A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

EAL-NETPERSPEKTÍVÁK prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia Budapest, február 9.
Egy innováció nyomában
 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Szervezetfejlesztési Program
A tanári munka értékelése
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Az EAL-net rendszer Miért jött létre az AlmaLaurea? Milyen igényekre ad választ: –A képzési formák hatékonyságának ellenőrzése –A hivatalos.
Az EAL-net rendszer Matteo Sgarzi AlmaLaurea
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁMOP 4.1.1/A-0/2/KMR TÁMOP 4.1.1: első intézményi pályakövetési eredmények, tapasztalatok A BCE 2005-ben végzett hallgatóinak 5 éves „jubileumi”
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A kutatási program rövid bemutatása
Az AlmaLaurea-tól az EAL-NET-ig prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia Budapest, február 9.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
A fejlesztés hatása a szervezetre
SZTE TTIK Kari Nyílt Nap december 17. SZTE Bolyai Intézet = Matematika Tanszékcsoport = { Matematika BSc (3 év), Matematikus, Alkalmazott matematikus.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
TAMOP /2/KMR Projekt szakmai vezető: Demeter Attila alezredes március 23. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
2004. január 27. Felmérések felhasználása, kapcsolatrendszere Szabó Imre BME Diákközpont igazgató.
Friss diplomával a munkaerőpiacon DPR Szakmai Nap III. - Diplomás pályakövetés - nemzetközi és hazai gyakorlatok június 10. Budapesti Corvinus Egyetem.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Felhasználói kérdőíves felmérés a MEK-ben Moldován István OSZK MEK.
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Készítette: Soós Roland igazgató ÉRÁK 2007 Összdolgozói értekezlet december 8.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 14.
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
A diplomás pályakövetés lehetséges céljai és intézményi szolgáltatások kialakítása: INNOVÁCIÓ vagy IRRITÁCIÓ? Volume 2 Andrási Monika – Majó Zoltán 2009.
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
1 Szakképzési Önértékelési Modell I. Helyzetfelmérő szint (SZÖM I.) 4. előadás 1.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Erasmus+ tapasztalatok
Miért érdemes a Műegyetemet választani?
Európai szemeszter 2018/19
Előadás másolata:

A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia Budapest, február 9.

Miért az AlmaLaurea statisztikák? A hivatalos statisztikák hiányosságainak pótlására Segíti az oktatásról és hallgatók helyzetéről való gondolkodást A tanítás minőségének javítása, jobb karrier lehetőségek Az egyetemi vezetések számára egy széleskörű dokumentációt nyújt –Teljes –Azonnali –Megbízható –Folyamatos –Rendszeresen frissített

A diplomások profilja A diplomások jellemzőinek és előre menetelének vizsgálása Az egyetemeket elhagyó humán erőforrás megállapítása minden tanév végeztével A dokumentáció eljut minden egyetemhez, fakultáshoz, képzési kurzushoz Integrált dokumentáció használata, melynek forrásai : A résztvevő egyetemek adminisztrációs archívumai Az AlmaLaurea kérdőíveiből nyert információk

Diplomások profilja

A tanulmányi választásaik alapján javítani a didaktikai terven Megismerni a hallgatók elégedettségi szintjét az elvégzett tanulmányokkal kapcsolatban Belépéskor orientálni a hallgatókat elősegítve a beiratkozást Összehasonlítani az egyetemek jellemzőit A diplomások profilja ahhoz, hogy:

A tanulmányi választásaik alapján javítani a didaktikai terven Megismerni a hallgatók elégedettségi szintjét az elvégzett tanulmányokkal kapcsolatban Belépéskor orientálni a hallgatókat elősegítve a beiratkozást Összehasonlítani az egyetemek jellemzőit A diplomások profilja ahhoz, hogy:

Egyetem: mindegyik Kar: jogi Diplomások profilja 2005

1) Hallgatói pálya Tanulmányi eredmények Beiratkozási életkor Diploma jegy Diploma halasztás

1) A kurzusok értékelése A kurzusok látogatottsága Külföldi tanulmányi időszakok Szakdolgozatra készülés hónapokban Munka a tanulmányok alatt Tanulási feltételek

A tanulmányi választásaik alapján javítani a didaktikai terven Megismerni a hallgatók elégedettségi szintjét az elvégzett tanulmányokkal kapcsolatban Belépéskor orientálni a hallgatókat elősegítve a beiratkozást Összehasonlítani az egyetemek jellemzőit A diplomások profilja ahhoz, hogy:

2) Hallgatók elégedettségi szintje a tanulmányokkal kapcsolatban Kurzusok értékelése, tanárok és diákok viszonya. Értékelések: termek, internet-pontok, könyvtár Újra beiratkoznának az egyetemre? Vélemények az egyetemről

A tanulmányi választásaik alapján javítani a didaktikai terven Megismerni a hallgatók elégedettségi szintjét az elvégzett tanulmányokkal kapcsolatban Belépéskor orientálni a hallgatókat elősegítve a beiratkozást Összehasonlítani az egyetemek jellemzőit A diplomások profilja ahhoz, hogy:

3) Segítség a megfelelő intézmény kiválasztásához A fakultások profilja röviden

Egyetem: Bologna Kar: jogi

Milyen profilja van a karon végzett hallgatónak? Vizsgák pontszáma Diploma jegy A kurzuson diplomázottak A tanulmányok átlagideje Kurzusok látogatottsága Részvétel külföldi tanulmányi programokon Gyakornoki tapasztalat Tanulmányokkal kapcs. elégedettségi szint

A diplomások profilja ahhoz, hogy: A tanulmányi választásaik alapján javítani a didaktikai terven Megismerni a hallgatók elégedettségi szintjét az elvégzett tanulmányokkal kapcsolatban Belépéskor orientálni a hallgatókat elősegítve a beiratkozást Összehasonlítani az egyetemek jellemzőit

Az egyetemek elismerték e rendszer hasznosságát, mely átlátható, egységes és versenyképes nemzetközi szintéren

Egy ragyogó eszköz az összehasonlításra és kiválasztásra

A foglalkoztatottság helyzete A keresés első fázisa a hallgatók adatai, melyeket az adatbank tartalmaz A diplomásokat telefonon kérdezik meg munkakörülményeikről 1,3 és 5 öt évvel a diploma megszerzése után A felmérés célja a következők értékelése: –Mennyiben képes a munka világa kihasználni az egyetemen képzett humán erőforrást –Az egyetemek mennyire képesek a társadalom által támasztott elvárásoknak megfelelően képzést nyújtani A dokumentáció eljut minden egyetemhez, fakultáshoz, diploma kurzushoz

A diplomázottak foglalkoztatottsága

Foglalkoztatottság 2005-ben

2006-ös felmérés (2006 szeptember-november) 88,500 interjú 40 olasz egyetemen: - 47,000 1 évvel a diploma után - 23,500 3 évvel a diploma után - 18,000 5 évvel a diploma után Computer Assisted Telephone Interview (C.A.T.I.) Válaszadás százalékosan 84% - 88% 1 év után - 84% 3 év után - 77% 5 év után Foglalkoztatottság 2005-ben

Felmérni a foglalkoztatottságot Ismeretet szerezni a munka világába való belépés modalitásairól Ismeretet szerezni a végzettségi szint és elvégzett munka közötti koherenciáról Információt szerezni a karrier-fejlődési lehetőségekről A foglalkoztatottság helyzete:

Felmérni a foglalkoztatottságot Ismeretet szerezni a munka világába való belépés modalitásairól Ismeretet szerezni a végzettségi szint és elvégzett munka közötti koherenciáról Információt szerezni a karrier-fejlődési lehetőségekről A foglalkoztatottság helyzete:

Hány diplomás dolgozik? Kék. Dolgozó diplomások. Sárga. Nem dolgozó diplomások, kik nem is keresnek munkát. Piros. Nem dolgoznak, de keresnek munkát.

Felmérni a foglalkoztatottságot Ismeretet szerezni a munka világába való belépés modalitásairól Ismeretet szerezni a végzettségi szint és elvégzett munka közötti koherenciáról Információt szerezni a karrier-fejlődési lehetőségekről A foglalkoztatottság helyzete:

A tanulmányi titulusok eladhatósága a munkaerő-piacon Elhelyezkedés módja, ideje 1 éve diplomázottak 3 éve diplomázottak 5 éve diplomázottak Közgazdász végzettségűek munkába állása

Diploma hatékonysága kombinálva: A) a tanulmányi végzettség értéke az elvégzendő munka-tevékenység folytatására B) Az egyetemen elsajátított tudás használatának szintje

Felmérni a foglalkoztatottságot Ismeretet szerezni a munka világába való belépés modalitásairól Ismeretet szerezni a végzettségi szint és elvégzett munka közötti koherenciáról Információt szerezni a karrier-fejlődési lehetőségekről A foglalkoztatottság helyzete:

Gazdasági tevékenységi szektor Milyen ágazatban dolgoznak a Természet- Matematika- és Fizika- tudományok olasz diplomásai?

A végzett munkával való megelégedettség Elégedettek saját munka- körülményeikkel?

Felmérni a foglalkoztatottságot Ismeretet szerezni a munka világába való belépés modalitásairól Ismeretet szerezni a végzettségi szint és elvégzett munka közötti koherenciáról Információt szerezni a karrier-fejlődési lehetőségekről A foglalkoztatottság helyzete:

Mennyit keresnek az olasz diplomások? (nettó havi kereset) Havi kereset 1,3 és 5 évvel a diplomázás után

Szerződési tipológiák A tudományos végzettségű diplomások mennyire bírnak stabil munkahellyel? Betöltött szakmai pozíció