NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
A KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ Meretei Molli 10.c.
A földgáz és a kőolaj.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Mindennapi kémia Általános kémia „Celebek” Kőolajkutatás
Ismetlés (teszt) A metán C mindkettő B etilén D egyik sem
Szénhidrogénforrások
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
Földgáz Mint energiahordozó.
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld energiagazdasága
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Villamosenergia-termelés hőerőművekben
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
SZÉN-MONOXID.
A fölgáz és a kőolaj.
A víz globális környezeti problémái
Az alternatív energia felhasználása
Levegőtisztaság- védelem 9.
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Energiagazdaság Energiagazdaság: 1. Energiahordozók kitermelése 2. Energiaforrások átalakítása 3. Energia szállítása, elosztása Energiahordozók I. Elsődleges.
Megújuló energiaforrások
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Kémia 9. évfolyam Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
S Z É L E N E R G I A.
A légkör és a levegőszennyezés
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Energiaforrások.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
A tűz.
A tűz.
9.B I. csoport.
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Petrolkémia Gresits Iván Petrolkémia kőolaj komponensek feldolgozásával foglalkozó iparág. Nyersanyagai: különböző földgázok, finomítói.
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
Az alternatív energiahordozók és felhasználásuk. Hagyományos energiahordozók és környezetszennyezés ● Fosszilis tüzelőanyagok (szén, gáz, kőolaj) ● A.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; az energiatermelés Építés- és környezetföldtan 8.
Energia mennyiségi jellemzők. Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége,
1. témakör Energetika 1. rész DR. ŐSZ JÁNOS ÁBRASOROZATA.
Milyen tudatlan az ember!
Aktív tanulók / passzív ház
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!
A geoszférák környezeti problémái
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
Energiaforrások.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK

Másnéven: FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓK Miután kibányásztuk a kőolajat, a földgázt és a szenet csak utána hasznosíthatjuk energiájukat. A kőolajat főleg üzemanyagként hasznosítják, mint pl.: benzin, gázolaj vagy kerozin. A fosszilis tüzelőanyagok energiája égéskor szabadul fel. Ezeket elégethetjük erőművekben, különböző járművek motorjában, vagy akár kályhában is. (1 gramm kőolaj mintegy 45 kJ energiát tartalmaz.) Az égés során keletkező füstgázból a jövőben már nem lesz újra energiahordozó. Ezért tekintjük őket nem megújuló energiaforrásnak.

SZÉN Világszerte a bányákból 5 milliárd tonna szenet bányásznak, de ha a barnaszénfogyasztásunkon nem változtatunk, készleteink már csak kb. 170 évre lesznek elegendőek. A külszíni bányászat talajsüllyedést, talajeróziót okozhat és veszélyezteti a vízadó rétegeket. A szén bányászata és égetése betegségeket okozhat, és nagymértékben szennyezi a környezetet. Bár égetésével károsítjuk a környezetet, mégis így energiát nyerhetünk. Az elgázosítással nyert éghető gáz elégetésével előállított villamos energia környezetbarát, de sajnos költséges. Cseppfolyós szénhidrogént is előállíthatunk, habár ez iparilag megvalósított eljárás, és nem túl gazdaságos.

KŐOLAJ A világon 2,5 milliárd tonna olajat égetnek évente. Különböző becslések szerint 20-40 éven belül a kőolaj készleteink kimerülnek, és nagy valószínűség szerint már nem találnak újabb lelőhelyeket. Az olajjal szennyezett vizekben madarak, halak ezrei és planktonok tömege pusztul el. A különböző hajóbalesetek, finomítók szivárgása és más hasonló esetek miatt, a kőolaj hatalmas mértékben szennyezi környezetünket. A kőolaj termékei pl.: benzin, petróleum, gázolaj, fűtőolaj…stb., igen jelentősek a fosszilis energiahordozók között. Elsősorban a kéntartalmú kőolajok termékei okozhatnak környezetszennyezést, sőt környezetsavasodást is, ezért megnőtt a kéntelenítő technológiák jelentősége.

FÖLDGÁZ A földgáz termelése (és szállítása) robbanásveszélyes és a talajsüllyedés veszélye is fennáll. A szén és a kőolaj felhasználásához képest ez sokkal kevésbé szennyezi a környezetet, bár égetésekor szén-dioxid és nitrogén-oxidok jutnak a levegőbe. Az egyik fő alkotója a metán, ami sajnos előidézi az ózonréteg bomlását és fokozza az üvegházhatást. A földgáz kénmentes energiahordozó. Az éghető gázokat tartalmazó földgáz fontos tüzelőanyag az energiatermelés szempontjából, a vegyipar számára pedig fontos nyersanyag.

ÚJ ENERGIAFORRÁSOKAT KELL TALÁLNI! A mai generáció úgy él, hogy mit sem törődik azzal, hogy milyen nagymértékben fogyasztja a nem megújuló energiahordozókat és hogy ezzel mekkora mértékben szennyezi a környezetét. A mai fiatalok valószínűleg már megélik az olajkor végét, és gyerekeink korában fog elfogyni a földgáz. Meg kell találnunk a szén helyettesítőjét is, és a kőolaj helyett is ÚJ ENERGIAFORRÁSOKAT KELL TALÁLNI!

Készítette: Vörös Augusztina Kovácsev Ivona 8.C