helye és szerepe az intézményi akkreditációban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements


Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Szervezetfejlesztési Program
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1063 Budapest, Munkácsy M. u. 16.  Tel/Fax: , web: 
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Könyvtári teljesítménymérés
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Szilágyi Barnabás Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban HEFOP/2004/3.3.1-P /1.1 NYF MIR rendszere, minőségfejlesztési.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Szervezetfejlesztési Program
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
szakmérnök hallgatók számára
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Minőségdíjak.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Minőség menedzsment 6.előadás
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
International Assessment of Novatory Organisations
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Tantárgygondozó szaktanácsadás
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
1/38 Elkötelezettség a Kiválóságért /38 Elkötelezettség a Kiválóságért A Kiválóság európai elismerési szintjei Elismerés a Kiválóságért 300 pont.
1/14 Közép-dunántúli Regionális Kiválóság Minta Projekt tájékoztató Sugár Karolina elnök Szabó Kálmán ügyvezető igazgató Szövetség a Kiválóságért.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR VEZETÉSI ÉS MUNKATUDOMÁNYI TANSZÉK Üzleti kiválóság Dr. Gályász József.
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Minőségmenedzsment alapjai szeptember 12.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

helye és szerepe az intézményi akkreditációban „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0 Az önértékelés helye és szerepe az intézményi akkreditációban Sződi Sándor ügyvezető igazgató IFKA- Magyar Minőségfejlesztési Központ 2008. XI. 21.

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán T a r t a l o m Jó úton a Dunaújvárosi Főiskola! Tapasztalati és objektív tények Önértékelés és intézményi akkreditáció Az univerzális EFQM modell A szervezeti önértékelés kockázatai NMD győztesek tapasztalatai Felkészülés a helyszíni szemlére Gyakorlat Kérdések és válaszok „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán Jó úton a Dunaújvárosi Főiskola! (kiemelések a teljesség igénye nélkül) - 2003: MSZ EN ISO 9001:2000 - 2006: angol nyelvű alapképzés indítása, ppt konstrukcióban, HEFOP támogatással főiskolai város, campus kiépítés - Részvétel a „Közép-dunántúli régió virtuális szellemi élete” nyertes projektben - Támogatás elnyerése a „Regionális Egyetemi Tudásközpont” kialalakításához - Környezetmérnöki oktatásfejlesztési projekt - 2007: Felsőoktatási Minőség Díj bronz fokozat - 2007: Közép-dunántúli Regionális Minőségi Díj pályázat - 2008: Érték a mérték „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A "Felsőoktatási intézmény" kategóriában Arany fokozatú elismerő oklevélben részesül: Debreceni Egyetem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kodolányi János Főiskola. Bronz fokozatú elismerő oklevélben részesül: Dunaújvárosi Főiskola Budapesti Műszaki Főiskola. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán Tapasztalati és objektív tények - Az ISO után is van élet! - Az önértékelés ma az egyik legjobb vezetői eszköz és leghatékonyabb szervezetfejlesztései módszer. - Nehéz elkezdeni, s nem szabad abbahagyni. - Nem mindegy melyik önértékelési típus mellett döntünk. A díjszimulációs módszert javasolom! - A önértékelés, mint módszer a lényeg – a pályázásnak egyéb hozadékai is vannak. - Aki sokat hezitál - lemarad. Csak a bátrak (EFQM modell:a kihívás modellje), elkötelezettek nyernek. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

PDCA A FOLYAMATOS FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA 1. 2. Hatás visszamérés Önértékelés 1. Visszajelzés Elemzés Projektek indítása bevezetése Hatás visszamérés 2. PDCA „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

BURTON-APTA KFT. EREDMÉNYEI 350-400 500-550 Döntős 650-700 Díjazott 700-750 Fődíjas 250 500 750 1000 1997 1998 1999 2000 FOLYAMATOS FEJLŐDÉS!!! „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán AKKREDITÁCIÓ Intézményakkreditáció: Az intézményi működés értékelése az intézményi menedzsment valamint a minőségfejlesztési rendszer vizsgálata alapján. Képzési programok akkreditációja ( = programakkreditáció): Egy-egy kiválasztott képzési területen / képzési ágban az egyes intézményekben folyó képzések vizsgálata. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Az „univerzális” EFQM modell Megfelelő adaptálást követően a modell szinte minden területen alkalmazható! Egyet ne feledjünk: ez a szervezeti kiválóság modellje! „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A MODELL ALAPELEMEI Az EFQM modell 8 alapeleme Eredményorientáltság Társadalmi felelősség Vevőközpontúság Partner-kapcsolatok fejlesztése Az EFQM modell 8 alapeleme Vezetés és célok szilárdsága Folyamatos tanulás, fejlesztés és innováció Tényeken és folyamatokon alapuló vezetés Dolgozók fejlesztése és bevonása „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

EFQM és NMD Kiválóság Modell Vezetés Folyamatok Emberi erőforrások Politika és Stratégia Partnerkapcso- latok és Erőforrások Kulcs fontosságú eredmé- nyek Dolgozói eredmények Vevői Társadalmi ADOTTSÁGOK 500 EREDMÉNYEK 500 INNOVÁCIÓ és TANULÁS „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán Francia Modell „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

kapcsolatok és Erőforrások Regionális Minőségi Díj modellje Vezetés 120 pont Folyamatok 140 pont Emberi erőforrások Politika és Stratégia 80 pont Partner- kapcsolatok és Erőforrások 90 pont Kulcs- teljesítmény mutatók 150 pont Dolgozói eredmények Vevői 180 pont Társadalmi 30 pont ADOTTSÁGOK 550 pont EREDMÉNYEK 450 pont INNOVÁCIÓ és TANULÁS „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Rendőrségi Kiválóság Modell 2004 - 2005 / ÁVF „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Közoktatás Minőségéért Díj Modell Vezetés Folyamatok Emberi erőforrások Stratégia (hosszú távú intézményi tervezés) Közvetett Partnerkapcso-latok és Erőforrások Kulcs- fontosságú eredmények Munkatársi Közvetlen Partneri Társadalmi hatás eredményei ADOTTSÁGOK 500 pont EREDMÉNYEK 500 pont INNOVÁCIÓ és TANULÁS Ismertetni kell a modell két területét és a két oldal közötti kapcsolatrendszert. Ismertetni kell a nyilak értelmezését. El kell mondani, hogy a pontszám ugyanaz, mint az EFQM modellnél minden kritérium esetében. Itt kell elmondani két modell közötti különbséget a két kategóriában. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

KARI KIVÁLÓSÁGI MODELL Miskolci Egyetem / Önértékelési kézikönyv „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

a PDCA, valamint tapasztalataim figyelembe vételével állítottam össze. A szervezeti önértékelés kockázatait: a PDCA, valamint tapasztalataim figyelembe vételével állítottam össze. PDCA „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

RADAR ÉRTÉKELÉS Eredmények, célok meghatározása (Result) PDCA - Megközelítés és alkalmazás Értékelése és Felülvizsgálata (Assessment and Review) Megközelítés, módszer megtervezése (Approach) PDCA - R A D A R Itt csak azt kell bemutatni, hogy a RADAR szó az angol rövidítés kezdőbetűiből adódik. A RADAR értelmezése az alábbi: Az intézmény fejlesztése érdekében: meg kell határoznia Eredményeit az intézmény pedagógiai/nevelési programjának és stratégiájának megalkotási folyamatának részeként; meg kell terveznie és ki kell alakítania azon Megközelítéseket, módszereket, amelyek hozzásegítik az intézmény kitűzött céljainak (eredményeinek) eléréséhez; a kiválasztott módszereket rendszeresen és módszeresen, a rendszerbe integrált módon kell Alkalmaznia; Értékelnie kell és Felül kell vizsgálnia módszereit. Megközelítés, módszer Alkalmazása (Deployment) „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A tervezési szakasz kockázatai – 1. Bátorság, vagy annak hiánya Rossz értékelési típust választunk Megkönnyíti döntésünket a következő dián látható mátrix. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A tervezési szakasz kockázatai – 2. Nem tűzünk ki elérendő célokat Már az elején szögezzük le: mit szeretnénk, mit várunk az önértékeléstől. Mi lesz annak hozama a vállalkozás, v. szervezet számára. Használjuk bátran a módszerek kiválasztásánál már jól bevált 5W - 1H segédletünket. Javallat: a szervezeti önértékelési ciklus végén is célszerű ugyanezt megtennünk. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán 5W – 1H MÓDSZER MIT What MIÉRT Why KI Who MIKOR When HOL Where Lehet-e másképpen? Lehet-e jobban? HOGYAN How „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A tervezési szakasz kockázatai – 3. Vezetés Talán a legfontosabb kockázati elem. Győződjünk meg a vezetés elkötelezettségéről! Kevés, ha csak az első számú vezető akarja! Nem jobb a helyzet akkor sem, ha rajta kívül mindenki szeretné. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A tervezési szakasz kockázatai – 4. Erőforrások feltérképezése A humán és anyagi erőforrások felmérésére fordítsunk kellő energiát. (arany tojást tojó tyúk) „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A tervezési szakasz kockázatai – 5. Időterv hiánya, vagy rossz becslés Rosszul mérjük fel az önértékelés időtartamát. Készítsünk pontos ütemtervet! Tanácsadó kiválasztása Mond te kit választanál? Kell egyáltalán? Követeljünk referenciát? Olcsó húsnak híg a leve? „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A tervezési szakasz kockázatai – 6. Érintettek tájékoztatása Kiemelve a teljes vezetői kört, a tulajdonosokat, a munkatársakat, legfontosabb partnereinket. Megbízatás, meghatalmazás Fordítsunk figyelmet erre a látszólag bürokratikus elemre! „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A tervezési szakasz kockázatai – 7. Felkészülés, felkészítés Nem fordítunk kellő figyelmet a munkában résztvevők felkészítésére. A felkészülési szakasz rövid, kapkodó. Tapasztalat Mások szervezeti önértékelési tapasztalatainak figyelmen kívül hagyása. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A végrehajtási szakasz kockázatai – 1. Információ gyűjtés Az információgyűjtés rendszere nincs szinkronban a kiválasztott önértékelési módszerrel Interjú készítés Az interjúzás nem elég reprezentatív. Az interjúk előkészítetlenek. Az interjúra nem fordít egyik fél sem kellő figyelmet. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A végrehajtási szakasz kockázatai - 2. Módszer leltár Nem térképeztük fel az alkalmazott eszközöket, módszereket. Eredmények számbavétele Tervezetlen módon, strukturálatlanul történik Javaslat: Bodor-Hercz : A szervezeti kiválóság mérése és bemutatása „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A végrehajtási szakasz kockázatai - 3. Benchmarking Amiről beszélni kell: A kiválasztás szempontjai (almát az almával) Benchmarking politika A benchmarking ismeretek folyamatos bővítése Tudatosság / tanulás / nyitottság Eredmények hasznosítása „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A végrehajtási szakasz kockázatai - 4. Elégedettségek felmérése - Dolgozói - Vevői - Társadalmi Figyeljünk oda pl. kérdőíves módszernél: - ki készítse - milyen kérdéseket tartalmazzon - milyen rendszeres legyen - hogyan dolgozzuk fel - miként csatoljuk vissza - hogyan hasznosítsuk „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A végrehajtási szakasz kockázatai - 5. Adat források Nem hasznosítunk minden lehetséges forrást (pl. mérlegadatok, eredmény-kimutatások, szervezeti nyilvántartások, jelentések, beszámolók, interjúk, vevői és társadalmi visszajelzések, felmérések, Benchmark adatok). Trendek Nem tudunk 3 éves trendet bemutatni! (4 mérés) „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán A végrehajtási szakasz kockázatai – 6. Helyszíni szemle Lebecsüljük a helyszíni szemle jelentőségét. Ritkábban: túlzott jelentőséget tulajdonítunk neki. Részjelentések és beszámolók Egyénileg és team konszenzust követően. Erősségek, fejlesztendő tevékenységek és kérdések gyűjtése a beszámolókból. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán Az önértékelés követése – 1. Rangsorolás Elmarad a fejlesztendő területek rangsorolása (team feladat). Helyesbítő és megelőző intézkedések, illetve fejlesztések megtervezése. Fejlesztési program Fejlesztési program elkészítése elmarad (feladat, felelős, határidő) és kiadása/ismertetése „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán Az önértékelés követése – 2. Fejlesztések bevezetése Nem teljes körű a fejlesztések bevezetése, megvalósítása Intézkedések eredményeinek értékelése, mérése és felügyelete Aktualizálás Késik az üzletpolitika, stratégia aktualizálása, az intézkedések végrehajtása. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán Az önértékelés követése – 3. Önértékelés módszerének vizsgálata Az önértékelés módszerének felülvizsgálata, fejlesztése. A kitűzött célok szem előtt tartásával! Elismerések Önértékelésben résztvevők eredményes munkájának elismerése. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán FELKÉSZÜLÉS A HELYSZÍNI SZEMLÉRE „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A HELYSZÍNI SZEMLE CÉLJA Igazolni, hogy a pályázatban bemutatott adatok hűen tükrözik a szervezetnél lévő gyakorlatot. Cél az értékelésnél felmerült kérdések tisztázása. A szervezeten belüli légkör, a szervezet környezetének vizsgálata, annak ellenőrzése, hogy modell értékűnek tekinthető a vállalkozás. A pályázat újra pontozása, értékelése. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán ÉRTÉKELÉSI SZABÁLY A pályázat beadása után elindított új kezdeményezéseket az értékelők nem vehetik figyelembe. A pályázat beadása előtt indított, vagy folyamatban lévő tevékenységeket, amennyiben erre utalás van a pályázatban az értékelők figyelembe veszik és ennek megfelelően módosítják az adott alkritériumra előzetesen adott pontszámaikat. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

EGYEZTETÉS A PÁLYÁZÓVAL A HELYSZÍNI SZEMLE ELŐTT Az értékelő csoport vezetője veszi fel a kapcsolatot a pályázó vállalkozás vezetőjével. Több telephely esetén a meglátogatni kívántakat előre jelezni kell. Közölni kell kikre számítunk feltétlenül a szemle során. Egyeztetéskor még csak utalás sem tehető a szemlére tervezett konkrét kérdésekre. Célszerű az utazással és szobafoglalással kapcsolatos kérdések megbeszélése. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán HELYSZÍNI SZEMLE Az értékelők kísérőt kérhetnek a vizit során. Az értékelők kérhetik kísérő mellőzését. Az interjú alanyokat biztosítani kell a titoktartási kötelezettségről. A tisztaságot és rendezettséget minden esetben vizsgálni kell. Ebédidőben, vagy szünetben az értékelőknek biztosítani kell az addigi tapasztalatok zavartalan összegzését. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán ÉRTÉKELÉS A HELYSZÍNI SZEMLE UTÁN a pályázatot újra kell pontozni és értékelni a szemle alapján, minden egyes alkritérium esetén, ahol a pontszám nagyobb mértékben változik, ott egy általános indoklást kell adni a pontok változására. a szemle során szerzett általános benyomás, a fogadtatás leírása, a szervezet bemutatása, a kérdések tisztázásának részletei, mennyire volt könnyű választ kapni, a csoport állásfoglalása, hogy mennyire tekinthető modell értékűnek a szervezet. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán NYITÓ MEGBESZÉLÉS A helyszíni szemlén résztvevő teamtagok bemutatása. A nyitó értekezleten a pályázótól megjelentek bemutatása. Az értékelés eddigi lépéseinek ismertetése. A helyszíni szemle céljának és folyamatának ismertetése. Megállapodás a szemle időtartamának ütemezésében. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

AZ ÉRTÉKELŐK LEHETŐSÉGEI A pályázó bármely alkalmazottjával, vagy csoportjával beszélgetést kezdeményezhetnek. Egyéni interjúkat kezdeményezhetnek. Dokumentumokba betekinthetnek (kivéve a bizalmas, vagy szigorúan bizalmas anyagokat). A nyitó értekezlethez hasonlóan a szemle végén záróértekezletet tartanak. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán KÉRDÉSEK 1. TISZTÁZÓAK A leírtak alapján nem egyértelmű valamely módszer, tevékenység MEGERŐSÍTŐK A szemle előtt (egyéni, vagy konszenzusos értékelés kapcsán) elbizonytalankodás történt valamely kérdésben „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán KÉRDÉSEK 2. Merjünk pontosítatni, ha nem egészen értjük (Elnézést nem pontosan értem …). Jelezzük, ha nem rendelkezünk teljes információval – tegyünk meg mindent azért, hogy a kérdező komplett válaszhoz jusson. Válaszadás után, (ha nem derül ki egyértelműen) merjük megkérdezni az értékelőt arra gondolt-e amire a megkérdezett. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

AZ ÉRTÉKELŐK ÉRTÉKRENDJE Minden megkérdezettel bizalmon alapuló kapcsolatot akarnak kialakítani, nem próbálnak az emberekre nyomás gyakorolni, vagy kényelmetlen helyzetbe hozni őket. Értékelést folytatnak, nem átvilágítást végeznek, szakmailag validifikálják a társaságot bemutató pályázati anyagot, nem vizsgálnak minden részletet. A helyszíni vizsgálatot az értékelők kívánják irányítani, kooperatív keretek között. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A HELYSZÍNI SZEMLÉT ELŐSEGÍTŐ JAVASLATOK 1. Az értékelőket felkészült teamnek kell fogadnia. Olyan kollégák a fókuszban, akik „el tudják adni” a cég által elért eredményeket. Olyan tolmács vegyen részt a helyszíni szemlén, aki ismeri a minőségügyi (TQM, EFQM) nyelvezetet. A vezetők ismerjék az EFQM modell logikáját(8 alapelem, RADAR mátrix) és összefüggéseit Az interjú alanyok ismerjék a pályázatot és „egy nyelven” beszéljenek. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A HELYSZÍNI SZEMLÉT ELŐSEGÍTŐ JAVASLATOK 2. Az interjú alanyok figyeljenek a nonverbális kommunikációra (testbeszéd). Minden résztvevő tanúsítson optimista magatartást (nem szabad azt mondani, hogy nem tudom!). Ne legyen feszült vizsgahangulat a cégnél (a helyszíni szemle is siker!) Az állomány (a gazdasági terület is) ismerje a Stratégiát, a Küldetést és a célokat. A kifüggesztett tájékoztatók, adatok legyenek aktuálisak, érthetőek és ismertek a dolgozók körében. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A HELYSZÍNI SZEMLÉT ELŐSEGÍTŐ JAVASLATOK 3. A helyszíni szemle során „legyen kéznél” minden olyan objektív bizonyíték, ami a pályázatban szerepel (Stratégia, tervek, célok, a dokumentációk, interjúlapok,kérdőívek, felmérések eredményei /trendek/, stb. Hasznos lehet annak a bemutatása, hogy miért csinálja AZT a szervezet AMIT csinál (tágabb összefüggések és kapcsolatok ismeretének a bizonyítása). Hasznos lehet, ha előre felkészülnek és példákat mutatnak be (pl. hogyan alkalmazzák a tanulási folyamatból eredő tapasztalatokat a továbbfejlesztési tevékenységekben). „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A HELYSZÍNI SZEMLÉT ELŐSEGÍTŐ JAVASLATOK 4. Figyelem! A módszerek továbbfejlesztése nem termékfejlesztést jelent! Törekedjenek a PDCA elv szellemében bemutatni a tevékenységeket, módszereket és a folyamatos fejlesztés érdekében végzett munkát. Legyen igazolt a kapcsolat az adottságok és eredmények fejezetei, alfejezetei között (pl. 3. – 7. Kritérium, 1a – 2c – 2d – 5a – 9a alkritérium). Legyen világos és egyértelmű a kulcsfolyamatok meghatározásának módszere és kulcsfontosságú eredmények közötti kapcsolat. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

A HELYSZÍNI SZEMLÉT ELŐSEGÍTŐ JAVASLATOK 5. Legyen ismert, hogy miként határozzák meg a szervezet Erősségeit, Fejlesztésre váró területeit. Hogyan történik a visszacsatolás? Hol használják ezeket? Célszerű elvégezni egy házon belüli önértékelést, amelynek eredménye legyen ismert a vezetők körében. A helyszíni szemle során legyen érezhető a szervezet kiválósága, modell értéke. „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Iparfejlesztési Közalapítvány Magyar Minőségfejlesztési Központ 1063 Budapest Munkácsy M. 16. Telefon/Fax.: 1 / 332 0362 www.mik.hu info@mik.hu „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

NMD pályázók és győztesek területi megoszlása (1996-2007) Budapest Pályázók: 30% Győztesek: 24% Kelet - Magyarország Pályázók: 47% Győztesek: 42% Nyugat - Magyarország Pályázók: 23% Győztesek: 34% „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán K ö s z ö n ö m m e g t i s z t e l ő f i g y e l m ü k e t ! „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán KÉRDÉSEK! „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Gyakorlat Önök előtt a munkatársi elégedettség felmérés 2004. és 2006. évi eredményei láthatók. A 2008. évi felmérés decemberben lesz. Mi az önök prognózisa? A feltett kérdések jól reprezentálják a dolgozói elégedettséget? Önök szerint is ezek a legfontosabb kérdések? Még mit kérdeznének? Mit hagynának el a feltett kérdések közül? „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0

Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán Az emberi erőforrás-menedzsment kiemelt területei a következők: - A humán tőke DF-specifikus meghatározása - Menedzsment-elégedettségi mutatók - Munkavállalói elégedettség - Hallgatói elégedettség - Érdekeltségi (ösztönzési) és motivációs rendszer - Világos és átlátható személyügyi, tárgyi, pénzügyi feltételrendszer „Érték a mérték” Partnerközpontú szemlélet disszeminációja a Dunaújvárosi Főiskolán EMIR azonosító szám: HEFOP-3.3.3-08/1.-2008-06-0021/1.0