Mitológiai utalások és saját mítoszok Az arany emberben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Advertisements

„ Ezt mondom az Úrnak: Én Uram vagy te; feletted való jóm nincsen.”
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A pénz motívuma az irodalomban
Kedves kis történetek Magdika.
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Halottak napjára….
A Jókedv, a Bánat, a Bölcsesség.... és sok más között a Szeretet.
Utas és holdvilág Szerb Antal h ő seinek nyomában II.
Mit jelent a realizmus? 5/A.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Jelenléted erőt ad nekem, jelenléted, Uram, Istenem…
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
A találkozás Egy csaj élete.
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
13 tanács egy életre.
A Jókedv, a Bánat, a Bölcsesség.... és sok más között a Szeretet.
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Napra Valentin.
Utópiák és ellenutópiák
Úton böjtben.
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Jó reggelt- Isten hozott !.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Jézus a mi oltalmunk, erősségünk Ha ránk szakad minden baj, mégse félünk Ő a mi páncélunk, erős pajzsunk Ha ránk tör az ellenség, Benne bízunk Ez a föld.
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
ISTEN hozott köztünk!.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
A kis gömböc.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Barát Müller Péter.
Az élet igéje július.
Volt egyszer egy sziget,ahol emberi érzések éltek:
Isten mondta.
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Jelenléted erőt ad. Refr. Jelenléted erőt ad nekem, Jelenléted Uram, Istenem. Jelenléted, itt van lakhelyem, hol megérintesz kegyelmeddel. Sziklád rejtekében,
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Alexander Fleming igaz története.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Zsoltárok 104:24 „ Mily számtalanok a te m ű veid, Uram! Mindazokat bölcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal.”
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Amikor Jézus odaért, megtudta, hogy már négy napja a sírban van. Betánia pedig közel, mintegy félórányira volt Jeruzsálemhez, ezért a zsidók közül sokan.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
A HÁROM FA.
Isten hozott, hogy megáldjon!
A teremtő és gondviselő Atya
54.
Babits Mihály: Jónás könyve Az ószövetségi Jónás próféta könyve
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

Mitológiai utalások és saját mítoszok Az arany emberben

1. Átvett motívumok Duna: Isternek is nevezi, összeköti az ókort a jelennel, a főhős kettős életének színtereit Utazás: irodalmi toposz (Odüsszeusz, Candide, János vitéz) Paradicsom: a Senki szigete „Kilopott a világ közepéből magának egy paradicsomot, s e paradicsom tiltott fájáról lelopta a gyümölcsöket.” Hajó a vizen hányódva: az antikvitás óta ismert sorsszimbólum, Berzsenyinél újra látni fogjuk Sziget: a rousseau-i visszatérés a természethez.

2. A legfontosabb: Midász király Minden arannyá válik a kezében, ám épp ettől boldogtalan A titok kitudódása is párhuzam (Midász királynak szamárfüle van) Az angol változat címe (A modern Midász) Hasonló történet: Polükratész Kr.e 6.sz Megsokallván gazdagságát nagy értékű gyűrűjét a tengerbe dobta áldozatként az isteneknek, de egy hal gyomrából előkerült. „eszébe jutott Polykratész, aki nem tud veszíteni, végre rettegni kezd a nagy szerencséjétől. Hasonló a Nibelung-történet is Wagner feldolgozásában: a Rajna kincse bajt hoz a birtokosára

3. Saját mítosz-1.: arany ember A hajóellenőr levelében „Sógor! Ajánlom e levél átadóját különös figyelmedbe. Ez egy arany ember!” A pancsovai kapitány dühös, mert Tímár túljárt az eszén. Azt hiszi pénzért tette „…kegyetlenül felkacagott, s aztán megveregette Tímár vállát. – Arany ember ön, biztos úr!” Aa kenyérszállítás ügyében eljáró bizottmány ítélete: „… kimondták rá, hogy hiszen ez arany ember!” A miniszter megvesztegetése után: „…ez arany ember. Négyszeresen arany ember.” (négy lóval korrumpálja) Jótékonykodása miatt „A város szegényei számára kórházat alapított, a protestáns tanodában ösztöndíjakat tűzött ki, még az áldozókehely is arannyá vált a kezében. Kapuja mindig nyitva volt a szegényeknek… Arany ember! arany ember!” Becsületessége miatt „De nemcsak azért hítták Tímárt arany embernek, hanem másért is. Azért, hogy sohasem csalt, nem csempészett.” Lázálmában agyonnyomja az arany „Nem tudok felkelni! Agyonnyom ez a sok arany. Mind itt fekszik a mellemen, vegyétek el rólam. A tető beszakad, a padlásról mind rám ömlik az arany. megfulladok!”

4. Saját mítosz-2.: Hold-motívum Vámvizsgálat: „valami ferde képű hold világít alá.” Ali Csorbadzsi rábízza titkát, „Valami félelem fogta el, ha arra a vörös holdra tekintett. Azt hitte, ettől jönnek azok a rossz suttogások Komárom felé hajózva: „… Tímárnak úgy tetszék, mintha az a hold valóban emberi arc volna…. Csakhogy a hold beszédét még mindig nem lehetett érteni … mintha azt mondaná: holnap visszajövök, akkor majd megértesz.” A vörös félhold c. fejezetben „… a félhold megint ott állt az alkonyégen. Vörös volt az ég is, a hold is. – Mit kísértesz te engem? – mondta magában Mihály. Hanem, amint egész sötét lett, egy hang a hallgató sötétség közepett, egy hang onnan belül e szót sugá fülébe: ’Tolvaj vagy!’ Az öngyilkosság szimbóluma. „A félhold bevilágította az óriási jégtükröt. A jégmezőre sütő jégnap… ’Jövök, jövök! – monda Tímár” Megtisztulva mindent elmond Noéminek: „A telehold (nem félhold!) már nem a kísértő csillag, nem az öngyilkosok jégparadicsoma, hanem egy ismerős jóbarát.”

Mi a közös a két történetben? Hogyan jelentkezik a motívum Jókainál?

Kik a világirodalom további híres utazói?

Mi az éden és mi a bűnbeesés Jókainál?

A Bibliában hol jelentkezik a hányódó hajó toposza?

Morus Tamás szigete miben hasonlít Jókaiéra Morus Tamás szigete miben hasonlít Jókaiéra? Rousseau hogyan kapcsolódik a témához?

Jókai utópiájának helyszínét hogy hívják?

Midász király másik mítosza hogy kapcsolódik Az arany emberhez

Polükratész hogy próbál szabadulni a kincstől?

Kinek az operáiban hallunk a Rajna kincséről?: