Samu Gergely: Az idegen seregek haditechnikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
Advertisements

Az 1. világháború.
A spanyol világbirodalom és a Németalföld
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
A török elleni harc kibontakozása: a védekezés és támadás kettőssége
A görög-perzsa háborúk
A görög történelem kezdetei
A lovagi torna.
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
A magyar huszárokról A huszár
A 2. világháború Fegyverei
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Bonaparte Napóleon.
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Harc és költészet: a lovagok
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
A Krími háború
Katonai stratégiák, stratégiai elméletek
A mogyoródi csata 1074 március 14.
Az atomok jelölése A vegyjel.
Halál Amanda: Jellasics
Koszti Tamás: A magyar seregek haditechnikája
Kiszely-Kiss László: A fekete sereg
A székely határőrség és az európai hadviselési kultúra az Újkorban Nagy József Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományok.
Az i. Világháború hatása Szegedre
JÓ REGGELT !.
Kecskemét az első világháború éveiben
Juhász László százados
Csaták, hadvezérek, katonák
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az első világháborúban
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
Görög-perzsa háborúk i.e
A TANK A harcmező ura.
Rómaiak és zsidók az I. században
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
Rabszolgák.
Napóleon A császár.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A paraszti seregek fegyvere volt.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A felvilágosult abszolutizmus
Kelet-Európa és a Balkán
Bottyán János Bottyán generális Beceneve Vak Bottyán Született 1643 körül Esztergom Meghalt szeptember 26(27). (66 évesen)
A középkori lovagok harci viselete
A Szent Szövetség Európája
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Magyar történelmi zászlók
ARADI VÉRTANÚK.
A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI
ARADI VÉRTANÚK.
A királyság újjászervezése: Károly Róbert
Bonaparte Napoleon Kasza Kristóf 6.a.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Készítette: Bocsák Tamás
Megemlékezés Október 6. NYÁRÁDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA rAMOCSAHÁZA
Összeállította: Mátyás Merse és Veres Mátyás 5. b osztályos tanulók
A háború után.
Megemlékezés Október 6. NYÁRÁDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA rAMOCSAHÁZA
A franciák büszkesége Zsarnok vagy forradalmár
Fekete Sereg.
Előadás másolata:

Samu Gergely: Az idegen seregek haditechnikája

A császári királyi haderő állapota A cs. kir. hadsereg a XIX. század közepén az európai nagyhatalmak szintjén állt. Rendelkezett egy csekély flottával az Adriai-tengeren, de erejének gerincét a szárazföldi fegyveres erők adták. A szárazföldi csapatoknál megtalálhatjuk mindhárom fő fegyvernemet: a gyalogságot, a lovasságot és a tüzérséget is. A hadsereget ezredekbe szervezték, de ez csak szervezési kereteket jelentett, a gyalogságot zászlóaljakban, a tüzérséget ütegekben kommandírozták; a lovasságnál valóban alkalmazták az ezredszintű vezénylést, de a harctéren őket is általában századokban vetették be. A haderő létszáma (elvben) háborúban 450-500.000 fő körül mozgott, ez azonban csak papíron volt így, 1848 márciusában a cs. kir. hadsereg ~58%-a volt bevethető állapotban. A háború már 1848-ban is drága dolog volt, a birodalom pedig nagy államadóssággal rendelkezett (amit később csak az egekig növelt az orosz intervenció költségtérítése), ezért a hadsereg és az erődök állapota is gyakran elég rossznak volt mondható, elég Arad vagy Lipótvár erődjére gondolnunk. A cs. kir. hadsereg jelentős része ebben az időben az itáliai fronton állomásozott, sajnos számos magyar nemzetiségű és/vagy sorozási alakulat is.

Az osztrák hadsereg felépítése

Dragonyosok (Dragoon) Dragonyos: karabéllyal, vagy rövid szuronyos puskával felfegyverzett lovas. Ott, ahol a lovascsapatoknak adott lovak nagysága szerint a lovasságnál nehéz és könnyű lovasezredeket különböztetnek meg, a Dragonyosok középnehézségű lovasságot képeztek. A Seregekben a Dragonyosok éppen úgy vannak lovasítva és felfegyverezve (kard, karabély, forgó-pisztoly), mint a többi lovasezredek, csakis az egyenruhájuk a különböző. A Dragonyosok csakis lovasított lövészek voltak, akik mindig gyalog harcoltak s nevüket a sárkány (dragon) alakú kanóctartókkal (Németországban és nálunk kakasfej alakú volt s azért kakasnak nevezték) ellátott sárkányos puskákról kapták.

Dragonyosok (Dragoon) A Dragonyosokat többször menetközben, tehát lóháton is támadták, ezért a lóháton való harcra is betanították őket s később mindinkább e harcra fektették a hangsúlyt, ugy hogy később a szuronyokat is elvették tőlük s puska helyett csak oly karabélyt adtak nekik, mint a többi könnyü lovasnak. Lovakon szállított, de gyalog harcoló csapatok szervezését azóta több izben - nagyban Oroszországban 1825-1855-ig - kisérelték meg, de az eredmény mindig az volt, hogy az ily csapat vagy csak kelletlenül szállt le a lóról vagy tulságosan figyelte a hátrahagyott lovakat, nehogy azokat elveszítse. Középszerüen teljesítette gyalogsági szolgálatát, vagy pedig a csapat észrevétlenül rendes lovassággá fejlődött.

Huszárok Huszárok: Nem szokványos könnyűlovasság, mely már a 15.században kialakult. A huszár szó a magyar húsz szóból származik, mely arra utal, hogy a huszár regimentek eredetileg 20 katonából álltak. Kis csapatokban harcoltak, de Mátyás király idejében átszervezték őket egy erős, magasan képzett és motivált hadseregtestté. Időközben a könnyű huszárokat az európai országok sorra átvették, hogy a gyalogsággal és a tüzérséggel hatékonyan felvehessék a harcot. A legérdekesebbek a Lengyel- Litván nehézhuszárok voltak, melyek nehéz páncélzatot, lándzsát, kardot, 2 pisztolyt viseltek. A huszárok részben már a 17. század vége felé, részben a 18. század elején a kopja helyett karabélyt és pisztolyokat kaptak.

Huszárok A 17. század végén szervezett huszárezredek 3000 lovasból álltak; e rendkívül nagyszámú lovasok az ezredek vezetését rendkívül megnehezítették, amiért is 1701-ben elrendelték, hogy minden huszárezred csakis 1067 főből álljon, amelyek 6 svadront képeztek; minden svadron 2 századra (kompánia) volt tagozva. 1770-ben a császári és királyi (cs. és kir.) hadsereg összes lovasságánál s így a huszároknál is a kompániákba és svadronokba való tagozás helyett a századok (Escadronen) és osztályok (Divisionen) képzése rendeltetett el; 2 század képezett 1 osztályt s az osztályokat parancsnokuk tisztsége szerint nevezték el, a századok pedig minden osztályban számokat kaptak s az osztály nevéhez illesztett számokkal neveztettek meg (p. első őrnagyi 2. század). Az osztályok és századok ezen megnevezését 1851-ben szüntették meg.

Dzsidások (Uhlan)

Dzsidások (Uhlan) Dzsidások (Uhlanok): A lándzsa v. dzsida volt a tulajdonképeni döfőfegyver, melynek a kézvédő mögött átmarkolhatás végett vékonyabbra faragott nemét a magyarok kopjának nevezték. A gyalogság használta rövidebb dzsida dárda nevet viselt, míg a hosszabb fajtájú lándzsa, melyet a XIV. sz. -ban különösen a svájciak kedveltek a pika nevet viselte. A lándzsások roham során fejtették ki legpusztítóbb erejüket, de más lovassák ellen ügyetlennek bizonyultak (a szablyához viszonyítva) közelharcban. A 19.század végére a lándzsások az első sorban harcoltak míg mögöttük a második sorban a szablyával harcolók.

Dzsidások (Uhlan) Annak ellenére hogy a lovasság évezredek óta használta a lándzsát, a modern európai lándzsásokat a 18.századbeli lengyelországból származtatták. A lengyel lándzsások akik a Naóleoni háborúkban harcoltak igen hatékonynak mutatkoztak. A háború végére minden fontosabb európai hatalom felállított egy saját lándzsás regimentet. A lándzsások a mellkasnál dupla rétegű kabátot viseltek (kurta), színes övet, és egy négyzetes tetejű Lengyel sapkát (Czapka). A lándzsáik feje tövénél általában fecskefarkú zászlót hordtak. Eleinte ezeket azért agagták rá a lándszáikra hogy az ellenfél lovait megzavarja, de ez később már csak díszítőelemmé degradálódott

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Honvéd Rangjelzés: Üres gallér

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Őrvezető Rangjelzés: Hat ágú fehér csillag a galléron

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Tizedes Rangjelzés: 2 fehér hatágú csillag a galléron

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/ Tüzérség: Szakaszvezető Rangjelzés: 3 fehér hatágú csillag a galléron

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Őrmester Rangjelzés: Sárga selyem sujtás ami a gallér sarka felé halad, 3 hatágú fehér csillaggal a galléron

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Főtörzsőrmester Rangjelzés: Egy 13mm-es és egy 6mm-es selyem sujtás ami a gallér sarka felé halad, 3 hatágú fehér csillaggal

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Főtörzszászlós Rangjelzés:Egy 13mm-es és egy 6mm-es selyem sujtás ami a gallér sarka felé halad, 1 hatágú arany csillaggal

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Alhadnagy Rangjelzés: Egy 13mm-es arany sujtás ami a gallér sarka felé halad, 1 hatágú ezüst csillaggal

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Hadnagy Rangjelzés: Egy hímzett arany vagy ezüst hatágú csillag

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Főhadnagy Rangjelzés: Két hímzett arany vagy ezüst hatágú csillag

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Százados Rangjelzés: Három hímzett arany vagy ezüst hatágú csillag

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Őrnagy Rangjelzés: Egy hímzett arany vagy ezüst hatágú csillag és az ezzel ellenkező színű hímzett gallér

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Alezredes Rangjelzés: Két hímzett arany vagy ezüst hatágú csillag és az ezzel ellenkező színű hímzett gallér

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Ezredes Rangjelzés: Három hímzett arany vagy ezüst hatágú csillag és az ezzel ellenkező színű hímzett gallér

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Vezérőrnagy Rangjelzés: Arany színű cikk-cakk motívumú gallér egy hímzett ezüst hatágú csillaggal

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Altábornagy Rangjelzés: Arany színű cikk-cakk motívumú gallér két hímzett ezüst hatágú csillaggal

Rangok a császári királyi hadseregben Gyalogság/Lovasság/Tüzérség: Vezérezredes Rangjelzés: Arany színű cikk-cakk motívumú gallér három hímzett ezüst hatágú csillaggal