Dr. Jászberényi József PhD Zsigmond Király Főiskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
Gábor Dénes Tehetségpont
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
Egyéni látogatás a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft.-ben ( ) Készítette: Alföldy-Boruss Zsófia.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Széchenyi István Egyetem, Győr
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
A révkomáromi Selye János Egyetem működése. Az egyetemről általánosságban, annak rövid bemutatása 1918-ban Csehszlovákia megalakulása A felvidéki felsőoktatási.
Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM EURÓPAI ÖNKÉNTES SZOLGÁLAT LOVÁSZI ATTILA.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Perjésiné Hámori Ildikó
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A diplomás pályakövetés lehetséges céljai és intézményi szolgáltatások kialakítása: INNOVÁCIÓ vagy IRRITÁCIÓ? Volume 2 Andrási Monika – Majó Zoltán 2009.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
Gyakorlatorientált emberi erőforrás tanácsadó MA képzés – a szakmai gyakorlat szerepe az NYME-AK képzésében VI. Országos Tanácsadói Konferencia BKIK székház.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Közösségszervezés BA.
Népfőiskolák Magyarországon
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
Lejtmenetből lendület
2018/2019 tanév.
Duális képzés a Széchenyi István Egyetemen
Előadás másolata:

A geronto-andragógiai képzés fontossága és lehetséges irányai hazánkban Dr. Jászberényi József PhD Zsigmond Király Főiskola Geroedukációs Kutatóközpont; Kommunikáció- és Művelődéstudományi Intézet igazgató

Geroedukáció Jelenti azt, hogy tanulunk az idősekről. Jelenti azt, hogy az időseket tanítjuk. Magyarországon az időseket tanítjuk dimenzió van előtérben, holott az előbbinek kellene felerősödnie, hogy valóban taníthassuk az időseket!

Általánosságban két idősképzés-típus: művelődési és piacorientált képzések A geroedukációs lehetőségek kapcsán két fogalmat kell bevezetnünk, mivel a geroedukáció arculata is kettős: 1. a hallgatóság műveltségét, tájékozottságát erősítő képzések, s közvetlen munkaerőpiaci hasznuk kevés van. 2. kifejezetten a munkaerőpiaci részvételt erősítő képzések, céljuk a megfelelő munka megtalálása vagy a korábbi munkahely megerősítése. Előbbi képzéseket művelődésieknek, utóbbi képzéseket piacorientáltaknak nevezhetjük.

Művelődési és piaciorientált képzés példája Nyugat-Európában (NBR) Bromley központtal működő University of the Third Age (U3A) (http://www.u3a.org.uk/), amely a Harmadik Kor Egyeteme (HKE) néven fordítható le, és kifejezetten a nyugdíj utáni korosztálynak szól. Háttér: 1972-ben Toulouseban, egy nyári egyetem jött létre az idősek számára, majd ennek sikerén felbuzdulva, 1973-ban, Franciaországban létrejött egy nemzetközi szervezet (AIUTA), amely számos országban tanulási programokat szervez az időseknek, rengeteg témában. A brit U3A-t 1982-ben alapították, s jelenleg benne több mint 100 szervezet, több tízezer taggal tanul, teljesen különböző témákban. (Ha a U3A brit honlapját megnézzük, láthatjuk, hogy 42 tartományban vannak tanfolyamok.

U3A 2 egyszerre jellemző rá a művelődési és a piacorientált geroedukáció. ha valaki egy tanfolyamot akar szervezni, akkor megjelenik valamelyik U3A-irodában, és convenorrá válik (szervező, aktivista), s az iroda dolgozói megkezdik a szervezést. Striker Sándor ezzel kapcsolatban a következőket emeli ki: „Kellő létszám esetén a kurzust meghirdetik, oktatója pedig maga téma-javasló önkéntes lesz. Saját felmérésük adatai szerint 517 tagszervezetükben csaknem 12 ezer tanulócsoport működött 2003-ban, hallgatóik száma több, mint 110 ezer. Meg kell jegyeznünk, hogy finanszírozásuk országonként más és más, így Franciaországban állami támogatással működnek, míg Nagy-Britanniában teljes mértékben önkéntes és önköltséges alapon dolgoznak.”

Mindez a virtualitásban 2009 január elsején létrejött a Virtual University of the Third Age (VU3A - http://www.vu3a.org/ ) – ami a távoktatásra helyezi a hangsúlyt. Nagy-Britanniában az idősképző intézmények mögé széles tanácsadói hálózat is kialakult, mind az interneten (IRL), mind fizikai értelemben (URL). Körlevelek, telefonos információs szolgálatok, közkönyvtárak speciális szekciói állnak rendelkezésre, s az interneten több tucat, pl. Online-központok és honlapok működnek a témában

Németország 1994 márciusában az Ulmi Egyetemen létrehozott Általános Tudományos Továbbképzések Központját kell kiemelni. (Zentrum für Allgemeine Wissenschaftliche Weierbildung, ZAWIW - http://www.uni-ulm.de/uni/fak/zawiw/ ). Ez a multifunkcionális intézmény, 1995 decemberétől koordinálja az Időskorú Tanulás Európai Hálózatának (European Network Learning in Later Life – www.LiLL-online.de) munkáját, amelybe jelenleg 18 országból teljesen különböző egyetemi és edukációs szerveződések tartoznak. Ugyanezen ulmi tudományos központ dolgoz ki az idősek számára innovatív oktatási programokat, illetve tavasszal és ősszel „évszak-akadémiákat” szervez szintén az idősek számára

Finnország A Finnország közepén található jyväskylä-i egyetemen már 1985-ben létrehozták a Harmadik Kor egyetemét, s nem sokkal ezután kutatási programot is indítottak Életszakaszok- Élettapasztalattól a Tudásig és a Tanulásig (ETAPPI) címmel, a harmadik korúak képzéséről.108 1998-ban ezen a jyväskylä-i egyetemi képzésen (amelynek már ekkor voltak más helyszínei is) már 1170 hallgató vett részt, s átlagéletkoruk 65 év volt, 2004-ben ez a szám országosan már 15 879 főre növekedett, s ezek 75-80%-a nő volt. Közben már régóta sikerrel működött a Helsinkiben, illetve a Tamperében működő harmadik korúak egyeteme is. Sőt: ma már Finnországban összesen kilenc egyetemen futnak a „harmadik kor” számára szóló egyetemi kurzusok. Ezeken főleg a második esély jegyében azok vesznek részt, akiknek különféle okokból nem volt idejük tanulni legaktívabb időszakaikban.

Magyar geroedukáció – főként művelődési jellegű Ismeretterjesztő előadások, amelyeket beszélgetés, konzultáció vagy tanácsadás követ Klubok, alkalmi rendezvények, Idősek szabadegyetemei (művelődési témákkal) Szervezett, főiskolai vagy egyetemi képzés nincsen (ZSKF első fecske, 50+-os tanulócsoportok, anya-gyermek közös tanulás)

Batthyány-Strattmann László Idősek Akadémiája – művelődési, mentálhigiéné Dr. Iván László hozta létre (SOTE Gerontológiai Központ igazgatója) 1997 óta megy – havi egy alkalom, ingyenes, háromórás foglalkozások: előadás, beszélgetés, konzultáció (Nagyvárad tér, Sote-díszterem) Egészséges öregedés 30 pontja, illetve évente kapnak egy 60-70 oldalas összefoglalót az egyes alkalmak anyagából, ez az ún. Olvasmány Batthyány-Strattmann a „szegények orvosa” volt (1870-1931) – Köpcsényben magánkórházat nyitott, 1900-tól. 2003-ban boldoggá avatták.

Magyar példák bővebben – a felsőoktatás és a munkaerőpiaci geroedukáció Szervezett, főiskolai vagy egyetemi geroedukációs képzés nincsen, egyedül Egerben a téma legkiválóbb magyar szakértője, Dr. Hidy Pálné szervezett több alkalommal népfőiskolai kurzusokat A testi-lelki egészség megőrzése az időskorban, illetve a Fiatalok az idősekért címmel. (Utóbbinak „sajátos, különleges értékét az adta, hogy a programok szervezői és lebonyolítói főiskolai hallgatók voltak. Fiatalok és idősek egyaránt gazdagabban, egymást jobban értve, megismerve zárták a félévig tartó rendszeres együttlétek, találkozások sorát”)

Magyar példák bővebben – a felsőoktatás II. Dr. Hidy Pálné tartott először az országban geronto-andragógiai kurzusokat az Egri Tanárképző Főiskolán. Ugyanezen intézmény érdeme, hogy a nyolcvanas években külön tagozatot indított időseknek angolból, németből és történelemből, s akik ezt kijárták, felvételt nyertek a szakoslevelezős képzésekre. Czigler István, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének igazgatója öt évvel ezelőtt egy akkreditált egyetemi képzésben zajló társadalomtudományi és életvezetési időstanulási programot akart elindítani, azonban az igényfelmérés során kiderült, hogy erre nem lenne érdeklődés. A Zsigmond Király Főiskola abban a tekintetben élenjáró az országban, hogy itt jött létre először egyetemi keretek között Geroedukációs Központ (2009. szeptembere), illetve itt vezették be először az 50+-os hallgatók külön mentorálási rendszerét (kommunikáció és médiatudomány szakon a mentor Tóth Péter István, andragógia szakon a mentor Sulyok Tamás). Szintén a ZSKF különlegessége az, hogy Andragógia Master programjában geronto-andragógia címmel szakirányt akar indítani (az akkreditáció folyamatban van).

Egyetemek útja egyelőre - Nyugdíjasok szabadegyeteme (művelődési) A 2010. február 10-én indult Nyugdíjas Egyetem Győrben, a Széchenyi Egyetemen. (Eddig öt előadás volt) Bővebben róla ld. http://tud.sze.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=134&Itemid=1 Nyugdíjas egyetemi oklevelet kapnak azok, akik 9 előadásból 5-ön ott voltak. Aki mind a 9-en ott lesz, laptopot kap.

ZSKF – Geroedukációs Kutatóközpont BA: gerontoandragógia kurzusok MA: gerontoandragógia szakirány Tervezett tantárgyak: 1. Szociálandragógia Gerontológia Az időskor pszichológiája Az időskor szociológiája 2. A felnőttoktatás menedzsmentje Az idős korúak intézményrendszere (szervezés és vezetés) Pályázatírás és projektmenedzsment 3. Az andragógiai kompetenciák fejlesztése Az időskori konfliktusok kezelése Közösségfejlesztés időskorban Aktív időskor 4. Európai dimenzió az idősoktatásban Idősek az Európai Unióban Gerontoedukáció