Reumatológiai és Immunológiai Klinika, Pécs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Személyre szabott medicina - a diagnosztika szerepe a gyógyításban
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Szociális munka az onkológiában
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Statisztika Érettségi feladatok
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Krónikus veseelégtelenség és kardiovaszkuláris kockázat
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
Glomerulonephritisek kezelése, a KDIGO ajánlása
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Együttműködés a szakrendelők, a szakambulanciák és a társszakmák között dr. Meisel Judit Ráckeve város Szakorvosi rendelőintézet, Szemészet.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Kardiovaszkularis kockázati tényezők arthritis psoriatica-ban
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az OEP regionalizációja
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Teljes minőségbiztosítás a gyakorlati kemoterápiában
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
NSAID gastropathia: a megelőzés és kezelés újabb szempontjai
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
Az ízületi gyulladás Bermuda háromszöge
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
1 kissi_DNN_2011 CAxP Orsz.Vizsg_ Kalcium-foszfát ásványianyagcsere és kezelésének jelenlegi hazai helyzete dializáltakban CAXP-HU_NMSZG-MANET_1/2010.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Fülöp Norbert Kaposvár
egyetemi tanár, főigazgató
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
Biotechnológia, biológiai szerek, bioszimilar termékek gazdaságtana az egészségügyben
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Reumatológia a számok tükrében Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Dr. Héjj Gábor Belák Sándor emlékelőadás Budapest, március 27.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
„Hova tovább?! „ – tájékoztató nap Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Prof. Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató
Bödör Csaba MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Semmelweis Egyetem Személyre szabott.
Mozgásszervi rehabilitáció
Szakmapolitikai fórum
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Reumatológiai és Immunológiai Klinika, Pécs Innovatív terápiák hatása az orvosra, betegre és az egészségügyi ellátásra    Prof. Dr. Czirják László (Reumatológiai és Immunológiai Klinika) Pécs

A változásokhoz való viszony Új kihívások az orvostudományban Generikumok - bioszimilárisok A magyar társadalom egészségi állapota Reumatoid arthritisz jellemzői, az innovatív és a „régi” kezeléshez való hozzáférés Az orvosi szakmák presztízse – a döntéseket befolyásoló tényezők Progresszív ellátás(?) a reumatológiában A reumatoid arthritiszes betegek lelki jellemzői Összefoglalás – a döntéseket befolyásoló tényezők

Új kihívások az orvoslásban Hihetetlen gyors fejlődés Képalkotó diagnosztikában Laboratóriumi diagnosztikában Gyógyszeres kezelésben Angiológiában Túlzott specializálódás A képzés (graduális, posztgraduális) a gyors változásokat nem képes követni Ha valamiről nem tanultunk az egyetemen, később már nagyon nehéz lesz ezt pótolni Az alkalmazkodás az újhoz nem könnyű Az orvosi szakmák hierarhiája: hátrányt jelent Az emberi tényező!!

Hogyan tudjuk a szűkülő forrásokat hatékonyan felhasználni? Mit jelent a hatékonyság? Melyek azok az emberi-társadalmi tényezők-motivációk, amelyek a hatékonyságot alapvetően befolyásolják?

Az egészségügy… Instabil, alulfizetett rendszer, további állandó változtatásokkal Nincs megfelelő, következményekkel (betegre, orvosra, OEP-re) járó audit Nincs megfelelő szakmai kommunikáció: ha nem jut minden betegnek a megfelelő terápia, milyen szabályok szerint történjen a betegek szelekciója? További probléma: a betegek „szerzett jogainak” elvétele Kérdés: Mi lesz a krónikus, dizabilitást okozó betegségek ellátásával?

Ha kevesebb forrás áll rendelkezésre, azt igazságosabban és célzottabban kell(ene) elkölteni.

Bioszimiláris készítmények Generikumok Bioszimiláris készítmények Ár Hatékonyság, mellékhatások

A magyar társadalom „mentalitása”

10 000 dél-dunántúli beteg reprezentatív vizsgálata A nemek aránya (%) Czirják L, Füzesi Zs, Tistyán L, Illés T. A felnőtt népesség mozgásszervi megbetegedései a dél-dunántúli régióban. Fact Intézet Pécs, 2004.

Czirják L, Füzesi Zs, Tistyán L, Illés T Czirják L, Füzesi Zs, Tistyán L, Illés T. A felnőtt népesség mozgásszervi megbetegedései a dél-dunántúli régióban. Fact Intézet Pécs, 2004.

Rheumatoid arthritis: a legnagyobb problémák A dizabilitás leggyakoribb oka az európai országokban A társadalomban kevésbé tudatosul, hogy jelentős problémát okozó betegségről van szó. A betegben nem tudatosul a probléma nagysága. Az orvosokban nem eléggé tudatosul, hogy milyen súlyos krónikus problémáról van szó. Nem tudatosul, hogy a korai kezelés az igazán jó megoldás. 1Emery P, et al. Ann Rheum Dis. 1995

Reumatoid artritisz - prevalencia adatok Kiss CG, Nagy Z, Lövei C, Sütő G, Varjú C, Füzesi Z, and Czirják L. Prevalence of rheumatoid arthritis in a South-Transdanubian Hungarian region by a representative survey. J Rheumatol 2005; 32:1688-90.

Az innovatív illetve a „régi” terápiához való hozzáférés reumatoid artritiszben

Reumatoid arthritisz 50 000 beteg van! OEP adatok hozzávetőlegesen 20 000 beteg keresi fel szakorvosát évente legalább kétszer (Gulácsi és mtsai.) A szakorvosok által gondozott RA betegek aránya 50%-ra tehető (Héjj 2008) 50 000 beteg van!

Kevés beteg kapja meg a legalapvetőbb kezelést! Alapkezelés = bázisterápiás kezelés reumatoid artritiszben Methotrexat kezelés 11651 beteg Átlagos heti dózis 10,2 mg Törzskönyvezett dózis 15 mg Kevés beteg kapja meg a legalapvetőbb kezelést! 2008-as adatok; Héjj és mtsai.

Progresszív ellátás, az orvosi képzettség becsülete Biológiai terápiás beteg ellátásánál elszámoljuk:   Kontrollvizsgálat, konzílium: 531 Ft Infúzió adása : 900 Ft Összesen: 1431 Ft Az alábbit is elszámoltuk régebben, de nem fizetik ki: kiegészítő pont betegfelügyeletért 60 percen túl: 801 Ft 2011: 1 milliárd forintnál több biológiai terápiás szert írtak fel a munkatársaim receptre! A betegvizsgálat értéke a rendelésemen: 1125 Ft.

Az orvosi szakmák presztízse A betegségek illetve orvosi foglalkozások presztízse jelentősen eltér Szívinfarktus, leukémia, agytumor↑↑↑ Fibromialgia, szorongásos neurózis↓↓↓↓ Idegsebészet, mellkasi sebészet ↑↑↑ Geriátria, bőrgyógyászat↓↓↓ Magas presztízs↑↑↑: szofisztikált technológia, azonnal invazív beavatkozás életfontosságú olyan szervekben, amelyek a felső testfélben vannak. Fiatal-középkorú betegek. Alacsony presztízs↓↓↓: krónikus állapotokkal foglalkozó orvosi szakmák, alsó testfél, kevésbé jól meghatározott beavatkozási pont; Kevésbé látványos terápia, idősebb betegek. Album D, Westin S. Do diseases have a prestige hierarchy? A survey among physicians and medical students. Soc Sci Med. 2008; 66:182-8.

A biológiai terápiával kezelt reumatológiai betegek számának és arányának alakulása Biológiai terápiával kezelt betegek száma évek Kobelt G. et al. ACCESS TO INNOVATIVE TREATMENTS IN RHEUMATOID ARTHRITIS IN EUROPE. A REPORT PREPARED FOR THE EUROPEAN FEDERATION OF PHARMACEUTICAL INDUSTRY ASSOCIATIONS (EFP). October 2009. Available at: ttp://www.lif.se/cs/Publik%20webb/Sidinnehall/Publik_Dokument/Pressmeddelanden/Access%20to%20RA%20Treatments%20October%202009.pdf. Accessed: 17th September 2010.

Reumatoid artritisz bázisterápis kezelés – biológiai terápiás kezelés 5,5% 23,8% 15,0% 12,1% 8,7% 8,1% 8,8% 6,6% 11,6% 5,9% 4,5% 5,0% 5,6% 23,6% 15,9% 6,4% 11,7% 7,6% Országos átlag: 11,3%

Az artritisz centrumok hálózata Magyarországon Az RA-val összefüggő költségek Magyarországon jelentősen alacsonyabbak, mint a gazdaságilag fejlettebb európai országokban, Az általános RA populáció és a biológiai terápiát kezdő RA betegek foglalkoztatottsága jelentősen alacsonyabb a társadalmi átlagnál. A biológiai terápiára kerülő betegek között a magasabb iskolázottáságúak jelentősen felülreprezentáltak.

A reumatoid arthritiszes betegek „lelki” jellemzői… Kiss Enikő és mtsai. PTE, Pszichológiai Intézet

Biológiai terápia reumatoid artritiszben Az RA okozta egészségveszteség igen jelentős, a társadalom megítélése szerint is súlyos egészség-károsodással járó kórkép . A biológiai terápiák befogadását megelőző időszakban a hazai centrumokban megjelenő RA betegek funkcionális és egészségi állapota a rövidebb betegség-tartam ellenére rosszabb volt, mint más olyan országok betegeié, ahol az új szerek már bevezetésre kerültek. A betegek státusza annak ellenére volt ilyen súlyos, hogy a felmérést megelőző 12 hónap folyamán rendszeres reumatológiai gondozásban részesültek (átlag 8,3 vizit!). Biológiai terápiában tehát olyan RA betegek részesülnek, akiknek az állapota más gyógyszerekkel nem kontrollálható, a várható egészség-nyereség az egészségügy más területeivel összevetve is nagyon jelentős.  

A döntést befolyásoló tényezők Döntéshozó oldal Pénzügyi megfontolások Orvosi szakmák presztízse Megfelelő audit hiánya Beteg oldal A terápiához való hozzáférhetőség Orvosi oldal Gyors változásokra való válaszképesség Érdekeltség Súlyosbodó szakemberhiány

Mit lehet tenni a hatékonyság javítására? Az új betegekre kell(ene) sokkal jobban koncentrálni A még működő rendszer bizonyos elemeit (progresszív ellátás) stabilizálni kellene

Köszönöm a figyelmet!

  2005 2006 2007 2008 2009* Kapott NSAID TERÁPIÁT 91 685 95 047 99 588 94 841 61 261 Kapott SZTEROID TERÁPIÁT 30 736 32 840 34 551 34 240 16 852 Kapott BÁZISTERÁPIÁT 18 159 19 906 20 670 21 391 13 111 Kapott KOMBINÁCIÓT 2 242 2 332 2 422 2 527 1 645 Kapott BIOLÓGIAI TERÁPIÁT 165 986 1 120 1 578 1 712

BIOLÓGIAI TERÁPIA HAZÁNKBAN AZ OEP ADATAI ALAPJÁN 2010.04. 2011.01- 2011.02. RA 2178 JIA 142 2320 SpA 925 PsA 386 1311 Összesen 3631 Reumatol. összesen 3965 4026

EGY FŐRE ESŐ TÁMOGATÁS NEGYEDÉVENKÉNT

EGY FŐRE ESŐ TÁMOGATÁS NEGYEDÉVENKÉNT

ADOTT FÉLÉVBEN TNF-α GÁTLÓ TERÁPIÁT KEZDŐ BETEGEK GYÓGYSZER- KIVÁLTÁSAINAK JELLEMZŐI

GYÓGYSZERENKÉNTI TERÁPIAHŰSÉG INDIKÁCIÓNKÉNT