Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Az iskolai dokumentumok
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
A két tanítási nyelvű képzés helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Fazekas Csaba a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese a Kétnyelvű Iskoláért.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Tantervtípusok; NAT-ok
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Közoktatási feladatok teljesítése: - nevelési-oktatási intézmény; - pedagógiai szakszolgálat; - pedagógiai szakmai szolgáltató. Intézkedési terv.
Közgazdaság szakmacsoport
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A NAT jövője az informatikán innen és túl Reményi Zoltán.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A nevelési-oktatási program előzményei
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A kerettantervek fejlesztése
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
A pedagógiai program készítése
A tehetségtantervek készítésének módszertana
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
A középiskolai oktatás szabályzatai
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Kompetencia alapú oktatás alkalmazását támogató módszertani továbbképzés.
NAT 11/2012. (VI.4.) 66. sz. kormányrendelet A Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról A pedagógiai program módosítása.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A PEDAGÓGIAI RENDSZER Dr. Kaposi József Pedagógiai rendszer:  Új keletű fogalom a magyar szakirodalomban  Hol érhető tetten?  Az elmúlt 50 év.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
Barcsák Marianna KPSZTI
Az NSZFI szerepe a szakképzés megújításában
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Szakiskolai fejlesztési program
1./ A magyar közoktatás rendszere
Előadás másolata:

Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű tartalmi szabályozás egy lehetséges rendszere Kattints a kiválasztott elemre!

Vissza az ábrához A szabályozási hierarchia csúcsán a Nemzeti alaptanterv áll. Meghatározza a közoktatás országosan érvényes általános céljait, a közvetítendő műveltség fő területeit (az ún. műveltségi területeket és a műveltségi területeken átívelő tartalmakat), a közoktatás tartalmi szakaszolását és az egyes tartalmi szakaszokban érvényesülő fejlesztési feladatokat. A NAT-ot a kormány rendeletben adja ki.

Vissza az ábrához A kerettantervek iskolatípusokhoz kapcsolódnak, és minden iskolatípus számára több választható kerettanterv készül. Meghatározzák a tantárgyak rendszerét, az egyes tantárgyak óraszámát, a tananyag felépítését és felosztását az egyes évfolyamok között, továbbá kimeneti követelményeket legalább az iskolatípus befejező évfolyamának végére. Mindezekkel kapcsolatban az egyes kerettantervek saját rendszerükön belül is tartalmazhatnak alternatívákat, választható megoldásokat. A kerettantervek mindig tartalmaznak egy szabad sávot, amelynek tartalmát az iskolák helyi tanterve határozza meg. A kerettanterveket egy szakmailag tekintélyes akkreditációs bizottság hagyja jóvá.

Vissza az ábrához A helyi tantervek jellemző módon úgy alakulnak ki, hogy az egyes nevelőtestületek a helyi sajátosságoknak megfelelően választanak az akkreditált kerettantervek közül, és az azokban biztosított szabad sávot helyi tartalommal töltik ki. A helyi tanterveket az iskola fenntartója hagyja jóvá. A fenntartó csak a helyben meghatározott tartalom jóváhagyása előtt köteles független szakértő véleményét kikérni. Ha az iskola és a fenntartó olyan tanterv szerint kívánják a nevelő-oktató munkát megszervezni, amely nem szerepel az akkreditált kerettantervek között, kérhetik saját tantervük kerettantervként történő akkreditációját. Sikeres akkreditáció után az új kerettanterv más iskolák által is választható. Ha az iskola a meglévő kerettantervek közül választ, és a kiválasztott kerettanterv tantárgyi rendszerétől, az egyes tantárgyak számára megállapított óraszámoktól nem kíván eltérni, de az egyes tantárgyak tartalmát és követelményeit a helyi igényeknek megfelelően módosítani kívánja, az eltérést a fenntartó – független szakértő véleményének kikérése után – saját hatáskörében jóváhagyhatja.

Vissza az ábrához Vizsgák és mérések: az érettségi vizsga, az alapműveltségi vizsga, továbbá az oktatási miniszter által szervezett reprezentatív vagy teljes körű országos diagnosztikus mérések. Ezeknek a kimeneti szabályozóknak a követelményrendszere a Nemzeti alaptanterven alapul, és azt úgy kell kialakítani, hogy ne kötődjék egyetlen konkrét kerettantervhez sem. Ezt nevezzük tananyag-függetlenségnek, ami nem azt jelenti, hogy nem feltételez ismereteket, hanem azt, hogy nem feltételezi az ismeretek egy meghatározott kánonát.

Vissza az ábrához Oktatási programcsomagok: a tanítás-tanulás megszervezését segítő szabadon választható, jellemzően moduláris szerkezetű szakmai eszközök: tevékenységleírások, taneszközök, értékelési eszközök, továbbképzési programok. Hivatalos státusuk nincs, de a programfejlesztés megszervezése és finanszírozása az oktatási miniszter kötelezettsége. A programcsomagok lehetnek átfogóak, tantárgyiak, kereszttanterviek vagy egyes témákhoz kapcsolódóak. Meghatározott kerettantervekhez kötődnek, bár egyes moduljaik több kerettanterv alapján is felhasználhatóak. Figyelembe veszik a közoktatási vizsgák és mérések követelményeit, a felkészítés lehetőségeit.