Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanárképzési gyakorlatok fajtái, szerepük
Advertisements

E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
„Ezt egy életen át kell játszani”
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma (TISZK) Bikal, november 25. Vida Lajos főigazgató A tanintézetek.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A kísérőszeminárium funkciója a tanárképzésben
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Dr. Illésné Dr. Kovács Mária Borbás Emese
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Reflektív gondolkodás
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
pedagógusképzés kihívásai „A tanítás művészete és tudománya”
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet Tanárszakos hallgatók élettörténetei, Kompetencia-alapú tanárképzés Di Blasio Barbara Szent István Egyetem, Pedagógiai Kar Szarvas, 2011. április 27-28.

problémafelvetés Az életútnak sajátos és buktatókkal tarkított szakasza a pályaválasztás és azt követően a kezdeti egyetemi évek időszaka. Érdemes feltárni azokat a személyes okokat, tényezőket,  különös tekintettel a tanári pályaválasztás motivációira  amelyek az élettörténetek tükrében retrospektív módon bukkannak felszínre. A kompetenciák fejlesztésének lehetőségei. Új tudományos paradigmák szintézisének (posztmodern diskurzus, kvalitatív és kevert kutatási módszertanok, narrativitás és pedagógia kapcsolata) neveléstudományi kutatásban való alkalmazhatósága.

A kutatás célja Célom, hogy rámutassak az adat-vizualizációval támogatott adatbányászati módszerek alkalmazhatóságára a sokdimenziós neveléstudományi problémák kutatásában. Kutatásom másik célja, a pedagóguspálya választás motívumainak a narratív identitás oldaláról történő megközelítése.

Elméleti keret

Hipotézisek 1. Adatbányászati és adat-vizualizációs eszközökkel támogatott kevert kutatási módszerrel az élettörténeti szövegek jól vizsgálhatók. 2. A tanári pálya iránti érdeklődés vagy a „fakultás-személyiség” létezésének hátterében ismétlődő élettörténeti elemek, prediktív mozzanatok találhatók. 3. A fiatal személy pályaválasztási szándékát saját személyes kompetenciáinak ismerete befolyásolja.

Adatbányászat a Tartalomelemzésben Felhasznált algoritmusok: Relációk automatikus keresése Döntési fák Adatvizualizáció: Egy felület a felhasználó és az algoritmusok között, amely az intuíciónkat támogatja.

Eredmények (1) Kutatásomban a narratív identitás szempontjából legfontosabb integratív külső és belső erők: Önismeret Az élettel való megelégedettség A gyermekkor megítélése Anya és gyermek kapcsolata Cél- és jövőorientáltság (a jövőt érintő reményteli várakozás) Konfliktusmegoldás Alkalmazkodóképesség Párkapcsolat

Eredmények (2) A „fakultás-személyiség” jellemzői: (Allport, Hegedüs, Holland) Falusi lakóhely Nem pesszimista Tekintélyhez való viszonyulás elfogadó vagy konszenzusra törekvő Konfliktusait megoldja Boldogtalan vagy konfliktussal teli gyermekkor Édesanyjával a kapcsolata kiváló

Eredmények (3) A személyes kompetenciák ismerete befolyásolja a pályaválasztást. (Super) Szociális kompetenciáik kiválóak Kommunikációs kompetenciájuk kiváló Biztos jövőorientáltságuk van és elégedettek az életükkel Biztos (?) önismerettel rendelkeznek

A tanári hatékonyság kérdése Kitekintés A tanári hatékonyság kérdése Személyes kompetenciák (közöttük az önismeret) realizálása az önhatékonyság. Az élettörténet integratív hatással bír a személyiség működése tekintetében.

Kompetenciák A KKK-ban rögzített kompetenciafejlesztés szükségszerűen vállalt feladat. Feladata a pedagógusképzésben kialakuló új paradigma (reflektív és kutatásalapú tanári gyakorlat) támogatása és irányítása.

Kompetenciák (2.) A tanári kompetenciákat három nagy csoportba rendezhetjük: 1. A tanulási folyamat eredményével kapcsolatos. 2. A tanítási folyamattal kapcsolatos, 3. és a tanár értelmiségi szerepköréhez kapcsolódóak.

A kompetenciák fejlesztése, hangsúlyozása támogatja a kutatásalapú tanárképzés megvalósulását, mely terveink szerint felkészít a tudományos igényű megismerésre, problémamegoldásra, folyamattervezésre, pedagógiai értékelésre, szakmai együttműködésre, és tudatos önfejlesztésre.

Minderre felkészítjük-e a hallgatókat? Dilemmák 1. Az oktató felkészültsége. 2. Az időbeosztás nehézsége. 3. A kompetenciák kérdésköre. 4. Valóban mérhető-e a változás az egyén személyes és szakmai meggyőződésében és gyakorlatában, hogyan? 5. A ma iskolája nem egyszerűen a tanulás-tanítás, nevelés színtere, hanem nagyon bonyolult társadalmi problémák kibontakozásának helyszíne is. Minderre felkészítjük-e a hallgatókat?