Tanterv és vizsga Kaposi József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az érettségi rendszere
Advertisements

TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Tantervi műfajok, a tanterv történeti fejlődése
„Ezt egy életen át kell játszani”
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Értékelés a pedagógiában
Vizsgakövetelmények Kaposi József. A vizsga fogalma, jellemzői Előre meghirdetett követelmények és előzetesen rögzített módszerek szerint folyó ellenőrzés,
Fontosabb fogalmak Képesség :
Beiskolázási tájékoztató december
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Dr. habil. Horváth H. Attila
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Ellenőrzés - értékelés
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
IDEGEN NYELVI KOMPETENCIA: mit és mikor mérjünk?
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
Utazás &Turizmus érettségi 2008 tavasz. U&T érettségi Központilag akkreditált érettségi vizsgatárgy (Ady Endre Gimn., Ráckeve Csak k özépszintű! Felvételinél.
Méltányossági elvek a közoktatásban
2008. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA. KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉRETTSÉGI ELŐKÉSZÍTŐ középszintű emelt szintű ÉRETTSÉGI VIZSGA Feltétele: a tanuló.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
A nevelési-oktatási program előzményei
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Érvényes jogszabályok az érettségi vizsgák megszervezéséhez a 2013/2014 tanévben - A 245/2008 számú oktatásról és nevelésről szóló törvény (oktatási törvény)
A kerettantervek fejlesztése
A tantervek, követelmények, feladattípusok
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Tantervek összehasonlítása gyakorlati megközelítésből
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Tanárok továbbképzése – a feladatlapok készítésének módszertana
BEISKOLÁZÁSI MUNKAÉRTEKEZLET
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
Pályaválasztási szülői értekezlet
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
Tankönyvkiadás, tankönyvhasználat nálunk és külföldön.
TOVÁBBTANULÁS Határidők Feladatok 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet A 2015/2016. tanév rendjéről 2. sz.melléklet ! A tanulók jelentkezése.
Kaposi József. Pedagógiai dokumentum, az iskolai tanulásszervezés általános pedagógiai és didaktikai tantárgy- pedagógiai szempontjai tartalmazza. Kijelöli:
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Felvételi a középfokú iskolákba
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Tantervelmélet Kaposi József.
Tanterv-, és curriculumelmélet műfaji fejlődése
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Kompetencia alapú szakoktatás
Középfokú felvételi eljárás
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Középfokú felvételi eljárás
Előadás másolata:

Tanterv és vizsga Kaposi József

A tanterv fogalma, jellemzői Pedagógiai dokumentum, az iskolai tanulásszervezés általános pedagógiai és didaktikai tantárgy-pedagógiai szempontjai tartalmazza. Kijelöli: az értékeket, célokat a tananyag elrendezését a módszereket a taneszközöket az értékelés módjait

A tanterv típusai Szillabus – a nevelési célok és a tananyag rövid kifejtése Előíró, „adagoló” – előírja melyik évben, milyen sorrendben, mit kell tanítani. Alaptanterv – műveltségi területenként, évfolyamokra, fogalmazza meg a tananyagot és követelményeket. Óratervet nem tartalmaz (kereszttantervek)

4. Kerettanterv – iskolatípusokra, tantárgyakra, tantervi modulokra határozza meg a kötelező tananyagot és követelményeket. 5. A program – mely tartalmazza a diagnózist, a célokat, tartalmakat, a tartalom organizációját, a tanulási feladatokat, terveket, módszereket, stratégiákat és az értékelés tervét.

A tantervek szintjei A deklarált tanterv – ez a tanterv üzenete Transzformált vagy „lefordított” tanterv – amikor a tanár egyéni arculatot ad a helyi lehetőségek alapján a központi előírásoknak. Elsajátított tanterv – tartalmazza a tanuló előzetes tudását, környezetének hatásait, valamint az előírt műveltség tanári értelmezését – ez az egyéni tudás.

A tanyag-kiválasztás forrásai A tananyag-kiválasztás szűrői (screens) A tantervek tartalma A tanyag-kiválasztás forrásai (sources) A tananyag-kiválasztás szűrői (screens) 1. A tanuló tanulási szükségletei, érdeklődései, aspirációi, stb. I. A társadalomról, a nevelésről szóló általános filozófia (pl. a demokrácia). 2. A kortárs társadalom igényei az iskola, a műveltség iránt. 3. A szaktudományok képviselői által relevánsnak tartott tudás köre. II. A tanuláspszichológiai által feltárt fejlesztési lehetőségek.

A vizsga fogalma, jellemzői Előre meghirdetett követelmények és előzetesen rögzített módszerek szerint folyó ellenőrzés, értékelés. Jellemzői: tanulásra ösztönzik a tanulókat; összesített képet adnak a tanulás egészének vagy fontosabb szegmentumainak az eredményéről; az adott követelmények és módszerek keretei közt lehetőséget adnak arra, hogy az értékelést a tanulók egyéni képességeihez és érdeklődéseihez lehessen igazítani (tantárgy-választások, nívószintek beiktatása révén).

Záróvizsgák típusai Szempont Német Angol Japán Svéd Van-e? Igen Nincs Belső-külső? Belső Külső - Szervező? Iskolai Regionális Országos Fokozatok? Egylépcsős Kétlépcsős Tantárgyi v. tantárgycsoporti? Tantárgyi Tantárgy-csoportos Értékelés módszere? Standardizált Standardi-zált Értéke? Vízum Útlevél Útlevél magán, vízum állami egyetemre vízum

A vizsgák vitatott kérdései Tartalom Hány tantárgyból, és mely tantárgyból legyenek kötelező illetve szabadon választott vizsgák? (tantárgycsoportok) Módszerek Írásbeli - teszt, esszé Szóbeli Gyakorlati Képességek vagy tudás Külső vagy belső vizsga

A vizsgafeladatok készítésének felelősei értékelésének felelősei Ország A vizsgafeladatok készítésének felelősei A vizsgafeladatok értékelésének felelősei Ausztria A tanárok, de a tartományi iskola-tanács hagyja jóvá. Az iskola tanáraiból álló vizsgabizottság javasolja az osztályzatot, melynek külső elnöke van, pl. szakfelügyelő vagy minisztériumi hivatalnok. Belgium A tanárok. A tanárok javasolják és az osztályt tanító tanárokból álló osztálytanács erősíti meg, mely az igazgató vezetése alatt áll. Dánia A minisztérium. Két külső vizsgáztató, akiket a minisztérium nevez ki. Finnország Az Érettségi Vizsgatanács. Franciaország Egy tudományos szakértői csoport. A minisztériumé a döntő szó. Görögország Izland

A vizsgafeladatok készítésének felelősei értékelésének felelősei Ország A vizsgafeladatok készítésének felelősei A vizsgafeladatok értékelésének felelősei Lichteinstein A tanárok. A tanárok, de az országos, az osztrák és a svájci hatóságok felügyelete mellett. Luxemburg A minisztérium. A vizsgadolgozatokat először leosztályozzák az iskolában, majd külső összehasonlítás céljából elküldik két másik iskolába. Norvégia Az országos vizsgabizottságok. Tapasztalt tanárokbl álló értékelő csoportok. Olaszország Az öt külső, egy belső tanárból, valamint egy külső igazgatóból vagy egyetemi oktatóból álló vizsgabizottság. Portugália Más iskolák tanárai az oktatási minisztérium által megadott értékelési kritériumok alapján. Spanyolország

Írásbeli vizsgatárgyak száma A vizsgatárgyak száma Ország Írásbeli vizsgatárgyak száma Olaszország 2 tantárgy Ausztria 3-4 tantárgy Liechtenstein 5 tantárgy Portugália, Luxemburg, Franciaország 6-8 tantárgy

Vizsgakombinációk Ország Vizsga Portugália, Finnország Nincs szóbeli. Ausztria, Dánia, Olaszország, Liechtenstein Néhány tantárgyban van szóbeli, illetve kiválthatja az írásbelit. Franciaország, Luxemburg Néhány tárgynál szóbeli részvizsga van. Norvégia Csk néhány kiválasztott gyerek szóbelizik bizonyos tárgyakból.

A vizsgaeredmény összetevői Ország A végső jegy alapja Finnország, Franciaország Csak a vizsga. Ausztria Bizonyos iskolai munka kiválthatja a vizsgát. Dánia, Olaszország, Liechtenstein, Luxemburg, Norvégia, Portugália Vizsga + iskolai munka

A szelekciós kritériumok rangsora Reliabilitás és objektivitás Prediktív validitás és gazdaságosság Költségkímélés Elfogadott-ság Magas szintű Zárt végű külső (teljesítmény- és alkalmasság) tesztek Középiskolai átlagteljesítmény alkalmassági teszttel kombinálva; Középiskolai átlagteljesítmény teljesítményteszttel kombinálva Középiskolai átlagteljesítmény Sorsolás Felvételi beszélgetés

Reliabilitás és objektivitás Prediktív validitás és gazdaságosság Rangsor Reliabilitás és objektivitás Prediktív validitás és gazdaságosság Költségkí-mélés Elfogadottság Közepes szintű Nyílt végű külső tesztek Középiskolai átlagteljesít-mény Várakozási idő Teljesítmény teszt Alkalmassági teszt Külső tesztek Alacsony szintű Személyes tényezők Sorsolás Felvételi beszélge-tés Nem értékelhető Várakozási idő és sorsolás