Fejlettségi lehatárolások és fejlesztési alapok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Központi Statisztikai Hivatal
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Magyar Tudományos Akadémia
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Készítette: Geszler Nikolett
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Tapasztó Dénes, szakmai vezető
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A szociális gazdaságfejlesztés lehetőségei, a fejlesztéspolitikai beavatkozások eddigi tapasztalatai Dr. Németh Nándor Pannon.Elemző Iroda – Magyar Máltai.
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Demográfia területi összefüggései
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
IV. Demográfia Halandóság
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Egy kutatás tapasztalatai
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Standardizálás Példák.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
- a foglalkoztatási jellemzők és jövedelemviszonyok tükrében -
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Comenius Logo (teknőc).
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
Tények, számok és folyamatok Hargita megyében , Csíkszereda.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Európai Uniós ismeretek
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
„Út a munkához”program
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

Fejlettségi lehatárolások és fejlesztési alapok Dr. Németh Nándor Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Pannon.Elemző Iroda Pannon.Elemző Iroda ◙ 7227 Gyulaj, Dózsa u. 45. ◙ http://pannonelemzo.hu Postacím: 8640 Fonyód, Rózsa u. 30. ◙ Tel.: +3630/618-4613 ◙ e-mail: nemeth.nandor@maltai.hu

Kulcskérdések – miért vizsgálódunk? Kérdés az egyenlőtlenségek mértéke és változásuk trendje. Indexálható és térképen is ábrázolható a relatív egyenlőtlenség, sokszínű módszertan alapján. Az egyenlőtlenségi szintekhez fejlettségi rangsorokat tudunk felállítani. Kérdés, hogy az egyenlőtlenségi rendszer negatív szélén lévő térségeket, településeket milyen forrásallokációs mechanizmusok révén tudja (kiemelten?) támogatni a fejlesztéspolitika? Kérdés, hogy milyen téren (ágazatokban) várunk előrelépést a fejletlennek, hátrányos helyzetűnek, leszakadónak ítélt térségekben/településeken, mit ítélünk a fejlődés támogatható dimenzióinak? Kérdés, hogy milyen módszertan szerint használjuk fel a forrásokat és várjuk a hatásokat? Kik a kulcsszereplők, a fejlesztési aktorok, és az ő hatásuk mennyiben tud generális lenni? Kérdés, hogy miként tudjuk értékelni a forrásfelhasználást, mennyiben tudjuk vizsgálni és bizonyítani a támogatások hatásait? Mennyiben tudunk az egyenlőtlenségi folyamatok fundamentumaira hatni, és mennyiben tudunk csak tüneti kezelést végezni? Általánosabb megközelítésben: ha elmozdulást tapasztalunk, ki tudjuk-e mutatni annak okait?

A területi kohézió dimenziói I. 1. Magyarország és a magyarországi régiók fejlettsége javult-e az európai átlaghoz képest a fejlesztéspolitika beavatkozásainak eredményeképpen? (európai felzárkózás) a. Vizsgálat szintje: ország és régió b. Mérőeszköz: GDP és foglalkoztatottság változása (NSRK célja: növekedés és foglalkoztatás) 2. Magyarország térségei közti fejlettségi különbségek csökkentek-e a fejlesztéspolitikai beavatkozások eredményeképpen? (belső egyenlőtlenségek csökkenése) a. Vizsgálat szintje: megyék, kistérségek, LHH-k, városok b. Mérőeszköz: GDP/TGE, munkanélküliség/foglalkoztatás, születéskor várható átlagos élettartam, adott térség társadalmi egyenlőtlenségeinek mértékét jelző indikátorok (pl. Gini, Hoover)

A területi kohézió dimenziói II. 3. Magyarország térségei és települései a feltárt és különböző fejlesztési dokumentumokban megfogalmazott helyi/térségi adottságoknak, lehetőségeknek és problémáknak megfelelően részesültek-e a fejlesztési forrásokból? (harmonikus területi fejlődés) a. Vizsgálat szintje: kistérségek, LHH-k, városok, speciális térségek, települések b. Mérőeszköz: tematikus forráselosztás – meg kell határozni a releváns adottságokat/problémákat (pl. turizmus, leghátrányosabb helyzet, agrárium, válság teremtette foglalkoztatási krízis) 4. Az egyes térségekben a fejlesztési elképzelések a tervezés során kapcsolódtak-e egymáshoz, és a térségben megvalósult fejlesztések egymás kedvező hatásait erősítették-e, egymásra épültek-e és egymáshoz kapcsolódtak-e a végrehajtás és a fenntartás során? (a területi szinergiák érvényesülése) b. Mérőeszköz: véleményvizsgálat

A területi kohézió dimenziói III. 5. Az egyes területi szereplők számára nyitott volt-e a fejlesztési forrásokból való részesedés lehetősége, a megvalósítandó fejlesztésekről a döntés – a tervezés és a végrehajtás során – a legalsóbb kompetens területi szinten született-e? (a szubszidiaritás érvényesülése) a. Vizsgálat szintje: településektől a régiókig b. Mérőeszköz: véleményvizsgálat 6. Erősödött-e a helyi és az országos közötti területi szint kormányzási képessége, nőtt-e a térségi fejlesztési szereplők közötti együttműködés és bizalom? (területi kormányzás erősödése) a. Vizsgálat szintje: kistérségek és városok

Területi egyenlőtlenségek – az egy lakosra jutó SZJA-alap Hoover-indexei

A fejlettség és a tagoltság összefüggése, 2004.

Töréspontok

Szegénységi kockázati index Változó neve Érvényesség ideje Az alapadatok forrása Fiatalodási index (a 15 évesnél fiatalabbak a 60 évnél idősebbek arányában) 2011. KSH T-STAR Középfokú végzettségűek aránya a 18 évesnél idősebb népesség körében 2011. évi népszámlálás A személyi jövedelemadó-alap egy lakosra jutó összege KSH T-STAR és TeIR Foglalkoztatott nélküli háztartások aránya Munkanélküliségi ráta Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők aránya a 0-17 évesekből Korhatár alatti rokkantsági nyugdíjban részesülők aránya a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők között 2010.

A szegénységi kockázati index alapváltozóinak kódolása Átlagtól való eltérés mértéke 1 A vidéki átlag 50%-a alatti 2 A vidéki átlag 50-70%-a 3 A vidéki átlag 70-90%-a 4 A vidéki átlag 90-110%-a 5 A vidéki átlag 110-130%-a 6 A vidéki átlag 130-150%-a 7 A vidéki átlag 150-200%-a 8 A vidéki átlag 200%-a feletti

Átlagtól való eltérés mértéke A szegénységi kockázati index iskolázottsági változójának módosított kódolása Kód Átlagtól való eltérés mértéke 1 A vidéki átlag 30%-a alatt 2 A vidéki átlag 30-40%-a 3 A vidéki átlag 40-50%-a 4 A vidéki átlag 50-70%-a 5 A vidéki átlag 70-90%-a 6 A vidéki átlag 90-110%-a 7 A vidéki átlag 110-130%-a 8 A vidéki átlag 130-150%-a

A középfokú végzettségűek arányának eloszlása a módosított kódolás szerint, 2011.

A munkanélküliségi ráta a 8-osztatú kódolás szerint, 2011.

A gyermekvédelmi támogatásban részesülők aránya a 8-osztatú kódolás szerint, 2011.

A szegénységi kockázati indexek kialakításának kategória-határai az eredeti kódolás szerint A település szegénységi kockázata Hány település került volna az egyes kategóriákba 2011-ben 1 A vidéki átlag 80%-a alatti 862 2 A vidéki átlag 80-90%-a 366 3 A vidéki átlag 90-100%-a 351 4 A vidéki átlag 100-110%-a 454 5 A vidéki átlag 110-120%-a 324 6 A vidéki átlag 120-130%-a 399 7 A vidéki átlag 130-140%-a 190 8 A vidéki átlag 140-150%-a 140 9 A vidéki átlag 150-160%-a 64 10 A vidéki átlag 160%-a felett

ódolás szerint A szegénységi kockázati indexek kialakításának kategória-határai a módosított kódolás szerint Kód A település szegénységi kockázata Hány település került az egyes kategóriákba 2011-ben 1 A vidéki átlag 60%-a alatt 108 2 A vidéki átlag 60-70%-a 273 3 A vidéki átlag 70-80%-a 481 4 A vidéki átlag 80-90%-a 366 5 A vidéki átlag 90-100%-a 351 6 A vidéki átlag 100-110%-a 454 7 A vidéki átlag 110-120%-a 324 8 A vidéki átlag 120-130%-a 399 9 A vidéki átlag 130-140%-a 190 10 A vidéki átlag 140%-a felett 207

Települési egyenlőtlenségek – fejlettségi térszerkezet

A szegénységi kockázati csoportok főbb adatai Szegénységi kockázati kódok, 2011. Település-szám (darab) Átlagos település-nagyság (fő) Állandó népesség (fő), 2011. Lakónépesség (fő), 2011. A magukat cigány (romani, beás) nemzetiségűnek vallók száma (fő), 2011. A magukat cigány (romani, beás) nemzetiségűnek vallók aránya (%), 2011. 1 108 9620,2 1038978 1083187 8220 0,79 2 273 4606,5 1257563 1292238 14639 1,16 3 481 4015,3 1931352 1971890 30781 1,59 4 366 2479,9 907635 902569 17004 1,87 5 351 2372,2 832640 818746 30475 3,66 6 454 1779,6 807930 785736 37066 4,59 7 324 1524,5 493933 476981 32313 6,54 8 399 1341,4 535227 514494 47459 8,87 9 190 1139,2 216449 206779 32857 15,18 10 207 786,7 162839 155968 44136 27,10 Összesen 3153 2595,8 8184546 8208588 294950 3,60

Köszönöm a figyelmet! Németh Nándor nemeth.nandor@maltai.hu +36-30/618-4613 +36-20/479-1219