Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
43/2011. (V.26.) VM rendelet az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeiről Dr. Tóth Szabolcs Igazgató-főállatorvos.
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
LEADER Szeged LEADER pályázatok
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST.
Települési állati melléktermék gyűjtők
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Helyi termékek és helyi piacok szabályozása a gyakorlatban 2012
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
178/2002/EK rendelet január 1-től
Helyi termék a falusi vendégasztalon, termékkínálat, házi kert (lehetőleg bio), direktértékesítés Fenntartható Vidéki Turizmus Budapest,
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Helyi termék, helyi piac a VölgyVidéken.
KISTERMELŐK - ÚTMUTATÓ Vecsés
Gaia Alapítvány „Hangya” Települési Gazdaságfejlesztési Mozgalom Galgahévíz, szeptember 08. Kistermelői törvény nyújtotta lehetőségek Szabadkai.
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
I. EU harmonizáció az ENAR füljelzőnél Érvényes: től.
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
„Minőségi szakosodás a környezettudatosságért”
Problémák a kisléptékű feldolgozás és értékesítés folyamán
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Tószegi-Faggyas KAtalin
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások
A kémiai biztonságról közérthetően
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Horizontális szabályozás
Szalafő Szabadkai Andrea MIS-ÖKO Kft.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés 2011. 03. 04. Biokontroll Hungári a Nonprofit Kft. Képzése Csarnai Erzsébet

Hatályos jogszabály 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelete 4/2010. (VII. 5.) VM rendelete

Kistermelő Falusi vendégasztalt üzemeltet. Kis mennyiségű általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el. Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el. Kis mennyiségű általa jogszerűen kifogott hallal közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el. Falusi vendégasztalt üzemeltet. Meghatározott szolgáltatásokat végez magánszemélyek és más kistermelők részére. Természetes személy (egyéni vállalkozó, őstermelő)

Fogalmak Elsődleges termelés Alaptermék Feldolgozatlan termék Feldolgozott termék Kistermelő gazdaságában nevelt állat Régión belüli Gazdaság helye Falusi vendégasztal Biztonságos hőkezelés

A kistermelõ által végezhetõ szolgáltatások Füstölés (a szolgáltatást végző kistermelő gazdaságának helyén) Aszalás, szárítás, őrlés (a szolgáltatást végző kistermelő gazdaságának helyén) Terménytisztítás (a szolgáltatást igénybe vevő kistermelő gazdaságának helyén) Olajos magvak és gyümölcsök, zöldségek préselése, pasztörizálása (a szolgáltatást igénybe vevő kistermelő gazdaságának helyén)

A kistermelõ által végezhetõ szolgáltatások Megfelelően kialakított hely a falusi vendégasztal helyén vagy rendezvényen: Állat vágása és húsának feldolgozása, Ételkészítés (beleértve kenyér, tészta, befőtt, lekvár, pogácsa).

Értékesítési lehetőségek Nem állati eredetű alapterméket, mézet méhészeti termékeket, élő halat valamennyi piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, illetve a régió belüli vagy a gazdaság helyétől 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek, vagy a vásárló kérésére házhozszállítással. Egyéb állati alapterméket (élő állat, tej, tojás, belezett hal), előállított élelmiszert saját gazdaságának helyén, illetve a régió belüli vagy a gazdaság helyétől 40 km távolságon belüli piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, vagy kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek , vagy a vásárló kérésére házhozszállítással. Levágott sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsát a saját gazdaságának helyén a végső fogyasztónak, illetve a régió belüli vagy a gazdaság helyétől 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Értékesítési lehetőségek Falusi vendégasztalt üzemeltethet. Kiskereskedelmi és vendéglátó létesítmény kistermelői árut kizárólag a végső fogyasztónak értékesíthet.

Kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, minőségéért, nyomonkövethetőség biztosításáért, dokumentálásáért.

Regisztráció Kormányhivatal MGSZH kerületi hivatalánál bejelenteni a tevékenységet (név, gazdaság helye, értékesíteni kívánt élelmiszerek megnevezése) Nyilvántartásba vétel, regisztrációs szám kiadása Hatósági állatorvosi bizonyítvány (állati eredetű alap-, feldolgozatlan és feldolgozott termék) Kereskedelmi tevékenység folytatása esetén a helyi jegyzőnél

HATÓSÁGI ÁLLATORVOSI BIZONYÍTVÁNY az állati eredetû termékek kistermelõi termeléséhez, elõállításához, illetve feldolgozásához Ügyiratszám: Kistermelõ regisztrációs száma: ........................................................................................................................................................................ Kistermelõ neve, címe: ................................................................................................................................................................................... Gazdaság helye: .................................................................................................................................................................................. Értékesíthetõ alaptermékek köre: .............................................................................................................................................................................. Értékesíthetõ feldolgozatlan, illetve feldolgozott termékek köre: ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... Értékesítés területe: .................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... Hatósági állatorvos neve: ................................................................................................................................................................................... Igazolom, hogy az állatállomány részt vesz a kötelezõen elõírt mentesítési programban, illetve a tejtermelõ állatállomány gümõkór- és brucellózismentes. Ezen igazolás a kiállítástól számított 1 évig hatályos, a kistermelõ kérelmére évente meghosszabbítható. 20.... év ......................... hónap ....... nap P. H. ............................................. hatósági állatorvos”

Vágás és húsvizsgálat Baromfi és nyúlféle: állomány és húsvizsgálat a gazdaság helyén Levágott baromfi és nyúlféle húsvizsgálata a gazdaság helye szerinti piacon, vásáron, Sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc, emu: csak engedélyezett vágóhídon vagy vágóponton

HÚSSZÁLLÍTÁSI IGAZOLÁS kistermelõ által levágott vagy levágatott állatok húsához Ügyiratszám: Kistermelõ neve, címe: ............................................................................................................................................................................... Gazdaság helye: ................................................................................................................................................................................... A levágott állat faja, kora hónapban: ............................................................................................................................................................... Az állat egyedi azonosítójának száma: ............................................................................................................................................................ Értékesíteni kívánt termék megnevezése: ..................................................................................................................................................... Értékesíteni kívánt termék mennyisége: ........................................................................................................................................................ Értékesítés helye: ................................................................................................................................................................................... Vágás helyének neve, címe és nyilvántartási/engedély száma: .............................................................................................................. ........................................................................................................................................................................................... Alulírott állatorvos igazolom, hogy az állatokat a levágást megelõzõen, valamint azok húsát a levágás után megvizsgáltam, a kötelezõ laboratóriumi vizsgálatokat elvégeztettem, és a vizsgált állatok húsát emberi fogyasztásra alkalmasnak találtam. Hatályosság: kiállítástól számított 3 nap, az elõírt tárolási, szállítási és értékesítési feltételek esetén. Jogosult/hatósági állatorvos neve (nyomtatott betûvel): ................................................................................................... Jogosult állatorvos magánállatorvosi bélyegzõjének száma: ........................................................................................ 20.... év ......................... hónap ....... nap P. H. .................................... állatorvos

Hússzállítás Sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc, emu Meleg hús és belsőség szállítható, ha a vágást követő 2 órán belül megkezdődik a hűtésük. friss hús 0 és +7 ºC, a belsőség 0 és +3 ºC közötti hőmérsékleten A húst nem lehet fagyasztani!

Baromfihús nem fagyasztható, tilos festeni, baromfihúst és más állat húsát nem lehet egyidőben egy helyen feldolgozni, húsukat elkülönítetten kell tárolni.

Vágás falusi vendégasztal keretében Állat kora Mennyiség Bejelentés 48 órával a vágás előtt Trichinella vizsgálat Fagyasztható a hús

Adatlap Kistermelői bio lilahagymás sajt (nyers tejből készült) a) A kistermelő neve, címe Példa Jázmin 1234 Település, utca, 01. b) Az élelmiszer-előállítás helye c) Az élelmiszer megnevezése Kistermelői bio lilahagymás sajt (nyers tejből készült) d) Az összetevők csökkenő sorrendben való felsorolása Bio tej, bio lilahagyma, só, kultúra, oltóenzim. e) Fogyaszthatósági/minőség-megőrzési időtartam Fogyaszthatósági időtartam: 4 nap. f) Tárolási hőmérséklet 0-+10 °C közötti Település, 2011. március 04. ………………………………………… kistermelő aláírása

Csomagolt élelmiszer értékesítése Kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítmények részére: A termék jelölése Kistermelői bio lilahagymás sajt félkemény, zsírdús (nyers tejből készült) ellenőrzött ökológia gazdálkodásból Tömege: 330 g Fogyasztható (nap/hónap): 08. 03. Tárolási hőmérséklet: 0 és +10 °C közötti hőmérsékleten. Összetevők: tej*, lilahagyma* 8%, étkezési só, kultúra, oltóenzim. * Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Kistermelő: Példa Jázmin Biokontroll HU-ÖKO-01 1234 Település utca 01. Magyar-mezőgazdaság

Csomagolt élelmiszer értékesítése A gazdaság helyén, piacon, vásáron, rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusító helyen, valamint házhoz szállítással értékesítve A termék jelölése: Kistermelői bio lilahagymás sajt félkemény, zsírdús (nyers tejből készült) Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Tömege: 330 g Fogyasztható (nap/hónap): 08. 03. Tárolási hőmérséklet: 0 és +10 °C közötti hőmérsékleten. Kistermelő: Példa Jázmin Biokontroll HU-ÖKO-01 1234 Település utca 01. Magyar-mezőgazdaság

Csomagolatlan élelmiszerek Jelölése kiskereskedelmi létesítményben az árusítás helyén, a kihelyezett termék előtt : Kistermelői bio magvas kenyér Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Biokontroll HU-ÖKO-01 Kistermelő: Példa Jázmin 1234 Település, utca 3.

Adatlap Termelői bio vegyes virágméz a) A kistermelő neve, címe Példa Jázmin 1234 Település, utca, 01. b) Az élelmiszer-előállítás helye c) Az élelmiszer megnevezése Termelői bio vegyes virágméz d) Az összetevők csökkenő sorrendben való felsorolása Bio vegyes virágméz e) Fogyaszthatósági/minőség-megőrzési időtartam Minőség-megőrzési időtartam: 12 hónap. f) Tárolási hőmérséklet +5-+40 °C közötti hőmérséklet, napfénytől védve. Település, 2010. november 05. ………………………………………… kistermelő aláírása

Csomagolt méz értékesítése Kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítmény számára, a gazdaság helyén, piacon, vásáron, rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusító helyen, valamint házhoz szállítással értékesítve A méz jelölése Termelői bio vegyes virágméz Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Tömege: 1000 g Minőségét megőrzi (nap, hónap, év): 04. 03. 2012. Tárolás: +5-+40°C közötti hőmérsékleten, napfénytől védve. Kistermelő: Példa Jázmin 1234 Település utca 01. Biokontroll HU-ÖKO-01 A méz eredete: Magyarország Magyar-mezőgazdaság

Étkezési tyúktojás értékesítése A gazdaság helyén vagy házhozszállítással: maximum 50 tojótyúk tartása esetén nem kell kód a tojásra. Kiskereskedelmi létesítményben: kell a kód.

Dokumentálás Takarmány-adalékanyag nyilvántartás Állatgyógyászati készítmény felhasználás Növényvédő-szer felhasználás Termelési nyilvántartás Hússzállítási igazolás Élelmiszer előállítási nyilvántartás

Élelmiszer-higiénia követelmények Alaptermék előállítása (rendelet 4. sz. melléklete) Élelmiszer előállítás és szolgálatatások (852/2004/EK rendelet és az 5. sz. melléklet) Falusi vendégasztal (852/2004/EK rendelet)

KÖSZÖNÖM FIGYELMETEKET!