Perlasca Iskola 2011. február 22. Csillag Ferenc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskolai szociálismunka
Advertisements

Tanévnyitó értekezlet
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Értékelés a pedagógiában
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A pedagógus A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
"Legyen az esély egyenlő ..."
as tanév 1. félév beszámolója.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
I ntegrációs P edagógiai R endszer. INTEGRÁLT NEVELÉS-OKTATÁS: A hátrányos (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), eltérő nevelési igényű, gyermekek.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A tanulók felkutatásának és beiskolázásának folyamata Iskolai, önkormányzati kapcsolati táblázat Névtáblázat (adatbázis) Települési útvonal Tájékozató.
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
főosztályvezető-helyettes
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Beiskolázás a „Gundel”-ben
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
Előadás másolata:

Perlasca Iskola február 22. Csillag Ferenc

Napjaink pedagógiai tevékenységének egyik központi kérdése, hogy ki a jó pedagógus, milyen személyiség-jegyekkel kell rendelkeznie annak, aki hatékonyan kíván részt venni a tanulók személyiségének fejlesztésében. „A legtöbb, amit gyerekeinknek, tanítványainknak adhatunk, saját benső lehetőségeik és korlátjaik felismerése, a belső stabilitás, a személyes autonómia személyi feltételeinek megteremtése, valamint a változó világban való tájékozódás készsége és képessége, az esély a saját értékrend kialakítására.” (Schüttler–Szekszárdi 2001.)

Szüksége van a jó tanárnak:  tudásra,  személyiségének alkalmassá fejlesztésére,  a pedagógiai technológia ismeretére, illetve ennek alkalmazási képességére.

 Az elsődleges nevelési cél az, hogy az általunk nevelt, oktatott diákok akarjanak célokat elérni az életükben, megfelelő együttműködési készségre, felelősségérzetre, önállóságra neveljük őket, hogy egyéniségük szabta lehetőségeinek megfelelően sikeresek legyenek a XXI. század társadalmában.  Ennek a célnak a megvalósítása nem működik a hatalmi viszonyokra épülő pedagógia öncélú rendszerében, mivel az kívülről próbálta meg befolyásolni a személyiségeket, s így „alattvalókat” nevelt.

 szabályrendszert alkalmaz személyi és eljárási ügyekben;  kezdettől fogva megakadályozza a rendbontást;  pontosan irányítja a fegyelmezést;  sokszor körbejár az osztályteremben (figyeli a diákok munkáját);  lehetőleg nem verbális szinten megoldja a zavaró szituációkat (például szemkontaktussal, térközszabályozással);  érdekes és hasznos feladatokat ad a tanulóknak;  olyan szabályrendszert alkalmaz, hogy a gyerekek minimális irányítással tudjanak dolgozni a feladaton;  optimalizálja a tanóra tanításra fordított idejét;  állandó jelzést használ a tanulók figyelmének megszerzésére;  addig nem kezd beszélni a csoporthoz, amíg mindenki oda nem figyel;  változatos tanítási technikákat használ,  következetes hibaellenőrző módszert alkalmaz;  követi az osztály reakcióit;  több dologra figyel egy időben;  fenntartja az óra tempóját;

Tanítás, adminisztráció – egy működő gyakorlat alapján: A szaktanárnak adminisztrációs kötelezettségei: 1. A haladási naplók vezetése osztályonként (csoportonként) és tantárgyanként – Rögzíti az órákon a hiányzókat, az osztályzatokat és a diákokról írt szöveges bejegyzéseket. 2. A hiányzók átvezetése, beírása a mulasztási naplóba 3. Az évközi jegyek folyamatos átvezetése, beírása a haladási naplóba; a negyedévi, a félévi és az év végi eredmények beírása a haladási naplóba – a szaktanár köteles a dolgozatok jegyeit átvezetni az osztályozó naplóba a javítást követően. Lehetséges új elem: 4. A szükséges szerződések megkötése – a szaktanárnak joga és kötelessége azokkal a tanulókkal szerződést kötni, akik mélyen a képességeik alatt teljesítenek az adott tárgyból. 5. A leckekönyvek, évkönyvek kitöltése (jegyek, szöveges értékelés) – felsőbb évfolyamokon minden negyedben a jegy mellé egy rövid szöveges értékelést is írnak a tanárok a diákok munkájáról. 7–8. évfolyamon félévente megfelelő szempontrendszer használatával egy hosszabb szöveges értékelést írnak a tanárok.

1. Gyerekkövetés  A gyerek családi hátterének, életkörülményeinek mihamarabbi megismerése, folyamatos nyomon követése – a kezdő és 12. évfolyamokon családi beszélgetések;  probléma esetén a megfelelő fórummal (pszichológus, pszichopedagógus, Szociális Bizottság stb.) a kapcsolat felvétele;  a diák készségei, képességei fejlődésének nyomon követése, a különböző szűrések eredményeinek, az annak nyomán kidolgozott további teendőknek a követése, gondozása, az eredmények összegzése az érintett tanárokkal együttműködve;  a gyerek tanulmányi előmenetelének figyelése – az osztályzatok követése, vészhelyzet kialakulásakor a család időben történő értesítése;  szükség esetén az évkezdő és egyéb szerződések megkötése, figyelése, lefűzése;  a hiányzások, igazolatlan órák figyelemmel kísérése;  a pályaorientáció segítése a családi házzal, szakemberekkel együttműködve.

2. Az osztályügyek:  Az iskola értékeinek, pedagógiai programjának közvetítése, képviselete a diákok számára, a hagyományokon alapuló házirend ismertetése;  segítségnyújtás az iskola viszonyai közepette történő eligazodáshoz – az iskola működésének, intézményeinek megismertetése;  konfliktuskezelés;  a tájékoztatók (az órarend, a követelményfüzet,);  információk továbbítása az étkezési lehetőségekről, a fogadóórák, a szülői értekezletek időpontjairól, az egészségügyi szolgáltatásokról – az iskolaorvos, a logopédus, a pszichopedagógus és a pszichológus feladatáról, elérhetőségéről;  segítségnyújtás az osztályközösség különböző képviselőinek, például tantárgyfelelősök és egyéb tisztségviselők (IT, IB ) megválasztásában;  nyitások és zárások, az osztálykonferenciák tervezése, előkészítése, levezetése;  lehetőség szerint óralátogatás az osztályban tanító tanároknál;  az osztályban tanító új tanárok felkészítése – különös tekintettel a csoportban előforduló esetleges speciális helyzetekre, várható konfliktusokra, az ilyenkor már bejáratott módszerek megismertetésére;  az osztály iskolai életében való együttműködés elősegítése;  a 12. évfolyamon a felvételire jelentkezés adminisztrációs segítése;  a gólyatábor és az osztálykirándulások megszervezése, lebonyolítása;  az ügyeleti munka koordinálása;  Iskolai fegyelmi ügyekben a panaszolt diák szüleinek és a bepanaszoltnak az értesítése a panaszról és a tárgyalás időpontjáról, részvétel a tárgyaláson;  év végén a könyvtári tartozások ismertetése, 12. évfolyamon a szekrénykulcsok beszedése.

3. Kapcsolattartás a szülőkkel:  A 7. és kezdő 9. évfolyamon beszélgetések a családokkal, a 12. évfolyamon továbbtanulási, pályaválasztási beszélgetések a szülőkkel;  szülői találkozás legalább háromszor a tanév folyamán (a legváltozatosabb formák lehetségesek!), a szülői találkozások tervezése, szervezése, levezetése;  a szülő informálása minden iskolai eseményről;  a szülő értesítése problémás hiányzási helyzetekben a házirendben foglaltak szerint,  a szülő tájékoztatása a diák tanulmányi előmeneteléről, kiemelten bukásveszély esetében.

4. Kapcsolattartás a kollégákkal  Az osztálykonferenciák tervezése, előkészítése, levezetése;  a folyamatos kommunikáció alkalmainak megteremtése az egyes gyerek, illetve az osztály aktuális helyzetéről;  az osztályt vagy egyes gyerekeket érintő problémák, változások ismertetése;  konfliktuskezelés;  óralátogatás az osztályban tanító új tanároknál és egyéb szakmai, pedagógiai esetekben;  annak ellenőrzése, hogy van-e elegendő jegy a negyedben, a jegyek bekerültek-e a naplóba, a szaktanárok lezárták-e a jegyeket.

5. Adminisztrációs kötelmek  A mulasztási és az osztályozási napló kitöltése: ◦ az osztályban tanító tanárok névsora ◦ a tantárgyfelelősök neve ◦ az osztály órarendje ◦ a mulasztási rész megfejelése (mindig egy héttel korábban) ◦ a mulasztások összesítése (havonta) ◦ az osztályozó napló fejlécén a nyelv, a tagozat, a fakultáció, az esetleg hiányzó tantárgy például földrajz, YE jelölése ◦ a tantárgyat tanító tanár nevének feltüntetése, különös tekintettel a csoportbontásokra ◦ a gyerekek adatainak beírása az év elején kitöltött adatlap alapján ◦ változások regisztrálása  A törzskönyv kitöltése ◦ a kezdő évfolyamokon az adatok felvezetése ◦ a felsőbb évfolyamokon az év végi eredmények, a javítóvizsgák osztályzatainak bejegyzése, összeolvasás ◦ az érkező és távozó diákok regisztrálása ◦ a hiányzó adatok pótlása, záradékok beírása ( pecsétek, aláírások )  A leckekönyvek, évkönyvek: ◦ a kezdő évfolyamokon az adatok kitöltése, fényképek beragasztása ◦ a többi évfolyamon az év és a negyedek/félévek elején a leckekönyvek/évkönyvek visszaszedése, a szülői aláírások ellenőrzése ◦ minden negyed véget megelőzően – fejlécezés, tantárgyak beírása ◦ a szaktanári osztályzatok, szöveges értékelések, havi és féléves bejegyzések nyomon követése, a hiányzó bejegyzések „behajtása” ◦ évente minimum kétszer osztályfőnöki bejegyzés ◦ év végi teendők – pecsétek, aláírások ◦ 10. évfolyamon a kisérettségi eredményének beragasztása ◦ 12.évfolyam végén – újabb fénykép ragasztása  Egyéb adminisztrációs teendők ◦ A szociális bizottsághoz írt kérőlapok, az adatlapok, a biztosítás és a kötelezettségvállalási papírok kiosztása és beszedése; ◦ az érettségi adminisztrációban a jegyző munkájának segítése.

 Napjaink problémája: az adminisztráció túlsúlya. Az oka: o a leginkább ellenőrizhető, számon kérhető, o az oktatáspolitika ebbe az irányba ment el, o bizonyos értelemben biztonságot jelent. A veszélye: o kiszorul/hat a valódi nevelés → ítéletalkotás, o kifáradáshoz vezethet → megfelelni akarás.

Köszönöm a figyelmüket!