Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Művelődési tevékenységek / szolgáltatások a településeken
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
Generációk - kultúrák : információszolgáltatás A - Z-ig
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
A használók fizetési hajlandósága – tapintatos kommunikáció a térítéses információszolgáltatás irányába Czupi Gyula, Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa.
Az iskolai könyvtár állománya
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
RÓDER IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR VECSÉS
Országos Széchényi Könyvtár
Teljesítménymérés és értékelés
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
2005 május Kétszintű érettségi.
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
Public relations/ learning community relations tevékenység az iskolai könyvtárban.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Könyvtári informatika II.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
AJÁNLOTT IRÁNYELVEK: 1. A felsőoktatási intézmény könyvtára, könyvtári rendszere szakirodalmi, információs, oktatási és kutatási feladatokat ellátó nyilvános.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
OLVASÓSZOLGÁLAT = A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK FIZIKAI SZÍNTERE
KIEGÉSZÍTŐ KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK MINDAZ, AMI KÍVÜL ESIK AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FOGALMÁN.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
A GYŰJTŐKÖR JELLEMZŐI SZOROS KAPCSOLATBAN ÁLL A KÖNYVTÁR FUNKCIÓJÁVAL TÖRTÉNETI HAGYOMÁNYA VAN FOLYTONOS, DE EGYBEN VÁLTOZÓ IS 4. 4.
A KÖZGYŰJTEMÉNYEK gyűjtési elve 1.MÚZEUMOK = tárgyi, plasztikai dokumentumok 2.LEVÉLTÁRAK = írásos dokumentumok, de nem sokszorozottak és nem publikusak.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
KÖNYVTÁRISMERET.
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
Használói elégedettség vizsgálata és eredményei egy gazdasági szakkönyvtárban Könyvtári minőségfejlesztés 21 workshop december. 8. ELTE Egyetemi.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Bánkeszi Katalin igazgató, Könyvtári Intézet Könyvtárak partnerségben az ELDORADO-val EKK ülés - Budapest, Partnerkönyvtárak műhelytalálkozója.
Könyvtárak.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Nyilvános könyvtárak működésének dokumentumai 1. Alapító okirat /A fenntartó adja ki. Meghatározza benne, hogy milyen céllal milyen elnevezéssel, mikor,
Mezőkeresztes január 3. – január 20.  iskoláit Szikszón, Kassán, Miskolcon, Egerben végezte kitűnő eredménnyel  1947 – pénztáros.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Digitális közzététel, avagy, hogyan írjunk digitalizációs stratégiát? Bánki Zsolt István Petőfi Irodalmi Múzeum.
Az Orvosi Könyvtártól az Egészségügyi Szakkönyvtárig A nyilvános könyvtárrá válás útja.
Kórházi könyvtárak az információs társadalomban Kührner Éva Informatio Medicata Budapest, október
Segédkönyvtáros képzés 2. Vázlat Biczák Péter évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A Z Ó BUDAI E GYETEM K ÖNYVTÁRÁNAK BEMUTATÓJA lib.uni-obuda.hu 2016.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Könyvtárhasználati ismeretek BSC A TF könyvtárának bemutatása Tájékoztatási segédletek Weboldal használata Salamin Krisztina
Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése
Az Orvosi Könyvtártól az Egészségügyi Szakkönyvtárig
BGE KVIK Kari Könyvtár Olvasószolgálat Útmutató - elsősöknek
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Generációk - kultúrák : információszolgáltatás A - Z-ig
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM KÖNYVTÁR ARCULATÉRTÉKELÉS 2004.
GDPR szakmai nap május 9..
Előadás másolata:

Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei

Az olvasószolgálat működésének alapelvei Korlátozás kérdése Korlátozás kérdése Kik vehetik igénybe és kik nem Kik vehetik igénybe és kik nem Nyilvánosság kritériumai - 97/CXL Nyilvánosság kritériumai - 97/CXL Gyorsaság és kényelem Gyorsaság és kényelem Önállóságra nevelés Önállóságra nevelés Egyénre szabott és aktív szolgáltatások Egyénre szabott és aktív szolgáltatások Felhasználóbarát – az olvasó maximális minőségi kiszolgálása Felhasználóbarát – az olvasó maximális minőségi kiszolgálása

A szolgáltatások rendszere A 1997/CXL törvény írja elő Beiratkozás nélkül, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások Beiratkozás nélkül, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások Könyvtárlátogatás Könyvtárlátogatás A könyvtár által kijelölt állományrészek használata A könyvtár által kijelölt állományrészek használata Az állomány feltáró eszközök használata Az állomány feltáró eszközök használata Információ a könyvtárról és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól Információ a könyvtárról és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól Beiratkozás nélkül, térítés ellenében Beiratkozás nélkül, térítés ellenében Internet, fénymásolás, nyomtatás, Internet, fénymásolás, nyomtatás, napijegy napijegy

Beiratkozással igénybe vehető szolgáltatások Beiratkozással igénybe vehető szolgáltatások Alapszolgáltatások – helyben olvasás, kölcsönzés, tájékoztatás, könyvtárközi kölcsönzés (?), rendezvény(?), különgyűjtemények használata Alapszolgáltatások – helyben olvasás, kölcsönzés, tájékoztatás, könyvtárközi kölcsönzés (?), rendezvény(?), különgyűjtemények használata Járulékos szolgáltatások – díj fizetés ellenében Járulékos szolgáltatások – díj fizetés ellenében Irodalomkutatás, fénymásolás, nemhagyományos dok. kölcsönzése Szolgáltatás csomagok!!!

A könyvtárak típusai gyűjtőkör alapján 1976-os már érvényben nem lévő törvény alapján – nyilvános könyvtárak 1. Nemzeti könyvtár – megőrzés, közvetítés a könyvtárak között, nemzetközi csere, központi feladatok 2. Közkönyvtár – heterogén olvasótábor és igények, munkamegosztás, szociális funkciók megjelenése

1. Szakkönyvtár- teljekörű inf. szolgáltatás a tudományterületről, tudományra és felhasználóra orientált szolgáltatások 2. Iskolai könyvtár – tanulás és ismeretszerzés eszköze, használóképzés, szakkönyvtár 3. Felsőoktatási könyvtárak – hallgatói és oktatói igények, kölcsönzés a és hely biztosítása, digitalizáció, korszerű technológia