitaminok, pantoténsav, folsav, biotin, alkohol, víz, energiamegoszlás: fehérje/ zsír/ szénhidrát energia %-ban, cukor, alkohol, szerves sav energia
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MODELLJE (USA, 1993) Zsírok, Olajok, Édességek Húsfélék, Hal, Hüvelyesek, Tojás, Olajos magvak Kalcium D-Vitamin Tejtermékek Gyümölcsök Ásványi a. Rostok Szénhidrátok Rostok Zöldségek Gabonafélék,Rizs, Tészta Szénhidrátok Rostok B-vitaminok Folyadékok
Zsírok, Olajok, Édességek Húsfélék Tejtermékek Ásványi a. Rostok Szénhidrátok Rostok Zöldségek Gyümölcsök Gabonafélék,Rizs, Tészta Szénhidrátok Rostok B-vitaminok Folyadékok
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS gabonafélék 6-11 egység zöldségfélék 3-5 egység gyümölcsfélék 2-4 egység tej, hús, 2-3 egység
VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI SÓK A vitamin a szervezet védekezőmechanizmusában vesz részt csontnövekedés, növekedés látás - szaruhártya épsége hámszövet differenciálódása D vitamin kalcium beépülés a csontokba foszor anyagcsere szabályozás E vitamin oxigén tartalmú szabadgyökök elleni védekező rendszer alkotóeleme
VAS FORRÁSOK RDA: 15mg egy közepesen sült marhaszelet 25 dkg kagyló MARHAVÉR MÁK KAKÓPOR SZEZÁMMAG KAGYLÓ PISZTÁCIA SÓSKA ROZSPEHELY ÉLESZTŐ MANDULA PARAJ DIÓBÉL RDA: 15mg egy közepesen sült marhaszelet 25 dkg kagyló 45 dkg paraj
A-VITAMIN FORRÁSOK RDA: 700 microgramm 10 g csirkemáj 15 dkg sajt TOJÁS MARGARIN SAJT KAVIÁR, LAZAC, KAGYLÓ TÚRÓ HÚSFÉLÉK JOGHURT KEFÍR RDA: 700 microgramm 10 g csirkemáj 15 dkg sajt 0,5 l tej
D-VITAMIN FORRÁSOK RDA: 5 MICROGRAMM TŐKEHALMÁJ OLAJ FÜSTÖLT ANGOLNA LAZAC, KAVIÁR MARGARIN TOJÁS GOMBA SAJTFÉLÉK RDA: 5 MICROGRAMM 2,5 dkg füstölt angolna 1 db tojás 3 dkg lazac
E-VITAMIN FORRÁSOK 20 dkg dióbél 5 dkg mogyoró 6 dkg cerbona RDA: 12 mg 20 dkg dióbél 5 dkg mogyoró 6 dkg cerbona OLAJOK TÖKMAG, MOGYORÓ, MANDULA CERBONA MARGARIN DIÓBÉL, PISZTÁCIA MÁK SZEZÁMMAG, MUSTÁRMAG TOJÁS
VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI SÓK K vitamin véralvadás B vitaminok szénhidrát anyagcsere(B1,B6) elektrontranszport(B2) zsírsavszintézis (B3,B5) aminósavszintézis(B6) vörösvérsejt szintézis(B12) Folsav vörösvérsejtszintézis
B- VITAMIN FORRÁSOK
FOLSAV FORRÁSOK RDA: 200 MICROGRAMM 1 db tojás 30 dkg káposzta ÉLESZTŐ CERBONA BÚZACSÍRA CSIRKEMÁJ TOJÁS KÁPOSZTA, PARAJ, SPÁRGA, KEL PARADICSOM CÉKLA KAKAÓPOR RDA: 200 MICROGRAMM 1 db tojás 30 dkg káposzta
VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI SÓK Kalcium hormonrendszer szívműködés izomműködés idegrendszer véralvadás Magnézium fehérje szintézis zsíranyagcsere szénhidrát anyagcsere Kálium ideg-izom működés sav-bázis egyensúly nátrium anyagcsere szabályozása
KALCIUM FORRÁSOK 8 dl tej 10 dkg sajt 80 g mák RDA: 800 mg TEJPOR MÁK SAJTFÉLÉK MANDULA, MOGYORÓ, DIÓBÉL TEJ TOJÁS CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ PARAJ RDA: 800 mg 8 dl tej 10 dkg sajt 80 g mák
MAGNÉZIUM FORRÁSOK RDA: 400mg 30 g tökmag 80g mandula TÖKMAG KAKAÓPOR MÁK SZEZÁMMAG MANDULA, DIÓBÉL, MOGYORÓ MÜZLI CÉKLA SAJTOK PARAJ RDA: 400mg 30 g tökmag 80g mandula
KÁLIUM FORRÁSOK RDA: 3500 mg SZÁRÍTOTT GOMBA FŰSZEREK SZÓJABAB KAKAÓPOR SZÁRÍTOTT SÁRGABARACK ZÖLSÉGFÉLÉK OLAJOS MAGVAK ROZS SZILVA BANÁN RDA: 3500 mg 50 g szárított gomba 60 g szója
VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI SÓK Vas oxigénszállítás Foszfor izom energiaforgalma idegszövet fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere Króm szénhidrát, zsíranyagcsere testsúlyszabályozás fehérjebeépülést növel
FOSZFOR FORRÁSOK RDA: 620 mg 50g búzacsíra 60g sajt 12 dkg zabpehely SAJTFÉLÉK MUSTÁRMAG MÁK TEJPOR SZEZÁMMAG KAKAÓPOR ÉLESZTŐ ZABPEHELY OLAJOS MAGVAK BAB, BORSÓ, LENCSE MÜZLI RIZS HALAK HÚSFÉLÉK RDA: 620 mg 50g búzacsíra 60g sajt 12 dkg zabpehely
KRÓM FORRÁSOK RDA: 110 microgramm 5g spárga 20g müzli LENCSE ZÖLDBAB PARAJ MÉZ DATOLYA SAJTOK RDA: 110 microgramm 5g spárga 20g müzli 30-40 dkg lencse, zöldbab
VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI SÓK C vitamin 1. Csont, fog, porc, kötőszövet – kollagén fehérje szintézis 2. Vasfelszívódást fokozza 3. Szerotonin, dopamin, adrenalin, noradrenalin szintézis 4. Folsav---tetrahidrofolsav A C-vitamin szükséglet fokozódik: stressz dohányzás gyógyszerek antikoncipiens szedés hatására
Hiányában létrejövő klinikai tünetek C- vitamin Hiányában létrejövő klinikai tünetek -vérzékenység( fogíny) fáradékonyság foglazulás bevérzések kapilláris károsodás ízületi károsodás porckárosodás oedema anaemia csonttörékenység
C- VITAMIN FORRÁSOK RDA: 60mg 7,5 g csipkebogyó 1,5dl narancslé FEKETE RIBIZLI PETREZSELYEM ZÖLDPAPRIKA TORMA BROKKOLI PADLIZSÁN BURGONYA KIWI NARANCSLÉ CITROM VÖRÖSKÁPOSZTA RDA: 60mg 7,5 g csipkebogyó 1,5dl narancslé 50g brokkoli 20 dkg málna
Kinek van szüksége táplálék kiegészítésre sportolók tápanyag hiányban szenvedők, fogyókúrázók hasmenéssel járó kórképek várandós / szoptató anyák növésben lévő gyermekek erős fizikai vagy szellemi munkát végzők dohányosok, alkohol fogyasztók, szennyezett területen élők betegség (gyógyszer-táplálék interakció) idősek
Étkezési szokások változása “ Az olyan táplálkozási minta, mely egyaránt preferálja a halat és a barna kenyeret, valamint sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt és amelyik kikerüli a nehéz és zsíros húsféleségeket, leginkább csak a legmagasabb jövedelmi decilis csoportnál érhető tetten.” „ Az a tény, hogy valaki dohányzik, sokat iszik, illetve sok kávét fogyaszt, inkább a hagyományos táplálkozási minták előfordulását valószínűsítik”